Ο ΙΗΣΟΥΣ
ΣΤΟ ΚΟΡΑΝ
عيسى عليه السلام في القرآن (باللغة اليونانية)
Δρ. Αμπντ Αρ-Ραχμάν Αλ-Σίχα
European Islamic Research Center (EIRC)
WWW.ISLAMLAND.COM
Στο όνομα του Αλλάχ, του Παντελεήμονα, του Πολυεύσπλαχνου
Εισαγωγή
Πριν εξετάσουμε τη ζωή του Ιησού (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν), όπως παρουσιάζεται στο Κοράν, είναι σημαντικό να αναφερθούμε στην αρχή της δημιουργίας, την προέλευση του ανθρώπου, τον σκοπό της ύπαρξής του, καθώς και στην ανάγκη του για πνευματική καθοδήγηση. Αυτή η καθοδήγηση διασφαλίζει την ψυχική γαλήνη και την ηρεμία της καρδιάς.
Η πνευματική καθοδήγηση εκφράζεται μέσα από την πίστη, η οποία ρυθμίζει τις υποθέσεις των ανθρώπων, καθοδηγεί τις κοινωνίες και κατευθύνει τις σκέψεις και τις προσδοκίες προς τον σωστό δρόμο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των Θείων Νόμων, οι οποίοι διαφυλάσσουν τα δικαιώματα, την ασφάλεια, την τιμή και την περιουσία.
Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω των προφητών και των αποστόλων (ειρήνη και ευλογίες σε αυτούς), οι οποίοι μετέφεραν το Θείο μήνυμα.
Το Κοράν, το Θείο Βιβλίο που αποκάλυψε ο Αλλάχ στον αγγελιαφόρο Του, τον Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν), είναι το τελευταίο Θείο Βιβλίο για όλη την ανθρωπότητα. Είναι καθολικό και διαχρονικό, κατάλληλο για κάθε εποχή και τόπο. Περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζονται οι άνθρωποι για την ευτυχία τους, τόσο σε αυτή τη ζωή όσο και στη Μέλλουσα Ζωή.
Παρόλο που το Κοράν βασίζεται σε ακλόνητες και απαράλλακτες αρχές, οι κανόνες του παραμένουν εφαρμόσιμοι σε κάθε εποχή και τόπο. Είναι κατάλληλοι για την αντιμετώπιση νέων και σύγχρονων καταστάσεων, προσφέροντας λύσεις και διευκολύνσεις.
Το Κοράν περιγράφει με σαφήνεια τη δημιουργία του σύμπαντος και την εξέλιξή του, από την αρχή μέχρι το τέλος. Δηλώνει ξεκάθαρα ότι η δημιουργία του σύμπαντος ανήκει αποκλειστικά στον Αλλάχ, τον Έναν Αληθινό Θεό. Επιπλέον, αναφέρεται σε γεγονότα τόσο του ορατού όσο και του αόρατου κόσμου, επιτρέποντας στον ανθρώπινο νου να αντιληφθεί τη λογική και συνεπή αλληλουχία της δημιουργίας.
Ο Προφήτης Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) εξήγησε ότι πριν από οτιδήποτε άλλο, υπήρχε μόνο ο Αλλάχ.
Ο Ομράν μπιν Χουσάιν ανέφερε ότι μερικοί άνθρωποι από την Υεμένη ρώτησαν τον Προφήτη (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν): «Ήρθαμε να σε ρωτήσουμε για αυτό το ζήτημα.» Εκείνος απάντησε: «Ο Αλλάχ υπήρχε και τίποτα άλλο δεν υπήρχε εκτός από Αυτόν. (Δημιούργησε τον Θρόνο Του και το νερό, και) ο Θρόνος Του βρισκόταν πάνω στο νερό, και έγραψε τα πάντα στον Αλ-Λάουχ Αλ-Μαχφούδ (τον Διατηρημένο Πίνακα) και δημιούργησε τους ουρανούς και τη γη.»
📜 (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι)
Έτσι, ο αγγελιαφόρος του Αλλάχ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) τους εξήγησε την αιωνιότητα του Αλλάχ, λέγοντας: «Υπήρχε ο Αλλάχ και δεν υπήρχε τίποτα άλλο εκτός από Αυτόν.» Αυτό σημαίνει ότι ο Αλλάχ υπήρχε πριν από τη δημιουργία του κόσμου και τίποτα άλλο δεν συνυπήρχε μαζί Του. Με αυτό τον τρόπο, τους ενημέρωσε ότι η απόλυτη αιωνιότητα ανήκει αποκλειστικά στον Αλλάχ, του Οποίου η ύπαρξη δεν έχει αρχή.
Κανένα δημιούργημα δεν κατέχει αυτή την ιδιότητα. Όλα τα δημιουργήματα έχουν αρχή και τέλος, ενώ ο Ένας και Αληθινός Θεός είναι Aιώνιος, χωρίς αρχή ούτε τέλος.
Ο Αλλάχ το επιβεβαιώνει στο Κοράν, τονίζοντας ότι η απόλυτη αιωνιότητα ανήκει μόνο σε Αυτόν, δείχνοντας στους ανθρώπους πως ολόκληρος αυτός ο κόσμος είναι μια δημιουργία που ήρθε από την ανυπαρξία στην ύπαρξη.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει στο Κοράν:
{ Αυτός είναι ο Αλ-Άουαλ (ο Πρώτος, που υπήρχε πάντα χωρίς αρχή, και πριν από Αυτόν δεν υπήρχε τίποτα), ο Αλ-Άχιρ (Αυτός που θα παραμείνει χωρίς τέλος, αφού τα πάντα θα χαθούν την Ημέρα της Κρίσεως), ο Αδ-Δάχιρ (ο Ύψιστος, που κυριαρχεί πάνω σε όλα, και τίποτα δεν είναι πάνω από Αυτόν), ο Αλ-Μπάτειν (Αυτός που βρίσκεται πιο κοντά από οτιδήποτε άλλο), και Αυτός είναι ο Παντογνώστης των πάντων. }
(Σούρατ Αλ-Χαντίντ, 57:3)
Ο Αλλάχ είναι ο Αλ-Άουαλ: ο Πρώτος, που υπήρχε πάντα χωρίς αρχή, και πριν από Αυτόν δεν υπήρχε τίποτα. Σε Αυτόν ανήκουν όλες οι ιδιότητες της Τελειότητας, και κανείς δεν είναι συγκρίσιμος ή παρόμοιος με Αυτόν.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Είναι ο Δημιουργός των ουρανών και της γης. Έπλασε για εσάς συζύγους από εσάς τους ίδιους (ώστε να βρίσκετε σε αυτές γαλήνη και ανάπαυση). Και (δημιούργησε για εσάς) τα βοοειδή σε ζευγάρια (αρσενικά και θηλυκά). Σας δημιουργεί μέσω αυτής (της συζυγικής σχέσης, και σας συντηρεί μέσω της αναπαραγωγής των βοοειδών σας). Δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο (ίσο ή συγκρίσιμο) με Αυτόν, και Αυτός είναι ο Ασ-Σαμί‘ (Αυτός που ακούει τα πάντα), ο Αλ-Μπασείρ (Αυτός που βλέπει τα πάντα). }
(Σούρατ Ασ-Σούρα, 42:11)
Ο Αλλάχ έχει καταστήσει σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να Τον περιγράψει ή να Τον κατανοήσει με τη σκέψη του. Αυτό αποκαλύπτει στον άνθρωπο το Μεγαλείο Του και τον οδηγεί στο να έχει στην καρδιά του ευλάβεια, δέος, φόβο και ταπείνωση προς Αυτόν, και έτσι αναγνωρίζει τη Θεότητά Του και την απόλυτη Κυριότητά Του.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Γνωρίζει ό,τι τους περιμένει (στη Μέλλουσα Ζωή) και ό,τι άφησαν πίσω τους (στην εγκόσμια ζωή), ενώ εκείνοι δεν μπορούν να Τον κατανοήσουν με τη γνώση τους. }
(Σούρατ Τα-Χα, 20:110)
Ότιδήποτε άλλο εκτός από τον Αλλάχ είναι δημιούργημα, το οποίο ο Αλλάχ έφερε στην ύπαρξη από την ανυπαρξία με τη δύναμή Του.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Αυτός είναι ο Αλλάχ, ο Κύριός σας, ο Δημιουργός των πάντων. Δεν υπάρχει άλλος θεός που αξίζει να λατρεύεται παρά μόνον Αυτός. Πώς λοιπόν απομακρύνεστε (από τη λατρεία Του, και λατρεύετε δημιουργήματα); }
(Σούρατ Γάφιρ, 40:62)
Σύμφωνα με την πίστη των Μουσουλμάνων, ο Αλλάχ δημιουργεί ό,τι θέλει και κάνει ό,τι θέλει. Κανείς δεν μπορεί να ανατρέψει την απόφασή Του, ούτε να αναιρέσει τη βούλησή Του.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Πράγματι, δημιουργήσαμε τα πάντα σύμφωνα με το Θείο Πεπρωμένο (σύμφωνα με τη γνώση και τη θέλησή Μας, και σύμφωνα με ό,τι γράψαμε στον Αλ-Λάουχ Αλ-Μαχφούδ - τον Διατηρημένο Πίνακα). Η εντολή Μας (όταν θέλουμε κάτι), δεν είναι παρά μία λέξη (δηλ. «Γενηθήτω», και έτσι γίνεται) σαν εν ριπή οφθαλμού. }
(Σούρατ Αλ-Κάμαρ, 54:49)
Ο Αλλάχ δεν δημιουργεί τίποτα μάταια ή άσκοπα, ούτε αφήνει κανένα δημιούργημα χωρίς σκοπό, υποχρεώσεις και καθήκοντα. Κάθε δημιούργημα έχει έναν λόγο ύπαρξης και μια αποστολή να εκπληρώσει. Η σοφία πίσω από τη δημιουργία κάθε όντος μπορεί να μας είναι γνωστή ή να παραμένει άγνωστη.
Η σύγχρονη επιστήμη έχει αποδείξει τη σύνδεση όλων των ζωντανών οργανισμών μεταξύ τους, μέσω της τροφικής αλυσίδας, καθώς και τη σχέση τους με τον μη ζωντανό κόσμο, όπως η επίδραση του φωτός, του σκότους, του ήλιου, του φεγγαριού, της νύχτας και της ημέρας σε αυτούς. Αυτά είναι όσα γνωρίζουμε σήμερα, ενώ το μέλλον υπόσχεται να αποκαλύψει ακόμη περισσότερα.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Πράγματι, στη δημιουργία των ουρανών και της γης, στη διαδοχική εναλλαγή της νύχτας και της ημέρας, στα πλοία που πλέουν στις θάλασσες μεταφέροντας όσα ωφελούν τους ανθρώπους, στο νερό που ο Αλλάχ στέλνει από τον ουρανό, με το οποίο αναζωογονεί τη γη μετά τον θάνατό της, στα κινούμενα πλάσματα που Εκείνος σκόρπισε σε αυτή, στις αλλαγές των ανέμων και στα υποταγμένα σύννεφα ανάμεσα στον ουρανό και τη γη -σε όλα αυτά υπάρχουν Σημάδια (και ξεκάθαρες αποδείξεις) για όσους κατανοούν. }
(Σούρατ Αλ-Μπάκαρα, 2:164)
Ο Συγγραφέας
Πρώτο Κεφάλαιο
Η Αρχή της Δημιουργίας
Το Κοράν, που αποτελεί τα Λόγια του Αλλάχ, εξηγεί ότι η δημιουργία του κόσμου έγινε χωρίς προϋπάρχουσα ύλη, μόνο μέσω της δύναμης, της θέλησης και της εντολής του Αλλάχ.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ (Ο Αλλάχ) είναι ο Πρωτουργός των ουρανών και της γης. Όταν αποφασίσει κάτι, απλώς λέει σε αυτό: «Γενηθήτω!», και έτσι γίνεται. }
(Σούρατ Αλ-Μπάκαρα, 2:117)
Ο Προφήτης Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) διευκρίνισε ότι το πρώτο δημιούργημα που έφερε ο Αλλάχ στην ύπαρξη ήταν το νερό. Το νερό δημιουργήθηκε χωρίς προϋπάρχουσα ύλη και αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία όλων των υπόλοιπων όντων. Ο Προφήτης (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) είπε:
«Τα πάντα δημιουργήθηκαν από το νερό.»
(Ιμπν Χιμπάν - Σαχίχ)
Η δημιουργία των ουρανών και της γης:
Ο Αλλάχ αναφέρει στο Κοράν ότι δημιούργησε τους ουρανούς και τη γη σε έξι ημέρες, χωρίς να Τον αγγίξει καμία κόπωση ή να αντιμετωπίσει δυσκολία:
{ Πράγματι, Εμείς δημιουργήσαμε τους ουρανούς και τη γη, και ό,τι βρίσκεται ανάμεσά τους, σε έξι Ημέρες, και καμία κόπωση δεν Μας άγγιξε. }
(Σούρατ Κάφ, 50:38)
Παρότι ο Αλλάχ έχει τη δύναμη να δημιουργήσει τα πάντα σε μια στιγμή, όπως αναφέρει το Κοράν:
{ Στον Αλλάχ ανήκει το αόρατο των ουρανών και της γης. Πράγματι, το θέμα της Ώρας (και το πόσο γρήγορα θα γίνει με την εντολή του Αλλάχ) δεν είναι παρά εν ριπή οφθαλμού ή ακόμα πιο γρήγορα. Πράγματι, ο Αλλάχ είναι για τα πάντα Ικανός. }
(Σούρατ Αν-Ναχλ, 16:77)
Γιατί η δημιουργία διήρκεσε έξι ημέρες;
Αν και ο Αλλάχ μπορούσε να δημιουργήσει τα πάντα ακαριαία, η διαδικασία αυτή διήρκεσε έξι ημέρες για συγκεκριμένους λόγους. Ο Ιμπν Αλ-Τζάουζι εξήγησε κάποιους από αυτούς:
- Θαυμασμός των αγγέλων: Κάθε ημέρα της δημιουργίας περιείχε κάτι μεγάλο και θαυμαστό, ώστε οι άγγελοι να δουν και να θαυμάσουν το έργο του Αλλάχ.
