Деведесет доказа из Библије који указују да Исус није Бог

На основу хришћанског учења Бог је морао да преузме људски облик да би разумео људска искушења и патњу, али то веровање није нигде засновано на јасним Исусовим речима. Бог не мора да буде искушан и да пати како би могао да разуме патњу људи и да опрости грехе људима јер је Он Свезнајући, Створитељ свих створења. Ово је исказано у многим библијским псаламима од којих ћемо овде неке навести

اسم الكتاب: أدلة نفي الألوهية عن عيسى عليه السلام


الناشر: موقع دين الإسلام


نبذة مختصرة: كتاب باللغة الصربية يظهر الكثير من الفقرات في الكتاب المقدس التي تنفي عقيدة ألوهية المسيح عيسى بن مريم - عليهم السلام.

Деведесет доказа из Библије који указују да Исус није Бог
]Српски – Serbian–[صربي

 

http://www.islamreligion.com/

Превод: Марко Вучковић
Ревизија: Александра Дугалић

 

 

2015 - 1436
 
تسعون فقرة تنفي الألوهية عن عيسى عليه السلام
« باللغة الصربية »


موقع دين الإسلام

 

ترجمة: ماركو وتسكوفيتس
مراجعة :ألكساندرى دوغاليتس

 

 

2015 - 1436
 


У сва четири Јеванђеља је записано да је Исус рекао, „Благо миротворцима; они ће бити прозвани синовима Божијим.“
Реч „син“ не може бити прихваћена буквално јер се у Библији, Бог очито многим својим изабраним слугама обраћа са речју „син“ или „синовима“. Јевреји су веровали да је Бог један, који нема жену нити децу у било ком дословном смислу. С тога је очигледна фраза „син Божији“ једино значила „слуга Божији“;  тј. онај који је, захваљујући својој верној служби, био близу Бога и Њему драг као што је син драг свом оцу.
Хришћани који су грчког или романског порекла су касније злоупотребили овај термин. У њиховом наслеђу, „син Божији“ означавао је отелотворење бога или некога рођеног из физичке заједнице мушких и женских богова. Ово може бити виђено у Делима апостолским 14:11-13, где читамо да када су Павле и Барнаба проповедали у једном Турском граду, пагани су тврдили да су они отелотворени богови. Варнаву су називали римским богом Јупитером, а Павла Римским богом Меркуром.
Осим тога, грчка реч из Новог Завета преведена са „син“ је реч „пиас“ и „паида“ што у преводу значи „слуга“ или „син“ (у смислу слуге). Ова реч која је преведена са „син“ се односи на Исуса,  а „слуга“ када се односи на све остале, на основу неких превода Библије. Тако да  сагласно са осталим библијским стиховима, Исус је једино говорио да је он Божији слуга.
Додатни проблеми са тројством
За хришћанина је Бог морао да преузме људски облик да би разумео људска искушења и патњу, али то веровање није нигде засновано на јасним Исусовим речима.  Бог не мора да буде искушан и да пати како би могао да разуме и опрости грехе људима јер је Он Свезнајући, Створитељ човека. Ово је исказано у библијском стиху:
„И рече Господ: Добро видех невољу народа свог у Мисиру, и чух вику његову од зла које му чине настојници, јер познах муку његову.“ (Излазак 3:7)
Бог је опраштао грехе пре Исусовог појављивања, и он наставља да опрашта без икакве помоћи. Када верник згреши, од њега се очекује да се искрено покаје како би му Бог примио опрост. Заиста, почаст која нам се нуди  да се покоримо и понизимо пред Богом зарад спасења је дата целом човечанству. У Библији је речено:
„Нема осим мене другог Бога, нема Бога праведног и Спаситеља другог осим мене. Погледајте у мене, и спашћете се сви крајеви земаљски; јер сам ја Бог, и нема другог.“ (Исаија 45:21-22, Joна 3:5-10)
На основу овог псалама из Библије, људи могу да добију опрост греха кроз искрено покајање које затраже директно од Бога. Ово је истина у свим временима и на свим местима. Никада није постојала потреба такозване Исусове посредничке улоге достизања покајања. Чињенице говоре за себе. Не постоји истина у вези хришћанског веровања да је Исус умро за наше грехе и да је спас једино достижан кроз Исуса. Шта је са спасењем људи пре Исуса? Исусова смрт нити доноси искупљење греха, нити је на било који начин испуњење библијског пророчанства.
Хришћани тврде да се при Исусовом рођењу догодило чудо отелотворења Бога у форми људског бића. Рећи да је Бог заиста постао људско биће за собом повлачи многа питања. Поставимо следеће о човеку-богу Исусу:
