Последњи Веровесник

Пред вама је прелепа књига која садржи објашњење сведочанства да је Мухаммед, мир над њим, последњи Божији Веровесник и шта то сведочанство представља. Књига, такође, указује да је Посланик, мир над њим, послат као милост свим световима, и да је његова порука општа и упућена целом човечанству. У књизи се спомињу и неки Посланикови поступци у различитим ситуацијама, његови савети и опоруке, затим опис његове нарави, скромности, однос према друштву, пријатељима...

ПОСЛЕДЊИ ВЕРОВЕСНИК
] Српски – Serbian – صربي [

Приредио:
Помоћни уред за мисионарство - Ребвах

Превод:
Ирфан Клица
Сеид Клица

Рецензија:
Фејзо Радончић

 


2015 - 1436
 
﴿ خاتم النبيين - صلى الله عليه وسلم﴾
« باللغة الصربية »

جمع وإعداد:
قسم الدعوة بالمكتب التعاوني للدعوة وتوعية الجاليات بالربوة

ترجمة:
عرفان كليتسا
سعيد كليتسا

مراجعة :
فيزو  رادونشيش

 

2015 - 1436
 
Садржај
ПРЕДГОВОР:    8
Сведочење да је Мухаммед Божији посланик    10
Шта захтева сведочење да је Мухаммед, мир над њим, Божији посланик    11
Ја сам веровесник а не лажов    15
Следи Посланика и не уводи иновације у вери    17
А нисмо те послали осим као милост световима    18
Примери његове, нека је мир над њим, милости:    19
Његова милост према непријатељима:    20
Пример његове милости према животињама:    20
Његова, нека су благослов и мир над њим, милост према деци:    21
Његова милост према слугама:    22
Његова, мир над њим, шала са породицом:    23
Веровесников, мир над њим, однос према деци и младима:    24
Веровесниково, мир над њим, осмехивање:    25
Веровесникова, мир над њим, скромност:    26
Општост посланице предводника човечанства     29
Специфичности (посебности) Одабраног    31
Веровесникова упута (пракса)    33
Његова пракса у јелу:    33
Посланикова пракса у пићу:    34
Посланикова, мир над њим, пракса пре спавања и приликом буђења    35
Посланикова пракса у селаму (поздрављању):    37
Његова, мир над њим, упута оном који се жестоко расрди:    37
Не узимајте мој гроб местом светковине    38
Јер ти си, заиста, најлепше ћуди    40
Посланиково, мир над њим, тражење опроста    43
Ми смо ти, уистину, 'Кевсер' дали    45
Благосиљајте га и ви и шаљите му поздрав    47
Прилике (ситуације) у којима је похваљено доносити благослов на Веровесника, мир над њим    48
Начини доношења благослова на Веровесника:    49
Радост Посланиковог ока    50
Зар да не будем захвалан роб    52
Благост Посланиковог, мир над њим, срца његовог срца и  његово плакање из страха према Богу    53
Уже спаса    54
Из Посланикове, мир над њим, медицине    55
Лек:    55
Кимово зрно:    56
Земзем-вода:    56
Вода:    56
Маслиново уље:    56
Лек од Бога:    57
Обавезе сваког муслимана према Божијем Посланику.57
Веровање у његово посланство    58
Љубав према њему:    59
Покорност њему:    61
Узимање Божијег Посланика као узора:    63
Исказивање поштовање према Посланику    63
Обавеза искрености према Божијем Посланику    64
Нека наднаравна чуда Божијег Посланика    65
Располовљење Месеца:    65
Извирање воде између Посланикових прстију:    66
Катаде рече: „Упитао сам Енеса: 'Колико вас је било?' Рече: 'Три стотине или приближно толико.'“ (Бележе Бухарија, Муслим, Ен-Неса'и и Ет-Тирмизи)    67
Камен поздравља Посланика, мир над њим:    67
Лепота Посланикове, мир над њим, нарави    67
Стихови Хасана ибн Сабита о Божијем Посланику    71

 

 


Мухаммед, нека су Божији мир и благослов над њим, је рекао: "Ко позива на Прави пут (ко поучава Исламу), има награду за то као и онај  који га следи, без умањења ичије  награде." (Хадис бележи Муслим)

 

 

 

ПРЕДГОВОР:

Хвала Аллаху, Господару светова, и нека су благослов и мир на нашег веровесника Мухаммеда печата свих веровесника и посланика и вођу богобојазних, и нека су благослов и мир на његову породицу, његове другове и све оне који их буду следили у добру до Судњега дана.
Доиста сам прочитао дело „Последњи Веровесник“ у издању „Помоћног уреда за мисионарство – Ребвах“, и нашао сам га корисним у овој области. Од овог дела се могу окористити обични муслимани против зловољног напада непријатеља ислама на личност последњег Божијег веровесника, Мухаммеда, нека су благослов и мир над њим.
С тога опоручујем ширење овог дела са надом да нас Узвишени Бог окористи њиме.
Молим Узвишеног Бога да награди ауторе овог дела, да нам подари искреност у делима и говору, да нас учини од позивача у истину и њених помагача, да нас учини браниоцима Божијег закона, вере и Веровесника, да нас учини од упућених и оних који раде по Божијој последњој објави – Кур'ану и Пракси последњег Божијег посланика, мир над њим. Молим Узвишеног Бога да нас учврсти  на исправној вери и на Правом путу, доиста је он Великодушан и Племенит.
Нека су благослов и спас на Божијег роба и Његовог посланика, нашег веровесника Мухаммеда, на његову породицу, његове другове и све оне који их буду следили у добру до Судњег дана.
Учењак Абдул-Азиз б. Абдуллах Ар-Раџихи

 

 

 