- Προετοιμασία για τον Αδάμ: Ο κόσμος δημιουργήθηκε σταδιακά ως προετοιμασία για την έλευση του Αδάμ και των απογόνων του, ενισχύοντας τον σεβασμό των αγγέλων προς τον άνθρωπο.
- Εκδήλωση σοφίας: Η άμεση δημιουργία αποδεικνύει τη δύναμη του Αλλάχ, ενώ η σταδιακή διαδικασία αναδεικνύει τη σοφία Του.
- Διδασκαλία της υπομονής: Ο Αλλάχ, αν και Παντοδύναμος, δημιούργησε τον κόσμο σταδιακά σε έξι ημέρες, δίνοντας ένα μάθημα υπομονής στους ανθρώπους.
- Απόδειξη σχεδιασμού και όχι τυχαιότητας: Η οργανωμένη δημιουργία αποτρέπει την αντίληψη ότι ο κόσμος προέκυψε τυχαία. Αυτός που δημιούργησε τα πάντα σταδιακά, επιβεβαιώνει ότι είναι Ικανός να δημιουργήσει ό,τι θέλει, όποτε το θελήσει, και ότι τίποτα από όσα δημιούργησε δεν ήταν τυχαίο.
- Όλα έχουν τον προκαθορισμένο χρόνο τους: Ο Αλ-Κουρτούμπι, στηνερμηνεία του για το Κοράν, λέει: «Δημιούργησε τα πάντα σε έξι ημέρες, διότι για κάθε πράγμα έχει ορίσει έναν προκαθορισμένο χρόνο. Μέσα από αυτό, μας διδάσκει ότι δεν τιμωρεί αμέσως τους αμαρτωλούς, αλλά τους δίνει αναβολή και ευκαιρία να στραφούν με μεταμέλεια προς Αυτόν.»
Περιγραφή της δημιουργίας:
Η δημιουργία των ουρανών και της γης περιγράφεται λεπτομερώς στο Κοράν:
{ Πες (ω, Προφήτη): «Είναι δυνατόν να αρνείστε την πίστη σε Αυτόν που δημιούργησε τη γη σε δύο Ημέρες, και να αποδίδετε σε Αυτόν εταίρους στη λατρεία; Αυτός είναι ο Κύριος όλων των κόσμων. (9) Τοποθέτησε σε αυτή (τη γη) σταθερά βουνά (σαν πασσάλους) επάνω της, και την ευλόγησε (κάνοντάς την να έχει πάντα αγαθά) και όρισε σε αυτήν τα αγαθά της, (και όλα αυτά) σε τέσσερις ισάξιες Ημέρες (δύο μέρες για τη δημιουργία της γης, και άλλες δύο για τα υπόλοιπα), (και αυτή η είδηση είναι) για όσους ρωτούν (για τη δημιουργία). (10) Έπειτα προχώρησε στη δημιουργία του ουρανού, που ήταν καπνός, και είπε σε αυτόν και στη γη: «Υποταχθείτε (στην εντολή Μου), είτε εκούσια, είτε ακούσια.» Είπαν: «Υποτασσόμαστε με υπακοή.» (11) Έτσι, τους έκανε (τους ουρανούς) επτά ουρανούς σε δύο Ημέρες, και αποκάλυψε σε κάθε ουρανό ό,τι έχει ορίσει εκεί.» Πράγματι, στολίσαμε τον χαμηλότερο ουρανό με λαμπτήρες (αστέρια), και τα κάναμε ως προστασία (για τον χαμηλότερο ουρανό, από κάθε διάβολο που προσπαθεί να κρυφακούσει). Όλα αυτά τα έχει ορίσει ο Αλ-‘Αζείζ (Παντοδύναμος, Ανίκητος), ο Αλ-‘Αλείμ (Παντογνώστης). (12) }
(Σούρατ Φούσιλατ, 41:9-12)
Σύμφωνα με άλλον έναν λόγιο, αυτές οι τέσσερις ‘ημέρες’ -οι δύο ημέρες κατά τις οποίες ο Αλλάχ δημιούργησε τη γη και οι δύο ημέρες κατά τις οποίες δημιούργησε τα βουνά, ευλόγησε τη γη ώστε να έχει πάντα αγαθά και όρισε σε αυτήν τα αγαθά της-, δεν αναφέρονται σε γήινες ημέρες, αλλά σε περιόδους με πολύ μεγαλύτερη διάρκεια, τη διάρκεια των οποίων μόνο ο Αλλάχ γνωρίζει.
Με βάση την ανθρώπινη γνώση και τη σύγχρονη επιστήμη, μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτές οι ‘ημέρες’ αντιστοιχούν σε γεωλογικές εποχές, κατά τις οποίες η γη πέρασε από διάφορα στάδια εξέλιξης, έως ότου σταθεροποιήθηκε, σκληρύνθηκε ο φλοιός της και έγινε κατάλληλη για τη ζωή των ανθρώπων.
Η σοφία πίσω από τη δημιουργία των ανθρώπων:
Εδώ τίθεται ένα εύλογο ερώτημα:
«Ποιος είναι ο λόγος για τη δημιουργία των ανθρώπων, τους οποίους ο Αλλάχ τίμησε υποτάσσοντας για αυτούς τα πάντα σε αυτό το σύμπαν; Ποιος είναι ο σκοπός της δημιουργίας τους;»
Το Ευγενές Κοράν εξηγεί ξεκάθαρα τη σοφία πίσω από τη δημιουργία των ανθρώπων, χωρίς να αφήνει περιθώρια για εικασίες, προσδοκίες ή υποθέσεις. Διευκρινίζει ότι οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν για μια ευγενή και σπουδαία αποστολή, μια αποστολή για την οποία ο Αλλάχ δημιούργησε τους ουρανούς και τη γη, καθώς και τον Παράδεισο και την Κόλαση. Αυτή η αποστολή είναι να λατρεύουν οι άνθρωποι τον Αλλάχ, τον Δημιουργό τους, και να μην Του αποδίδουν εταίρους στη λατρεία.
Το Κοράν εξηγεί επίσης ότι η ζωή δεν είναι απλώς φθορά και θάνατος, όπως πιστεύουν οι άθεοι, αλλά μια προετοιμασία για την αιώνια ζωή, μέσα από την πίστη και τη λατρεία του Αλλάχ.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, είπε:
{ Δεν έπλασα τα Τζινν και τους ανθρώπους παρά μόνο για να Με λατρεύουν. (56) Δεν ζητώ από αυτούς καμία παροχή, ούτε ζητώ να Μου προσφέρουν τροφή (για να την παρέχουν στον εαυτό τους). (57) Πράγματι, ο Αλλάχ είναι ο Αρ-Ραζζάκ (Αυτός που παρέχει αγαθά στους δούλους Του), ο Κάτοχος της Δύναμης, και ο Αλ-Ματείν (Πανίσχυρος). (58) }
(Σούρατ Αδ-Δαριγιάτ, 51:56-58)
Η ζωή σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι, όπως νομίζουν οι άθρησκοι και οι άθεοι, μια ύπαρξη που τελειώνει με τον θάνατο -χωρίς ανάσταση, απολογισμό, τιμωρία ή ανταμοιβή.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, περιγράφει τις σκέψεις τους στο Κοράν:
{ Είδες (ω, Προφήτη) εκείνον που πήρε την επιθυμία του ως θεό του (και ακολουθεί όποια θρησκεία θέλει σύμφωνα με τις επιθυμίες του); Και ο Αλλάχ τον έκανε να παραστρατήσει εν γνώση Του (επειδή ήδη γνωρίζει ότι δεν θα πιστέψει, ακόμα και αν δει κάθε απόδειξη), σφράγισε την ακοή και την καρδιά του και έβαλε ένα κάλυμμα πάνω στην όρασή του. Ποιος λοιπόν μπορεί να τον καθοδηγήσει αφού ο Αλλάχ τον έκανε να παραστρατήσει; Δεν θα λάβετε, λοιπόν, νουθεσία! (23) Και λένε (οι άπιστοι): «Δεν υπάρχει άλλη ζωή εκτός από την εγκόσμια ζωή μας· πεθαίνουμε και ζούμε (η μία γενιά μετά την άλλη), και τίποτα δεν μας κάνει να πεθάνουμε εκτός από το πέρασμα του χρόνου.» Δεν έχουν καμία γνώση για αυτό (που το ισχυρίζονται,ότι δεν θα υπάρξει ανάσταση). Πράγματι, απλώς κάνουν εικασίες. (24) }
(Σούρατ Αλ-Τζάθεγια, 45:23-24)
Πόσο δύσκολο είναι για έναν άνθρωπο να ζήσει με αυτή τη σκέψη! Πόσο μίζερη είναι η ψυχή που ενστερνίζεται αυτή την πεποίθηση!
Όπως ο άνθρωπος χρειάζεται να ικανοποιήσει τις σωματικές του ανάγκες, έτσι έχει και πνευματικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της γνώσης για τον Αλλάχ και της τήρησης όσων έφεραν οι αγγελιαφόροι Του.
Το ζήτημα του αθεϊσμού, της άρνησης της ανάστασης και της Μέλλουσας Ζωής,δεν εμφανίστηκε στη σύγχρονη εποχή. Αντιθέτως, από την αρχαιότητα κάποιοι άνθρωποι το υιοθέτησαν και το μετέφεραν από γενιά σε γενιά. Έτσι, το παρέλαβαν εκείνοι των οποίων ο Αλλάχ τύφλωσε την όραση, εμποδίζοντάς τους να δουν την αλήθεια, εξαιτίας της άρνησής τους να δεχτούν την καθοδήγησή Του.
Ο Αλλάχ, ο Παντοδύναμος, λέει:
{ Και τους στείλαμε έναν αγγελιαφόρο από ανάμεσά τους, ο οποίος τους είπε: «Λατρέψτε τον Αλλάχ· δεν έχετε κανέναν άλλον θεό που να αξίζει τη λατρεία, παρά μόνο Αυτόν. Δεν θα φυλαχθείτε λοιπόν από την τιμωρία Του (τηρώντας τις εντολές Του);» (32) Όμως, οι αρχηγοί του λαού του, που αρνήθηκαν την πίστη, διέψευσαν τη συνάντηση (με τον Αλλάχ) στη Μέλλουσα Ζωή, και στους οποίους χορηγήσαμε αγαθά στην εγκόσμια ζωή (αλλά αυτοί ήταν αχάριστοι), είπαν: «Αυτός δεν είναι παρά ένας άνθρωπος σαν κι εσάς. Τρώει ό,τι τρώτε και πίνει ό,τι πίνετε. (33) Αν υπακούσετε έναν άνθρωπο σαν κι εσάς, σίγουρα θα είστε χαμένοι. (34) Σας υπόσχεται ότι αφού πεθάνετε και γίνετε χώμα και κόκαλα, θα αναστηθείτε ξανά; (35) Μακριά, μακριά (από το να πραγματοποιηθεί) αυτό που σας υπόσχεται! (36) Δεν υπάρχει άλλη ζωή παρά μόνο η εγκόσμια ζωή μας. Σε αυτήν πεθαίνουμε και ζούμε (η μία γενιά μετά την άλλη), και δεν θα αναστηθούμε ποτέ.» (37) }
(Σούρατ Αλ-Μου’μινούν, 23:32-37)
Στην αρχή της δημιουργίας, οι άνθρωποι αποτελούσαν ένα έθνος, χωρίς να είναι χωρισμένοι σε διαφορετικές κοινότητες, καθώς η κοινωνία τους ήταν ενιαία και περιορισμένη, ενώ ο αριθμός τους ήταν μικρός. Ωστόσο, καθώς οι απόγονοι του Αδάμ αυξήθηκαν, κάποιοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε διάφορες περιοχές της γης, αναζητώντας τροφή και μέσα βιοπορισμού.
Το Κοράν καθιστά σαφές αυτό το γεγονός, όπως λέει ο Παντοδύναμος Αλλάχ:
{ Οι άνθρωποι δεν ήταν παρά μόνο ένα έθνος (σε μία μόνο θρησκεία, το Ισλάμ), έπειτα διαχωρίστηκαν (σε πιστούς και άπιστους όταν κάποιοι επινόησαν την ειδωλολατρία). Αν δεν είχε προηγηθεί η απόφαση του Κυρίου σου (ότι θα κρίνει ανάμεσά τους στη Μέλλουσα Ζωή), θα είχε κριθεί ανάμεσά τους σε αυτά που διαφωνούν μεταξύ τους (δηλ. ο Αλλάχ θα είχε καταστρέψει τους άπιστους και θα είχε σώσει και ανταμείψει τους πιστούς).}
(Σούρατ Γιούνους, 10:19)
Ως αποτέλεσμα αυτής της διασποράς και της εξάπλωσης στη γη, προέκυψαν διαφορές στη γλώσσα, στα έθιμα και στην απόσταση από την αρχική πηγή της θρησκείας. Από το έλεος του Αλλάχ προς την ανθρωπότητα είναι ότι έστειλε αγγελιοφόρους για να καθοδηγήσουν τους ανθρώπους στον ίσιο δρόμο και στη σωστή θρησκεία, προειδοποιώντας τους όταν αποκλίνουν από αυτήν.
