Наш почетак и крај на овом свету

Прелепа књига под називом "Наш почетак и крај на овом свету" је сачињена од предавања познатог исламског учењака Халида Јасина иначе некадашњег хришћанина из Сједињених Америчких Држава, која је одржао у Аустралији, Америци и Европи. Халид Јасин је 1965. године прихватио Ислам и касније се у потпуности посветио изучавању Ислама и других религија. Свршеник је исламског Универзитета у Меки, путује и предаје по целом свету а данас живи и ради у Британији. Оснивач је удружења чијим је разлогом на хиљаде људи прихватило Ислам. Свако његово предавање оставља дубок утицај на публику. Уверите се и сами. Ово је прва књига из серијала од десет књига које ћемо овде објавити.

اسم الكتاب: البداية والنهاية في هذه الدنيا


تأليف: خالد ياسين


الناشر: المكتب التعاوني للدعوة وتوعية الجاليات بالربوة


نبذة مختصرة: كتاب "البداية و النهاية في هذه الدنيا" مترجم إلى اللغة الصربية وهو عبارة عن محاضرة ألقاها الشيخ خالد ياسين، داعية أمريكي نشأ مسيحيا في الولايات المتحدة.


НАШ ПОЧЕТАК И КРАЈ НА ОВОМЕ СВЕТУ

>Српски језик<
        
ХАЛИД ЈАСИН





Превод: Љубица Јовановић
Рецензија: Фејзо Радончић

 

البداية و النهاية في هذه الدنيا

        

خالد ياسين




ترجمة: ليوبيتسا يوفانوفيتس
مراجعة: فيزو رادونشيش     
 

Наш почетак и крај на овоме свету


У име Бога, Милостивог, Самилосног
Захвала припада само Богу, Једином, Који друга нема, и нека је благосолов и спас над Његовим робом и послаником Мухаммедом, над његовом породицом и друговима.

Тема  о којој ћемо да причамо је  „Наш почетак и наш крај“ и уско је повезана са темом „Потпуни успех у животу“. Сложићете се са мном да је немогуће да постигнемо успех  у животу ако не можемо да одредимо где нам је почетак и да разумом схватимо наш крај.
Ви који сте већ муслимани, спознали сте доказе постојања Бога и Његове Упуте. Као муслимани, требали бисте да разумете и да знате  наш почетак и наш крај. Желим да вас подсетим да смо обавезни да то благо поделимо са другима. Обавезни смо да свима објаснимо вредност Ислама.
Што се тиче немуслимана који ово читају, надамо се да ће да отворе своје умове и срца за доказе које ћемо да им предочимо.
Сва хвала припада Богу, Који је створио све што постоји. Он је једини достојан да Му се богослужење посвети.
Сва хвала припада Богу, Владару свих створења која мисле да имају власт, једином Који има сва права над свим Својим створењима. Он ствара живот и узрокује смрт. Смрт га не дотиче, јер је Он Вечни, Који сам о Себи опстоји и једини је Апсолутни.
Сва хвала припада Богу, Који управља свиме. Без Његове дозволе, не постоји ни моћ ни снага која може да учини добро или зло. Он је створио овај сложени свет, све видљиво и невидљиво на њему, очигледно и скривено, Земљу и све што је на њој и све што је у њој.
Он је Бог, Узвишени и Свети, Који је створио небеса, атмосферу и стратосферу, универзум са планетама, звездама и галаксијама. Он је све створио, детаљно и систематски је уредио, тако да се из тог система могу изводити закони физике, али опет тако супериорно, да наука није способна да већину појава измери а ни да предвиди.
Он је Бог, Моћни и Силни, Који је све у једном трену створио, без паузе између Његове речи: „Буди“! и онога што буде. Небеса, Земља, анђели, џини, људи, звери, птице, инсекти, рибе у мору – све је створено Његовом наредбом.
Он је Бог, Узвишени, Који је створио живот и свему је одредио тренутак смрти, да би се међу људима којима је Он дао слободу избора, издвојили они са најбољим понашањем.
Он је Бог, Узвишени и Моћни, Који је у различитим временима и на различитим местима слао Посланике, нека је на све њих мир, а који су били надахнути божанским речима. Били су најбољег морала, како би људима указивали на Прави пут и живот у складу са сврхом њиховог постојања. Он је слао веровеснике  и посланике, нека је на њих мир, са заједничком поруком недвосмисленог и јасног монотеизма, која значи да не постоји нико ко заслужује да буде обожаван осим Свемоћног, Јединог и Апсолутног – БОГА, Који нема судруга.
Он је Величанствени Створитељ, Који је људима дао разум, културу, цивилизацију, привремену моћ, пролазна задовољства и иметак. Он је свима на овом путу који зовемо "живот" одредео станицу: смрт. Смрт је чињеница која понижава охоле, богате, бунтовне, невернике, сумњичаве, незахвалне, покварене, незналице и залутале, без изузетка. То је чињеница коју морамо да запамтимо, како бисмо раздвојили истину од лажи, добро од лошег, исправну визију од фикције живота. Срећни су они који су спознали прави смисао овог света, трауму и брзину смрти, која долази без икакве најаве, сигурни долазак загробног живота, поновог проживљења, Коначног суда и коначног прегруписавања на становнике  Раја и Пакла.
Драги трагаоци за истином, све што ћемо да кажемо темељимо на Светој књизи објављеној последњем Божијем Посланику, мир над њим. Та Света књига је Часни Кур’ан, једина религијска књига на свету која је у потпуности очувана у свом оригиналном облику. Послушајте шта Свевишњи каже:
У име Бога, Милостивог, Самилосног!
Господар ваш је Бог, Који је небеса и Земљу у шест временских раздобља створио, а онда се  над Аршом уздигао. Он тамом ноћи прекрива дан, који га у стопу прати, а Сунце и Месец и звезде се покоравају Његовој вољи. Само Он ствара и управља! Узвишен нека је Бог, Господар светова! (Кур'ан, поглавље Ел-А’раф, 54)

