Природа Бога у хришћанству

Књига је, пре свега, посвећена следбеницима Књиге - хришћанима, позивајући их на окупљање око заједничке речи – монотеизма – веровање у јединог истинског Бога. Писац се бави питањима као што су:
1. Каква је природа Бога у хришћанству?
2. Да ли је Бог један или их је тројица?
3. Да ли је Исус исто што и Бог?
4. Да ли је Исус Бог или део Бога?
5. Да ли је Исус син човечији или син Божији?
6. Ко је истински Исус?

Природа Бога у хришћанству
 ] Српски – Serbian – صربي [
Др. Наџи б. Ибрахим ел-Арфеџ

Превод: Ерсан Граховац

Ревизија:
Љубица Јовановић


2014 - 1436

 

 
 
﴿ الإله في النصرانية... ما طبيعته؟ ﴾
« باللغة الصربية »
د. ناجي بن إبراهيم العرفج
ترجمة: أرسان غراهوفاتس

مراجعة:
ليوبيتسا يوفانوفيتس





2014 - 1436
 

Природа Бога у хришћанству
Др. Наџи б. Ибрахим ел-Арфеџ
У име Бога, Свемилосног, Милостивог
Уводна питања
1. Каква је природа Бога у хришћанству?
2. Да ли је Бог један или их је тројица?
3. Да ли је Исус исто што и Бог?
4. Да ли је Исус Бог или део Бога?
5. Да ли је Исус син човечији или син Божији?
6. Ко је Исус?
7. Које је твоје мишљење?
Прочитај овај текст истраживачко-критичким читањем, далеко од предрасуда и ранијих убеђења.
***
    Исус је рекао: „Тражи истину, и она ће да те ослободи.“ Након бројних година истраживања и компаративног студирања, кроз животно путовање које сам провео у учењу и тражењу истине, схватио сам да људи, углавном, своја веровања и прописе заснивају на трошним и слабим, а не на чврстим и јаким темељима, како је Исус саветовао. Што се тиче теме која је предмет ове студије, уочио сам нека темељна разилажења између концепта Бога у званичном и народном хришћанству и концепта Бога у самом Новом завету. Зато сам желео да, кроз ову књижицу, са тобом поделим оно што сам запазио и оно што сам научио кроз моје непрекидно путовање које се огледа у истраживању, анализирању и студиозном проучавању. Суштински циљ ове студије је мирно и искрено излагање истине коју сам нашао, без вређања било чијих осећања. Расправићемо нека питања у вези са природом Бога у хришћанству, поготово она која су везана за свето тројство и Исусову божанственост.
***
Да ли је Бог један или их је троје?
Да ли је Исус Бог или део Бога?