Από τη δικαιοσύνη του Αλλάχ είναι ότι δεν τιμωρεί τους ανθρώπους προτού στείλει αγγελιοφόρους να τους προειδοποιήσουν. Έπειτα, τιμωρεί μόνο εκείνους που αρνούνται την πίστη. Έτσι, δεν υπάρχει κανένα έθνος που να μην έχει λάβει κάποιο μήνυμα και προειδοποιητή, όπως μας πληροφορεί ο Παντοδύναμος Αλλάχ στο Κοράν:
{ Πράγματι, σε στείλαμε (ω, Μωχάμμαντ) με την αλήθεια ως φορέα καλών ειδήσεων και ως προειδοποιητή. Δεν υπάρχει κανένα έθνος που να μην του έχει έρθει ένας προειδοποιητής.}
(Σούρατ Φάτιρ, 35:24)
Έτσι, ο Ύψιστος Αλλάχ έστελνε τους αποστόλους και τους προφήτες κατά καιρούς, για να επαναφέρουν τους ανθρώπους στη σωστή πίστη και στη λατρεία Του, καθώς οι πεποιθήσεις τους είχαν παρεκκλίνει. Όλοι οι αγγελιαφόροι και οι προφήτες (ειρήνη σε αυτούς), από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, είχαν ένα κοινό μήνυμα: ότι δεν υπάρχει άλλος θεός που αξίζει να λατρεύεται, παρά μόνονο Αλλάχ. Κάλεσαν τους ανθρώπους να λατρεύουν αποκλειστικά Αυτόν, με πίστη, λόγια και πράξεις, και να απαρνηθούν οποιαδήποτε άλλη λατρεία.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, είπε:
{ Πράγματι, έχουμε στείλει σε κάθε έθνος έναν αγγελιαφόρο, (με την εντολή): «Να λατρεύετε μόνο τον Αλλάχ και να αποφεύγετε όλες τις ψεύτικες θεότητες.» Έτσι, ο Αλλάχ καθοδήγησε κάποιους από αυτούς (τους ανθρώπους), ενώ άλλοι (αρνήθηκαν την πίστη και) άξιζαν την πλάνη. Περπατήστε λοιπόν (και ταξιδέψτε) στη γη (ω, άνθρωποι) για να δείτε πώς ήταν το τέλος εκείνων που διέψευδαν (τους αγγελιαφόρους, από τα προηγούμενα έθνη)! }
(Σούρατ Αν-Ναχλ, 16:36)
Αυτοί οι αγγελιαφόροι στάλθηκαν από τον Παντοδύναμο Αλλάχ, ώστε οι άνθρωποι να μην έχουν καμία δικαιολογία απέναντί Του.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ (Αυτούς τους) αγγελιαφόρους (τους στείλαμε) ως φορείς καλών ειδήσεων, καθώς και προειδοποιητές, ώστε οι άνθρωποι να μην έχουν καμία δικαιολογία απέναντι στον Αλλάχ, αφότου (ο Αλλάχ έστειλε) τους αγγελιαφόρους. Πράγματι, ο Αλλάχ είναι ‘Αζείζ (Ανίκητος, Παντοδύναμος) και Χακείμ (Πάνσοφος). }
(Σούρατ Αν-Νισά’, 4:165)
Όλοι οι αγγελιαφόροι και οι προφήτες ήταν άνθρωποι και δεν κατείχαν καμία θεϊκή ιδιότητα.
Η μόνη διαφορά τους από τους υπόλοιπους ανθρώπους ήταν ότι ο Αλλάχ τούς έκανε αλάνθαστους όσον αφορά το θείο μήνυμα που μετέφεραν και τους υποστήριξε με θαύματα, ώστε να αποτελέσουν σημάδια για τους λαούς τους, βοηθώντας τους να πιστέψουν σε αυτούς και να αναγνωρίσουν την αλήθεια του μηνύματός τους.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Δεν στείλαμε πριν από εσένα (ω, Μωχάμμαντ) αγγελιαφόρους που να μην έτρωγαν φαγητό και να μην περπατούσαν στις αγορές. Κάναμε κάποιους από εσάς (ω, άνθρωποι) δοκιμασία για τους άλλους (δίνοντάς τους πλούτο, υγεία, παιδιά κ.λπ., για να σας δοκιμάσουμε). Θα δείξετε λοιπόν υπομονή; Πράγματι, ο Κύριός σου (ω, Προφήτη) βλέπει τα πάντα. }
(Σούρατ Αλ-Φουρκάν, 25:20)
Ο Αλλάχ κατέστησε σαφή την ανθρώπινη φύση των αγγελιαφόρων και των προφητών, καθώς και τις ανθρώπινες ανάγκες τους. Είχαν συζύγους και παιδιά, ώστε κανείς να μην νομίζει ότι ήταν διαφορετικοί από τους υπόλοιπους ανθρώπους.
Ο Παντοδύναμος Αλλάχ λέει:
{ Πράγματι, είχαμε στείλει πριν από εσένα (ω, Μωχάμμαντ) αγγελιαφόρους, και τους παραχωρήσαμε συζύγους και παιδιά. Δεν εναπόκειται σε κανέναν αγγελιαφόρο να φέρει κάποιο Σημάδι, παρά μόνο με την άδεια του Αλλάχ. Για κάθε προκαθορισμένο χρόνο (κάθε πράγματος και εντολής που όρισε ο Αλλάχ) υπάρχει ένα βιβλίο (όπου είναι καταγεγραμμένα). }
(Σούρατ Αρ-Ρα‘ντ, 13:38)
Οι αγγελιαφόροι δεν κατείχαν καμία από τις ιδιότητες της Θεότητας ή της Κυριότητας. Δεν είχαν καμία δύναμη πάνω στο σύμπαν, ούτε μπορούσαν να αποτρέψουν το κακό από κάποιον ή να του φέρουν όφελος, παρά μόνο με τη θέληση του Αλλάχ. Ούτε μπορούσαν να δώσουν ζωή ή να προκαλέσουν θάνατο, παρά μόνο με την άδειά Του.
Ο Παντοδύναμος Αλλάχ αναφέρει τον Προφήτη Του, Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν), ενημερώνοντάς μας για την ανθρώπινη φύση του:
{ Πες (ω, Μωχάμμαντ): «Δεν έχω καμία δύναμη να φέρω για τον εαυτό μου όφελος, ούτε να αποτρέψω κάποιο κακό από τον εαυτό μου, παρά μόνο ό,τι θέλει ο Αλλάχ. Αν γνώριζα το αόρατο, θα εξασφάλιζα για τον εαυτό μου άφθονα αγαθά και κανένα κακό δεν θα με άγγιζε. Πράγματι, δεν είμαι παρά μόνο ένας προειδοποιητής και αγγελιαφόρος χαρμόσυνων ειδήσεων για όσους πιστεύουν.» }
(Σούρατ Αλ-Α‘ράφ, 7:188)
Η δημιουργία του Αδάμ, του πατέρα της ανθρωπότητας:
Ο Αλλάχ, με τη σοφία και τη θέλησή Του, αποφάσισε να δημιουργήσει έναν άνθρωπο που θα κατοικούσε στη γη μαζί με τους απογόνους του. Η γη θα γινόταν τόπος δοκιμασίας για αυτούς, ώστε να διαχωριστεί ο υπάκουος από τον ανυπάκουο και ο πιστός από τον άπιστο.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ (Ανάφερε, ω, Προφήτη) όταν ο Κύριός σου είπε στους αγγέλους: «Πράγματι, θα δημιουργήσω ανθρώπους στη γη, που η κάθε γενιά θα διαδέχεται την άλλη.» Είπαν (ρωτώντας για να μάθουν τη σοφία πίσω από αυτό): «Θα τοποθετήσεις σε αυτήν εκείνους που θα σκορπίζουν το κακό και θα χύνουν αίμα, ενώ εμείς Σε δοξάζουμε ευγνωμονώντας Εσένα και ενώ Σε επαινούμε;» Είπε: «Πράγματι, γνωρίζω ό,τι εσείς δεν γνωρίζετε.» }
(Σούρατ Αλ-Μπάκαρα, 2:30)
Έτσι, δημιουργήθηκε ο Αδάμ την Παρασκευή, αφού είχαν ήδη δημιουργηθεί όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του σύμπαντος.
Ο Προφήτης Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) είπε:
«Η καλύτερη ημέρα είναι η Παρασκευή. Την ημέρα αυτή δημιουργήθηκε ο Αδάμ, την ημέρα αυτή εισήλθε στον Παράδεισο και την ημέρα αυτή εκδιώχθηκε από αυτόν. Η Ώρα (της Κρίσεως) δεν θα έρθει παρά μόνο την Παρασκευή.»
📜 (Σαχίχ Μούσλιμ)
Για αυτόν τον λόγο, ο Παντοδύναμος Αλλάχ όρισε την Παρασκευή ως την εβδομαδιαία αργία των Μουσουλμάνων.
Ο Αλλάχ τίμησε τον Αδάμ και διέταξε τους αγγέλους να πέσουν σε στάση Σιτζούντ (με το μέτωπο στο έδαφος) μόλις εμφυσήσει την ψυχή σε αυτόν, ως ένδειξη σεβασμού και τιμής. Όλοι οι άγγελοι υπάκουσαν, εκτός από τον Ιμπλίς (Σατανά), ο οποίος αρνήθηκε από φθόνο και αλαζονεία προς τον Αδάμ.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ (Ανάφερε, ω, Προφήτη) όταν ο Κύριός σου είπε στους αγγέλους: «Θα δημιουργήσω έναν άνθρωπο από πηλό. (71) Όταν τον διαμορφώσω και εμφυσήσω μέσα του το πνεύμα που δημιούργησα, πέστε όλοι μπροστά τουσε στάση Σιτζούντ (με το μέτωπο στο έδαφος, ως τιμή προς αυτόν).» (72) Όλοι οι άγγελοι έπεσαν σε στάση Σιτζούντ, (73) εκτός από τον Ιμπλίς(Σατανά, που ήταν τζινν, ο οποίος αρνήθηκε), έγινε αλαζόνας, και έγινε από τους άπιστους. (74) (Ο Αλλάχ) είπε (ως επίπληξη): «Ω, Ιμπλίς! Τι σε εμπόδισε να πέσεις σε στάση Σιτζούντ για αυτόν που δημιούργησα με τα Χέρια Μου; Έγινες αλαζόνας ή ήσουν ήδη από τους αλαζόνες (πριν απόαυτό);» (75) Εκείνος απάντησε: «Είμαι καλύτερος από αυτόν. Εμένα με δημιούργησες από φωτιά, ενώ αυτόν από πηλό.» (76) (Ο Αλλάχ) είπε: «Βγες λοιπόν από αυτή (τη θέση σου ανάμεσα στους αγγέλους)! Είσαι καταραμένος, (77) και η κατάρα Μου θα σε βαραίνει μέχρι την Ημέρα της Κρίσεως.» (78) (Ο Ιμπλίς) τότε είπε: «Κύριέ μου! Δώσε μου αναβολή μέχρι την Ημέρα που θα αναστηθούν (οι άνθρωποι, οι απόγονοι του Αδάμ).» (79) (Ο Αλλάχ) είπε: «Είσαι ένας από αυτούς που θα λάβουν αναβολή, (80) μέχρι την Ημέρα του Καθορισμένου Χρόνου.» (81) (Ο Ιμπλίς) είπε: «Μα τη Δύναμή Σου! Θα τους παραπλανήσω όλους, (82) εκτός από τους εκλεκτούς (αληθινούς πιστούς) δούλους Σου.» (83) (Ο Αλλάχ) είπε: «Η αλήθεια είναι, και μόνο την αλήθεια λέω: (84) Θα γεμίσω την Κόλαση με εσένα και όσους σε ακολουθήσουν.» (85) }
(Σούρατ Σαντ, 38:71-85)
Η δημιουργία των ουρανών και της γης ήταν ένα προοίμιο για τη δημιουργία του Αδάμ (ειρήνη σε αυτόν). Ο Αλλάχ, με τη σοφία Του, όρισε ότι η ανθρωπότητα θα αναπαραχθεί από τον Αδάμ και τη σύζυγό του, Εύα. Ο Παντοδύναμος Αλλάχ ξεκαθάρισε ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε προς όφελος του ανθρώπου, ώστε να εκμεταλλευτεί τις ευλογίες που υπάρχουν σε αυτό και να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή.
Ο Παντοδύναμος Αλλάχ λέει:
{ Δεν βλέπετε ότι ο Αλλάχ υπέταξε για εσάς ό,τι υπάρχει στους ουρανούς και στη γη και σας έχει χαρίσει άφθονες ευλογίες, φανερές και κρυφές; Ωστόσο, υπάρχουν ανάμεσα στους ανθρώπους εκείνοι που συζητούν για τον Αλλάχ χωρίς γνώση, καθοδήγηση ή ένα (Θείο) Βιβλίο που να (τους) φανερώνει (τον δρόμο τους). }
(Σούρατ Λουκμάν, 31:20)
Επιπλέον, το σύμπαν δημιουργήθηκε ως πεδίο περισυλλογής, ώστε οι άνθρωποι να αναγνωρίσουν τον Αληθινό Δημιουργό και να κατανοήσουν ότι μόνο Αυτός αξίζει να λατρεύεται.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Πράγματι, στη δημιουργία των ουρανών και της γης και στη διαδοχή της νύχτας και της ημέρας υπάρχουν σημάδια για εκείνους που συλλογίζονται. (190) Αυτοί είναι εκείνοι που μνημονεύουν τον Αλλάχ όρθιοι, καθισμένοι και ξαπλωμένοι στο πλάι τους, και σκέφτονται για τη δημιουργία των ουρανών και της γης, (λέγοντας): «Κύριέ μας! Δεν τα δημιούργησες αυτά άσκοπα• Είσαι Ύψιστος (και Ανώτερος από το να τα έχεις δημιουργήσει άσκοπα)•προστάτεψέ μας, λοιπόν, από το μαρτύριο του Πυρός.» }
(Σούρατ Άλ-‘Ιμράν, 3:190-191)
Η εκδίωξη του Αδάμ, της Εύας και του Σατανά από τον Παράδεισο:
Αφού ο Σατανάς παράκουσε τον Κύριό του και αρνήθηκε να πέσει σε στάσηΣιτζούντ ενώπιον του Αδάμ, ο Αλλάχ τον έδιωξε από το έλεός Του και τον καταράστηκε. Έτσι, ο Σατανάς, από φθόνο και ζήλια, υποσχέθηκε να παραπλανήσει τον Αδάμ και τους απογόνους του, απομακρύνοντάς τους από τον ίσιο δρόμο.