Хваљен нека је Бог, Који је небеса и Земљу створио и тмине и светло дао, па опет они који не верују – друге са Господаром својим изједначују! Он вас од земље ствара и час смрти одређује и када ће Смак света да буде а ви опет сумњате. (Кур'ан, поглавље Ел-Ен’ам, 1-3)
Ми човека од бити земље стварамо, затим га као кап семена на сигурно место стављамо, па онда кап семена угрушком учинимо, затим од угрушка груду меса створимо, па од груде меса кости направимо, а онда кости месом заоденемо и после га као друго створење оживимо – па нека је узвишен Бог, најлепши Створитељ! Ви ћете, после тога, помрети, затим ћете, на Ономе свету, оживљени бити. (Кур'ан, поглавље Ел-Му’минун, 12-16)

Он из неживог ствара живо и живо претвара у неживо. Он оживљава земљу након њеног мртвила – исто тако ћете и ви бити оживљени. Један од доказа Његових је тај што вас од земље ствара и одједном вас, људи, свуда има разасутих; и један од доказа Његових је тај што за вас, од врсте ваше, ствара жене да се уз њих смирите и што између вас успоставља љубав и самилост; то су, заиста, поуке за људе који размишљају; и један од доказа Његових је стварање небеса и Земље, и разноврсност језика ваших и боја ваших; то су, заиста, поуке за оне који знају. (Кур'ан, поглавље Ер-Рум, 19-22)
Браћо и сестре, трагаоци за истином, размислимо о овим речима Узвишеног Бога. Ово су неки од 6.626 ајета објављених човеку који није знао ни да чита ни да пише, човеку у пустињи, човеку који никад није пловио морем, човеку који никад није ушао у лабораторију, који никада није гледао кроз стетоскоп, који никада није гледао кроз микроскоп, који никада није гледао кроз телескоп, човеку који није могао сам да измисли ове чињенице, које су тако јасне, да им ни наука не противречи.
Шта Створитељ поручује? Прво: небеса и Земља су створени Његовом речју: Буди! Ако је било Великог праска, то је било то. Затим, поручује да их је створио у шест временских раздобља. То значи да су, Његовом наредбом, од мрака и првобитне материје, где није било живота, реда ни људских бића, створени гасови и елементи. Тако помешани, изазвали су експлозију. Након те експлозије, настао је наш систем планета, са Сунцем као својим центром. Сунце нас одржава топлотом и гравитацијом, а цели свој систем планета носи сопственом орбитом кроз Млечни пут. Млечни пут је само јато звезда у оквиру већег сазвежђа. То сазвежђе је само једно у оквиру милијарди других сазвежђа. Ова наша планета Земља је једина позната на којој постоји овакав живот. Немамо научне доказе да у целом космосу постоје друга разумна бића, која могу да праве слободан избор, која могу да рачунају и да управљају као ми људи. Није нам познато да то постоји осим на планети Земљи. Зар није фантастично то што је Земља трећа планета од Сунца? Да је друга по реду, била би преврућа за живот. Да је четврта, била би превише хладна. Па, нека је слављен Бог, Који зна Земљине особине, Који је Земљи уредио екосистем из којег је настао живот. Дао јој је атмосферу, која је Земљин штит од метеора и комета, који би је без ње уништили. Дао јој је чврсто тло, са планинама и рекама. Планине је поставио да би је уравнотежио. Земљи је дао све врсте вегетације. Дао је на њеној површини воду, из које је створен живот. Унутар океана је створио безброј форми живота, које тек откривамо. У планине је сместио злато, дијаманте и све врсте руда које нам користе. У атмосфери је сместио све што нам треба да бисмо дисали. Од Земљине прашине је створио човека, након што је створио све друге облике живота.
Ова вест је објављена у Кур'ану још пре 14 векова. Ово није Валт Диснеј, нити Стевен Спиелберг, већ глас Створитеља небеса и Земље, Који нас обавештава о неким детаљима из наше прошлости. Све је то објавио Своме робу, рођеном у пустињи.
Узвишени каже да нас је створио од прашине, која је помешана са водом. На једном месту Он то зове нутфа / семена течност, на другом месту каже тураб / прашина, а на трећем месту каже салсал / глинена мешавина.
Затим, Узвишени каже: Створили смо вас од капи семена, а од капи семена створили смо угрушак који се закачи.
Размислите о томе. Када су научници и акадамици открили да од оплођене јајне ћелије настаје угрушак крви, који се закачи за материцу и тако добија храну? Мајка храни фетус, а да о томе ни не размишља. Из научних извора знамо да само један од неколико милиона сперматозоида оплоди јајну ћелију. Касније се отвори и постане крвни угрушак, а затим се закачи за материцу. Тај део, који виси, је кичмена мождина. Кур'ан о томе говори. Затим каже да се од заквачка ствара фетус. Данас знамо да се у деветој недељи трудноће формира фетус. Шта је фетус? То је мозак. Кичмена мождина. Део човека који му даје потпуни смисао и идентитет. У 12. недељи, то постаје потпуно формирани ембрион – има срце које већ куца, има плућа која дишу, потпуно формиране очи, руке и прсте, има бубреге који функционишу. Затим, Бог каже да фетус облаже кожом. Након тога, настаје потпуно ново биће – настаје дете.
То дете је већ комплетна личност. Има душу и судбину која му је записана. То је људско биће које има име и идентитет. Такав је почетак свих нас.
