Über den Artikel

Autor :

www.islamhouse.com

Datum :

Tue, May 23 2017

Kategorie :

Sittlichkeit und Moral

Herunterladen

De ethiek van dialogeren en debatteren

 


De ethiek van dialogeren en debatteren

[ nederlands - dutch -الهولندية  ]

revisie: Yassien Abo Abdillah
 


Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad)
    

2013 - 1434
 

Islam voor iedereen

آداب النقاش و الحوار
        « باللغة الهولندية »

 

مراجعة: ياسين أبو عبد الله

 

 

 

 

2013 - 1434
 

 
 


Alle lof behoort aan Allah.

Als je moeite hebt met het begrijpen van datgene wat er in een bijeenkomst gezegd wordt, bewaar dan jouw vragen totdat de spreker klaar is. Vraag dan aardig, beleefd, en met een gepaste voorstelling, om verdere uitleg. Verhef nooit jouw stem tijdens de vraag, of wees niet ongevoelig om de aandacht naar jou toe te trekken. Dit is in tegenstrijd met de juiste fatsoen omtrent het luisteren, en zorgt voor verachtelijkheid.  
Dit is echter niet de norm als de ontmoeting voor studie en onderwijs is. In een dergelijke geval is het stellen van vragen en een discussie beginnen aangeraden als het respectvol en tactvol gevoerd wordt, en alleen nadat de spreker klaar is. De Kalief al-Ma’mun zei: “Discussie verankert meer kennis dan slechts overeenstemming .”
Al-Haytham ibn Adi, een bekende geleerde historicus, en een lid van het hof van de vier khalifa’s: Abu Ja’far al-Mansur, al-Mahdi, al-Hadi en al-Rachid zei: “Het is onbeleefd gedrag om iemand onder de voet te lopen terwijl hij spreekt en hen te onderbreken voordat zij hun gesprek beëindigen.” Als een persoon niet een punt begreep en hij een geleerde of een oudere vroeg om het uit te leggen, dan zou jij moeten luisteren naar hetgeen wat er gezegd wordt. Een herhaalde uitleg kan jou misschien extra inzichten geven naast datgene wat jij al weet. Uit geen enkel woord om jouw collega te kleineren, en laat jouw gezicht niet een dergelijke uitdrukking vertonen.
Wanneer een oudere of een geleerde spreekt, luister dan aandachtig. Houd jezelf nooit bezig met een gesprek of discussie met andere mensen. Laat jouw gedachtes niet ergens anders afdwalen, en wees gefocust op datgene wat er gezegd wordt.
Onderbreek nooit een spreker. Haast je nooit tot een antwoord als je niet erg overtuigd bent van jouw antwoord. Discussieer nooit over iets wat je niet weet. En discussieer nooit omwille van de discussie. Vertoon nooit arrogantie tegenover jouw tegenhangers, vooral als zij er een andere mening erop nahouden. Draai de argument niet om, om vervolgens de standpunten van jouw opponent te kleineren. Als hun onbegrip duidelijk wordt, berisp en scheld hen dan niet. Wees bescheiden en aardig. Een dichter zei eens:


Wie kan mij een vriend bezorgen
Die als ik kwets, kalm blijft
Die aandachtig zou luisteren naar hetgeen wat ik wil zeggen
Terwijl hij het beter weet dan ik

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


www.islamhouse.com
Islam voor iedereen !