    Потражимо одговор у Новом завету:
16. И гле, неко приступи и рече му: „Учитељу добри! Какво ћу добро да чиним да бих имао живот вечни?“ 17. А он рече му: „Што ме зовеш добрим? Нико није добар осим Једнога, а то је Бог. Али, ако желиш да уђеш у Рај, држи се заповести.“
Нови завет, Јеванђеље по Матеју, 19:16-17.
***
„Зашто ме зовеш добрим (благим)?“
   Овај текст у неким верзијама Новог завета не можемо да нађемо, али се налази у верзији краља Џејмса. Лично се увери и врати се на свој примерак Новог завета. Многа питања могу да се поставе око претходних стихова, од којих су најбитнија следећа:
1 – „Зашто ме зовеш добрим?“ Зашто Исус пита о својој доброти?
2 – Исус је потврдио да: „Нико није добар осим Једнога, а то је Бог.“ Зашто је указао на то да је само Бог добар?
3 – Ако је Исус Бог, зашто је порекао то да је добар и зашто је то себи негирао?
4 – Исус је појаснио човеку који га је питао да: „Ако желиш да уђеш у вечни живот, држи се заповести.“ Па ако је он Бог, зашто није наредио да тај човек уђе у вечни живот?
5 – На основу онога што је Исус потврдио, зар придржавање заповести није довољно за улазак у вечни живот?
   Прочитајмо шеснаести и седамнаести стих деветнаестог поглавља Матејевог јеванђеља из верзија краља Џејмса  и из нове међународне верзије Светог писма :
* 16. И гле, неко приступи и рече му: „Учитељу добри! Какво ћу добро да чиним да бих имао живот вечни?“ 17. А он рече му: „Што ме зовеш добрим? Нико није добар осим Једнога, а то је Бог. Али, ако желиш да уђеш у истински живот, држи се заповести.“  (Верзија краља Џејмса)
* 16. Тада један човек приступи Исусу и рече му: „Учитељу добри! Какво ћу добро да чиним да бих постигао живот вечни?“ 17. „Што ме питаш о томе шта је добро?“, Исус одговори. „Постоји само Један Добри. Али, ако желиш да уђеш у истински живот, покоравај се заповестима.“ (Нова интернационална верзија)
Начинимо мало поређење; овде имаш два различита питања постављена од стране Исуса. Према верзији краља Џејмса, Исус је питао: „Што ме зовеш добрим?“, а према новој међународној верзији, Исус је питао: „Што ме питаш о томе шта је добро?“ Молим те, објективно упореди између две верзије овог питања, које су забележене у верзији краља Џејмса и новој међународној верзији, и размисли да ли имају исто значење?
И да ли обе могу да буду тачне?
Вратимо се прецизном критичком питању: Да ли је Исус Бог?
Верујем да, када би Исус био Бог или део Бога, логичан одговор би био потврђивање чињенице да је он добри учитељ, као што га је питалац ословио. Здраво размишљање и чиста логика нам потврђују да је Бог Добри, и да, када би Исус био Бог или део Бога, тј. део тројства, било би обавезно да буде Добри. Зар се не слажеш?
Исправно је да постоји неколико могућих и очекиваних одговора које је Исус могао да каже младићу који га је ословио као „доброг учитеља“:
-    „Наравно да сам Ја Добри, јер Ја сам Бог.“
-    „У праву си, Ја сам Добри.“

Најмање што је Исус, ако је Бог или Божија манифестација, могао да каже питаоцу, игноришући његове речи: „Ако желиш да уђеш у вечни живот, придржавај се заповести.“ Међутим, Исус је одговорио зачуђено, запањен тиме што га је младић ословио „добрим учитељем“. Одговорио му је на неочекиван начин, порекавши да је он „добри“, и зачуђено га упитао: „Што ме зовеш добрим?“ Зар није било корисније да Исус, уместо порицања своје доброте, да је искористио ову прилику и да је потврдио своју доброту, ако је он стварно Бог, или манифестација једног Бога? Зашто је Исус указао на Јединог Истинског Бога? Зашто није открио и јасно изнео своју добру божанственост? Да ли је Исус скривао истину о себи од питаоца?

***

* 3. А ово је живот вечни да спознају Тебе Јединога истинскога Бога, и Исуса Христа кога Си послао. (Јеванђеље по Јовану, 17:3.)

Месих у овом стиху поново себе разликује од истинског Бога, за Којег каже да је Једини истински Бог Који ствара, и Који је послао Месиха. Према томе, ко је тај који носи одговорност наређивања и слања посланика?
Да ли је то „Једини истински Бог“ или, пак, Месих?
И ко је већи? Да ли Онај Који наређује и посланике шаље, или онај ком се наређује и који је послат?

***

5. Јер је један Бог, а један је и посредник између Бога и људи – човек Исус Христ.
(Прво Павлово писмо Тимотију, 2:5.)

    Овај стих указује на две егзистенције:
1.    Егзистенцију Једнога Бога;
2.    Егзистенцију једнога посредника (Исуса).
Исус је, у овом стиху, описан као човек, и није назван „Бог Исус Христ“. Заправо, тако није назван ни на једном месту у Новом завету! Пропратимо расправу кроз постављање питања и њихове одговоре:




1 – Да ли је Исус Бог или део Бога?

Прочитајмо пажљиво, објективно и критички следеће исечке из првих десет стихова четвртог поглавља Јеванђеља по Матеју.