Затим, Кур’ан каже да ћемо, након одређеног времена, да умремо. То је чињеница. Не каже нам: можда! Не каже нам: само неки од вас ће да умру. Неће само најсиромашнији, или најслабији, него сви ћете да прођете кроз исти процес живота и смрти. Без обзира да ли вас је родила сурогат-мајка, након оплођавања у епрувети, процес стварања је исти. Нико се не развија ван тог система који је Створитељ уредио. Људи могу да праве егзибиције – оплодња мајмуна и сличне глупости, али никада неће да промене процес. Могу само да утичу на коначни производ. Кад клонирање заживи у медицинској пракси, видећете много нових лудака по улицама, људе чији су психологија, генетска структура, менталитет, физичке особине и баланс исхране нефункционални. Зашто? Зато што човек не може да ствара као Створитељ. Јер, човек је само биће. То је наш почетак.
Морате да кажете: Слављен нека је Створитељ – јер је Своме робу пре 14 векова објавио чињенице којима наука не противречи.
Можда неки од вас први пут размишљају о овим стварима. Зато, пратите ме.
Све претходно наведено је почетак свих нас. Не морамо да  објашњавамо шта радимо од детињства до пунолетства. То је свима познато. Знамо како се живот одвија, без обзира да ли смо из Африке или Кине, Америке или Аустралије, без обзира да ли сте мушкарци или жене, богати или сиромашни, црни или бели, високи или ниски. Сценарио људског развоја се не мења.
Од почетка света и људског живота, пређимо на крај.
То је нешто што бисмо сви желели да избегнемо. Реч смрт изговарамо шапатом: “Умро је тај и тај...” Када видимо убиство у филмовима, далеко смо од стварности и мислимо: “Па добро, они нису умрли, то су само глумци.” Сценарио смрти нам не допире до разума. Часни Кур'ан каже:
Заокупља вас настојање да што имућнији будете све док гробове не населите. (Кур'ан, поглавље Ет-Текасур, 1-2)
Кад сте последњи пут присуствовали сахрани? Било којој сахрани – ваше мајке, оца, деде, ујака, рођака, пријатеља, мужа или супруге? Како сте се понашали када сте последњи пут угледали ту особу, која се некада смејала, плакала, била жива, надмена, богата, образована, охола… а сада лежи непомична у последњем оделу? Како су се други понашали? Да ли су збијали шале? Да ли су играли, скакали и певали? Не! Тишина... траума... зашто? Зато што нико ко је ушао у ту просторију и ко је видео мртваца није мислио на мртваца, већ је помислио: “Једнога дана, овде ћу бити ја.”
Трчите за иметком, бизнисом, профитом, кућама и аутомобилима. Кад вам се спомене Бог, вера и морал, говорите: “Немам времена за то! Не желим да слушам о томе. Не верујем у Бога. Можда ћу, кад умрем, опет да се вратим у живот. Заправо, наука је тако напредна, да ће ускоро моћи да разреши проблем смрти. Ако будемо имали новац, не морамо да умиремо.”
Видите како људи могу да буду охоли. Све док не стигну до гроба. Тада наступа други сценарио.
“Дакле, то је то? Борим се 50-60 година, трудим се, лажем, крадам, скачем горе-доле, молим, радим – и овакав је крај? Ово ће и мени да се догоди. Овако ће да ме баце у рупу, исту рупу коју мачка ископа кад жели да врши нужду. Само мало дубљу рупу...”
Људи око нас плачу, чупају косу, вриште, као да би најрадије са вама у исту рупу. Наравно, нико не жели у ту рупу. Све је то само глума. Никоме се не иде тамо. Нико вас не воли толико.
Након читаве драме, ископају рупу, баце вас у њу и затрпају вас. Затим се сви враћају кући, оду на пилетину, или на игранке, освежавају се и полако заборављају на тебе. Убрзо ће да позову адвоката – да им подели твоју имовину.
Муж коме је жена умрла, опет ће да се ожени. Жена којој је човек умро, након пола године или годину туге, ипак ће да схвати да не може сама. Удаће се за некога. Ако је одело преминулог и даље у ормару, неком другом ће добро да стоји. То је процес који почиње од момента кад вас баце у рупу. Готово је!
Шта се дешава са том особом у гробу? Смрт је слична сну. Тело је мртво, душа је отишла, али ум и даље остаје. Да, браћо и сестре, кад нас ставе у ту рупу, бићемо свесни. Не можете никога да дозовете. Не можете да се померате. Нико не може да вас спаси, али ћете да чујете и да видите. То ће бити другачија врста свести. Тада почиње права драма...
Да је Створитељ хтео, учинио би да након живота једноставно испаримо. Али није. Дао је да одемо у Земљину утробу, коју зовемо гроб. Живот започињемо у мајчиној а завршавамо у земљиној утроби. Гроб ће да постане место праве драме и трауме, место у коме ћемо да будемо испитивани пре проживљења.
Људи разоре неку парцелу земље, нађубре је, посеју семе  и узгајају кукуруз. Кад кукуруз порасте, пожању га, изваде корен и поново разоре земљу. Шта се дешава зими? Са дрвећа пада лишће а земља постаје мртва. У пролеће, киша пада, земља оживљава и вегетација буја. Нова трава, ново лишће, ново цвеће, ново воће. Узвишени Бог каже:
Доказ им је земља, коју оживљавамо након њеног мртвила. (Кур'ан, поглавље Ер-Рум, 19)
Зар Онај Који нам је први пут дао живот није у стању да нам поново да живот, да би нам судио? Наравно да јесте. Ви ово негирате, јер не желите да вам се суди. Свиђало се то вама или не, судиће вам се. Хајде да сада причамо о томе...
Предочавање дела ће да буде непогрешиво – без претеривања и оповргавања. То ће да буде велики догађај у седам фаза. У Својој Књизи, Узвишени Створитељ нам описује комплетан сценарио. Смрт је чињеница коју нико од вас не може да негира. Ако постоји неко ко има проблем са том чињеницом, ако се не слаже са мном да ће да умре, нека се јави и нека нам објасни ту нову теорију. Да ли неко од вас мисли да неће да умре? Нико? Дакле, сви сматрамо исто. Наставимо са причом.
