О чланку

Аутор :

www.islamhouse.com

Датум :

Thu, Nov 06 2014

Категорија :

Жена у исламу

Преузимање

Жена у Исламу

Жена у Исламу 

 

            Божијом милошћу, Ислам је жени дао високо и одувек часно и племенито место. Чињенице указују на то, да је жена та која одгаја исламски народ. Неко је казао да су жене половина Мухаммедове заједнице, а да су другу половину оне родиле, па им припада целокупна заслуга. Да је Ислам жени дао посебну почаст говори и то да је Бог насловио једно Кур'анско поглавље по њој, а то је сура "Ен-Ниса" (Жене). С друге стране, не постоји сура по имену "Мушкарци".    Узвишени Бог у Кур'ану и   Његов Посланик Мухаммед, мир над њим, у хадису (веродостојним предајама) често указују на вредност жене као мајке, супруге или ћерке.

Од ствари којима је жена почашћена у Исламу су:

            1. Потпуна равноправност са мушкарцем у погледу прописа вере. Наредбе и забране се једнако тичу мушкарца и жена у Исламу.           

            2.Бог у Кур'ану каже да нас је створио од једног мушкарца и једне жене. Дакле, жена је неизоставан фактор у процесу продужавања људске врсте. Каже Узвишени Бог:

            О људи, заиста смо вас Ми створили од мушкарца и жене. (Куран, поглављњ Ел-Хуџурат, 13.)

            3. Мухаммед, мир над њим, је одредио посебан дан за подучавање жена. Преноси се од Ебу Сеида, нека је Бог задовољан са њим, да је казао: Обратиле су се жене Посланику, мир над њим, и рекле:             "Мушкарци су нас претекли у дружењу с тобом, па дај нам један дан од себе. "Па им је обећао један дан и састајао се с њима, те им је у њему држао предавања и наређивао (прописе)."[1]

            4. Ислам је дао предност жени као мајци у односу на мушкарца као оца. Дошао је човек Мухаммеду, мир над њим, и упитао:

            О Божији Посланиче, ко од људи има највеће право код мене?" Рече: "Твоја мајка". "Затим ко?", упита. Рече: "Твоја мајка". "Затим ко?", упита. Рече: "Твоја мајка". "Затим ко?", упита. Рече: "Твој отац". [2]

            Дакле, Мухаммед, мир над њим, дао је предност три пута мајци у односу на оца!

            5. Божији Посланик, мир над њим, је подстицао мушкарце да буду добри према својим женама када је казао: " Најбољи од вас је онај који је најбољи према својој супрузи, а ја сам најбољи према својим супругама"

            6. У Часном Кур'ану постоји сура (поглавље) која носи име једне жене. То је сура "Мерјем", која је добила име по Марији, мајци Исуса, мир над њим.         Бог није ни једну суру назвао по имену мушкарца, осим имена Његових посланика.

            7.Мухаммед, мир над њим, је на највећем скупу на коме је говорио опоручио верницима права жена, па је казао: "Бојте се Бога у погледу жена, заиста сте их узели као еманет[3] од Бога".

            Постоји још много примера почасти жене у Исламу, међутим, немогуће их је све споменути у једном тексту. То је само још једна ствар која указује на чињеницу да је место жене као мајке, супруге, ћерке и сл. у Исламу посебно и неизоставно. Сестро муслиманко, буди срећна што те Бог почастио да будеш муслиманка.



[1] Хадис, бележи га Бухарија и Муслим.

[2] Хадис, бележи га Бухарија и Муслим.

[3] Еманет на арапском значи дати нешто у поверење, обавеза, поверити нешто.