*Шта се догодило са његовим одреском коже након обрезивања: „И кад се наврши осам дана да га обрежу, наденуше му име Исус,..“ (Лука 2:21)? Је ли се тај део коже уздигао на небо, или је иструнуо као што би и било који део људског меса?
*Шта се догађало са његовом косом током његовог живота, његовим ноктима и крвљу која је проливала из његових рана? Јесу ли ћелије на његовом телу умирале као и код сваког човека? Ако његово тело није функционисало на исти начин на који људско тело функционише, онда није заиста могао бити право људско биће као ни истински Бог. Ипак, ако је његово тело функционисало на људски начин, ово би анулирало сваку тврдњу о његовом божанству. Било би немогуће да било који Божији део, чак и отелотвореног Бога, иструли на било који начин и да се још увек назива Богом. Вечити, једини Бог, у потпуности или једним својим делом, никада не умире, не распада се и не труни: „Јер Ја Господ, не мењам се.“ (Maлахија 3:6)
Да ли је Исусово тело боравило на сигурном месту након његове смрти?
Осим да Исусово тело никада није пролазило кроз процес старења (пропадања) током његовог живота он није могао бити Бог, али ако није подлезало „пропадању“ он онда није истински био људско биће.
Библија каже да Бог није човек
•    „Бог није човек“ (Бројеви 23:19)
•    „јер сам ја Бог а не човек“ (Осија 11:9)
Исус је називан човеком на многа места у Библији
•    ‘...човека који вам истину казах“ (Joван 8:40)
•     „Послушајте речи ове: Исуса Назарећанина, човека од Бога потврђеног међу вама силама и чудесима и знацима које учини Бог преко Њега међу вама, као што и сами знате.“ (Дела апостолска 2:22)
•    „Јер је поставио дан у који ће судити васионом свету по правди преко човека кога одреди...“ (Акти 17:31)
•    „Јер је један Бог, и један посредник Бога и људи, човек Христос Исус.“ (1 Tимотеј 2:5)
Библија каже да Бог није син човечији
•    „Бог није човек да лаже, ни син човечји да се покаје.“ (Бројеви 23:19)
•    Библија често Исуса назива „сином човечијим.“
•    „..тако ће и Син човечији..“ (Maтеј 12:40)
•    „Јер ће доћи Син човечији..“ (Maтеј 16:27)
•    „...док не виде Сина човечијег где иде у царству свом.“ (Maтеј 16:28)
•    „Но да знате да власт има Син човечији“ (Markо 2:10)
•    „јер је он Син човечији.“ (Joван 5:27)
У јеврејским писмима, „син човечији“ је такође коришћен мноштво пута када се говори о људима  (Joв 25:6; Псалми 80:17; 144:3; Језекиљ 2:1; 2:3; 2:6-8; 3:1-3).
Бог сам Себи никада не би био контрадикторан говорећи да Он није син човечији, а затим да постане људско биће које је звано „син човечији“, Не приличи Богу да тако уради. Запамтите да Бог није аутор конфузије. Такође, људска бића, укључујући Исуса, називана су „синовима човечијим“ изричито да би се издвојили од Бога, који није „син човечији“ према Библији.
Библија каже да је Исус порицао да је он Бог
•    Исус је одговорио човеку који га је назвао „благим,“ питајући га, „што ме зовеш благим? Нико није благ осим једнога Бога.“ (Лука 18:19)
•    „А он рече му: што ме зовеш благим? Нико није благ осим једнога Бога. А ако желиш ући у живот, држи се заповести. (Maтеј 19:17)
Исус није људе подучавао томе да је он Бог
Да је Исус људима говорио да је он Бог, он би прихватио комплимент од овог човека. Уместо тога, Исус га је укорио, порицајући да је благ, тј. Исус је порицао да је он Бог.
Библија каже да је Бог већи од Исуса
•    „...јер је Отац мој већи од мене.“ (Joван 14:28)
•    „Отац мој који ми их даде је већи од свију.“ (Joван 10:29)
Исус не може бити Бог ако је Бог већи од њега. Хришћанско веровање да су Отац и син једнаки је у јасном контрасту са јасним Исусовим речима.
Исус никада није подучавао своје ученике да га обожавају
•    А Он им рече: кад се молите Богу говорите: Оче наш који си на небесима...“ (Лука 11:2)
•    „И у онај дан нећете ме питати ни за што. Заиста, заиста вам кажем да што год узиштете у Оца у име моје..“ (Joван 16:23)
•    „ Али иде време, и већ је настало, кад ће се прави богомољци молити Оцу духом и истином, јер Отац хоће таквијех богомољаца.“ (Joван 4:23)
Да је Исус био Бог, отворено би тражио да буде обожаван
Али Исус, мир над њим, то није никада тражио, него је супротно томе тражио од нас да једино обожавамо Бога на небесима, и с тога, он није био Бог него Месија, племенити Божији Посланик.