Сведочим да је Мухаммед  Божији посланик
Сведочење да је Мухаммед Божији посланик
Сведочење да је Мухаммед Божији посланик значи потврду језиком и веровање срцем да је Мухаммед син Абдуллаха Ел-Куреши Ел-Хашими, Божији Посланик, послан и џиннима  и људима. Каже Узвишени Бог у својој последњој Објави – Часном Кур'ану (у преводу значења):
Нисам створио џинне и људе осим да Ми ибадет  чине. (Кур'ан, Аз-Заријат, 56)
А нема чињења ибадета (богослужења) Богу осим путем Објаве са којом је дошао Мухаммед, нека су благослов и спас над њим, као што каже Узвишени Бог у Часном Кур'ану:
Нека је узвишен Онај (Бог) који робу (Мухаммеду) Своме објављује Кур'ан да би световима био опомена. (Кур'ан, Поглавље: Фуркан, 1)
Шта захтева сведочење да је Мухаммед, мир над њим, Божији посланик
Сведочење да је Мухаммед Божији посланик захтева веровање у оно о чему нас је обавестио, покоравање у ономе што нам је наредио, непреближавање ономе што нам је забранио и упозорио на њега, и да не обожавамо Узвишеног Бога, осим онако како је Он прописао.
Ово сведочење се, такође, заснива на уверењу да Мухаммед није божанство и не може да се обожава, и да нема никаквог удела у управљању свемиром. Он је роб који се не обожава, Посланик који се у лаж не угони и који не поседује моћ да себи или неком другом какву корист или штету оствари, осим ако Узвишени Бог хоће, као што је и рекао у Часном Кур'ану за Мухаммеда, нека је мир над њим:
Реци (Мухаммеде): 'Ја вам не кажем: ’Код мене су Божије  ризнице’, нити: ’Мени је познат невидљиви свет’ , нити вам кажем: ’Ја сам анђео’ – ја следим само оно што ми се објављује... (Кур'ан, Поглавље: Ел-Ен'ам, 50)
Он је роб којем се наређује и који следи оно што му је наређено. Узвишени Бог је рекао у Часном Кур'ану:
Реци: 'Ја не могу ни самом себи неку корист прибавити, ни од себе какву штету отклонити; бива онако како Аллах (Бог) хоће. А да знам проницати у тајне, стекао бих многа добра, а зло би било далеко од мене; ја само доносим опомене и радосне вести људима који верују.' (Кур'ан, Поглавље: Бедеми, 188)
Овим сазнајемо да није достојан обожавања ни Посланик, нити било које друго створење, и да  чињење ибадета (обожавање) бива само Узвишеном Богу једином и ником другом.
Право Мухаммеда, нека су благослов и мир над њим, је да му признамо степен који му је Узвишени Бог подарио и одредио, а то је да је он Божији роб и Посланик, нека су благослов и мир над њим.
Узвишени Бог је рекао у Часном Кур'ану:
Мухаммед није родитељ ниједном од ваших људи, него је Божији посланик и последњи веровесник - а Аллах све добро зна. (Кур'ан, Савезници, 40)
Рекао је учењак Ес-Сади, да му се Бог смилује, у тумачењу овог ајета (одломка):
„Ово је његов степен, степен онога који се покорава Богу и који се следи, њиме Узвишени Бог упућује на прави пут. Онај који верује у њега као Посланика, обавезан је дати предност љубави према њему у односу на сваког другог. Он је њихов саветник, тј. саветник верницима, који им добро чини и који их саветује, као да је њихов родитељ.“
Од Ебу Хурејре, нека је Бог задовољан њим, се преноси да је Божији посланик Мухаммед, нека су благослов и мир над њим, рекао:
“Пример мене и веровесника пре мене јесте као пример човека који је изградио грађевину, дотерао је и улепшао, али јој недостаје само цигла у једном углу. Људи су почели да је обилазе, да се диве њеној лепоти и да говоре: ‘Ех, само да је стављена и ова цигла?!’ Ја сам та цигла и ја сам последњи Веровесник!“ (Хадис бележи Бухарија)
Божији Посланик, мир над њим, је рекао:
Ја имам пет имена: Ја сам Мухаммед, Ахмед, Ел-Махи - којим Бог затире неверство, Ел-Хашир - онај који ће бити први проживљен. Ја сам и Ел-Акиб. (Хадис бележи Бухарија)
А у додатку хадиса код Муслима стоји: Ја сам и Ел-Акиб након којег неће доћи више нико (нити један посланик од Узвишеног Бога).
Божији Посланик, мир над њим, је рекао:
Појавиће се у мом народу тридесет лажљиваца и сви ће за себе тврдити да су Божији веровесници. А ја сам последњи Божији веровесник и нема веровесника након мене. И неће престати да постоји скупина на истини из мог народа, потпомогнута, неће им нашкодити онај ко им се супростави, све док не дође наредба (Судњи дан) Узвишеног Бога. (Хадис бележи Ахмед)

Ја сам веровесник а не лажов
Божији веровесник Мухаммед, нека су благослов и спас над њим, је рекао:
Ја сам веровесник, а не лажов... Ја сам потомак Абдул-Мутталибов! (Хадис бележи Бухарија)
Исламски учењак Ибн Хаџер је рекао:
„У његовом говору 'а не лажов' је показатељ да је лаж немогућа да се нађе код веровесника. Као да је рекао: 'Ја сам веровесник, а веровесник не лаже, и нисам слагао у ономе што говорим, па макар и био поражен. Ја сам сигуран да је победа, коју ми је Узвишени Бог обећао истина, и није ми дозвољено бежање'. И речено је да његово говор 'а не лажов' значи: 'Ја сам истински веровесник и у томе нема лажи.'“ (Објашњење хадиса из књиге „Фетхул-Бари“)
Исламски учењак Ен-Невеви је рекао:
„Веровесников, нека су благослов и мир над њим, говор 'а не лажов' значи: 'Ја сам истински веровесник, и ја не бежим нити нестајем.'“  (Објашњење хадиса „Сахиху-Муслима“)
'Ја сам веровесник, а не лажов' значи: 'Ја не лажем у ономе што говорим. Могуће је да изгубим битку, али доиста је поражен онај који није чврсто убеђен у победу и који се плаши смрти.' Божији Веровесник, нека су благослов и мир над њим, био је чврсто убеђен у победу коју му је објавио Узвишени Бог у Његовој књизи (Часном Кур'ану) и подучио га је потпуној преданости томе.
Следи Посланика и не уводи иновације у вери
    Од Сехла ибн Са’да се преноси да је Веровесник, нека су благослов и спас над њим, рекао:
Ја сам ваш предводник ка Врелу (Хавд ), ко му приђе напиће се, а ко се напије никада неће више ожеднети. Прићи ће ми људи које познајем и који мене познају, а затим ће се између мене и њих препречити анђели, па ћу рећи: 'Они су мој народ', па ће се рећи: 'Ти не знаш шта су они после тебе увели ново.' Рећи ћу: 'Нека је далеко, далеко, онај који је после мене мењао. (Хадис бележи Бухарија)
Исламски учењак Невеви каже:
„Речено је да неће пити са тог врела осим онај коме буде одређено да је спашен од Ватре (Пакла).“
Исламски учењак Ибн Усејмин је рекао:
„До овог врела ће доћи верници у Бога и Његовог Посланика, нека су благослов и мир над њим, који следе Божији закон, а онај ко је зазирао и ко се охолио од слеђења Божијег закона, он ће бити отеран са тог извора.“ (Објашњење хадиса из књиге „Акидетул-Васитије“)
А нисмо те послали осим као милост световима
Каже Узвишени Бог у Часном Кур'ану:
А нисмо (Бог) те (Мухаммеде) послали осим као милост световима. (Кур'ан, Веровесници, 107)
Исламски учењак Ибн Кесир је у коментару овог Кур'анског одломка рекао:
„Узвишени Бог истиче да је Мухамеда, нека су благослов и мир над њим, учинио милошћу световима, тј. да га је послао свима њима из Милости, па онај који ову Милост прихвата и на тој благодати захвалан буде, на оба ће света срећан бити. А ко ту Милост одбије, на оба света је пропао.
Божији посланик Мухаммед, нека су благослов и мир над њим, је рекао:
Доиста сам ја милост дарована. (Хадис бележе Ед-Дарими и Ел-Бејхеки)

Примери Посланикове милости:
-    Када га је његов народ у лаж утерао и нанео му телесне повреде у граду Таиф, дошао му је анђео Гаврило и рекао му: 'Узвишени Бог је чуо оно што је твој народ рекао теби, па ти је послао анђела задуженог за брда, да му наредиш шта желиш да уради с њима.' Анђео задужен за брда позвао ме, назвао ми селам и рекао: 'О, Мухаммеде, Узвишени Бог је заиста чуо оно што је твој народ казао теби. Ја сам анђео задужен за брда, Узвишени Бог ме послао теби, па ми нареди шта желиш! Ако желиш, здробит ћу тај народ са два брда.' Посланик, нека су благослов и мир над њим, рекао му је: “Ја желим да Узвишени Бог из њихових кичми изведе потомство које ће само Једног Бога да обожава и неће Му судруга у ничему приписивати.” (Хадис бележи Бухарија)