Смрт је чињеница. Одлазак у гроб је чињеница. Ту смо сагласни. Ако се не слажете са тим шта ће да се догађа у гробу, оставимо то за касније.
Створитељ каже да ће нас, након живота у гробу, сигурно проживети. Посланик Мухаммед, мир над њим, нам је све прелепо описао. Створитељ ће Својом Речју уништити Земљу. Десиће се звук из Рога. Није то звук из трубе Луја Армстронга, ни Џона Колтрејна нити Мајла Дејвиса. Ово је други звук, звук из Рога у кога ће дунути анђео. У првом таласу, тај звук ће у трену да усмрти све живо.
Другим звуком наступа драма. Труднице ће да побаце. Гробови ће да се отворе. Сви људи, од првог до последњег, изаћи ће из гробова попут печурки. Посланик, мир над њим, каже да ће Бог, након што уништи Земљу и небеса, да створи нове облаке. У облацима ће уместо кише да буду семене течности. Падаће на земљи попут кише. Из истог ДНК од којег смо створени, изаћи ћемо из земље попут печурки. Кур’ан каже да ће нам чак и јагодице прстију бити исте као сада.
Једна ствар ће, ипак, бити другачија: нико неће моћи да говори. Зар то није дивно? Нико неће моћи да кука, да приговара, лаже, образлаже, нити ће ико моћи да другога криви!
Посланик, мир над њим, каже да ће људи, потом, бити сакупљени на огромној белој равнини. Сви људи – од првог до последњег, од Адама, мир над њим, до последњег човека. Сви ће бити голи и боси, без фирмиране одеће и обуће. Ништа нас неће разликовали по класи и пореклу. Посланикова супруга Аиша је упитала: “ Божији Посланиче, зар људима неће бити непријатно (зато што су наги)?” Он је одговорио: “Неће, Аиша. Биће толико уплашени, да нико неће гледати ни лево ни десно. Свако ће гледати само своје стање.”
Почиње суђење. Поставља се Вага. То су теразије попут оних које виђамо у маркетима када купујемо банане. Али, тог дана неће да се мере банане, већ дела. Дела су једино са чиме ћемо Тога дана да дођемо. Дела су једина сврха нашег живота. Видећемо шта је језик казивао, шта су руке чиниле, куда су ноге корачале, у шта су очи гледале, шта је ум замишљао и шта је срце осећало. То су дела која ће Тога дана да буду измерена.
Људи ће бити подељени по групама. Сви ће добити карте и пропуснице до коначног одредишта. Знате ли шта су карта и пропусница. Са картом путујете негде, а пропусница је дозвола за улазак.
Браћо и сестре, трагаоци за истином, ако сумњате да ће мој и ваш завршетак да буде овакав, подсећам и себе и вас да је овај живот јако кратак.
Посланик, мир над њим, каже да ће сви бити истовремено проживљени: мушкарци, жене, џинни, ђаволи, звери и птице. Људи ће бити голи, боси, гладни и необрезани. Сунце ће им се приближити изнад глава на једну миљу. Замислите! Сада је Сунце 93 милиона миља далеко од Земље, па су нам лета ипак врела. Можете ли да замислите да Земља буде само миљу удаљена од Сунца? Врео ветар ће да нам дува у лице јер ће врата Пакла да се отворе.
Понављам: ово није филм! Не намеравам да добијем Оскара. Ово су описи из Свете Књиге, који вам дају прилику да размислите.
Људи ће толико да се зноје и да се грцају у зноју. Некима ће зној да буде до чланака, некима до колена а некима до носева. Плакаће толико да ће од суза да настане поплава, али то неће да им помогне. Кад истроше сузе, плакаће крв. Викаће и вриштаће попут животиња. Али, биће им узалуд. Месо ће им бити печено од паклене ватре и заудараће попут лешина. Угледаће Адама, мир над њим, и друге веровеснике . Рећи ће неки: “Хеј, ми тебе знамо. Можеш ли да нам помогнеш?”
Биће толика гужва, да неће имати где да стану. Толико ће да пате Тог дана, да ће да моле Бога да их поштеди и да их бар баци у Пакао. Неће знати да је Пакао милион пута гори од тог стања. Тако почиње Судњи дан.
Браћо и сестре, ако је почетак суђења овакав, послушајте какав ће да буде његов крај. Они чија лоша дела претегну на Теразијама, завршиће у Паклу. То је казна какву не можете ни да замислите.
Кажете ми: “Све ми то звучи као сан. Не верујем у то.” Да ли можете да се сетите боравка у мајчиној утроби? Да ли можете да се сетите ничег пре тога? Али, све се то заправо десило, и ево вас данас овде. Тешко се мирите са чињеницом да ћете да умрете. Не можете да замислите смртни час. Не можете да замислите свој гроб. Али, све су то ствари које вас чекају.
Тема о Судњем дану долази из светих књига. Сваки веровесник је своме народу говорио о њему. Ово што вам говорим је само подсетник. Сви ћемо да умремо и сви ћемо да одемо у гробове. Свима ће да се суди. Сви људи ће да заврше на једно од два могућа одредишта.
Нико од нас не жели да иде у затвор, чак ни један једини дан. Нико не жели да буде доживотно у затвору. Чак и да сте доживотно у затвору, колико је то година? Двадесет, тридесет или четрдесет година у затвору са кабловском телевизијом, уз три оброка дневно, уз кошарку и рагби... Затвореници у Паклу неће да имају ТВ, неће да имају три оброка, неће да имају клима-уређаје. Тамо ће да испаштају за своја зла дела и неверство у Узвишеног Створитеља.
Нисам ја тај који ће да одређује да ћете у Пакао зато што сте сада хришћанин, јевреј, будиста, хиндус или шта год. Не говорим, јер ни за себе немам гаранцију. Ја вас само упозоравам да ћете сигурно да одговарате за све што сте чинили са благодатима које су вам дате на Земљи.
