Tentang artikel

Penulis :

راشد بن حسين العبد الكريم

Tanggal :

Sat, Oct 29 2016

Kategori :

About Quran & Hadith

Download

Iskrenost i namjera

 

Iskrenost i namjera
] Bosanski – Bosnian – بوسني [


Rašid b. Husejn El-Abdul-Kerim

 

Prijevod: Senad Crnkić

 

2013 - 1434
 

 

﴿ الإخلاص والنية ﴾
« باللغة البوسنية »

راشد بن حسين العبد الكريم

 


ترجمة: سناد تسرنكتش

 

2013 - 1434
 

 

Iskrenost i namjera
Rekao je Allah Uzvišeni: „Onima koji žele život na ovom svijetu i ljepote njegove – Mi ćemo dati plodove truda njihova i neće im se u njemu ništa prikratiti. Njih će na onom svijetu samo vatra peći; tamo neće imati nikakve nagrade za ono što su na Zemlji radili i biće uzaludno sve što su učinili“.

Prenosi se od Omera b. El-Hattaba, radijellahu anhu, da je rekao: „Čuo sam Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako kaže: „Doista se djela mjere i cijene prema namjerama, i doista svakom čovjeku pripada ono što je naumio; pa, čija hidžra ili preseljenje bude radi Allaha i Njegova Poslanika, pa, njegova hidžra je ka Allahu i Njegovom Poslaniku, a čija hidžra bude radi dunjaluka kako bi ga pridobio ili radi žene kako bi je oženio, pa, njegova hidžra je radi toga.““ Muttefekun alejhi.

 

Od Ebu Hurejre, radijellahu anhu, se prenosi da je rekao: „Čuo sam Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako kaže: „Doista, prvi čovjek kome će biti presuđeno na Sudnjem danu je čovjek koji je poginuo kao šehid. Doći će se s njim, upoznat će Ga sa svojom blagodati i on će je prepoznati a zatim će Mu reći: „Šta si uradio s ovim blagodatima?“ Odgovorit će: „Borio sam se radi Tebe sve dok nisam poginuo!“ Reći će: „Lažeš! Naprotiv, borio si se da se kaže: -Hrabri-, pa i rečeno je.“ Zatim će biti naređeno da se ovaj odvuče na svome licu sve dok ne bude bačen u Vatru.
I čovjek koji je sticao znanje i njime podučavao druge, i učio Kur'an. Doći će se s njim, upoznat će Ga sa svojom blagodati i on će je prepoznati a zatim će Mu reći: „Šta si uradio s ovim blagodatima?“ Odgovorit će: „Sticao sam znanje i podučavao njemu i učio Kur'an samo radi Tebe!“ Reći će: „Lažeš. Naprotiv, sticao si znanje kako bi se reklo: -Učenjak- i učio si Kur'an kako bi se reklo: -On je karija, učač-, pa to je i rečeno.“ Zatim će biti naređeno da se ovaj odvuče na svome licu sve dok ne bude bačen u Vatru.
I čovjek kojem je Allah dao izobilje, mnogo mu podario od svakog imetka. Doći će se s njim, upoznat će Ga sa svojom blagodati i on će je prepoznati a zatim će Mu reći: „Šta si uradio s ovim blagodatima?“ Odgovorit će: „Nisam ostavio nijedan put na kojem Ti voliš da bude udijeljeno a da ja nisam i udijelio na njemu samo radi Tebe!“ Reći će: „Lažeš. Naprotiv, to si radio samo da se kaže: -On je darežljiv-, pa to se i reklo. Zatim će biti naređeno da se ovaj odvuče na svome licu sve dok ne bude bačen u Vatru.“ Hadis je zabilježio Muslim.

Komentar:
Nijjet ili namjera je osnova djela, tako da primanje i odbijanje čovjekovog djela zavisi o njegovoj namjeri.
Pa, ko učini djelo radi Allaha Uzvišenog, te njime bude priželjkivao nagradu na ahiretu i učini ga po sunnetu, bit će mu primljeno.
Dočim, onaj koji naumi da učini neko djelo radi nekoga drugog mimo Allaha, ili ga ne učini iskrenim radi Allaha tako da u tom djelu pridruži još nekoga, takvo djelo će biti odbijeno i bit će dokaz protiv njega.

Koristi:
-    Iskrenost je jedan od uslova primanja djela a značenje toga je da se dotičnim djelom traži samo lice Allaha Uzvišenog.
-    Važnost iskrenosti jer usljed njenog nedostatka djelo biva dokazom protiv njegovog počinioca.
-    Ispravnost djela u njegovoj vanjštini nije dovoljno da bi djelo bilo primljeno.
-    Obaveznost korekcije nijjeta pri svakom djelu i ulaganje maksimalnog truda na tom putu.