Ο Παντοδύναμος Αλλάχ λέει:
{ (Ανάφερε, ω Προφήτη) όταν ο Κύριός σου είπε στους αγγέλους: «Θα δημιουργήσω έναν άνθρωπο από ξηρό πηλό, φτιαγμένο από μαύρη λάσπηπου μεταβλήθηκε (το χρώμα και η οσμή με τον χρόνο). (28) Όταν τον διαμορφώσω και του εμφυσήσω το πνεύμα που δημιούργησα, τότε πέστε όλοι σε στάση Σιτζούντ μπροστά του.» (29) Έτσι, όλοι οι άγγελοι έπεσαν σε στάση Σιτζούντ, (30) εκτός από τον Ιμπλίς (ο οποίος, αν και ήταν τζινν και όχι άγγελος), αρνήθηκε να είναι μαζί με εκείνους που έπεσαν σε στάσηΣιτζούντ. (31) (Ο Αλλάχ) είπε: «Ω, Ιμπλίς! Τι σε εμπόδισε να είσαι μαζί μεεκείνους που έπεσαν σε στάση Σιτζούντ;» (32) (Ο Ιμπλίς) απάντησε: «Ποτέ δεν θα έπεφτα σε στάση Σιτζούντ ενώπιον ενός ανθρώπου που τον δημιούργησες από ξηρό πηλό από λάσπη που μεταβλήθηκε.» (33) (Ο Αλλάχ)είπε: «Βγες λοιπόν από αυτή (τη θέση σου ανάμεσα στους αγγέλους)! Είσαι καταραμένος, (34) και η κατάρα θα σε βαραίνει μέχρι την Ημέρα της Κρίσεως.» (35) (Ο Σατανάς) είπε: «Κύριέ μου! Δώσε μου αναβολή μέχρι την Ημέρα που θα αναστηθούν (οι άνθρωποι, οι απόγονοι του Αδάμ).» (36) (Ο Αλλάχ) είπε: «Είσαι ένας από εκείνους που θα λάβουν αναβολή, (37) μέχρι την Ημέρα του Καθορισμένου Χρόνου.» (38) (Ο Σατανάς) είπε: «Ω, Κύριέ μου! Επειδή με έκανες να παραστρατήσω, θα ωραιοποιήσω (τις αμαρτίες και τις απολαύσεις) για αυτούς στη γη και θα τους παραπλανήσω όλους, (39) εκτός από τους εκλεκτούς (τους αληθινούς πιστούς) δούλους Σου.» (40) }
(Σούρατ Αλ-Χιτζρ, 15:28-40)
Από την αρχή της δημιουργίας του Αδάμ, ο Σατανάς τον θεωρούσε εχθρό του και άρχισε να σχεδιάζει τρόπους να τον παρασύρει στην αμαρτία. Προσπάθησε να τον δελεάσει να φάει από το δέντρο που ο Αλλάχ τού είχε απαγορεύσει. Όταν τελικά ο Αδάμ υπέκυψε στον πειρασμό και έφαγε, συνειδητοποίησε το λάθος του, μετανόησε και ζήτησε συγχώρεση. Ο Αλλάχ δέχτηκε τη μεταμέλειά του, αλλά το αποτέλεσμα της αμαρτίας ήταν η εκδίωξη του Αδάμ και της Εύας από τον Παράδεισο και η κάθοδός τους στη γη.
Ο Παντοδύναμος Αλλάχ λέει:
{ (Ανάφερε, ω, Προφήτη) όταν είπαμε στους αγγέλους: «Πέστε όλοι σε στάση Σιτζούντ μπροστά στον Αδάμ.» Έτσι, όλοι έπεσαν σε στάση Σιτζούντ, εκτός από τον Ιμπλίς, ο οποίος αρνήθηκε και έγινε αλαζόνας. (116) Είπαμε: «Ω, Αδάμ! Αυτός είναι ένας εχθρός για εσένα και τη σύζυγό σου. Μην τον αφήσεις να σας διώξει από τον Παράδεισο, γιατί θα δυστυχήσεις. (117) Εδώ (ως εύνοια από Μας) δεν θα πεινάσεις, ούτε θα είσαι γυμνός (λόγω έλλειψης ρουχισμού), (118) ούτε θα διψάσεις, ούτε θα υποφέρεις από τη ζέστη.» (119) Όμως ο Σατανάς του ψιθύρισε: «Ω, Αδάμ! Θέλεις να σου δείξω το δέντρο της αιωνιότητας και ένα βασίλειο που δεν θα τελειώσει ποτέ;» (120) Έτσι, έφαγαν (ο Αδάμ και η Εύα) από αυτό, και τότε τα απόκρυφα σημεία τους έγιναν φανερά σε αυτούς (επειδή αφαιρέθηκε το κάλυμμα -ή το φως- που τα έκρυβε). Άρχισαν να καλύπτονται με φύλλα από τον Παράδεισο. Ο Αδάμ παράκουσε την εντολή του Κυρίου του και ξεπέρασε τα όρια (του επιτρεπτού για αυτόν). (121) Έπειτα, ο Κύριός του τον επέλεξε, δέχτηκε τη μεταμέλειά του και τον καθοδήγησε. (122) (Ο Αλλάχ) είπε: «Κατεβείτε όλοι από αυτόν (τον Παράδεισο προς τη γη), ως εχθροί ο ένας για τον άλλον (ο Σατανάς είναι εχθρός για τους ανθρώπους, και το αντίστροφο). Όμως, αν έρθει σε εσάς καθοδήγηση από Εμένα, όποιος την ακολουθήσει δεν θα παραστρατήσει, ούτε θα ταλαιπωρηθεί. (123) Αλλά όποιος απομακρύνεταιαπό την Υπενθύμισή Μου, θα έχει μία άθλια ζωή, και την Ημέρα της Ανάστασης θα τον φέρουμε προς τον τόπο της συγκέντρωσης τυφλό.» (124) }
(Σούρατ Τα-Χα 20:116-124)
Μετά την εκδίωξη του Σατανά από τον ουρανό και την απομάκρυνση του Αδάμ από τον Παράδεισο, πέρασαν δέκα αιώνες πριν αρχίσουν οι άνθρωποι να διαιρούνται στη θρησκεία. Σταδιακά, πολλοί απομακρύνθηκαν από τη λατρεία του Αλλάχ, και ο πολυθεϊσμός άρχισε να εξαπλώνεται. Ο Σατανάς, όπως είχε υποσχεθεί, παρέσυρε πολλούς ανθρώπους στην πλάνη, στις αμαρτίες και στην απιστία. Ως έλεος προς την ανθρωπότητα, ο Αλλάχ έστειλε προφήτες και αγγελιαφόρους για να τους καθοδηγήσουν πίσω στον ίσιο δρόμο. Ο πρώτος από αυτούς ήταν ο Νώε, ο οποίος στάλθηκε όταν εμφανίστηκε η ειδωλολατρία στον λαό του.
Ο Παντοδύναμος Αλλάχ λέει:
{ Ο Νώε είπε: «Κύριέ μου! Ο λαός μου με παράκουσε και ακολούθησε εκείνους (τους επικεφαλής της πλάνης), των οποίων ο πλούτος και τα παιδιά τους δεν τους αύξησαν παρά μόνο σε απώλεια. (21) Αυτοί (οι επικεφαλής)έχουν μηχανευθεί ένα ισχυρό σχέδιο (υποκινώντας τους αδύναμους εναντίον μου). (22) Τους είπαν: «Μην εγκαταλείπετε τους θεούς σας, μην εγκαταλείπετε τον Ουάντ, ούτε τον Σουά‘, ούτε τον Γιαγούθ, ούτε τον Για‘ούκ, ούτε τον Νασρ.» (23) Πράγματι, έχουν παραπλανήσει πολλούς. (Ω, Αλλάχ) μην αυξήσεις τους άδικους, παρά μόνο στην πλάνη.» (24) }
(Σούρατ Νουχ 71:21-24)
Η ανάγκη των ανθρώπων για αγγελιαφόρους και μηνύματα:
Οι άνθρωποι χρειάζονται τους αγγελιαφόρους και τις διδασκαλίες τους, όπως ακριβώς χρειάζονται το φαγητό και το νερό. Μέσω αυτών γνωρίζουν τον Δημιουργό τους, ενώ οι διδασκαλίες τους αποτελούν οδηγό για τη μεταρρύθμιση της ζωής τους, τη διαφώτιση της καρδιάς τους και την καθοδήγηση του νου τους.
Επιπλέον, τους χρειάζονται για να κατανοήσουν τον προορισμό τους στη ζωή, τη σχέση τους με αυτήν και ό,τι εμπεριέχει, ώστε να μην παρεκκλίνουν και να μην υποπέσουν σε αμαρτίες και αισχρές πράξεις. Μέσα από αυτούς μαθαίνουν τα δικαιώματά τους, καθώς και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον Δημιουργό τους, στον εαυτό τους και στους συνανθρώπους τους.
Ο Ιμπν Αλ-Κάιγιεμ, εξηγώντας αυτήν την αλήθεια, αναφέρει:
«Από εδώ κατανοούμε ότι οι άνθρωποι χρειάζονται, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ανάγκη, να γνωρίσουν τον αγγελιαφόρο Μωχάμμαντ (ειρήνη σε αυτόν), να αποδεχθούν την αποστολή του, να τον πιστέψουν σε ό,τι τους μετέφερε και να υπακούσουν στις εντολές του. Διότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς την ευτυχία και την επιτυχία, τόσο σε αυτήν τη ζωή όσο και στη Μέλλουσα, παρά μόνο μέσω των αγγελιαφόρων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διακρίνουμε το καλό από το κακό, παρά μέσω αυτών. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς την ευχαρίστηση του Αλλάχ, παρά μόνο ακολουθώντας τους.
Τα καλά λόγια και οι ενάρετες πράξεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι διδασκαλίεςτους και ό,τι έφεραν. Αυτοί είναι το μέτρο της αλήθειας, βάσει των οποίων ζυγίζονται τα λόγια, οι πράξεις και τα ήθη των ανθρώπων. Μέσα από την καθοδήγησή τους διαχωρίζονται οι άνθρωποι της καθοδήγησης από εκείνους της πλάνης.
Η ανάγκη των ανθρώπων για τους αγγελιαφόρους είναι μεγαλύτερη από την ανάγκη του σώματος για την ψυχή, του ματιού για το φως και της ψυχής για τη ζωή. Είναι ανάγκη ανώτερη από κάθε άλλη.
Τι θα έλεγες για κάποιον που, αν σου λείψει η καθοδήγησή του έστω και για μία στιγμή, η καρδιά σου φθείρεται και γίνεται σαν ένα ψάρι που έχει βγει από το νερό και τοποθετείται σε ένα τηγάνι; Έτσι είναι η κατάσταση του ανθρώπου του οποίου η καρδιά έχει απομακρυνθεί από όσα έφεραν οι αγγελιοφόροι, ή και σε ακόμα χειρότερο βαθμό. Όμως, μόνο μια ζωντανή καρδιά μπορεί να το αντιληφθεί αυτό.»
Δεύτερο Κεφάλαιο
Η Σοφία του Αλλάχ στην Επιλογή Αγγελιαφόρων και Προφητών
Η αποστολή ενός ανθρώπου ως αγγελιαφόρου ή προφήτη αποτελεί χάρη από τον Αλλάχ, την οποία αποδίδει σε όποιον επιλέξει από τους δούλους Του. Αυτή η επιλογή δεν βασίζεται στη δύναμη, την κοινωνική θέση ή την καταγωγή του ανθρώπου, αλλά στη σοφία του Αλλάχ, που γνωρίζει ποιος είναι κατάλληλος να λάβει το Μήνυμά Του.
Ο Παντοδύναμος Αλλάχ λέει:
{ Ο Αλλάχ επιλέγει αγγελιαφόρους από τους αγγέλους και από τους ανθρώπους. Πράγματι, ο Αλλάχ είναι Σαμεί‘ (Αυτός που ακούει τα πάντα) και Μπασείρ (Αυτός που βλέπει τα πάντα). }
(Σούρατ Αλ-Χατζ 22:75)
Ως εκ τούτου, κανείς δεν πρέπει να φθονεί τον Προφήτη Μωχάμμαντ (ειρήνη σε αυτόν) για το Μήνυμα που του ανατέθηκε, όπως έπραξαν οι Εβραίοι στο παρελθόν με τον Ιησού Χριστό (ειρήνη σε αυτόν). Όπως έχουμε εξηγήσει, η αποστολή αποτελεί χάρη του Αλλάχ, την οποία αποδίδει σε όποιον Εκείνος θέλει.
Ο Παντοδύναμος Αλλάχ λέει:
{ Ή μήπως (εκείνοι οι Εβραίοι) φθονούν τους ανθρώπους (τον Μωχάμμαντ και τους οπαδούς του) για ό,τι τους έχει χαρίσει ο Αλλάχ (από αποστολή, καθοδήγηση και δύναμη) από τη γενναιοδωρία Του; Πράγματι, είχαμε χαρίσει (πριν) στους απογόνους του Αβραάμ, το Βιβλίο και τη σοφία, και τους παραχωρήσαμε ένα μεγάλο βασίλειο. }
(Σούρατ Αν-Νισά’ 4:54)
Οι αγγελιαφόροι του Αλλάχ (ειρήνη σε αυτούς) διαφέρουν ως προς τις θέσεις και τις τάξεις τους, καθώς αυτή είναι μια χάρη του Αλλάχ που αποδίδει σε όποιον Εκείνος θέλει.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Και από εκείνους τους αγγελιαφόρους προτιμήσαμε κάποιους έναντι των άλλων: σε κάποιους από αυτούς μίλησε ο Αλλάχ (άμεσα, όπως στον Μωυσή και στον Μωχάμμαντ), άλλους τους ανύψωσε σε βαθμούς (τιμής, όπως τον Μωχάμμαντ), και στον Ιησού, τον υιό της Μαρίας, δώσαμε σαφείς αποδείξεις και τον υποστηρίξαμε με το άγιο πνεύμα (τον άγγελο Γαβριήλ). Αν ήθελε ο Αλλάχ, εκείνοι (από τις επόμενες γενιές) που ήρθαν μετά από αυτούς (τους αγγελιαφόρους) δεν θα πολεμούσαν μεταξύ τους, αφού τους είχαν έρθει οι σαφείς αποδείξεις. Ωστόσο, διέφεραν μεταξύ τους: κάποιοι πίστεψαν και άλλοι αρνήθηκαν την πίστη. Αν ήθελε ο Αλλάχ, δεν θα πολεμούσαν μεταξύ τους, αλλά ο Αλλάχ κάνει ό,τι θέλει. }
(Σούρατ Αλ-Μπάκαρα 2:253)
Οι Αγγελιαφόροι της Ισχυρής Βούλησης και Υπομονής:
1. Ο Νώε (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν):
Ανάμεσα στους αγγελιαφόρους, οι καλύτεροι είναι αυτοί που διακρίθηκαν για την ισχυρή τους βούληση και την απέραντη υπομονή. Αυτοί είναι πέντε, και ο Νώε (ειρήνη σε αυτόν) είναι ο πρώτος από αυτούς.
Ο Αλλάχ τον έστειλε στον λαό του όταν εκείνοι είχαν ξεχάσει τη θρησκεία Του και είχαν στραφεί στην ειδωλολατρία και τον πολυθεϊσμό.