Посланикова милост према непријатељима:
-    Ет-Туфејл б. Амр Ед-Девси је дигао руке од тога да ће се његово племе упутити на Прави пут, и дошао је код Веровесника, нека су благослов и мир над њим, и рекао му: „О Аллахов (Божији) Посланиче, племе Девс устрајава у неверству и одбија да прихвати Ислам, па замоли Бога да их казни.' Аллахов Посланик, нека су благослов и мир над њим, окренуо се према кибли  и подигао своје руке, а присутни почеше говорити: 'Уништено је племе Девс!' Али Посланик, нека су благослов и мир над њим, је замолио: Боже мој, упути племе Девс и доведи их к мени.'“ (Хадис бележи Бухарија)
Пример Посланикове милости према животињама:
-    Божији Посланик је ушао у посед једног енсарије (становника Медине) где се налазила камила. Када је камила угледала Божијег Посланика, почела је да јеца са очима пуних суза. Веровесник, нека су благослов и мир над њим, приђе јој, помилова је по глави па се она смири. 'Ко је власник ове камиле, чија је ова камила?', упита он, па дође један младић говорећи: 'Моја је, Божији Посланиче!' 'Зар се не бојиш Бога у погледу ове животиње коју ти је Бог дао у власништво!? Пожалила ми се на тебе да је изгладњујеш и да је много нагониш на рад.'“ (Хадис бележи Ебу-Давуд)
Посланикова милост према деци:
-    Божији Посланик, нека су благослов и мир над њим, био је најмилостивији од сви људи према деци. Ебу-Хурејре приповеда да је Божији Посланик, нека су благослов и мир над њим, пољубио свог унука Хасана, а код њега био Акра' ибн Хабис, па је рекао (Акра'): "Ја имам десетеро деце, а још никада нисам ниједно пољубио!" Божији Посланик га погледа, па рече: "Ко није милостив, неће ни њему бити указана милост." (Хадис бележе Бухарија и Муслим)
-    Божији Посланик, нека су благослов и мир над њим, је посетио болесног јеврејског дечака који га је служио, и рекао му: 'Посведочи да нема другог Бога осим Аллаха.' Дечак погледа у свога оца, који је био присутан. Отац му рече: 'Послушај Ебу-Касима (Мухаммеда).' Дечак посведочи. Затим је Божији Посланик, нека су благослов и мир над њим, рекао: 'Хвала Богу Који га је спасио од Пакла.' (Хадис бележи Бухарија)
Посланикова милост према слугама:
-    Енес б. Малик је рекао: „Служио сам Божијег Посланика десет година и никада ми није рекао ни 'ух', нити ми је када приговорио за неку ствар коју сам учинио: 'Зашто си то учинио?', нити за неку ствар (посао) коју нисам учинио: 'Зашто то ниси учинио?'“ (Хадис бележе Бухарија и Муслим)
-    Говорио би Божији Посланик, нека су благослов и мир над њим, свом помоћнику: „Имаш ли неку потребу (тј. да ли могу да нешто учиним за тебе)?“ (Хадис бележи Ахмед)
-    Посланикова жена Аиша је рекла: „Аллахов Посланик, нека су благослов и мир над њим, никада није ударио своју жену нити помоћника, никада није својом руком ударио никог, осим у борби на Божијем путу“. (Хадис бележе Бухарија и Муслим)
-    Божији Веровесник, нека су благослов и мир над њим, је рекао: „Доиста сам послат као милост.“ (Хадис бележи Муслим)

Посланикова, мир над њим, шала са породицом:
Божији Веровесник  је чинио доброчинство својој породици, био је самилостан и благ према њима, исказивао им је љубав и шалио се са њима. Био је љубазан и пажљив према породици толико да се често играо са њима.  Од ствари које би радио јесте  и та да је милозвучно говорио својој супрузи Аиши, нека је Бог задовољан њом, дозивајући је: 'О Аиш' или 'О Хумејра (руменчице)'. И указивао јој је почаст тако што би је звао именом њеног оца: 'О ћерко Искреног'. А све то из љубави, блискости и благости према њој, као и поштовања према њеној породици. Такође, када би Аиша пила из посуде, Божији Веровесник, нека је мир над њим, би узео и пио са места одакле је она пила.
Божији Веровесник, нека су благослов и мир над њим, је помогао својој породици у њиховим пословима и потребама. Једне прилике се Аиша  купала са Веровесником, мир над њим, из исте посуде, па би он говорио: 'Остави мени', а она би говорила њему: 'Остави мени'. (Хадис бележи Бухарија)
Шта више поставио би своја колена да се његова жена Сафија  подигне како би узјахала камилу. (Хадис бележи Бухарија)

Веровесниково, мир над њим, понашање према деци и младима:
Од Енеса се преноси  да би Божији Посланик, мир над њим, прошао поред деце и назвао би им селам . (Хадис бележе Бухарија и Муслим)
Такође би Посланик када би чуо плач детета, током заједничке молитве у џамији, пожурио са молитвом како мајка детета не би бринула.
Такође, мир над њим, држао би своју унуку, ћерку Зејнебину  док би предводио људе у молитви. Када би устао носио би је, а када би пао ничице спустио би је.
Такође, мир над њим, спустио би се са минбера  како би узео своје унуке Хасана и Хусејна, нека је Бог задовољан њима.

Веровесниково, мир над њим, осмехивање:
Божији Посланик, нека су благослов и мир над њим, се смејао и смешио са својом породицом и друговима. Шалио се и дружио са својим супругама, и разговаро би са њима с љубављу, пажњом и благошћу. Подигао би своје чисто лице са осмехом који је зрачио, и са осмехом би сусретао људе и њиме уносио радост у њихова срца и пленио њихове душе које би га још више волеле. Божији Посланик, мир над њим, се шалио али не би говорио у шали осим истину. Па би његова шала у душама његових другова била нежнија од руке пажљивог родитеља док милује своје слабашно дете. Шалио се са њима будећи њихове душе и ширећи њихова прса, чинећи их насмејаним и срећним.
Џерир ибн Абдуллах каже: ''Никада ме Божији Посланик, нека су благослов и мир над њим није видео а да ми се није насмешио.''
Држао     се Божији Посланик, мир над њим, средине у смејању, шали, и игри. Био је  између сувопарног понашања и намрштеног лица, и претераног смејања и одавања претераној шали.

Веровесникова, мир над њим, скромност:
Божији Веровесник, нека су благослов и мир над њим, је првак скромних људи водећи се говором Узвишног Бога:
Тај други (Будући) свет даћемо онима који не желе да се на Земљи охоле и да неред чине, а оне који су богобојазни чека срећан крај. (Кур'ан, Казивања, 83)
Мухаммед, нека су над њим благослов и спас, одазивао се на позив слободног човека, на позив роба, на позив имућног, на позив сиромашног, обилазио је болеснике на крају града, и прихватао је извињење онога који би нешто погрешио.
Био је  понизан према верницима. Застао би са старицом, посећивао би болесног, саосећао се са сиромашним, стигао до тужног, утешио слабог. Играо би се са децом, шалио са породицом, разговарао са народом, седео би на земљи и заспао на њој.
Простирка му је песак био, а јастук од сламе. Једном приликом га угледа  неки човек па поче пред њим дрхтати од страхопошовања, а он му рече:
'Не плаши се, ја нисам владар, ја сам само син  жене која је јела суви хлеб. (Хадис бележи Ибн Маџе)
Божији Посланик, мир над њим, мрзео је хваљење, и бранио је да га величају говорећи им:
Не славите ме као што хришћани славе Исуса сина Маријиног, ја сам само Божији роб и посланик, па говорите Божији роб и посланик. (Хадис бележи Бухарија)
Био је најудаљенији од охолости, а како и не би  када је говорио:
Не величајте ме као што хришћани величају Исуса сина Маријиног, ја сам доиста роб, па говорите Божији роб и Његов посланик. (Хадис бележи Бухарија)
Како и не би, мир над њим, када је говорио:
Једем као што једе роб, и седим као што роб седи. (Хадис бележи Ебу Ј'ала)
Како и не би, он који је, дражи од мог оца и мајке, мир над њим, говорио:
Да ми се поклони (безвредна) овчија ногица  узео бих (не одбијајући поклон), а када бих био позван да једем од ње, одазвао бих се. (Хадис бележи Тирмизи)
Од знакова његове скромности је и тај што би се одазивао уколико би био позван на јечмени хлеб и прихватао је (најобичнији) поклон.
Преноси се од Енеса, нека је Бог задовољан њим, да је рекао:
„Божији Посланик, мир над њим, био би позван да једе хлеб од јечма и ужеглу маст  па би се одазвао позиву.“ (Хадис бележи Тирмизи)