* 1. Тада Исуса уздиже Дух у пустињу да га ђаво куша. 2. И постивши четрдесет дана и четрдесет ноћи, напослетку огладне. (...) 8. Опет га узе ђаво и одведе га на гору врло високу, и показа му сва царства овога света и славу њихову; 9. И рече му: „Све ово даћу теби ако паднеш и поклониш ми се.“
    Да ли су ови стихови у теби пробудили икакве мисли и питања? Превод није потпуно прецизан, и можда би правилније било рећи да Исус бијаше вођен од стране Духа да би био обманут (или заведен) од стране ђавола. Дозволи ми да са тобом поделим нека питања и неке мисли које су ми привукле пажњу након читања претходних стихова:
1. У Новом завету се каже: Исус бијаше одведен од стране Духа у пустињу..., а ја се питам: Ко поседује снагу и одговорност овде?
Да ли је то Исус или Дух?
И зашто Исус није сам себе одвео у пустињу ако је он Бог?
Да ли Богу треба нека особа да Га води?
2. На основу онога што потврђују претходни стихови, ђаво је искушао Исуса којег неки хришћани сматрају Богом. Овде се поставља логично и просто питање: Да ли је могуће искушати Бога? Сам Нови завет нас обавештава да Бог не може да се искуша, а Исус је говорио о овој истини у истој причи о искушењу. Исто то је рекао и Исусов брат Јаков: 13. Бога не може ђаво да искуша, и сам Бог не куша никога. (Јаков, 1:13.)

3. У Новом завету се преноси да је Исус био гладан након што је постио четрдесет дана и ноћи. Анализирајмо овај стих и разумно размислимо о њему:
Да ли Бог пости?
За кога је Исус постио? За себе као Бога? Или за неког већег од њега?
Да ли Бог осећа глад и жеђ?
Кроз причу о Исусовом искушењу, коју налазимо у неколико јеванђеља, отркивамо да је ђаво покренуо Исуса и управљао њиме. Да ли је ђаво то радио са Исусом човеком или са Исусом Богом?
Ако је ђаво то урадио са Исусом човеком, шта је доказ?
Ако је то урадио са Исусом Богом, шта је доказ?
Да ли је могуће искушавање и покретање Бога и управљање Њиме? Сетимо се Јаковових речи: Бога не може ђаво да искуша...
***

Исус на крају разговора са ђаволом и након што је ђаво од њега тражио да му се поклони каже:

10. Господару Богу своме клањај се и Њега једино обожавај. (Јеванђеље по Матеју, 4:10.)

[Ово је превод Новог завета, а можда је ближи превод постојећем енглеском тексту ако кажемо: „Обожавај Господара и Бога свог, и само Њему служи.“]

Ако је Исус био отеловљење Бога, требао је с лакоћом да одговори: „Не сотоно, ти требаш мени да учиниш сеџду, јер сам ја твој Бог.“ Међутим, уместо тога, он је дошао са претходно споменутим говором, у којем се казује о обожавању јединог истинског Бога.
С друге стране, из ове приче смо научили следеће ствари:
1.    Да је ђаво видео Исуса;
2.    Да се ђаво обратио Исусу;
3.    Да је ђаво чуо Исуса;
4.    Да је ђаво узео Исуса;
5.    Да је ђаво водио Исуса;
6.    Да је ђаво разговарао са Исусом.

Молим те прочитај цело казивање о искушавању Исуса у јеванђељу по Матеју, четврто поглавље, првих десет стихова, имајући на уму да је Нови завет експлицитно указао на то да Бог не може да се види и да се чује:

16. ...којега нико од људи није видео, нити може да види… (Писмо Тимотију, 6:16.)
37. Ни гласа његова кад чусте ни лица његова видесте. (Јеванђеље по Јовану, 5:37.)
17. А Владару вечноме, Који не нестаје, Који се не види, Јединоме Премудроме Богу част и слава заувек. (Писмо Тимотију, 1:17.)

Додајући наведеном, питам се, пре завршетка овог поглавља, о Исусовом животу; зар га није видела и чула његова породица? Зар га нису видели и чули људи и његови следбеници током његовог живота на Земљи? Због тога и због наведених Божијих особина у претходним стиховима, Исус не може да буде Бог. Зар то није разумно и логично? Према томе, шта је истина? Размисли о томе!