Ο Παντοδύναμος Αλλάχ λέει:
{ Πράγματι, στείλαμε τον Νώε στον λαό του (λέγοντας): «Προειδοποίησε τον λαό σου, πριν τους φτάσει ένα επώδυνο μαρτύριο.» }
(Σούρατ Νουχ 71:1)
Ο λαός του Νώε λάτρευε πέντε είδωλα: Ουάντ, Σουά‘, Γιαγούθ, Για‘ούκ, και Νασρ.
Ο Νώε (ειρήνη σε αυτόν) ήταν ευσεβής και ειλικρινής, και τους κάλεσε με σταθερότητα και υπομονή να επιστρέψουν στη θρησκεία του Αλλάχ. Χρησιμοποίησε διάφορους τρόπους για να τους νουθετήσει, όμως εκείνοι τον διέψευδαν και τον περιγελούσαν.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Είπε (ο Νώε): «Ω, Κύριέ μου! Πράγματι, έχω καλέσει τον λαό μου νύχτα και ημέρα, (5) μα το κάλεσμά μου δεν τους αύξησε σε τίποτα, παρά μόνο τη φυγή (τους από την αλήθεια). (6) Κάθε φορά που τους καλούσα για να τους συγχωρέσεις, έβαζαν τα δάχτυλά τους στα αυτιά τους, καλύπτονταν με τα ενδύματά τους, επέμεναν στην άρνησή τους και συμπεριφέρονταν αλαζονικά. (7) Έπειτα, τους κάλεσα φανερά. (8) Έπειτα, τους κάλεσα (μερικές φορές) ανοιχτά και (άλλες φορές) ιδιωτικά, με χαμηλή φωνή. (9) Και (τους) είπα: «Ζητήστε συγχώρεση από τον Κύριό σας, πράγματι, Αυτός είναι που συγχωρεί τα πάντα.» (10) }
(Σούρατ Νουχ 71:5-10)
Παρότι ο Νώε (ειρήνη σε αυτόν) τους καλούσε επίμονα, εκείνοι αρνούνταν και παρέμεναν στην πλάνη τους. Μόνο λίγοι άνθρωποι πίστεψαν σε αυτόν. Οι άπιστοι συνέχιζαν την αλαζονεία τους και ο Αλλάχ τους τιμώρησε, στερώντας τη βροχή από αυτούς. Όταν ο Νώε τους κάλεσε να πιστέψουν για να άρει ο Αλλάχ την τιμωρία, για λίγο υπάκουσαν, αλλά γρήγορα επέστρεψαν στην απιστία τους.
Ο Νώε κήρυττε στον λαό του για 950 χρόνια. Όταν πλέον είδε ότι δεν υπήρχε ελπίδα μεταστροφής, επικαλέστηκε τον Αλλάχ εναντίον τους.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Και ο Νώε είπε: «Κύριέ μου! Μην αφήσεις στη γη κανέναν άπιστο ζωντανό! (26) Διότι, αν τους αφήσεις, θα παραπλανήσουν τους δούλους Σου και δεν θα γεννήσουν παρά μόνο κακοποιούς άπιστους.» (27) }
(Σούρατ Νουχ 71:26-27)
Ο Αλλάχ ανταποκρίθηκε στην επίκλησή του και τον διέταξε να κατασκευάσει ένα πλοίο, -καθώς ήταν επιδέξιος στην ξυλουργική-, ώστε να σωθεί αυτός και οι πιστοί από τον κατακλυσμό, που θα καθάριζε τη γη από τους άπιστους.
Τον διέταξε επίσης να πάρει μαζί του ένα ζευγάρι από κάθε είδος ζώου και πουλιού. Στη συνέχεια, όταν ήρθε η στιγμή, ο Αλλάχ διέταξε τον ουρανό να ρίξει ασταμάτητα βροχή και τη γη να αναβλύσει νερό, πνίγοντας όλους τους άπιστους.
Ο Παντοδύναμος Αλλάχ λέει:
{ Ο λαός του Νώε διέψευσε (τον προφήτη του) πριν από αυτούς (τους άπιστους της Μάκκας). Διέψευσαν τον δούλο Μας (τον Νώε) και είπαν: «Είναι τρελός», και τον απείλησαν και τον έβρισαν. (9) Έτσι, (ο Νώε) επικαλέστηκε τον Κύριό του: «Δεν έχω δύναμη απέναντί τους, για αυτό υποστήριξέ με!» (10) Ανοίξαμε τις πύλες του ουρανού με νερό που χύνεται, (11) και κάναμε τη γη να αναβλύζει πηγές. Τα νερά συναντήθηκαν για ένα σκοπό που ορίστηκε. (12) Τον μεταφέραμε (τον Νώε) σε μια (Κιβωτό) φτιαγμένη από σανίδες και καρφιά, (13) που έπλεε υπό τα Μάτια Μας (την Όραση και τη προστασία Μας), ως υποστήριξη για εκείνον (τον Νώε) που απορρίφθηκε (από τον λαό του). (14) Πράγματι, αφήσαμε αυτή (την τιμωρία -ή την Κιβωτό-) ως σημάδι. Υπάρχει κανείς που θα πάρει νουθεσία; (15) }
(Σούρατ Αλ-Κάμαρ 54:9-15)
2. Ο Αβραάμ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν):
Ο Αβραάμ, ο πατέρας των προφητών, απέκτησε τον Ισμαήλ και τον Ισαάκ (ειρήνη σε αυτούς) σε μεγάλη ηλικία. Από τους απογόνους τους προήλθαν οι περισσότεροι προφήτες.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Όλος ο έπαινος ανήκει στον Αλλάχ, που μου χάρισε, παρά τη μεγάλη μου ηλικία, τον Ισμαήλ και τον Ισαάκ. Πράγματι, ο Κύριός μου είναι Αυτός που ακούει όλες τις επικλήσεις. }
(Σούρατ Ιμπραήμ 14:39)
Ο Αλλάχ τον επέλεξε για το Μήνυμά Του και τον ευνόησε έναντι πολλών από τους δούλους Του. Ωστόσο, ο λαός του Αβραάμ ήταν ειδωλολάτρες και λάτρευαν τα ουράνια σώματα.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ (Ανάφερε, ω, Προφήτη) όταν ο Αβραάμ είπε στον πατέρα του, Άζαρ: «Παίρνεις τα είδωλα για θεούς; Βλέπω ότι εσύ και ο λαός σου βρίσκεστε σε ξεκάθαρη πλάνη.» (74) Έτσι, δείξαμε στον Αβραάμ το βασίλειο των ουρανών και της γης (ώστε να συνειδητοποιήσει ότι όλα ανήκουν στον Αλλάχ) και για να γίνει ένας από τους βαθύτατα πιστούς. (75) Όταν η νύχτα τον σκέπασε, είδε ένα αστέρι και είπε: «Αυτό είναι ο κύριός μου.» Όταν όμως χάθηκε, είπε: «Δεν αγαπώ αυτούς που φεύγουν!» (76) Όταν είδε το φεγγάρι να εμφανίζεται, είπε: «Αυτό είναι ο κύριός μου.» Όταν όμως χάθηκε, είπε: «Αν ο Κύριός μου δεν με καθοδηγήσει, θα είμαι από τους παραπλανημένους.» (77) Όταν είδε τον ήλιο να ανατέλλει, είπε: «Αυτός είναι ο κύριός μου! Είναι μεγαλύτερος!» Όταν όμως έδυσε, είπε: «Ω, λαέ μου! Αρνούμαι όσα αποδίδετε ως εταίρους στον Αλλάχ στη λατρεία! (78) Πράγματι, στρέφω το πρόσωπό μου προς Αυτόν που δημιούργησε τους ουρανούς και τη γη, και αποκλίνω από την πλάνη τείνοντας προς την αληθινή θρησκεία, και δεν είμαι από αυτούς που αποδίδουν εταίρους στον Αλλάχ στη λατρεία.» (79) }
(Σούρατ Αλ-Αν‘άμ, 6:74-79)
Από την έμφυτη φύση του, ο Αβραάμ δεν μπορούσε να δεχτεί τη λατρεία των ειδώλων. Κατανόησε ότι υπάρχει Ένας Αληθινός Θεός, Μεγαλύτερος από όλους αυτούς τους ψεύτικους θεούς, οι οποίοι ούτε ωφελούν, ούτε βλάπτουν. Ο Αλλάχ τον καθοδήγησε να Τον γνωρίσει και τον επέλεξε για το Μήνυμά Του. Ο Αβραάμ καλούσε τον λαό του στη θρησκεία του Αλλάχ, χρησιμοποιώντας λογικά επιχειρήματα που αποκάλυπταν την πλάνη των πεποιθήσεών τους.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Αφηγήσου (ω, Προφήτη) σε αυτούς την ιστορία του Αβραάμ. (69) Όταν είπε στον πατέρα του και στον λαό του: «Τι είναι αυτά που λατρεύετε;» (70) Είπαν: «Λατρεύουμε είδωλα, και είμαστε αφοσιωμένοι στη λατρεία τους.» (71) Είπε: «Σας ακούν όταν τους επικαλείστε, (72) ή μπορούν να σας ωφελήσουν ή να σας βλάψουν;» (73) Είπαν: «Όχι, αλλά έτσι βρήκαμε τους προγόνους μας να κάνουν.» (74) Είπε: «Βλέπετε αυτά που λατρεύετε, (75) εσείς και οι πρόγονοί σας; (76) Πράγματι, αυτά είναι εχθροί μου, εκτός από τον Κύριο όλων των κόσμων. (77) Ο Οποίος είναι Αυτός που με δημιούργησε και με καθοδηγεί. (78) Αυτός που μου παρέχει τροφή και νερό. (79) Και όταν αρρωστήσω, Αυτός είναι που με θεραπεύει. (80) Αυτός που θα αφαιρέσει τη ζωή μου και έπειτα θα με επαναφέρει στη ζωή (την Ημέρα της Ανάστασης). (81) Αυτός που ελπίζω να συγχωρήσει τις αμαρτίες μου την Ημέρα της Κρίσεως.» (82) (Ο Αβραάμ είπε επικαλούμενος): «Κύριέ μου! Χάρισέ μου γνώση και ένωσέ με με τους ενάρετους.» (83) }
(Σούρατ Ασ-Σου‘αρά’, 26:69-83)
Ο Αβραάμ συνέχισε να καλεί τον λαό του στο να λατρεύουν μόνο τον Αλλάχ και να απορρίπτουν την ειδωλολατρία. Ωστόσο, εκείνοι τον αρνήθηκαν και προσπάθησαν να τον κάψουν. Ο Αλλάχ, όμως, τον έσωσε.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ (Ο Αβραάμ) είπε: «Είναι δυνατόν να λατρεύετε εκτός από Αλλάχ αυτά (τα είδωλα) που δεν μπορούν να σας ωφελήσουν, ούτε να σας βλάψουν;» (66) «Ουφ [έκφραση θυμού] σε εσάς και σε ό,τι λατρεύετε αντί του Αλλάχ! Μα δεν συλλογίζεστε;» (67) Είπαν: «Κάψτε τον και υποστηρίξτε τους θεούς σας, αν πραγματικά θέλετε να το κάνετε!» (68) (Αφού τον έριξαν σε μία μεγάλη φωτιά) είπαμε (Εμείς): «Ω, φωτιά! Γίνε δροσερή και ασφαλής για τον Αβραάμ!» (69) Θέλησαν να τον βλάψουν με το σχέδιό τους, αλλά τους κάναμε να είναι οι χαμένοι. (70) }
(Σούρατ Αλ-Ανμπιά’ 21:66-70)
Αφού ο λαός του τον απέρριψε, ο Αλλάχ τον διέταξε να πάει με τη σύζυγό του, την Άγαρ, και τον γιο του, τον Ισμαήλ, στη Μάκκα. Ο Αλλάχ καθοδήγησε τον Αβραάμ στην τοποθεσία του Ιερού Οίκου (την Κά‘μπα) στη Μάκκα, και τον διέταξε να τον ξαναχτίσει με τη βοήθεια του Ισμαήλ. Από τους απογόνους του Ισμαήλ προήλθε ο τελευταίος των Προφητών, ο Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν), ο οποίος στάλθηκε σε όλη την ανθρωπότητα. Έτσι, αυτός ο Οίκος στη Μάκκα είναι η κατεύθυνση της προσευχής όλων των Μουσουλμάνων όπου και αν βρίσκονται.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ (Ανάφερε, ω, Μωχάμμαντ) όταν ο Αβραάμ είπε: «Κύριέ μου! Κάνε αυτήν την πόλη (τη Μάκκα) ασφαλή και ευλόγησε τους κατοίκους της με καρπούς, σε όσους από αυτούς πιστεύουν στον Αλλάχ και στην Έσχατη Ημέρα.» (Ο Αλλάχ) είπε: «Όσο για εκείνον που αρνείται την πίστη, θα του παρέχω αγαθά για λίγο (στην εγκόσμια ζωή), αλλά έπειτα θα τον εξαναγκάσω στο μαρτύριο του Πυρός, και πόσο άθλιος είναι αυτός ο προορισμός!» (126) (Ανάφερε, ω, Μωχάμμαντ) όταν ο Αβραάμ και ο Ισμαήλ σήκωναν τα θεμέλια του Ιερού Οίκου, (λέγοντας): «Κύριέ μας! Δέξου από εμάς (τις καλές μας πράξεις). Πράγματι, Εσύ είσαι ο Ασ-Σαμεί‘ (Αυτός που ακούει τα πάντα), ο Αλ-‘Αλείμ (Παντογνώστης).» (127) «Κύριέ μας! Κάνε μας Μουσουλμάνους (υποταγμένους) σε Εσένα και κάνε τους απογόνους μας ένα έθνος υποταγμένο σε Εσένα. Δείξε μας τις τελετές της λατρείας μας και συγχώρεσέ μας. Πράγματι, Εσύ είσαι ο Ατ-Ταουάμπ (Αυτός που αποδέχεται τη μεταμέλεια), ο Αρ-Ραχείμ (Πολυεύσπλαχνος).» (128) «Κύριέ μας! Στείλε ανάμεσά τους (στους απογόνους μας) έναν αγγελιαφόρο από τους ίδιους, που θα τους απαγγείλει τα Εδάφιά Σου, θα τους διδάξει το Βιβλίο (Σου) και τη Σούννα (την παράδοσή του), και θα τους εξαγνίσει. Πράγματι, Εσύ είσαι ο Αλ-‘Αζείζ (Παντοδύναμος, Ανίκητος), ο Αλ-Χακείμ (Πάνσοφος).» (129) }
(Σούρατ Αλ-Μπάκαρα 2:126-129)
3. Ο Μωυσής (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν):
Από τις ευλογίες και τις χάρες του Αλλάχ προς τον Μωυσή ήταν το γεγονός ότι του μίλησε απευθείας.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Όταν ο Μωυσής ήρθε στην ώρα και στον τόπο που είχαμε ορίσει και ο Κύριός του μίλησε μαζί του, είπε (ο Μωυσής): «Κύριέ μου! Κάνε με να Σε δω.» Ο Αλλάχ είπε: «Δεν μπορείς να Με δεις [στην εγκόσμια ζωή], αλλά κοίτα το βουνό: αν αντέξει και μείνει σταθερό στη θέση του, τότε θα Με δεις.» Όταν ο Κύριός του φανερώθηκε στο βουνό [με τρόπο που ταιριάζει στη Μεγαλοπρέπειά Του], το ισοπέδωσε και ο Μωυσής έπεσε αναίσθητος. [Σύμφωνα με ένα Χαντίθ, φανερώθηκε μόνο όσο το μέγεθος του ενός τρίτου από το μικρό δάχτυλο ενός ανθρώπου]. Όταν (ο Μωυσής) συνήλθε, είπε:«Δόξα Σοι! Στρέφομαι με μεταμέλεια προς Εσένα και είμαι ο πρώτος από τους πιστούς.» }