Свеопшта посланица предводника човечанства, мир над њим
Од Ебу Хурејре се преноси да је Божији Посланик, мир над њим, рекао:
Тако ми Онога у чијој је руци моја душа, ко год чује за мене од овог народа, био јевреј или хришћанин, а затим умре а не поверује у оно са чиме сам ја дошао, биће од становника Пакла. (Хадис бележи Муслим)
Каже учењак Албани у делу 'Веродостојан ланац' (1/241):
„Овај хадис (цитат) јасно говори да ко год чује за Веровесника и за оно са чиме је послат, а да је то до њега дошло на начин на који га Бог објављује, и затим не поверује у то, пребивалиште таквог Пакао. Нема разлике у томе између јевреја или хришћанина или ватропоклоника или атеиста. Моје убеђење је да би велики број неверника, уколико би им се пружила прилика да сазнају о темељима и веровањима и обредима са којима је дошао Ислам, журно улазили у њега у групама како се догодило и у самом почетку.“
Каже Узвишени Бог:
Ми смо те послали свим људима, да радосне вести доносиш и да опомињеш, али већина људи не зна. (Кур'ан, Поглавље: Себе', 28)
Учењак Ен-Невеви  каже:
„Послаников, мир над њим, говор 'ко год чује за мене', значи да 'свако ко је у мом времену или дође након мене до Судњег дана, је у обавези да ме послуша и прихвати.' А споменуо је јевреје и хришћане, мимо осталих, као опомену, јер је њима некада дата небеска Књига, па ако су они којима је некада дата Књига обавезни да следе Посланика, мир над њим, онда су остали којима Књига није дата још пречи да се одазову.
Специфичности (посебности) Одабраног
Посланик, мир над њим, је рекао:
Дато ми је пет ствари, које нису дате никоме пре мене:  Потпомогнут сам страхом (непријатеља од мене) на удаљености месец дана (хода), Земља ми је учињена чистом и местом за молитву па где год неког човека  из мог народа (следбеника) задеси време молитве нека клања, дозвољен ми је ратни плен који није био дозвољен никоме (од Посланика) пре мене, дато ми је  залагање за вернике, и сви посланици су слати само своме народу, а ја сам послат свим људима. (Хадис бележе Бухарија и Муслим)
Одликован је Посланик, мир над њим, међу осталим посланицима, одликама почасти и похвалним особинама које нису биле дате онима пре њега од посланика, мир над њима. Па су и Мухаммедови следбеници постигли, због благослова овог племенитог Веровесника,  део ових доброта и почасти:
Прва од њих је, да га је Узвишени Бог, слављен нека је Он, помогао и пружио подршку против његових непријатеља, страхом од њега, подршком и помоћи од Бога а затим напуштњем и поразом непријатеља Божије вере.
Друга од њих је, да је Узвишени Бог, слављен нека је Он, олакшао овом племенитом Посланику и његовим следбеницима тиме што им је целу Земљу учинио местом за обављање молитве. Па где год их затекне време обављања молитве - могу да је обаве, чиме се не ограничава обављање молитве само на посебна места као што су џамије.
Трећа одлика је, да је ратнички плен  који се узима од неверника бораца дозвољен Посланику и његовом народу.
Четврта одлика је, да га је Узвишени Бог одликовао 'похваљеним стајалиштем, и 'највећим заузимачем' на Дан када ће устукнути одлучни посланици на месту где ће окупљени стајати. А он, мир над њим, ће рећи:
Ја сам за то (залагање код Бога).
Пета одлика је, да је сваки од пријашњих посланика позивао искључиво свој народ, док је посланица овог великог Посланика свеобухватна и у њој је спасење свима.
Веровесникова, мир над њим, упута (пракса)
Његова пракса у јелу:
Наређивао је јело десном руком, а забрањивао је јело левом руком говорећи:
Доиста ђаво једе и пије левом руком. (Хадис бележе Бухарија и Муслим)
Није јео наслоњен, а наслањање има три начина: наслањање на боку, седење укрштених ногу, и наслањање на неки предмет. Јео би, мир над њим, савијених колена и уздигнутих стопала седећи на петама, и помиње се да је јео седећи на коленима стављајући табан (унутрашњи део стопала) леве ноге испод спољашњег дела стопала десне ноге из скрушеноси према Госоподару, и пристојности пред Њим.
Наређивао је да се једе са споменом Божијег имена и говорио би:
Када неко од вас жели да једе нека помене Божије име, а ако заборави да помене на почетку јела, нека каже: 'С Божијим именом на почетку (јела) и на крају.' (Хадис бележи Тирмизи)
Посланикова пракса у пићу:
Његова уобичајена пракса у пићу је пијење седећи, а забрањивао је да се пије стојећи. Међутим пио је једном стојећи, па је речено да је то због оправданог разлога, други кажу да тај чин дерогира његову претходну забрану, и  речено je да је то зато јер су обе ствари дозвољене, а то је исправно мишљење. Направио би три предаха у току пића. А начин на који је то радио је тај да би удаљио посуду од својих уста, а затим предахнуо ван посуде.
Божији Посланик, нека су благослов и мир над њим, је рекао:
Бог је, доиста, задовољан робом који Му, кад нешто поједе, на томе изрази захвалу, а кад нешто попије и на томе Му захвали! (Хадис бележи Муслим)
Уважени учењак Мухаммед б. Усејмин каже:
„У овоме је доказ да се Божије задовољство постиже и најситнијим стварима, па се понекад постигне овим лаганим чином, нека је Богу сва хвала, јер Бог је задовољан човеком који када заврши са јелом каже: 'Богу припада свака хвала.' И када заврши са пићем каже: 'Богу припада свака хвала.'“