Немојте да будете изненађени и да Тога дана лажете себе да нисте знали. Били сте упозорени и речено вам је! Ако до данас нисте знали, ево сада знате. Лажите себе ако хоћете и сањајте свој сан, али ово упамтите: свакоме од вас се одбројавају дани, месеци или године до доласка смрти. Можда неки који данас са нама овде седе, за месец дана неће да буду живи. За годину дана, можда ни ми нећемо да будемо овде. За десет година, многи од нас ће сигурно да буду мртви. Циљ овог предавања је да вас увери да стварни успех у животу има везе са разумевањем самог живота. Процените живот како треба! Посланик, мир над њим, нам је рекао да искористимо живот пре смрти, младост пре старости и здравље пре болести. Искористите благодати које су вам дате, овај живот и прилику. Мислите о својој одговорности, пре него што будете полагали рачун.
Како кажу скаути? Буди спреман! Скаути не мисле да требају да буду спремни да умру, већ једноставно кажу: Буди спреман! Колико нас не жели да се спреми за посао у понедељак? Сви ми, уколико знамо куда идемо, желимо да будемо спремни. Сви ми, када крећемо на пут, спремамо торбу и у њу стављамо све што нам је потребно. Зар није тако? У природи човека је да се спрема за нешто што га чека. То је иста природа о којој говоримо.
Део успеха у животу је доношење исправних одлука. Исправне одлуке доносимо само онда када имамо праве информације. Ми вам нудимо информације од Господара небеса и Земље, из Свете Књиге, која је једина остала непромењена. Нудимо себи и вама информације које ће да вам помогну да се припремите. У току припрема, можемо да променимо своје животе. Од данас можемо да направимо другачији распоред ствари. Можемо да направимо склад између нашег ума и нашег Створитеља. Можемо да измиримо своје дугове, да измиримо све обавезе и да се предамо Богу. Можемо, барем, да кажемо: “Боже, хвала Ти што си ми дао живот. Молим Те да ми даш снагу. Молим Те да ми даш времена, да ми се смилујеш и да ми опростиш. Боже, дај ми прилику, а ја ћу свој живот из темеља да променим и да се припремим за Дан у који нема сумње.”
Сви ви који сте ишли на факултет, очекивали сте диплому или сертификат. Сви ви који радите, очекујете плату. Сви разумеју последице. Сви разумеју награду и казну. Сви знају да је ово о чему говоримо припрема за награду или за казну, за почетак новог живота.
Сада желим да вам поставим једноставно питање. У њему нема никаквог трика: Да ли сте икада, искрено, у самоћи, размишљало о смислу живота? Макар један минут, седећи у соби, ходајући низ пут, у цркви, богомољи, у кади, у кревету, у болници, на сахрани.
Колико вас се запитало: Која је сврха овог живота?
Не знам да ли имате одговор на то питање, али сада вас питам још нешто: Колико вас је помислило: Ако бих, заиста, спознао сврху живота и најбољи начин да испуним ту сврху, дефинитивно бих следио тај пут до успеха! Колико вас је то казало себи? Многи од вас.
Сада вам постављам коначно питање: Колико вас верује да потпуно разуме сврху живота и да потпуно зна како ће да постигне успех ? Колико вас то може да каже? Мало.
Први кораци ка Упути!
Барем сте искрени. Али, није добро бити изгубљен. Није добро да будете слепци који неспремни путују ка смрти. Како почиње свако велико путовање? Првим кораком! Предлажем свима нама да нам први корак на том путу буде признање да постоји Творац живота, Створитељ. Да постоји Извор свега, Моћ, Снага. То је Узвишени БОГ, Створитељ. Зовите Га како хоћете, али сви морамо да почнемо пут тим првим кораком – признањем да постоји Створитељ  и  Управитељ небеса и Земље. Колико вас признаје то? Већина... Ако је тако, лако ћемо да дођемо до следећег закључка, да не постоји нико ко заслужује да га обожавамо и да га признамо као Владара, осим Створитеља. Колико вас прихвата тај други корак? Већина.
Направили смо два корака према закључку који ће да нам помогне да разумемо наш почетак и крај и кораке које морамо да направимо према коначном успеху. Ако прихватимо Створитеља, Свезнајућег, Који је створио космос и све нас у космосу, онда морамо да признамо да смо ми подређени. Кад кажемо подређени, то значи да смо обавезни да следимо некаква правила и законе.
Постоји ли међу вама неко ко мисли да не мора да поштује никаква правила и законе? Ако има таквих, нека се попну на зграду и нека скоче, па ћете да видите да ли могу да негирају закон гравитације. Немојте да дишете 10 минута, па видите да ли можете да негирате људску потребу за кисеоником. Ево нешто једноставније: ако поседујете било какву моћ над собом, престаните да трепћете. Не трепћите! Немојте ништа да размишљате! Зауставите све умне процесе! Забраните срцу да куца! Зауставите своје бубреге! Зауставите дијафрагму! Зауставите било шта. Не можете! То значи да смо подређени. Слажемо ли се сви око овога? Слажемо!
Трећи корак, након признања да постоји Створитељ и признања да ништа, осим Њега, не заслужује нашу послушност и обожавање, трећи корак је: да будемо спремни да се предамо и да се покоримо Њему. Колико вас сматра да је тај корак неопходан? Као добри људи, требали бисмо да се покоримо Богу.
Та три корака су, у ствари, оно што ми муслимани чинимо кад кажемо: Ла илахе иллах (нема другог истинитог божанства осим Бога)! То сте сад и ви немуслимани рекли. Ми то кажемо на арапском. То су та три корака:
1.    Ла - Не постоји
2.    илахе - други Бог, Створитељ
3.    иллах - осим Јединог Бога, Створитеља, Који има сву моћ, Коме смо подређени и обавезни смо да Га признамо.
Ла илахе иллах. Немуслимани, нико вас за ово признање неће узети као таоце. Нико вас неће сматрати одговорнима за нешто што не желите. Овде нема никаквих трикова. Нећу добити плату за ово. Ми муслимани кажемо Ла илахе иллах, јер је то најпрецизнија формулација која заправо представља она три корака. То нам је помоћ на путу ка успеху. Том изјавом, сведочимо сами себе, свет, Створитеља и своју подређеност. То је најразумнији корак.
Немуслимани, реците за мном: “Нико не заслужује да буде слављен, осим Створитеља, Који нам је дао живот.” Реците то. “Тај Створитељ нам је на Земљи дао Заповеди.” Можете ли то да кажете? “Ја, људско биће, признајем и покоравам се тим Заповедима.” Ако чујемо само један глас међу вама, тај глас је довољан. Ако сте сви један тим, довољан вам је један капитен.
Многи мисле да се иза исламских предавања крије намера да људе конвертирамо. Ми то не радимо. Ми немамо конвертите. Ми нисмо Јеховини сведоци. Не силимо људе да посведоче Јехову. Нисмо секта која “спашава” свет и која тражи нове препорођене. Наш посао је да пренесемо поруку и надамо се да ће та порука да стигне до отворених срца. Наш посао је да вам дамо информације. Посао нам је да вас позовемо да прихватите Ла илахе иллах тј. да нико не заслужује да буде обожаван, осим Створитеља.
Наш посао је и да вас позовемо да прихватите најлепши узор људима, Посланика Мухаммеда, нека је на њега мир и спас. Добро сте чули, постоји такав узор, пример. Обраћам се вама, интелигентним и образованим људима, који живите у доба компјутера, да на компјутеру укуцате реч Мухаммед. Не Мухамед Али, боксер, већ посланик Мухаммед. Укуцајте то име и погледајте ко је био тај човек. Прочитајте о његовом животу и његовом учењу. Након тога, изазивам вас да у целој историји пронађете човека чији се живот, понашање и учење могу упоредити са Мухаммедом, нека су на њега мир и спас. Изазивам вас!
Сутра седните за компјутер. Преузмите све информације које можете о вашем оцу, деди, Винстону Черчилу, вашем хероју, или било коме за кога мислите да има боље заслуге од Мухаммеда, мир над њим, назовите нас на број који имате на торбама које ћете да добијете, и ја вам обећавам да ћемо вам већ сутра поклонити пет хиљада фунти. Нећете наћи таквог. Нећете се ни усудити да позовете. Јер, најбољи биографи данашњице су се ујединили да одраде ово чиме вас изазивам. Направили су листу највећих људи у историји човечанства. За ту листу стотине највећих људи човечанства, одредили су критеријуме категорисања. Највећи историчари и биографи данашњице су у листи укључили и Исуса Христа, нека је мир над њим и над његовом мајком. Шта мислите, које име се налази на врху листе? Не желим да нагађате. Одмах ћу да вам кажем. На врху се налази име Мухаммед, мир над њим. Носилац тог пројекта је био Мајкл Џ. Харт, један од највећих биографа данашњице. Листа је објављена у часопису „Тимес“. Мајкл Џ. Харт је рекао: “На основу критеријума које смо поставили, пошто сам хришћанин, форсирао бих Исуса Христа, али и поред свега, он није испунио неколико критеријума:
1. није био отац;
2. није био супруг;
3. није био државник;
4. није оставио Закон по коме би се водила држава.
А Мухаммед је био отац, супруг, државник, оставио је Закон и оставио је Књигу.”
То су критеријуми које је испунио Мухаммед, мир над њим, због тога, ми муслимани са поносом кажемо: Мухаммед је Божији посланик! Не устручавамо се да то кажемо. Уз сву нашу љубав и поштовање према Исусу, Ивану (Јовану), Соломону, Давиду, Авраму, Мојсију и осталим Божијим веровесницима, кад кажемо: Мухаммед је Божији посланик, свима њима указујемо поштовање и све их спајамо са Последњим веровесником, мир над њим, најбољим човеком у историји.
Немуслимани, поручујем вам да поштујете овог човека, као што поштујете себе и свог оца. Позивам вас да признате овог човека по имену Мухаммед, Божијег посланика и веровесника, најбољег човека у историји, којег морате да упознате. Не можете све да оставите отворено. Ако раније нисте ништа знали о њему, сада знате. Не говоримо вам да сада морате да кажете: Мухаммед је Божији Посланик! Не морате да прихватите нешто о чему ништа не знате. Не морате да прихватите моје речи, нити речи 1,4 милијарде људи на свету, црних и белих, високих и ниских, мушких и женских, Кинеза, Африканаца, Немаца, Француза, Италијана, Аустралијанаца, Европљана, Американаца, Канађана... Не морате да прихватите чињеницу да сваки пети човек на Земљи каже: Мухаммед је Божији Посланик! Али, мислим да дугујете себи да, када одете кући, проверите о чему се ради.
На крају, желим да вам се захвалим за пажњу током предавања којим смо доказали да мора да постоји Бог, Господар небеса и Земље. Хвала вам што сте се сложили да постоји  Порука од Бога. Та Порука је Часни Кур’ан. Хвала вам што сте пратили говор о нашем почетку, о чему мислим да се сви слажемо. Хвала вам за стрпљење током мог говора о Последњем дану. Посебно се захваљујем немуслиманима због присуства и прихватања чињенице да Створитељ засигурно постоји и да је Он Свемогући, а да ми људи имамо обавезу да Га признамо, да Му се покоравамо и да Га обожавамо. Тиме је наш посао завршен.