(Σούρατ Αλ-Α‘ράφ, 7:143)
Ο Μωυσής είναι ο πιο συχνά αναφερόμενος αγγελιαφόρος από τους προφήτες των παιδιών του Ισραήλ στο Ευγενές Κοράν, καθώς αναφέρθηκε 129 φορές, γεγονός που υποδεικνύει τη σπουδαία θέση του. Ο Αλλάχ τον υποστήριξε με μεγάλα θαύματα, όπως το ραβδί του που μετατράπηκε σε μεγάλο φίδι και το χέρι του, το οποίο όταν το έβαζε μέσα στην ενδυμασία του και το έβγαζε, γινόταν λευκό και λαμπερό χωρίς κανένα ελάττωμα. Αυτά τα θαύματα αποδείκνυαν την αλήθεια του μηνύματός του προς τον Φαραώ και τον λαό του, ώστε να πιστέψουν στον Αλλάχ.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Ο Μωυσής είπε: «Ω, Φαραώ! Πράγματι, είμαι αγγελιαφόρος από τον Κύριο των κόσμων. (104) Είμαι υποχρεωμένος να μην πω τίποτε για τον Αλλάχ εκτός από την αλήθεια. Ήρθα σε εσάς με ξεκάθαρη απόδειξη από τον Κύριό σας, οπότε άφησε τα παιδιά του Ισραήλ να φύγουν μαζί μου.» (105) (Ο Φαραώ) είπε: «Αν έχεις φέρει ένα σημάδι, τότε παρουσίασέ το, αν είσαι από τους ειλικρινείς.» (106) Έτσι, (ο Μωυσής) πέταξε το ραβδί του και αυτό μετατράπηκε σε ένα μεγάλο και ορατό φίδι. (107) Και (έβαλε το χέρι του στην ενδυμασία του και) τράβηξε το χέρι έξω, και έτσι βγήκε λαμπερό και λευκό μπροστά στους θεατές. (108) }
(Σούρατ Αλ-Α‘ράφ, 7:104-108)
Ο Αλλάχ έστειλε τον Μωυσή στον Φαραώ και στον λαό του για να τους καλέσει να λατρεύουν μόνο τον Αλλάχ και να απορρίψουν κάθε ψεύτικο θεό, καθώς είχαν απομακρυνθεί από την αληθινή πίστη και είχαν γίνει αλαζόνες και άδικοι. Ο Φαραώ απαιτούσε από τον λαό του να τον λατρεύει, ισχυριζόμενος ότι ήταν ο θεός τους.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Ο Φαραώ είπε: «Ω, αρχηγοί! Δεν γνωρίζω κανέναν άλλο θεό για εσάς εκτός από εμένα. Ω, Χαμάν! Άναψε φωτιά στη λάσπη και χτίσε μου έναν πύργο, ίσως να δω τον Θεό του Μωυσή, γιατί νομίζω ότι είναι από τους ψεύτες.» }
(Σούρατ Αλ-Κάσσας, 28:38)
Ο Μωυσής (ειρήνη σε αυτόν) κάλεσε τον Φαραώ, με σοφία και ήπια λόγια, να λατρέψει μόνο τον Αλλάχ. Ωστόσο, ο Φαραώ τον διέψευσε και συγκέντρωσε τους μάγους του, προκειμένου να συνωμοτήσουν εναντίον του. Όταν οι μάγοι συναντήθηκαν με τον Μωυσή μπροστά στους ανθρώπους, έριξαν τα ραβδιά και τα σχοινιά τους, τα οποία, μέσω της μαγείας τους, φάνηκαν σαν φίδια που κινούνται. Όμως, ο Μωυσής, με το θέλημα του Αλλάχ, τους νίκησε. Έριξε το ραβδί του, το οποίο μετατράπηκε σε ένα μεγάλο φίδι που κατάπιε τα ραβδιά και τα σχοινιά των μάγων.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Οι αρχηγοί (δηλ. ο Φαραώ και οι βοηθοί του) από τον λαό του Φαραώ είπαν: «Αυτός είναι πράγματι ένας μάγος με μεγάλη γνώση!» (109) (Ο Φαραώ είπε): «Αυτός επιδιώκει να σας διώξει από τη γη σας. Ποια είναι λοιπόν η άποψή σας;» (110) Είπαν (οι αρχηγοί στον Φαραώ): «Καθυστέρησέ τον και τον αδερφό του και στείλε στις πόλεις ανθρώπους για να συγκεντρώσουν (τους μάγους). (111) Θα σου φέρουν κάθε μάγο που έχει μεγάλη γνώση.» (112) Οι μάγοι ήρθαν στον Φαραώ και είπαν: «Θα έχουμε ανταμοιβή αν νικήσουμε;» (113) Είπε: «Ναι, και θα είστε από εκείνους που θα βρίσκονται κοντά μου (σε υψηλές θέσεις).» (114) Είπαν (οι μάγοι): «Ω, Μωυσή! (Διάλεξε) είτε να ρίξεις εσύ πρώτος, είτε να ρίξουμε εμείς!» (115) Είπε: «Ρίξτε εσείς.» Έτσι, όταν έριξαν (τα σχοινιά και τα ραβδιά τους), μάγεψαν τα μάτια των ανθρώπων, τους τρόμαξαν και πραγματοποίησαν μεγάλη μαγεία (κάνοντας τα σχοινιά να φαίνονται σαν φίδια). (116) Εμπνεύσαμε τον Μωυσή: «Πέτα το ραβδί σου.» Και έτσι (έγινε ένα μεγάλο φίδι που) κατάπιε όλα τα ψεύδη που έδειξαν. (117) Έτσι κυριάρχησε η αλήθεια, και αποδείχθηκε ότι ό,τι έκαναν ήταν μάταιο. (118) Ηττήθηκαν εκεί (όπου συγκεντρώθηκαν) και έφυγαν ταπεινωμένοι. (119) Οι μάγοι έπεσαν σε στάση Σιτζούντ (δηλ. με το μέτωπο και τις παλάμες στο έδαφος). (120) }
(Σούρατ Αλ-Α‘ράφ, 7:109-120)
Ο Φαραώ και ο λαός του διέψευσαν τον Μωυσή (ειρήνη σε αυτόν), για αυτό ο Αλλάχ τους επέβαλε τιμωρίες εξαιτίας της άρνησής τους και της αδικίας τους. Ο Αλλάχ έστειλε σε αυτούς κατακλυσμό, ακρίδες, ψείρες, βατράχους και αίμα. Έπειτα, ζήτησαν από τον Μωυσή να επικαλεστεί τον Κύριό του, ώστε να αφαιρέσει αυτές τις τιμωρίες, υποσχόμενοι ότι θα πίστευαν σε Αυτόν. Ο Αλλάχ αφαίρεσε τις δοκιμασίες, όμως εκείνοι, αντί να μετανοήσουν, συνέχισαν στην αδικία, την αλαζονεία και την απιστία τους.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Είπαν (οι άνθρωποι από τον λαό του Φαραώ στον Μωυσή): «Όποιο σημάδι κι αν μας φέρεις για να μας μαγέψεις, δεν πρόκειται να πιστέψουμε σε εσένα.» (132) Έτσι, στείλαμε σε αυτούς μία πλημμύρα (που κατέστρεψε τις καλλιέργειές τους), ακρίδες (που έφαγαν τις σοδειές τους), ψείρες (που τους έβλαψαν), βατράχους (που γέμισαν τα σπίτια τους) και αίμα (που γέμισε τα πηγάδια τους) – ως σαφή και διαδοχικά σημάδια. Όμως, επέμειναν στην αλαζονεία και παρέμειναν λαός ασεβής. (133) Όταν έπεσε η τιμωρία πάνω τους, είπαν: «Ω, Μωυσή! Επικαλέσου τον Κύριό σου για εμάς, χάριν όσων σου έχει παραχωρήσει. Εάν αφαιρέσεις από εμάς αυτήν την τιμωρία, θα πιστέψουμε σε εσένα και θα αφήσουμε τα παιδιά του Ισραήλ να φύγουν μαζί σου.» (134) Αλλά όταν αφαιρέσαμε την τιμωρία τους, μέχρι ένα προκαθορισμένο χρόνο που θα τον φτάσουν (δηλ. της καταστροφής τους από πνιγμό), αθέτησαν την υπόσχεσή τους. (135) }
(Σούρατ Αλ-Α‘ράφ, 7:132-135)
Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις, ο Φαραώ και ο λαός του επέμειναν στην ανυπακοή, την αλαζονεία και την απιστία. Τότε, ο Αλλάχ διέταξε τον Μωυσή (ειρήνη σε αυτόν) να οδηγήσει τα παιδιά του Ισραήλ έξω από την πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο Φαραώ και ο στρατός του τους καταδίωξαν. Όταν η κάθε ομάδα είδε την άλλη και η θάλασσα βρισκόταν μπροστά από τα παιδιά του Ισραήλ και ο Φαραώ και οι στρατιώτες του ήταν πίσω τους, τα παιδιά του Ισραήλ φοβήθηκαν και είπαν: «Σίγουρα θα μας φτάσουν.». Όμως, ο Μωυσής, με πλήρη εμπιστοσύνη στον Κύριό του, τους καθησύχασε.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Όταν οι δύο ομάδες είδαν η μία την άλλη, οι σύντροφοι του Μωυσή είπαν: «Σίγουρα θα μας προλάβουν!» (61) Ο Μωυσής είπε: «Όχι! Ο Κύριός μου είναι μαζί μου (με την υποστήριξή Του) και θα με καθοδηγήσει.» (62) Τότε, αποκαλύψαμε στον Μωυσή: «Χτύπα το νερό με το ραβδί σου.» Και χωρίστηκε (το νερό) στα δύο, και κάθε πλευρά έγινε σαν ένα τεράστιο βουνό. (63) Έπειτα, φέραμε κοντά εκεί τους άλλους (τον Φαραώ και τον στρατό του, που μπήκαν στον δρόμο μέσα στο νερό). (64) Και σώσαμε τον Μωυσή και όλους όσους ήταν μαζί του. (65) Έπειτα, πνίξαμε τους άλλους. (66) }
(Σούρατ Ασ-Σου‘αρά’, 26:61-66)
Ο Αλλάχ υποστήριξε τον Μωυσή (ειρήνη σε αυτόν) με αυτό το θαύμα, το οποίο ο Φαραώ και ο στρατός του δεν περίμεναν. Η εντολή και το θέλημα του Αλλάχ πραγματοποιούνται αναπόφευκτα, χωρίς τίποτα να μπορεί να τα αποτρέψει. Έτσι, ο Μωυσής και οι πιστοί διασώθηκαν, ενώ ο Φαραώ και οι οπαδοί του καταστράφηκαν, αποτελώντας ένα μάθημα για τις επόμενες γενιές.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Κάναμε τα παιδιά του Ισραήλ να περάσουν το νερό (αφού ο Μωυσής το χτύπησε με το ραβδί του, και έτσι σχίστηκε στα δύο). Τότε, ο Φαραώ και οι στρατιώτες του τους ακολούθησαν, από αδικία και παράβαση, ώσπου όταν, (ο Φαραώ) πνιγόταν είπε: «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλος θεός που αξίζει να λατρεύεται παρά μόνον Αυτός στον Οποίο πιστεύουν τα παιδιά του Ισραήλ, και (τώρα) είμαι κι εγώ ένας από τους Μουσουλμάνους (που υποτάσσονται στη Βούληση του Αλλάχ).» (90) (Ειπώθηκε σε αυτόν): «Τώρα (πιστεύεις), ενώ προηγουμένως παράκουσες (τον Αλλάχ) και ήσουν από εκείνους που σκόρπιζαν το κακό; (91) Σήμερα, λοιπόν, θα διασώσουμε το σώμα σου (από το νερό και θα το τοποθετήσουμε σε ένα εμφανές σημείο για να σε δουν τα παιδιά του Ισραήλ), ώστε να γίνεις παράδειγμα για τις επόμενες γενιές. Όμως, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι αδιάφοροι απέναντι στα Σημάδια Μας.» (92) }
(Σούρατ Γιούνους, 10: 90-92)
4. Ο Ιησούς (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν):
Ο Ιησούς (ειρήνη σε αυτόν), γιος της Μαρίας, δημιουργήθηκε με τον λόγο και την εντολή του Αλλάχ: «Γενηθήτω», και έτσι έγινε. Ο Αλλάχ έστειλε αυτή την εντολή μέσω του αγγέλου Γαβριήλ στη Μαρία (ειρήνη σε αυτήν) και διέταξε τον Γαβριήλ να εμφυσήσει το πνεύμα του Ιησού στη μήτρα της. Ο Ιησούς στάλθηκε στα παιδιά του Ισραήλ, αφού είχαν απομακρυνθεί από τον ίσιο δρόμο και την αληθινή θρησκεία.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Και στα βήματά τους, στείλαμε τον Ιησού, υιό της Μαρίας, που επιβεβαίωσε (με τον ερχομό του) την Τορά που στάλθηκε πριν από αυτόν.Του δώσαμε το Ιν-τζήλ (το πρωτότυπο Ευαγγέλιο του Ιησού), στο οποίο υπήρχε καθοδήγηση και φως, και το οποίο επιβεβαίωσε την Τορά που στάλθηκε πριν από αυτό, και το οποίο αποτελούσε καθοδήγηση και νουθεσία για τους ευσεβείς (που φυλάσσονται από την τιμωρία του Αλλάχ τηρώντας τις εντολές Του). }
(Σούρατ Αλ-Μά’ιντα, 5:46)
Ο Ιησούς γεννήθηκε χωρίς πατέρα, με τη σοφία και το θέλημα του Παντοδύναμου Αλλάχ. Η δημιουργία του είναι παρόμοια με εκείνη του Αδάμ, τον οποίο ο Αλλάχ δημιούργησε από χώμα και έπειτα του είπε: «Γενηθήτω», και έτσι έγινε.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Πράγματι, το παράδειγμα (της δημιουργίας) του Ιησού ενώπιον του Αλλάχ είναι όπως εκείνο του Αδάμ: τον δημιούργησε από χώμα (χωρίς πατέρα και μητέρα) και έπειτα του είπε: «Γενηθήτω», και έτσι έγινε. }
(Σούρατ Άλ-‘Ιμράν, 3:59)
Ο Ιησούς (ειρήνη σε αυτόν) στάλθηκε στα παιδιά του Ισραήλ, αλλά εκείνοι τον διέψευσαν και τον έβλαψαν. Παρόλα αυτά, υπέμεινε και συνέχισε να τους καλεί στη θρησκεία του Αλλάχ.