Посланикова, мир над њим, пракса пре спавања и приликом устајања из сна
Учењак Ибн Кајјим каже:
„Када би Посланик, мир над њим, легао у постељу, рекао би: 'У твоје име Боже, умирем и живим.' Скупио би своје шаке и дунуо у њих, а затим би проучио (три Кур'анска поглавља): 'Реци, Бог је један', 'Реци, утечем се Господару свитања', 'Реци, утечем се Господару људи'. Затим би потрао њима оно што би могао дохватити од тела, почевши од главе и лица и тако би урадио три пута. Спавао је на десној страни стављајући своју десну руку испод десног образа, а затим говорио: 'Боже, сачувај ме твоје казне на дан када оживиш своје робове.' Такође, када би  легао у постељу, говорио би: 'Хвала припада Богу који ме је нахранио и напојио, и учинио задовољним (заштитио) и уточиште и склониште ми пружио, а колико је оних који ни заштитника ни уточишта немају.'“
Даље учењак Ибн Кајјим каже:
„Када би се Посланик, мир над њим, пробудио из сна, рекао би: 'Хвала припада Богу који нас је оживио након што нас је усмртио и Њему се коначно сви враћамо.' Затим би прао зубе (користио мисвак), и некада би проучио задњих десет одломака кур'анског поглавља 'Амрамова породица'  почевши од Божијег говора: 'Доиста, у стварању небеса и Земље', па до краја.  Спавао је у првом делу ноћи, а молитву би обављао у њеном задњем делу, а некада би бдео и у првом делу ноћи молећи се за вернике. Његове су очи спавале, али не и његово срце.“
Посланикова пракса у селаму (поздрављању):
Потврђено је од Посланика, мир над њим, у двема веродостојним збиркама, а преноси Ебу Хурејре, да је најбољи и највреднији Ислам нахранити гладног, и назвати селам оном кога знаш и оном кога не знаш.
Преноси се од њега у Бухаријиној веродостојној збирци Посланикових, мир над њим, цитата и другим (делима) да је правило називање селама млађег старијем, пролазника оном који седи, онога који се превози оном који ходи, и мање скупине већој.  
Његова, мир над њим, упута оном који се жестоко расрди:
Шта ће рећи и како се опходити (понашати):
Наредио је оном ко се расрди да узме абдест, и  да седне ако стоји, а оном ко је седео да легне и да затражи уточиште код Бога од проклетог ђавола.  
Не узимајте мој гроб местом светковине
Посланик, мир над њим, је рекао:
Не учините своје куће гробовима, и не чините мој гроб местом светковине, и благосиљајте ме, ваши ме благослови досежу где год били.
Учењак, Ибн Тејмијје, је рекао:
„Посланикове, мир над њим, речи: 'И доносите благослове на мене јер доиста ваш благослов досеже до мене где год ви били', указују да благослови и селами (поздрави) допиру до Посланика, мир над њим, били близу или далеко од његовог гроба, и да нема потребе за узимање његовог гроба местом светковања (учесталим посетама).“
Од Алијје б. Хасана, нека је Бог задовољан њима, се преноси да је видео човека како долази до отвора на Посланиковом гробу  и моли се, па му је забранио рекавши му:
„Хоћете ли да вам кажем говор који сам чуо од свог оца а он од свог деде тј. Посланика, нека су благослов и мир над њим, да је рекао: 'Не узимајте мој гроб местом светковине, нити ваше куће гробовима, и доносите благослов на мене, јер доиста ме ваше благосиљање досеже где год били.'“
Учењак Ибн Ел-Усејмин  каже:
„Ово значи: 'Не чините мој гроб празником  долазећи му из почасти према њему сваке године једном или два пута или слично томе.' У овоме је доказ забране кретања на пут (намерног циљања пута) ради посете Веровесниковог, мир над њим, гроба. И  да човек ако жели да оде у Медину не сме да му буде намера путовања   посета Посланиковог гроба, мир над њим, већ обављање  молитве у његовој џамији. А када донесеш  благослов на њега бива му предочен где год био, свеједно да ли си на копну или мору или у ваздуху, близу или далеко.“
Учењак Ибн Ел-Усејмин је рекао:
Овај цитат Посланика упућује да је боље да човек један део своје молитве, а то је свака добровољна молитва, обавља у кући. У том погледу Посланик, нека су благослов и мир над њим, каже: 'Најбоља човекова молитва је у својој кући осим обавезне молитве.'
'И доносите салавате (помен, благослов) на мене.' - Ово је императив, тј. говорите: 'Боже спусти благослов на Мухаммеда, а  Бог је, заиста, наредио да се то чини  Својим говором:
Узвишени Бог и анђели Његови благосиљају Веровесника. О верници, благосиљајте га и ви и шаљите му поздрав! (Кур'ан, Поглавље: Савезници, 56)
Јер ти си, заиста, најлепше ћуди
Узвишени Бог је (о Мухаммеду) рекао:
Јер ти си, заиста, најлепше ћуди. (Кур'ан, Поглавље: Калем, 5)
Преноси се од Енеса Ибн Малика да је рекао:
Посланик, нека су благослов и мир над њим, је био најлепшег понашања. (Хадис бележе Бухарија и Муслим)
Учењак, Ибн Ел-Усејмин  каже:
Лепота понашања је према Богу, и према Божијим робовима.
Према Богу лепота понашања подразумева: Задовољство Његовом одредбом и законом (прописима), као и прихватање поменутог широкогрудо, без негодовања и незадовољства, без туге и жалости.
Са створењима подразумева (Божијим робовима): Неузнемиравање (тако да се не чини штета или узнемиравање људи својим језиком или својим делом), великодушност (пожртвовање у поклањању иметка, знања, указивања поштовања и др.), ведрина лица (сусрећање људи са ведрим, а не намрштеним  лицем, и да из охолости не окреће од људи лице своје).
Ово је значење лепог понашања.
Преноси се од Хишама бин Амира да је рекао: Дошао сам код Аише, нека је Бог задовољан њом, па сам је упитао:
О мајко правоверних, обавести ме каква је била Посланикова ћуд, мир над њим, па је казала: „Његово понашање је било по Кур'ану, зар не читаш (ниси прочитао) Божије, слављен нека је Он, речи: 'Јер ти си, заиста, најлепше ћуди.' (Хадис бележи Ахмед)
Учењак Ибн Кесир каже:
Значење овог говора је да је слеђење Кур'ана, у његовим наредбама и забранама, постала Посланикова природа и понашање које је стекао, а да је напустио прохтеве (урођену природу),  тако да са  било чиме да га је Кур'ан обавезао, тако је и радио, а шта год да му је Кур'ан забранио то би и оставио. Уз ово треба навести и оно што му је  Бог подарио од дивне нарави као што су стид, племенитост, храброст, опраштање и благост, и остале лепе особине.    
Ебу Хурејре каже:
Упитан је Божији Посланик шта ће да буде разлог који ће  људе највише да уводи у Рај, па је одговорио: 'Богобојазност и леп морал (понашање).' Потом је упитан шта ће највише да уводи људе у Пакао, па је рекао: 'Језик (ружан говор) и полни орган (блудничење).' (Хадис бележи Тирмизи)
Посланиково, мир над њим, тражење опроста
Божији Посланик, мир над њим, је рекао:
Тако ми Бога ја свакодневно затражим опрост од Бога и кајем му се више од седамдесет пута дневно. (Хадис бележи Бухарија)
Ибну Хаџер каже:
Посланикове речи: 'Тако ми Бога ја затражим опрост' је тражење неке ствари (опроста) ради њеног потврђивања, иако не постоји сумња да Бог неће услишати молбу која му се упућује.
Из његових речи: 'затражим опрост од Бога и кајем му се' , се разуме да тражи опрост и  да се каје, а могуће је и да се подразумева сам израз: 'Опрости ми Боже.'
Његове речи: 'више од седамдесет пута', носи у себи могућност хиперболе или да уистину жели поменути број.  
Божији Посланик, нека су благослов и мир над њим, је рекао:
Реч 'Туба' (Опрост) припада ономе који у својим листовима (на Судњем дану) нађе да је пуно тражио опрост од Бога. (Хадис бележи Ибн Маџе)
И он, мир над њим, каже:
Реч 'Туба' (такође) је дрво у Рају ширине сто година хода, његови плодови су одећа становника Раја. (Хадис бележи Ахмед)
Ми смо ти, уистину, 'Кевсер' дали
Узвишени Бог каже:
Ми смо ти, уистину, 'Кевсер' дали. (Кур'ан, Поглавље: Ел-Кевсер, 1)
Посланик, мир над њим, каже:
Видео сам реку са чије су и једне и друге стране биле куполе од шупљег бисера, па сам упитао: – Шта је ово анђеле Гаврило? – Ово је 'Кевсер' коју ти је Бог подарио, одговори он. (Хадис бележи Тирмизи)
Табери у свом тефсиру (објашњење значења Кур'ана) каже:
Кевсер је име реке у Рају која је дата Божијем Посланику, мир над њим. Узвишени Бог ју је описао  'многим добром', јер је то велика благодат.
Учењак Куртуби  у свом тефсиру каже:
Од Ибн Омера се преноси да је Божији Посланик, мир над њим,  рекао:
Кевсер је река у Рају, обале су јој од злата и сребра, тече по бисерима и драгуљима. Вода јој је белша од млека и слађа од меда. (Хадис бележи Тирмизи)
Учењак Шинкити каже у свом тефсиру:
„У Бухаријевом Сахиху се преноси од Енеса да је рекао: Након што је Божији Посланик, нека су благослов и мир над њим, уздигнут на небо рекао је: 'Прошао сам поред реке са чије су и једне и друге стране биле куполе од шупљег бисера, па сам упитао: – Шта је ово анђеле Гаврило? – Ово је Кевсер (много добро).'“