ПИТАЊА И ОДГОВОРИ
Питање: Ја сам немуслиманка. Желим да прихватим Ислам. Овде и сада! Али, не знам смем ли јавно да устанем, јер не носим мараму.
Одговор: Сестро, не брини за мараму. Брини се само за своју веру. Прихвати Ислам. Вратићемо се овој младој дами, за који тренутатак.
Питање: Имам шест година. Како изгледа Рај?
Одговор: Ово је питање детета од 6 година. Жели да зна како изгледа Рај. Посланик Мухаммед, мир над њим, је рекао да у  Рају неће да уђу деца. Али чекајте мало! Сви становници  Раја ће да имају 33 године. Неће да старе. Што се овог детета тиче, ако ти БОГ допусти да одрастеш у вери – бићеш у Рају. Ако не доживиш да одрастеш, ако не доживиш пунолетство, кад уђеш у Рај, имаћеш 33 године. Кур'ан каже да у  Рају неће да буду нечистоће. Неће да буде ружних мириса. Нико неће да има потребу да се купа. Нико неће да стари. Нико неће да се умара. Неће да буде ружних речи. Нећете морати да радите. Неће да буде радника, нити ћете морате да за било шта плаћате. Сви ће да имају своје дворце. Сви ће да имају лепу одећу. Седеће на наслонима украшеним бисерима и дијамантима. Сви ће да једу шта пожеле, а неће морати да кувају. У вашим баштама ће да буде воће. Воћка ће да буде на дохвату руке како бисте је убрали. Сви ће да имају послугу. Нећете морати да кувате, да чистите, да перете тањире. Све што сте икада прижељкивали на овом свет, имаћете тамо, али на највишем нивоу. Најбоље од свега: тамо нико неће да умре. Сви ће да живе заувек. Поздрав ће бити: “Селам / Мир.” Ако ја и мој другар одемо у  Рај, отићи ћу код њега, и имаћемо прославу. Јер, шта би Рај могао да буде? Све оно што људи желе, али на овом свету не могу да имају. То је Рај.
Питање: Ес селаму алејкум! Пре два месеца сам почео да учим о Исламу. Тада сам први пут почео да размишљам о Богу и о сврси живота. Пре пар дана сам поверовао, али понекад ми се јављају некакве сумње. Шта ми саветујете?
Одговор: Па ти си као било ко други. Посланик, мир над њим, каже да вера расте и опада. Иде горе и доле. Једног дана имате јаку веру, а некад дође сумња. То је природа човека. Све што ти могу рећи је да се држиш речи: „Нема другог бога осим Аллах, и Мухаммед је Аллахов посланик“. Држи се намаза. Знај да је Кур'ан истина, да је Посланикова Пракса истина, да је Пакао истина, да је  Рај истина, да је Ислам истина и да је Узвишени БОГ истина. Држи се тога. Не обраћај пажњу на сумње.
Питање: Можете ли да ми кажете како је то бити муслиман?
Одговор: Ако си већ муслиман, то је довољна лепота. Само се држи Истине.
Питање: Ја сам нови муслиман, а мајка ми је предана католикиња. Пати од шизофреније. Да ли је одговорна за неприхватање Ислама?
Одговор: Шизофренија је феномен двоструке личности. Можда једној неће да се суди, али оној другој, која разуме понешто о Богу и животу, дефинитивно ће да се суди. Саветујем ти, пошто нисам ауторитет по том питању, а ви боље познајете стање своје мајке, да морате да будете близу ње и да морате да будете  јако пажљиви. Покушајте да је уверите својим најлепшим понашањем да не треба да обожава ништа осим Бога. Не брините због тога што је католикиња. То може да јој користи да боље схвати Истину. Будите добри према њој. Служите јој. Чините све што дете чини. Уз ваше лепо понашање, не брините за шизофренију. Знам још неке двоструке личности које су муслимани.
Питање: Мало сам збуњен чињеницом да, иако је Исусова мисија трајала две године, а Мухаммедова 23, ипак има више хришћана него муслимана.
Одговор: То нема никакве везе са Исусовом мисијом. Његова мисија није била његово дело, већ Божије. Исто је и са Мухаммедовом, мир над њим, мисијом која је трајала 23 године. На свет има око 1,3 милијарде хришћана. Исто отприлике има муслимана. Неки муслимани кажу да има више муслимана, а неки хришћани да има више хришћана. То није важно. Чињеница је да један део људи следи Исуса, а други део Мухаммеда, мир над њим, тј. сведоче да нико не заслужује да буде обожаван осим БОГ. Заправо, стварни проблем је тај што, нажалост, многи људи приписују Богу друга, тиме што Исусу придодају божија својства, иако Исус никада то није наредио. То је проблем. Али, то је друга тема. О томе ћемо касније...
Питање: Да ли Ислам препознаје културне активности? Ислам садржи правила и прописе, по којима се понашамо у свакодневном животу. Да ли Ислам признаје културу? Знамо да Кур'ан спомиње да су људи подељени на племена и народе, да би се упознавали.
Одговор: Култура је резулат људске цивилизације: шта једу, шта пију, шта облаче, скуп њихових језика, обичаја и вредности. Све је то култура. Свака група људи има различиту културу. Али, све су то људска бића и све се културе преплићу. Исламски став је да треба да се држите сваке културе све док се не супроставља Исламу, јер у томе нема ништа лоше. Шта ћете да радите ако у вашој култури постоји нешто што није у складу са Исламом? Тај део културе морате да одбаците и морате да следите Божије наредбе. То је лепота Ислама. Кад одете у Кину, тамошњи муслимани практикују кинеску културу. А ипак су муслимани. У Америци имате муслимане, али и они имају своју америчку културу. Исто је у Аустралији, Француској, источној и западној Африци... Култура је нешто природно. Али, Ислам је на врху, а не култура.
Питање: На листи најутицајнијих људи у историји, Мухаммед је први. Где је Чарлс Дарвин на тој листи?
Одговор: На листи коју су познати биографи саставили, Чарлса Дарвина уопште нема. Наравно, школовани материјалисти ће да тврде да Чарлсу Дарвину припада место у историји. Припада му. Али, он сам је пред смрт био прилично збуњен у вези свега што је урадио. Ми овде говоримо о категоричком наслеђу. Не говоримо о особама које су дошле са теоријом, нити са изумом. Говоримо о човеку који је имао највећи утицај на човечанство – како на духовном, наследном, историјском и социјалном нивоу. Чарлс Дарвин не припада таквим личностима.
Питање: Желим да прихватим Ислам, али не знам како ће то да поднесе моја породица, нарочито за време Божића и Ускрса.
Одговор: Када би свима обзнанио да си наследио 200 хиљада долара, имао би проблема, па чак и са породицом. Јер, свако би желео део тог новца. Зато би вам можда било најбоље да набавите адвоката, пре него што свима обзнаните, и да чувате вест о новцу, иако је то лепа вест. Ако желите да прихватите Ислам, то се већ десило у вашем срцу. Истина је ушла у вашем срцу. Мој савет је: буди муслиман. Држи то за себе. А знаћеш кад наступи прави тренутак. Не брини за Ускрс и Божић. Много је муслимана који су у истој ситуацији као и ти. И ја сам био попут тебе. Шта сам тада чинио? Нисам славио Божић. Али, кад су ми давали поклоне за Божић, узимао сам их. Нисам говорио: “Христос се роди!” Већ: “Хвала пуно!”
Питање: Зашто говорите да је нелогично да неко буде одговоран за туђе грехе, јер је познато да је Исус Христ умро за спасење људи?