Γνωρίζοντας ότι δεν ήταν ο τελευταίος από τους αγγελιαφόρους του Αλλάχ, έδωσε τα χαρμόσυνα νέα για τον ερχομό ενός αγγελιαφόρου μετά από αυτόν, του οποίου το όνομα ήταν Άχμαντ, -ένα δεύτερο όνομα του Προφήτη Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν)-. Τα ονόματα Μωχάμμαντ και Άχμαντ έχουν σχεδόν την ίδια σημασία, καθώς προέρχονται από τη ρίζα "ḥ-m-d" (حمد), που σημαίνει "έπαινος".
Το όνομα Άχμαντ αντιστοιχεί στα Ελληνικά στο όνομα «Περικλής», που σημαίνει "αξιέπαινος".
Το όνομα «Παράκλητος» και η μετάφρασή του:
Αν και ο Ιησούς (ειρήνη σε αυτόν) ανέφερε στη μητρική του γλώσσα, την Αραμαϊκή, το όνομα του αγγελιαφόρου που θα έρθει μετά, αργότερα, όταν κάποιοι ανώνυμοι ελληνόφωνοι Χριστιανοί κατέγραψαν στα Ελληνικά τις διηγήσεις για τον Ιησού σε γραφές, δεν έγραψαν το όνομα «Άχμαντ» που είχε αναφέρει ο Ιησούς. Αντ’ αυτού, το μετέφρασαν το όνομα στα Ελληνικά ως «Παράκλητος»!
Κατά Ιωάννην 14:15-16: «15 Αν με αγαπάτε, τηρήστε τις εντολές μου. 16 Κι εγώ θα παρακαλέσω τον Πατέρα να σας δώσει άλλον "Παράκλητο", το πνεύμα της αλήθειας, ώστε να είναι για πάντα μαζί σας.»
Κατά Ιωάννην 16:7-13: «7 Όμως, εγώ σας λέω την αλήθεια: σας συμφέρει να φύγω εγώ. Διότι αν δεν φύγω, δεν θα έρθει σε εσάς ο "Παράκλητος". Αν όμως πάω εκεί, θα τον στείλω σε εσάς. 8 Κι όταν έρθει εκείνος, θα ελέγξει τον κόσμο ως προς την αμαρτία, τη δικαιοσύνη και την κρίση του Θεού. 9Ως προς την αμαρτία, επειδή δεν πιστεύουν σε εμένα. … 13 Όταν όμως έρθει εκείνος, το πνεύμα της αλήθειας, θα σας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια. Διότι δεν θα μιλήσει από μόνος του, αλλά θα πει όσα θα ακούσει και θα σας αναγγείλει όσα μέλλουν να συμβούν.»
Παρατήρηση:
Στην επίσημη ελληνική έκδοση της Καινής Διαθήκης η λέξη «Παράκλητος» αποδίδεται ως «το πνεύμα της αλήθειας», όμως σε ορισμένες μεταφράσεις μετατράπηκε σε «το Άγιο Πνεύμα», αλλοιώνοντας το αρχικό νόημα και κατευθύνοντας τον αναγνώστη να πιστέψει ότι ο Ιησούς αναφερόταν στο Άγιο Πνεύμα αντί για έναν ερχόμενο αγγελιαφόρο.
Η διδασκαλία και τα θαύματα του Ιησού:
Ο Αλλάχ δίδαξε στον Ιησού τη γραφή, τη σοφία, την Τορά και το Ιν-τζήλ (το Θείο Βιβλίο που του αποκαλύφθηκε). Τον υποστήριξε με το άγιο πνεύμα, δηλαδή τον άγγελο Γαβριήλ, ο οποίος υποστήριξε και όλους τους αγγελιαφόρους του Αλλάχ.
Επίσης, ο Αλλάχ υποστήριξε τον Ιησού (ειρήνη σε αυτόν) με πολλά θαύματα, όπως:
1. Μίλησε στους ανθρώπους από το λίκνο, με την άδεια του Αλλάχ, για να υπερασπιστεί τη μητέρα του, όταν οι Εβραίοι την κατηγόρησαν ότι είχε τεκνοποιήσει εκτός γάμου.
2. Έπλασε από πηλό τη μορφή ενός πουλιού και, όταν φύσηξε σε αυτό, έγινε ζωντανό πουλί, με την άδεια του Αλλάχ.
3. Θεράπευσε τους εκ γενετής τυφλούς και τους λεπρούς, με την άδεια του Αλλάχ.
4. Ανέστησε τους νεκρούς, με την άδεια του Αλλάχ.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, ανέφερε ότι ο άγγελος είπε στη Μαρία:
{ Και (ο Αλλάχ θα στείλει τον Ιησού ως) αγγελιαφόρο στα παιδιά του Ισραήλ, (και ο Ιησούς θα τους πει): «Ήλθα σε εσάς με Σημάδια από τον Κύριό σας (που επιβεβαιώνουν την αποστολή μου), όπως ότι πλάθω από πηλό τη μορφή ενός πουλιού, φυσώ σε αυτό και γίνεται πουλί, με την άδεια του Αλλάχ. Θεραπεύω τον εκ γενετής τυφλό και τον λεπρό, και ανασταίνω τους νεκρούς, με την άδεια του Αλλάχ. Σας πληροφορώ, επίσης, για ό,τι τρώτε και ό,τι αποθηκεύετε στα σπίτια σας. Πράγματι, σε αυτά υπάρχουν Σημάδια για εσάς, αν είστε πιστοί.» }
(Σούρατ Άλ-‘Ιμράν, 3:49)
Ο Ιησούς δεν ήταν θεός, αλλά αγγελιαφόρος του Αλλάχ:
Δεν μπορεί κανείς να αποδώσει θεότητα στον Ιησού (ειρήνη σε αυτόν) βασιζόμενος στα θαύματα που πραγματοποίησε. Ο Αλλάχ υποστήριξε όλους τους αγγελιαφόρους Του με εξαιρετικά θαύματα.
Ακόμα και η ανάσταση νεκρών δεν αποδεικνύει ότι ο Ιησούς ήταν θεός. Αντίθετα, ο Αλλάχ είναι Αυτός που ανέστησε τους νεκρούς μέσω των επικλήσεων του Ιησού.
Δύο αποδείξεις για αυτό:
1. Η ανάσταση ενός ανθρώπου μετά την επαφή με τα οστά του νεκρού προφήτη Ελισαίου:
Β' Βασιλέων 13:21: «21 Κάποτε, ενώ έθαβαν έναν άνθρωπο, ξαφνικά εμφανίστηκε μια ομάδα επιδρομέων. Τότε έριξαν βιαστικά το πτώμα μέσα στον τάφο του Ελισαίου κι έφυγαν. Μόλις όμως το σώμα άγγιξε τα οστά του Ελισαίου, ο νεκρός αναστήθηκε και στάθηκε στα πόδια του.»
2. Ο Ιησούς προσευχήθηκε στον Αλλάχ για την ανάσταση του Λαζάρου:
Κατά Ιωάννη 11:41-43: «41 … Τότε ο Ιησούς σήκωσε τα μάτια ψηλά και είπε: "Πατέρα! Σε ευχαριστώ που με άκουσες. 42 Ήξερα ότι πάντα με ακούς, αλλά το είπα για χάρη του πλήθους που είναι εδώ, ώστε να πιστέψουν ότι Εσύ με έστειλες." 43 Και αφού τα είπε αυτά, κραύγασε με δυνατή φωνή: "Λάζαρε, έλα έξω!"»
Το μήνυμα του Ιησού και η σωτηρία του από τον Αλλάχ:
Το μήνυμα του Ιησού (ειρήνη σε αυτόν) ήταν το ίδιο με εκείνο των προηγούμενων αγγελιαφόρων: να καλεί τους ανθρώπους να λατρεύουν μόνο τον Αλλάχ, χωρίς να Του αποδίδουν εταίρους στη λατρεία.
Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι πίστεψαν σε αυτόν. Οι περισσότεροι, που είχαν απομακρυνθεί από την αλήθεια, προσπάθησαν να τον σκοτώσουν, για να εξαλείψουν τον ίδιο και το μήνυμά του.
Όμως, ο Αλλάχ έσωσε τον Ιησού και τον ανέβασε στον ουρανό. Αντί για αυτόν, ο Αλλάχ έκανε κάποιον άλλον (που πιθανώς ήταν ο Ιούδας) να μοιάζει με τον Ιησού, και οι εχθροί του σκότωσαν αυτόν, νομίζοντας ότι σκότωσαν τον Ιησού.
Η επιστροφή του Ιησού πριν το τέλος του κόσμου:
Ο Ιησούς (ειρήνη σε αυτόν) θα επιστρέψει στη γη πριν από το τέλος του κόσμου. Τότε, όλοι οι αληθινοί πιστοί θα τον ακολουθήσουν.
Θα νικήσει τον Αντίχριστο και θα εφαρμόσει τους κανόνες του Ισλάμ ανάμεσα στους ανθρώπους. Στη συνέχεια, θα πεθάνει, όπως πεθαίνουν όλοι οι άνθρωποι.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Όλοι επάνω της (γης) θα πεθάνουν, (26) και θα παραμείνει μόνο το Πρόσωπο του Κυρίου σου, του Κατόχου της Δόξας και της απόλυτης γενναιοδωρίας. (27) }
(Σούρατ Αρ-Ραχμάν, 55:26-27)
5. Ο Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν):
Ο Αγγελιαφόρος Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν), ο Άραβας Προφήτης, ο οποίος δεν γνώριζε ούτε γραφή, ούτε ανάγνωση. Καταγόταν από τη γενεαλογία του Προφήτη Ισμαήλ, γιου του Προφήτη Αβραάμ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτούς).
Ήταν ο τελευταίος των απεσταλμένων του Αλλάχ και ο καλύτερος από αυτούς. Στάλθηκε ως έλεος και καθοδήγηση για όλη την ανθρωπότητα, όχι μόνο για τους Άραβες.
Γεννήθηκε στη Μέκκα λίγους μήνες μετά τον θάνατο του πατέρα του. Όταν ήταν ακόμη παιδί, έχασε τη μητέρα του και τον ανέλαβε ο παππούς του, Αμπντ Αλ-Μούτταλιμπ. Μετά τον θάνατο του παππού του, την κηδεμονία του ανέλαβε ο θείος του, Άμπου Τάλιμπ.
Ως νέος, εργαζόταν ως βοσκός φροντίζοντας τα πρόβατα των κατοίκων της Μέκκας.
Ο Αλλάχ τον έστειλε ως καθοδήγηση και έλεος για όλη την ανθρωπότητα, για να τους δείξει το μονοπάτι της αλήθειας και της καλοσύνης, και να τους προειδοποιήσει για τον δρόμο του ψεύδους και του κακού.
Ήταν γνωστός για την απόλυτη ειλικρίνειά του και την αξιοπιστία του. Δεν είπε ποτέ ψέμα, δεν πρόδωσε ποτέ, ούτε εξαπάτησε κανέναν. Ο λαός του τον αποκαλούσε "Αλ-Αμίν" (ο αξιόπιστος) και τον εμπιστεύονταν με τα πολύτιμα υπάρχοντά τους πριν ταξιδέψουν. Τον αποκαλούσαν επίσης "Ασ-Σάντικ" (ο ειλικρινής), επειδή πάντα έλεγε την αλήθεια και απεχθανόταν το ψέμα.
Η αποκάλυψη και η αποστολή του:
Η αποκάλυψη ήρθε σε αυτόν όταν ήταν σαράντα ετών.
Έμεινε στη Μέκκα δεκατρία χρόνια, καλώντας τους ανθρώπους στη λατρεία του Αλλάχ και στο να εγκαταλείψουν τη λατρεία των ειδώλων. Στη συνέχεια, μετανάστευσε στη Μαντίνα (Μεδίνα), όπου οι κάτοικοί της δέχτηκαν το Ισλάμ και έγιναν οι πρώτοι υποστηρικτές του. Οκτώ χρόνια μετά τη μετανάστευσή του, κατέκτησε ειρηνικά τη Μέκκα.
Πέθανε σε ηλικία εξήντα τριών ετών, αφού του είχε αποκαλυφθεί ολόκληρο το Κοράν και είχαν ολοκληρωθεί οι κανόνες της θρησκείας. Μετά τον θάνατό του, οι σύντροφοί του (σαχάμπα) και οι ακόλουθοί του διέδωσαν το Ισλάμ, και πολλοί άνθρωποι το αποδέχτηκαν με απόλυτη πεποίθηση.