Такође, са истим ланцем преносилаца, од Аише, нека је Бог задовољан њом, се преноси да је била упитана о Божијем говору: 'Ми смо ти, уистину, много добро (Кевсер) дали', па је казала:
„То је река која је дарована Божијем Посланику, нека су благослов и мир над њим. Њене обале су од шупљег бисера, на њој има посуда колико звезда на небу.“
Такође, са истим ланцем преносилаца, се преноси од Ибн Абаса да је о Кевсеру рекао:
„То је много добро које је Бог даровао Посланику, мир над њим.“
Учењак Ес-Сади  каже у свом тефсиру:
„Свевишњи Бог говори свом Посланику, мир над њим, подсећајући га на даривано му добро: 'Ми смо ти, уистину, Кевсер дали', дакле: много и обилно добро, од чега је и, између осталог, оно што ће Бог да подари свом Веровеснику на Судњем дану, а то је река која се зове Кевсер и врело (Хавд).“
Дужина Хавда је месец дана, ширина месец дана (хода), вода је  белша од млека и слађа од меда, његове посуде су попут небеских звезда у броју и  сјају. Ко попије са њега гутљај воде, неће више никада да ожедни.
Благосиљајте га и ви и шаљите му поздрав
Од Енеса б. Малика, нека је Бог задовољан њим, се преноси да је Божији Посланик, нека су благослов и мир над њим, рекао:
Онај ко на мене један салават (благослов) донесе, Узвишени Бог на њега донесе десет, биће му опроштено десет греха и биће подигнут за десет степени. (Хадис бележи Несаи)
Прилике (ситуације) у којима је похваљено доносити благослов на Веровесника, мир над њим
1-    Код тешехудда (оно што се учи на задњем седењу) приликом обављања молитве;
2-    Пре и после молбе Богу;
3-    Петком. У току дана и у току ноћи петка. Доказ томе су Посланикове, мир над њим, речи: Повећајте доношење благослова на мене на дан петка и у његовој ноћи, па ко донесе на мене један благослов, Бог га благослови десет пута. (Хадис бележи Бејхеки)
4-    Код спомена Посланиковог имена или његовог читања када је име написано. А на то упућују његове, нека су благослов и мир над њим, речи: Понижен и осрамоћен је човек код кога се ја споменем, а он не донесе благослов на мене.
5-    Приликом уласка у богомољу (џамију) и изласка из ње.
6-    Након другог текбира (величања Бога) на молитви која се обавља током сахране умрлог.
Узвишени Бог каже:
Доиста, Бог и анђели Његови благосиљају Веровесника. О верници, благосиљајте га и ви и шаљите му поздрав! (Кур'ан, Поглавље: Савезници, 52)
Начини доношења благослова на Веровесника:
1-    Боже, благослови Мухамеда.
2-    Боже, благослови Мухаммеда и Мухаммедову породицу, као што си благословио Аврама и Аврамову породицу . Обаспи благодатима Мухаммеда и Мухаммедову породицу, као што си обасуо благодатима Аврама међу свим људима и световима. Ти си Хваљен и Слављен. (Хадис бележи Бухарија)
3-    Преноси се од Муса б. Талхе, а он од свог оца да су упитали Божијег Посланика како да доносе благослов на њега, па је он, мир над њим, одговорио: Говорите: Боже благослови Мухамеда и Мухамедову породицу као што си благословио Аврама и Аврамову породицу и обаспи благодатима Мухамеда и Мухамедову породицу као што си обасуо благодатима Аврама и Аврамову породицу. Ти си, уистину, Хваљен и Слављен. (Хадис бележи Несаи)
Радост Посланиковог ока
Божији Посланик, нека су благослов и мир над њим каже:
Од свих овосветских ствари најдраже су ми: моје жене и лепи мириси, а радост мог ока је у мојој молитви. (Хадис бележе Ахмед и Несаи)
Посланик, мир над њим, каже:
Ја сам најбогобојазнији, најистинољубивији и најдобри свих од вас. (Хадис бележи Бухарија)
Од Хузејфе се преноси да је рекао:
„Клањао сам са Божијим Послаником једне ноћи, па је почео да учи кур'анско поглавље Ел-Бекаре. Помислио сам: 'Учинит ће руку' (престаће) код стотог ајета', али он је наставио. Затим сам помислио: 'Овај рекат ће клањати са (целом) Ел-Бекаром', али он је наставио даље. Затим је почео учити поглавље Ен-Ниса', па га је проучио. Затим је почео учити поглавље Амрамова породица, па га је проучио. Учио је полако, када би проучио одломак у којем се налази слављење Бога, он би Га славио, када би проучио одломак у којем се тражи нешто од Бога, он би затражио, када би проучио одломак у којем се тражи заштита код Бога, затражио би је. Затим је учинио руку' и почео да говори: 'Нека си слављен, Господару мој Величанствени', тако да је руку' (клањање у молотви) трајао исто колико и кијам (стајање у молитви). Затим је рекао: 'Бог чује онога ко Га хвали', а затим је стајао дуго скоро колико и на руку'у. Затим је отишао на сеџду и говорио: 'Нека си слављен, мој Узвишени Господару' тако да је сеџда трајала скоро као стајање.“ (Хадис бележи Муслим)
Зар да не будем захвалан роб
Аиша преноси да је Посланик, нека су благослов и мир над њим, клањао ноћни намаз (молитву) толико дуго да би му испуцала стопала (од дугог стајања). Она му је рекла:
„О Божији Посланиче, зашто радиш ово кад ти је Бог опростио све што си учинио и што ћеш учинити (сви греси) ?“ Он одговори: „Зар да не будем захвални роб?“ (Хадис бележе Бухарија и Муслим)
Учењак Мухамед бин Ел-Усејмин  каже:
Посланик, мир над њим, би клањао ноћу и одуживао би стајање у молитви толико да би  испуцала његова стопала, зато што крв силази у њих приликом стајања, па је упитан зашто чини то а Бог му је опростио оно што је учинио и што ће учинити, па је одговорио: 'Зар да не будем захвалан роб.' Што значи да је Посланик, нека су благослов и мир над њим, радио ова дела из захвале на Божијим, слављен нека је Он, благодатима. Ово упућује да је захвала послушност (покорност) оном Који дарује (даје благодат), као ако каже: 'Захваљујем Богу.' Ово је захвала језиком, али она није довољна, већ се захвала мора изказати делима и покорношћу Богу Узвишеном и Слављеном.
У овом је доказ Посланикове, мир над њим,  стрпљивости у обављању молитве и љубави према њој, јер немогуће је да неко ради таква дела осим из велике љубави, и зато је говорио:
„Радост мог ока је у молитви.“ (Хадис бележе Ахмед и Несаи). Тако да је молитва најдраже дело Посланику, нека су благослов и мир над њим.  
Благост Посланиковог срца и  његово плакање из страха према Богу
Абдулах бин Еш-Шехир  каже:
Када нам је Посланик, нека су благослов и мир над њим, предводио молитву чуо сам звук његовог плача који му излазише из груди, попут лонца у коме кључа. (Хадис бележи Ебу Давуд)
Уже спаса
Божији Посланик, нека су благослов и мир над њим, је рекао:
Строго се држите мог Пута (Праксе), као и праксе правоверно-упућених халифа (намесника) након мене; чврсто се мог Пута држите и кутњацима својим се за њега ухватите. Чувајте се новотарија, јер је свака новотарија заблуда. (Хадис бележе Ебу Давуд и Тирмизи)
Мухамед б. Ел-Усејмин, нека му се Бог смилује, каже:
Послаников, мир над њим, говор: 'Строго се држите мог пута' –значи да је Божији Посланик, мир над њим, наредио да се у случају разилажења држимо његове праксе, а његове речи: 'Строго се држите мог пута', значе: 'Следите мој пут радећи по њему.' А његова пракса је начин на који је живео (пут којим је ишао) у веровању, понашању, у делу, обредословљу и свему осталом. Следимо његову Праксу, и препуштамо суд приликом парничења Посланиковој Пракси, како каже Узвишени Бог:
И тако Ми Господара твог, они неће бити верници док за судију у споровима међусобним тебе не прихвате и да онда због пресуде твоје у душама својим нимало тегобе не осете и док се сасвим не покоре. (Кур'ан, Поглавље: Ен-Ниса',65)
Па је Веровесникова, нека су благослов и мир над њим, Пракса - пут спаса ономе коме Бог хоће (одредио) спас од сујеверја и новотарија, а она је присутна у књигама учењака.   
Из Посланикове  медицине
Лек:
Посланик, нека су благослов и мир над њим, је рекао:
Лек је у три ствари: пијењу меда, пуштању (нечисте) крви и спаљивању (коже) ватром. Ја забрањујем своме народу спаљивање коже. (Хадис бележи Бухарија)
Зрно кима:
Посланик, нека су благослов и мир над њим, је рекао:
Зрно кима је лек од сваке болести осим за смрт. (Хадис бележи Бухарија)
Земзем-вода:
Посланик, нека су благослов и мир над њим, каже:
Земзем-вода је за оно за шта се пије. (Хадис бележи Ибн Маџе)
Вода:
Посланик, нека су благослов и мир над њим, је рекао:
(Висока) температура је од врућине Пакла, па је хладите водом. (Хадис бележи Ибн Маџе)
Маслиново уље:
Посланик, нека су благослов и мир над њим, је рекао:
Пијте уље (маслиново) и мажите се њиме, јер је оно од благословљеног дрвета. (Хадис бележи Тирмизи)