***






Обратимо сада пажњу на нека друга критичка питања:
-    Да ли су Бог Отац, Бог Син и Бог Свети Дух једнаки?
-    Да ли је Бог Син (Исус) једнак Богу Оцу?
-    Да ли је Бог Син (Исус) једнак Богу Светом Духу?

Погледајмо шта каже сам Исус.

* 28. (идем к Оцу) јер је Отац мој већи од мене. (Јеванђеље по Јовану, 14:28.)
* 29. Отац мој који ми их даде већи је од свију. (Јеванђеље по Јовану, 10:29.)
* 16. Моја наука није моја, него Онога Који ме је послао. (Јеванђеље по Јовану, 7:16.)
* 30. Ја не могу ништа да чиним сам од себе; како чујем онако судим, и суд је мој праведан; јер не тражим воље своје него вољу Оца Који ме је послао. (Јеванђеље по Јовану, 5:30.)
Повратна замјеница се овде враћа на Исуса.
* А о Дану томе и о Часу том нико не зна, ни анђели који су на небесима, ни син, до Отац. (Јеванђеље по Марку, 13:32.)
* И ако ко рече реч на Сина човечијега, опростиће му се; а који рече реч на Духа светога, неће му се опростити ни на овоме свету ни на ономе. (Јеванђеље по Матеју, 12:32.)

    Након читања ових и других потврда које је изрекао сам Исус, шта можемо да закључимо? Након Исусове истините и поуздане потврде да је истински и једини Бог Отац већи од њега и од Светог Духа, затим да оно што зна није од њега самога, да он и Свети Дух не знају ништа о Судњем Дану и да он сам од себе ништа не може да учини, искрен трагалац за истином треба да прихвати оно што је казао Исус о себи, и да га не чини Богом или неким ко је једнак Богу.

***

    А сада расправимо друго важно питање:

Да ли је Исус једини Божији син?

На ово ћемо одговорити из Новог завета:

* ...сина Адамова сина Божијега.
(Јеванђеље по Луки, 3:38.)
* 21. И рече Господар Мојсију: кад одеш и вратиш се у Мисир, гледај да учиниш пред Фараоном сва чудеса која ти метнух у руку: а Ја ћу да учиним да му отврдне срце и да не пусти народа. 22. А ти ћеш рећи Фараону: „Овако каже Господар: ’Израил је син мој, првенац мој.’“
 (Стари завјет, Излазак/Друга књига Мојсијева, 4:21-22.)
* Казаћу наредбу Господара; он рече мени: „Ти си син мој, ја те данас родих.“
(Стари завјет, Псалми Давидови, 2:7.)
Према ономе што потврђује Свето писмо и што је сам Отац изјавио, Давид је Његов други син.
* 9. Благо онима који мир граде, јер ће се синовима Божијим назвати.
(Јеванђеље по Матеју, 5:9)
Када пропратимо назив ’Божији син’ у Библији, наћи ћемо велики број ’Божијих синова’, тако да Исус није Божији син јединац. Из тога можемо да закључимо да Библија користи назив ’Божији син’ симболично за доброг или побожног или одабраног или чистог човека. Оно што смо навели нас доводи до кључног питања, а то је:

Ко је Исус?

Након анализе доказа из Новог завета који потврђују да је Бог један, а не троје, и да Исус није Бог, нити део Бога, као и да није једнак Богу и да није Божији син у буквалном значењу, требамо да поставимо питање: Ко је Исус?

    Исус човек

    Неколико пута смо указали да је Исус у Новом завету описан као човек или син човечији, а у наставку ћемо навести неке стихове који то потврђују.

* 22. Људи Израилци! Послушајте речи ове: Исус Назарећанин, човек од Бога потврђен међу вама силама, чудесима и знацима које учини Бог преко њега међу вама. (Дела апостолска, 2:22.)
Ове речи је изговорио Петар, Исусов следбеник и присни друг, који је изблиза био сведок неких ствари.
* 19. Дође син човечији, који и једе и пије… (Јеванђеље по Матеју, 11:19.)
* 40. А многи од народа чувши ове речи говораху: „Ово је, заиста, веровесник.“
(Јеванђеље по Јовану, 7:40.)
* 40. Али ви сад гледате мене да убијете, а ја сам човек који вам истину каза коју чу од Бога. (Јеванђеље по Јовану, 8:40.)
Неке Библије не откривају ову истину отворено, зато провери шта твоја Библија каже о овом критичном моменту његовог живота, у којем је Исус посведочио за себе да је човек.
Зашто није директно и јасно рекао: „Али ви сад гледате мене да убијете, а ја сам отеловљење Бога Које вам истину каза.“ Да ли може да се замисли да је он скривао истину?