Одговор: Као прво, ако је Исус умро због греха свих људи... Колико је прошло од тад? Више од две хиљаде година. Исус то никада није рекао, али, ево – нека буде да је то некакав принцип – ако је он умро ради греха свих људи, то значи да више нема суђења за било какав грех, јер је Исус умро за све грехе. Зар је то у реду!? Друго: како је могуће да је Исус разапет за грехе свих људи, а свако дете се рађа са грехом? Објасните ми то. То нема смисла, нити то постоји у Светом Писму. То постоји само као теорија једне групе људи, о чему не бих сада причао. Не треба нам расправа о Павловој доктрини, нити о Светом концилу, нити о било којој сличној доктрини. Ради се о томе да се ова идеја не базира на списима о Исусу, нити о било којем веровеснику. Зато, не прихватам то.
Питање: Шта Кур'ан каже о Марији?
Одговор: Шта Кур'ан каже о Марији? Поглавље бр. 19 у Кур'ану има 97 ајета и зове се Мерјем / Марија. Ето шта Кур'ан каже о њој. Кур'ан је савршен. Ово је доказ да Мухаммед, мир над њим, није написао нити измислио Кур'ан. Јер, да је он измислио Кур'ан, написао би поглавље и посветио га себи, својој мајци Амини, али није. Међутим, постоји поглавље које носи име Исусове мајке. То је 19. поглавље у Кур'ану. Ко год жели да набави Кур'ан, набавићемо му. Прочитајте ових 97 ајета. Гарантујем вам, ако верујете у Бога и Исусову љубав, плакаћете док их будете читали.
Питање: Шта значи Реч Кур'ан?
Одговор: Кур'ан значи: рецитација, читање, Реч Божија. То је Реч коју је Богу спустио на срце Мухаммеда, мир над њим, кроз Објаву. То је књига са упутствима, после које нам је све јасно у животу. Зато, док учимо Кур'ан – рецитујемо га. Послушајте један одломак:
Утичем се БОГУ од проклетог ђавола.
У име БОГА, Свемилосног, Милостивог.
А онима који су се БОГА бојали жеље ће се остварити: баште и виногради, и девојке младе, година истих, и пехари пуни. Тамо празне беседе и неистину неће да слушају, Господар твој ће да их даром обилним награди, Господар небеса и Земље и онога што је између њих, Милостиви, коме неће смети нико први реч да прозбори. (Кур'ан, Вест, одломак 31-37)
Ето, то је Кур'ан. Кур'ан је учење. Кур'ан је лек. Кур'ан је терапија. Кур'ан је Реч Божија и Његова Књига, коју је објавио Своме Посланику пре 1400 година. Има 6.626 ајета (одломака) које милиони муслимана широм света знају напамет. Сваки човек који учи Кур'ан, отвара врата која никада раније није видео.
Питање: Шта Бог каже о разлогу због којег нас је створио?
Одговор: Каже: Он је створио смрт и живот, да би се видело чија ће дела боља да буду. (Кур'ан, поглавље Ел-Мулк, одломак 2)
То је разлог стварања. Да се види ко ће од нас боље да се понаша. Бог је створио могућност да се боримо за добробит.
Питање: Можете ли у што мање реченица да кажете шта је прави успех?
Одговор: Прави успех је да признате Створитеља. Прави успех  је да Му будете покорни. Прави успех  је да следите најбољег узора свих људи. Прави успех  је да се потпуно вратите Исламу.
Питање: Постоје ли чудеса у Кур'ану?
Одговор: Наравно да постоје! Могу вам набројати 15-20, али није неопходно. Рећи ћу вам само да је ова књига објављена веровеснику који није знао да чита и да пише, пре 1400 година. Објава је трајала 23 године. Посланик, мир над њим, је све што му је објављено памтио, а исто су чинили и његови другови. Он је проверавао све што су запамтили, а анђео Гаврило је проверавао Посланика. Кад је Посланик, мир над њим, умро, остао је велики број асхаба (следбеника-другова) који су под његовим надзором знали цео Кур'ан напамет. Од тада, милиони муслимана у свакој генерацији уче Кур'ан напамет. Гарантујем вам, бар два, три или четири муслимана у овој просторији знају напамет Кур'ан или његов већи део. То је чудо које не поседује ни једна друга књига. Кад би се све Библије, Талмуди, хинду и будистичке књиге сакупиле и бациле у океан, а да и ми муслимани све Кур'ане заједно са њима бацимо у океан, једино бисмо Кур'ан имали на столу за дан-два, јер га знамо напамет, од корице до корице! Нико други тиме не може да се похвали. Јер, хришћани, чак, нису сагласни ни око текста Библије и других књига. Кур'ан је сам по себи чудо. Иако постоје чуда у Кур'ану и у пракси Божијег Посланика, мир над њим, Кур'ан је чудо сам по себи.
***
Браћо и сестре, трагаоци за Истином, хвала вам за пажњу. Ова млада дама која је рекла да жели да прихвати Ислам, ако то жели, нека сад изађе. Ко је та млада дама? Четири!? БОГ је највећи! БОГ је највећи!
Мислио сам да је само једна, али  Божија милост је безгранична... Желим да питам, ако постоји још неко од немуслимана да се придружи овим младим дамама, нека изађе или нека подигне руку. Ако се стиди, видећемо се у другој просторији, где можемо касније да разговарамо. Од седам хиљада људи које сам лично видео како прихватају ислам, 65-70% су жене. То је довољан доказ да у Исламу постоји таква лепота, коју не могу да укаљају ни све дезинформације о угњетавању жена. Ове жене нису пале на то. Лепота и склад Ислама су сасвим очигледни.
Нема никаквих ритуала код прихватања Ислама. Ради се само о јавном сведочанству. Нека вас БОГ награди што сте довољно храбре да иступите напред и да започнете велику промену и прелазак. Започињете сопствену промену, али и трансакцију са Створитељем. Не са мном, већ са Створитељем. Поновите за мном ове једноставне речи, а ја ћу да их након тога преведем, да бисте знале њихово значење. Божији Посланик, мир над њим, је имао обичај, када би Ислам прихватали хришћани, да дода још нешто, као објашњење. Тражио је од њих да посведоче следеће: “Сведочим да је Исаа мир над њим тј. Исус Христ, Божији веровесник и посланик, Његова Реч коју је удахнуо у Мерјему / Марију, која је била чиста и чедна девица.” То је тражио од хришћана који прихватају Ислам, како би био сигуран да су раскинули са веровањем у Исуса као Божијег сина.
Поновите за мном:
Сведочим да је Исус Христ Божији веровесник и посланик, Његова Реч коју је удахнуо у Мерјеми / Марији, која је била чиста и чедна девица.
ЕШХЕДУ ЕН ЛА ИЛАХЕ ИЛЛАХ, ВЕ ЕШХЕДУ ЕННЕ МУХАММЕДЕН АБДУХУ ВЕ РЕСУЛУХУ / Сведочим да нема божанства осим БОГА, и сведочим да је Мухаммед Његов роб и Његов посланик.
Ако сте у животу починили грех за који само БОГ и ви знате, данас је опроштен. Нема га! Почињете нови живот. Али, ако неком дугујете новац, ипак морате да га вратите. Бог не прашта ваш дуг према другим људима. Будите искрени. Сада није поента у томе да се преко ноћи промените и да сутра почнете да следите сва исламска правила. Није тако... Нећете да се промените преко ноћи. Али, будите искрени према Богу. Почните да учите, да читате и да правите промене у животу. Сами одлучите када је тренутак да вам породица, колеге, комшије и пријатељи сазнају. Имајте на уму да је на хиљаде нас прошло кроз исте изазове, па ћете и ви. Нека вас БОГ све благослови.
Наша последња молба је: Хвала БОГУ, Господару свих светова!

 


 
Садржај

Стр.    Наслов    م
1    Наш почетак и крај на овоме свету    1
20    Питања и одговори    2


    
    

 

    

 

Наш почетак и крај на овом свету

Преузимање

О књизи