Лек од Бога:
Посланик, нека су благослов и мир над њим, је рекао:
Кад човека нешто заболи, нека стави руку на болно место и седам пута изговори следећу молбу: 'Утечем се Божијим достојанством и Његовом свемоћи од непријатности боли коју осећам!' (Хадис бележи Муслим)
Обавезе сваког муслимана према Божијем Посланику, мир над њим
Обавезе сваког муслимана према Божијем Посланику, мир над њим, су:
•    Веровање у његово посланство;
•    Љубав према њему;
•    Покорност његовим наредбама;
•    Слеђење њега;
•    Узимање њега за узора;
•    Поштовање према њему;
•    Поштовање према ономе са чиме је дошао;
•    Обавеза искрености према њему;
•    Љубав према његовој породици и према његовим друговима-асхабима;
•    Доношење благослова на њега.

Веровање у његово посланство:
Доиста је веровање у посланство Божијег Посланика, мир над њим, обавезано веровањем у Узвишеног Бога, у постојање Божијих  анђела, објављених Божијих Књига, Божије посланике, Судњи дан и Божије одређење-судбину. Рекао је Узвишени Бог:
Зато верујте у Бога и Посланика Његовог и у светло које објављујемо, Бог добро зна оно што ви радите. (Кур'ан, Поглавље: Ат-Тагабун, 8)
И рекао је Узвишени Бог:
Зато верујте у Бога и Посланика Његовог, веровесника, који не зна да чита и да пише, који верује у Бога и речи Његове; њега следите – да бисте на правом путу били! (Кур'ан, Поглавље: Бедеми, 158)
Љубав према њему:
Љубав према њему, мир над њим, је обавезна по Кур'ану и суннету .
Рекао је Узвишени Бог:
Реци: 'Ако су вам очеви ваши, и синови ваши, и браћа ваша, и жене ваше, и род ваш, и имања ваша која сте стекли, и трговачка роба за коју страхујете да продаје неће имати, и куће ваше у којима се пријатно осећате – милији од Бога и Његовог Посланика и од борбе на Његовом путу, онда причекајте док Бог своју одлуку не донесе. А Бог грешницима неће указати на прави пут.' (Кур'ан, Поглавље: Покајање, 24)
Божији Посланик, нека су благослов и мир над њим, је рекао:
Нико од вас неће веровати све док му ја не будем дражи од његовог детета, његовог родитеља и свих људи. (Хадис бележи Бухарија)
Од начина изражавања љубави према Посланику, мир над њим, је:
•    Љубав према ономе са чиме је дошао, према ономе чему је позивао и помагање њега и помагање вере;
•    Уважавање и поштовање при његовом спомену и спомену његових, мир над њим, вредности;

Од начина изражавања слеђења Посланика, мир над њим, је:
•    Неувођење иновација у вери.
•    Одбацивање сваког говора и прописа који је супротан његовом, мир над њим, и напуштање свега онога што је се не слаже са његовом упутом.
•    Држање до Посланикове, мир над њим, праксе која је обавезна и праксе која је пожељна, подједнако.
Покорност њему:
Доиста је покорност Посланику, мир над њим, наређена наредбом од Узвишеног Бога:
О верници, покоравајте се Богу и покоравајте се Посланику, и не поништавајте дела своја! (Кур'ан, Поглавље: Мухаммед, 33)
Значење покорности њему, мир над њим, је да се поступа по ономе што је наредио, и да се не чини оно што је забранио од веровања, говора или дела.
Од начина изражавања покорности према Посланику, мир над њим, је:
•    Рад по пракси Посланика, мир над њим, и слеђење његовог пута.
•    Лепо понашање, неподизање гласа, спољашна и унутрашња чистоћа, искреност у говору и делу.
•    Тражење дозвољене хране, пића, одеће и брака.
•    Саосећајност према сиромашнима, и доброчинство према њима. Тражење од Бога милост и опрост за умрле,  како би се присетли њиховог стања и онога што нас чека након смрти.
•    Придржање за правило: Oно што вам Посланик нареди то узмите, а оно што вам забрани оставите. (Кур'ан, Поглавље: Ал-Хашр, 7)