Исус веровесник

* 21. А народ говораше: „Ово је Исус пророк из Назарета Галилејскога.”
(Јеванђеље по Матеју, 21:11.)
* 24. (Исус) Рече пак: „Заиста вам кажем: никакав пророк није прихваћен на својој постојбини. (Јеванђеље по Луки, 4:24.)
*16. Заиста вам кажем: Није роб већи од господара својега, нити је посланик већи од онога који га је послао. (Јеванђеље по Јовану, 13:16.)
* 14. А људи видевши чудо које учини Исус говораху: „Ово је заиста онај пророк који треба да дође на свет.“ (Јеванђеље по Јовану, 6:14.)
* 19. ...за Исуса Назарећанина, који бијаше веровесник. (Јеванђеље по Луки, 24:19.)

    Ово су неки библијски стихови који појашњавају да је Исус био веровесник и посланик Једног истинског Бога. И по други пут кажемо, Исус нигде у Библији није назван Богом.

И последња важна критичка информација о Исусу!

* 7. Он, у дане тела својега, Ономе Који га може избавити од смрти приносаше мољења и молитве своје с виком великом и са сузама, и би утешен по својој побожности. (Павлова писма Јеврејима, 5:7.)

***

    Које закључке можемо да изведемо из претходних библијских цитата? Претходни цитати формирају јединствену поруку о постојању само једног Бога.

* 10. Пре мене није било Бога нити ће после мене бити.
 11. Ја сам, ја сам Господар, и осим Мене нема спаситеља.
(Стари завет, Исаија, 43:10.)
* ...јер Сам Ја Господар Бог твој, Бог Који је љубоморан...
(Стари завет, Излазак/Друга књига Мојсијева, 20:5.)

Библија је препуна стотинама сличних потврда, а оно што се супротставља томе је врло мали број у поређену са тим. Молим те прочитај следећу констатацију везану за овај закључак:
-    Поента која се стално понавља јесте да је Исус веровесник Јединог истинског Бога, Који је створио Исуса, нас и све остало.

Након што смо стигли до краја путовања у којем смо тражили истину, желио бих да те испратим са неким питањима за размишљање:
-    Зар ово није одговарајуће време за стављање ствари на место које им припада?
-    Зар ово није одговарајуће време за стављање Исуса на место које му припада, да буде поштован само као човек и веровесник Једног истинског Бога?
-    Зар ово није одговарајуће време да се вратимо нашем Једином истинском Богу и Створитељу, да само Њега обожавамо пре него што буде прекасно?



Констатација

Многи који проучавају Библију верују да је Павле, који је рођен пете године Нове ере, тај који је преобличио темељна веровања хришћанства, која садрже и ’свето’ тројство, божанственост Исуса, првобитни грех, распеће, спас кроз Исусову крв итд. Зато, веома је прихваћена теорија међу овим истраживачима да је Павле написао своје посланице пре четири јеванђеља, која су касније потпала под утицај Павлових веровања и учења. Разилажење између Павлових учења и оригиналне Исусове поруке довела је до ове велике збрке коју данас видимо по питању природе Бога. За више информација око ове теме, врати се на моју следећу књигу: „Где је грешка?“.

***

Задња мисао

Након критичког, пажљивог и непристрасног читања ове књижице, озбиљан, поверљив и искрен трагалац за истином може да постави неколико питања, попут:

-    Шта је истина?
-    Ко је истински Бог?
-    Која је истинска посланица?
-    Где је грешка?


Након критичког читања ове књижице, желим да чујем ваша мишљења. За више информација, питања, предлога и одговора, немојте да се устручавате да ме контактирате.