Узимање Божијег Посланика, нека су благослов и мир над њим, за узор:
Онима који се покоравају Богу је наређено да узму Божијег Посланика за узор:
Ви у Божијем Посланику имате диван узор. (Кур'ан, Поглавље: Савезници, 21)
Ибн Мес'уд  је рекао:
„Умереност у делу које је по пракси Посланика, мир над њим, боље је од великог труда који се уложи при обављању дела које је новотарија у вери.“
Исказивање поштовање према Посланику, мир над њим:
Доиста је поштовање према Посланику потврђена обавеза:
Да у Бога и Посланика Његовог верујете, и да га великим сматрате, и да га поштујете и да Бога ујутро и навече хвалите. (Кур'ан, Поглавље: Победа, 9)
Значење поштовања према Посланику, мир над њим, је сматрати га великим, поштовати га и уздизати га.
Обавеза искрености према Божијем Посланику, мир над њим
Рекао је Узвишени Бог:
Само ако су према Богу и Његовом Посланику искрени. Нема разлога да се ишта приговара онима који чине добра дела – а Бог прашта и самилостан је. (Кур'ан, Поглавље: Покајање, 91)
Божији Посланик, нека су благослов и мир над њим, је рекао:
Вера је искреност према Богу и Његовом Посланику. (Хадис бележи Бухарија)
Искреност бива следећим стварима:
•    Сматрати истинитим његово веровесништво из чега произилази покорност њему, мир над њим.
•    Љубав према Посланику, мир над њим, и његовој породици.
•    Достављање његове поруке, и ширење његовог позива, и успостављање његових прописа.

Нека наднаравна чуда Божијег Посланика, мир над њим
Располовљење Месеца:
Преноси се од Ахмеда, Бухарије и Муслима у њиховим веродостојним збиркама, да су становници Мекке тражили од Посланика, нека су благослов и мир над њим, да им покаже неко чудо, па им је показао на располовљени Месец.
Асхаб Мут'им је рекао:
Располовио се Месец за време Божијег Посланика, мир над њим, на два дела а брдо је било између. Па су неверници рекли: „Мухаммед нас је опчинио“. На шта је Узвишени Аллах објавио:
Ближи се час и Месец се располовио. А они, увек када виде чудо, окрећу главу и говоре: 'Чаролија непрестана!' Они не верују и поводе се за прохтевима својим, а све ће код свог циља скончати. (Кур'ан, Поглавље: Месец, 1-3)
Извирање воде између Посланикових, мир над њим, прстију:
Енес, нека је Бог задовољан њим, приповеда:
„Видео сам Посланика, нека су благослов и мир над њим, једне прилике док се примицало време молитве икиндије . Људи су тражили воду за абдест , али је нису имали. Затим је Посланику, нека су благослов и мир над њим, неко донео посуду с водом, а он стави руку у посуду, и нареди људима да се абдесте. Па сам видео да је вода почела извирати између његових прстију, све док се људи нису абдестили до последњег.“
Учењак Катаде рече: „Упитао сам Енеса: 'Колико вас је било?' Рече: 'Три стотине или приближно толико.'“ (Хадис бележе Бухарија, Муслим, Ен-Неса'и и Ет-Тирмизи)

Камен поздравља Посланика, мир над њим:
Божији Посланик, нека су благослов и мир над њим, је рекао:
Ја знам за камен у Мекки који ме је поздрављао док још нисам постао Посланик, знам за тај камен и сада. (Хадис бележе Бележи Муслим)
Поздрављање од камена, а камен је нежива ствар, је необична појава и наднаравна ствар.
Лепота Посланикове, мир над њим, нарави
Лепшег од тебе ниси угледале моје очи, нити је лепшег од тебе жена родила
    Бера', нека је Бог задовољан њим, је рекао:
„Божији Посланик, нека су благослов и мир над њим, био је најлепшег лица и најлепше нарави.“
Упитан је Бера да ли је Посланиково, мир над њим, лице било светло попут сабље. Па је одговорио: „Напротив, било је попут Месеца.“
Џабир ибн Семуре је рекао:
„Једне светле ноћи угледао сам Божијег Посланика, нека су благослов и мир над њим, у црвеном огртачу. Загледао сам се у њега па у Месец, и изгледао ми је лепши од Месеца.“
Ебу Хурејре, нека је Бог задовољан њим, прича:
„Ја нисам видео никога лепшег од Божијег Посланика; као да Сунце плови на његовом лицу. Исто тако, нисам видео некога ко је брже ходао од Божијег Посланика; земља као да јури испод њега. Идући за њим, ми смо улагали велике напоре да га стигнемо, а он би био одморан.“
Ка'б б. Малик  је рекао:
„Када би се Божији Посланик, мир над њим, обрадовао, лице би му се обасјало као да је комад Месеца.“
Ебу Бекр  када би сусрео Посланика, мир над њим, говорио би:
„Правим путем 'одабрани' иде позивајући људе добру, попут светлости пуног Месеца која таму одбија.“
Омер, нека је Бог задовољан њим, је о лепоти Божијег Посланика, мир над њим, цитирао Зухејров стих, који је изрекао описујући Херима ибн Синана:
Када би био нешто друго осим људског бића,
Био би светло у ноћи пуног Месеца.
    Ибн Аббас, нека је Бог задовољан њим, каже:
„Имао је размакнуте предње зубе. Када би говорио, зуби су му блештали као низ бисера.“
Енес, нека је Бог задовољан њим, каже:
"Никада нисам дотакао ни свилу ни кадифу мекшу од Посланикове, мир над њим, руке. Никада нисам осетио његов мирис зноја, нити каквог задаха." А у другој верзији стоји: "Ни амбер ни мошус нису боље мирисали од мириса Посланикове, мир над њим, коже."
Ебу Џухејфе, нека је Бог задовољан њим, је рекао:
„Узео сам његову руку и ставио је себи на лице. Била је хладнија од снега, а мириснија од мошуса.“
Енес, нека је Бог задовољан њим, прича:
„Капи зноја су му биле као бисер."
А Умму Селеме, нека је Бог задовољан њом, је рекла:
„Мирисао је боље него икакав мирис.“

Стихови Хасана ибн Сабита, нека је Бог задовољан њим, о Божијем Посланику, мир над њим
Бели се на њему печат веровесништва од Бога, очигледан и јасно сведочи.
И Свом имену је име веровесника придружио  кад пет пута на молитву гласник зове и сведочи.
И од свог имена, из почасти њему, име му дао, па одабраник престола је Махмуд – хваљени, а он је Мухаммед - похваљени.
Веровесник који нам је дошао након безнађа и времена посланика слатих, и идола на Земљи обожаваних.
Заноћио светиљком, обасјавачем и упућивачем,  блешти као што блешти оштра сабља.
Упозоравао нас је на Пакао и обрадовао Рајем и научио нас правој вери, па јединог Бога зато хвалимо.
Ти си Боже Господар свих створења, Господар мој и Створитељ, зато док међу људима живим то сведочим.
Узвишен си Господару људи од говора оног који другог бога, мимо Тебе, дозива, Ти си најузвишенији и Теби припада највећа слава.
Теби Боже припадају створења  и благодати и све што постоји, од Тебе упуту тражимо и Тебе обожавамо.

У Медини је Посланиково место старо, место знано, и кад места сва опусте светлом неким обасјано.
Ту су собе у којим је Одабраник пребивао, у њима је светло Божје и Објаву добијао.

Ти помози Божијег Посланика, јер доиста га је Бог уздигао над осталим људима богобојазношћу и племенитошћу.
Међу нама је Божији Посланик и на нама је обавеза да га следимо све до смрти, и да га помажемо без ограничења.

 

Последњи Веровесник

Преузимање

О књизи

Аутор :

www.islamhouse.com

Издавач :

www.islamhouse.com

Категорија :

Мухамед с.а.в.с.