Ακόμα και σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αποδέχονται το Ισλάμ καθημερινά, με απόλυτη βεβαιότητα και χωρίς εξαναγκασμό. Το Ισλάμ απαγορεύει αυστηρά οποιονδήποτε καταναγκασμό στην πίστη.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Δεν υπάρχει καταναγκασμός στη θρησκεία. Πράγματι, η αλήθεια έχει διακριθεί από την πλάνη. }
(Σούρατ Αλ-Μπακάρα, 2:256)
Λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του Ισλάμ και του όλο και αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων που το ασπάζονται καθημερινά, υπάρχουν κάποιοι που δεν βλέπουν αυτή την εξέλιξη με καλό μάτι. Για αυτό, διαδίδουν ψέματα και λανθασμένες πληροφορίες για το Ισλάμ μέσω των μέσων ενημέρωσης, με σκοπό να αποτρέψουν τους μη-Μουσουλμάνους από το να το αποδεχτούν.
Αυτό δεν είναι κάτι νέο, καθώς το ίδιο συνέβη και στην εποχή του Ιησού (ειρήνη σε αυτόν). Εκείνοι που αρνήθηκαν το μήνυμά του, προειδοποιούσαν τους ανθρώπους να μην τον ακούσουν, προσπαθώντας να αποτρέψουν τη διάδοση της αλήθειας.
Τρίτο Κεφάλαιο
Άλ ‘Ιμράν – Η Ευγενής Οικογένεια
Ο Ιησούς (ειρήνη σε αυτόν) κατέχει ιδιαίτερη θέση στις καρδιές των Μουσουλμάνων. Ανήγγειλε τα ευχάριστα νέα στα παιδιά του Ισραήλ για τον ερχομό του Προφήτη Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν).
Οι Χριστιανοί ίσως εκπλαγούν όταν μάθουν ότι το όνομα του Ιησού (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) αναφέρεται στο Κοράν είκοσι πέντε φορές, ενώ το όνομα του Αγγελιαφόρου του Ισλάμ, του Προφήτη Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν), αναφέρεται μόνο πέντε φορές!
Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ότι ο Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) είναι ο αγγελιαφόρος του Αλλάχ, και ότι το Κοράν είναι τα Λόγια του Αλλάχ, και όχι τα λόγια του Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν).
Λόγω της τιμημένης θέσης του ευγενούς αγγελιαφόρου Ιησού (ειρήνη σε αυτόν),το Κοράν περιέχει πολλά εδάφια που μιλούν για εκείνον και για την ευλογημένη οικογένειά του.
Η Μαρία και η οικογένεια του Ιησού:
Ομοίως, η Μαρία, η μητέρα του Ιησού (ειρήνη σε αυτούς), και η οικογένειά της κατέχουν ξεχωριστή θέση στις καρδιές των Μουσουλμάνων. Το Ευγενές Κοράν επαίνεσε τη Μαρία και περιέγραψε τη μητέρα της ως αγνή λάτρη με ευλογημένη καταγωγή.
Το Κοράν συνδέει την οικογένειά της, την «Άλ-‘Ιμράν» (η οικογένεια του ‘Ιμράν), με το τρίτο κεφάλαιο του Κοράν, το οποίο φέρει το όνομά τους.
Έτσι, το όνομα της ευγενούς αυτής οικογένειας, της οικογένειας του Ιησού και της Μαρίας (ειρήνη σε αυτούς),
θα παραμένει ζωντανό στις καρδιές και στα μυαλά όλων των Μουσουλμάνων, κάθε φορά που διαβάζουν το τρίτο κεφάλαιο, «Άλ-‘Ιμράν».
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Πράγματι, ο Αλλάχ επέλεξε τον Αδάμ (κάνοντας τους αγγέλους να τον τιμήσουν), τον Νώε (κάνοντάς τον τον πρώτο προφήτη), την οικογένεια του Αβραάμ (κάνοντας να έλθουν από τους απογόνους του όλοι οι προφήτες μετά από αυτόν) και την οικογένεια του ‘Ιμράν (από την οποία προήλθαν η Μαρία και ο Ιησούς), πάνω από όλη την ανθρωπότητα (της εποχής τους). (33)Απόγονοι, ο ένας προερχόμενος από τον άλλον. Πράγματι, ο Αλλάχ είναι Σαμεί‘ (Αυτός που ακούει τα πάντα) και ‘Αλείμ (Παντογνώστης). (34) }
(Σούρατ Άλ-‘Ιμράν, 3:33-34)
Η Μαρία (ειρήνη σε αυτήν):
Το Ευγενές Κοράν επαίνεσε τη Μαρία, κόρη του ‘Ιμράν και μητέρα του Ιησού (ειρήνη σε αυτούς), σε πολλά εδάφια. Την περιγράφει ως ευσεβή, αγνή και παρθένα γυναίκα, που καταγόταν από μία αγνή και ευσεβή οικογένεια.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Και (επίσης προβάλλει ως καλό παράδειγμα για τους Μουσουλμάνους) τη Μαρία, κόρη του ‘Ιμράν (και μητέρα του Ιησού), η οποία φύλαξε την αγνότητά της. Έτσι, διατάξαμε τον άγγελό Μας (τον Γαβριήλ) να εμφυσήσει σε μια σχισμή στο ένδυμά της (και έτσι συνέλαβε τον Ιησού). Και εκείνη πίστεψε στα λόγια του Κυρίου της και στα Βιβλία Του, και ήταν από τους ευλαβικά υπάκουους. }
(Σούρατ Ατ-Ταχρείμ, 66:12)
Το Κοράν αναφέρει ότι η μητέρα της Μαρίας έμεινε έγκυος χάρη στην ευλογημένη επίκληση που έκανε προς τον Αλλάχ.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ (Ανάφερε, ω, Μωχάμμαντ), όταν η σύζυγος του ‘Ιμράν (που ήταν στείρα, έμαθε ότι έμεινε έγκυος), είπε: «Κύριέ μου! Έκανα τάμα ότι αυτό (το μωρό) που είναι στη μήτρα μου, θα είναι αφιερωμένο σε Εσένα και απαλλαγμένο (από τα πάντα ώστε να υπηρετήσει μόνο τον Οίκο Σου, και να Σε λατρεύει).Δέξου, λοιπόν, αυτό από εμένα. Πράγματι, Εσύ είσαι ο Ασ-Σαμεί‘ (Αυτός που ακούει τα πάντα) και ο Αλ-‘Αλείμ (Παντογνώστης).» }
(Σούρατ Άλ-‘Ιμράν, 3:35)
Αυτή η ευλογημένη επίκληση ήταν ένας λόγος που ο Αλλάχ προστάτεψε τη Μαρία και τον γιο της, τον Ιησού, από τον Σατανά. Ο Αλλάχ υποστήριξε τη Μαρία με κάποια θαύματα, που φανέρωναν την καθαρή ψυχή και την ευλογία της. Ο Αλλάχ παρείχε αγαθά στη Μαρία στον τόπο της προσευχής της, ακόμα και εκτός εποχής. Ο Αλλάχ ανέθεσε στον προφήτη Ζαχαρία την προστασία και την κηδεμονία της, επειδή ήταν ορφανή.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Όταν (η μητέρα της Μαρίας) τη γέννησε, είπε: «Κύριέ μου! Γέννησα θηλυκό (και όχι αρσενικό που θα μπορούσε να υπηρετήσει τον Οίκο Σου).» Αλλά ο Αλλάχ γνωρίζει καλύτερα τι γέννησε (και θα υψώσει αυτό το θηλυκό σε υψηλή θέση). [Συνέχισε λέγοντας]: «Το αρσενικό δεν είναι σαν το θηλυκό (το αρσενικό είναι πιο ικανό για την υπηρεσία του Οίκου Σου). Την ονόμασα Μάριαμ (Μαρία) και αναζητώ καταφύγιο σε Εσένα για αυτήν και για τους απογόνους της από τον καταραμένο Σατανά.» (36) Έτσι, ο Κύριός της την αποδέχτηκε με καλή αποδοχή, την έκανε να μεγαλώσει με ευλογία και την έθεσε υπό τη φροντίδα του Ζαχαρία (καθώς ο πατέρας της είχε πεθάνει πριν γεννηθεί). Κάθε φορά που ο Ζαχαρίας έμπαινε στο δωμάτιο όπου προσευχόταν (η Μαρία), έβρισκε εκεί αγαθά. Είπε: «Ω, Μαρία! Από πού έχεις αυτά;» Εκείνη απάντησε: «Είναι από τον Αλλάχ. Πράγματι, ο Αλλάχ παρέχει αγαθά σε όποιον θέλει χωρίς περιορισμό.» (37) }
(Σούρατ Άλ-‘Ιμράν, 3:36-37)
Η Μαρία (ειρήνη σε αυτήν) ήταν εξαιρετικά αφοσιωμένη στη λατρεία του Αλλάχ. Στην εποχή της δεν υπήρχε καμία άλλη γυναίκα σαν αυτή.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ (Ανάφερε, ω Μωχάμμαντ), όταν οι άγγελοι είπαν: «Ω, Μαρία! Ο Αλλάχ σε επέλεξε (λόγω της συχνής λατρείας και του καλού χαρακτήρα σου), σε εξάγνισε (από κάθε κακό) και σε επέλεξε (υψώνοντάς σε πάνω) από όλες τις γυναίκες του κόσμου (της εποχής σου). (42) Ω, Μαρία! Να είσαι αφοσιωμένη στην υπακοή προς τον Κύριό σου,
να πέφτεις σε Σιτζούντ στάση (με το μέτωπο και τις παλάμες στο έδαφος, προσευχόμενη) και να υποκλίνεσαι μαζί με εκείνους που υποκλίνονται.» (43) }
(Σούρατ Άλ-‘Ιμράν, 3:42-43)
Επιπλέον, ο Αλλάχ τίμησε τη Μαρία με μια ακόμη μεγάλη ευλογία, ότι ένα ολόκληρο Κεφάλαιο του Κοράν, το Κεφάλαιο 19, φέρει το όνομά της, «Μάριαμ».
Σε αυτό το Κεφάλαιο, ο Αλλάχ την επαινεί και την τιμά με έναν τρόπο που δεν συναντάται ούτε στα Χριστιανικά βιβλία, ούτε στα τέσσερα Ευαγγέλια!
Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ένα κεφάλαιο στο Κοράν που να φέρει το όνομα κάποιας συζύγου ή κόρης του Προφήτη Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν), ούτε υπάρχει κεφάλαιο αφιερωμένο στην οικογένειά του.Αντίθετα, υπάρχει ένα κεφάλαιο (το κεφάλαιο 111) που καταδικάζει τον θείο του, Άμπου Λάχαμπ, όσο ήταν ακόμα στη ζωή του, αναφέροντας ότι θα είναι ένας από τους κατοίκους της Κόλασης.
Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη της ειλικρίνειας του Προφήτη (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν), διότι αν το Κοράν δεν ήταν αποκάλυψη από τον Αλλάχ, τότε ο Άμπου Λάχαμπ θα μπορούσε να αναιρέσει αυτή την αποκάλυψη απλώς ασπαζόμενος το Ισλάμ. Όμως, δεν το έκανε ποτέ, επιβεβαιώνοντας έτσι την αλήθεια της αποκάλυψης.
Ο Αγγελιαφόρος του Ισλάμ, Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν), εξύμνησε τη Μαρία (ειρήνη σε αυτήν), αναφέροντας ότι είναι μία από τις τέσσερις καλύτερες γυναίκες στον κόσμο.
Ο Προφήτης (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) είπε:
«Οι καλύτερες γυναίκες στον κόσμο είναι τέσσερις: η Μαρία, κόρη του ‘Ιμράν, η Χαντίτζα, κόρη του Χουάιλεντ, η Φάτιμα, κόρη του Μωχάμμαντκαι η Άσια, σύζυγος του Φαραώ.»
📜 (Σαχίχ Αλ-Γκάμι‘)
Επιπλέον, ο Προφήτης (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) ανέφερε ότι η Μαρία (ειρήνη σε αυτήν) θα είναι από τις καλύτερες γυναίκες στον Παράδεισο.
Ο Προφήτης (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) είπε:
«Οι καλύτερες γυναίκες ανάμεσα στους κατοίκους του Παραδείσου είναι: ηΧαντίτζα, κόρη του Χουάιλεντ, η Φάτιμα, κόρη του Μωχάμμαντ, η Μαρία, κόρη του ‘Ιμράν και η Άσια, κόρη του Μουζάχιμ, σύζυγος του Φαραώ.»
📜 (Αλ-Γκάμι‘ Ασ-Σαγείρ, Σαχίχ)
Τέταρτο Κεφάλαιο
Ο Ιησούς (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν)
Το Ευγενές Κοράν επαινεί τον Ιησού (ειρήνη σε αυτόν) και τον περιγράφει με χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν την τιμημένη του θέση.
Ο Αλλάχ έστειλε στη Μαρία τα ευχάριστα νέα ότι θα αποκτήσει έναν υιό, τον οποίο θα δημιουργήσει με έναν ξεχωριστό τρόπο, διαφορετικό από τη δημιουργία των άλλων ανθρώπων, καθώς θα τον δημιουργήσει με την εντολή Του, «Γενηθήτω», και έτσι θα γίνει.
Επίσης ο Αλλάχ πληροφόρησε τη Μαρία ότι ο Ιησούς θα είναι τιμημένος σε αυτή τη ζωή και στη Μέλλουσα Ζωή και θα είναι ο Αγγελιαφόρος του Αλλάχ στα παιδιά του Ισραήλ.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ (Ανάφερε, ω Μωχάμμαντ), όταν οι άγγελοι είπαν: «Ω, Μαρία! Ο Αλλάχ σού αναγγέλλει τα ευχάριστα νέα για (έναν υιό που θα δημιουργηθεί χωρίς πατέρα, αλλά με) έναν λόγο (εντολή) από Αυτόν ("Γενηθήτω"). Το όνομά του θα είναι Μεσσίας, ‘Ίησα (Ιησούς), υιός της Μαρίας. Θα είναι τιμημένος σε αυτόν τον κόσμο και στη Μέλλουσα Ζωή, και θα είναι ένας από εκείνους που θα είναι κοντά στον Αλλάχ. (45) Θα μιλήσει στους ανθρώπους από το λίκνο (για να σε υπερασπιστεί όταν θα σε κατηγορήσουν για μοιχεία) και (θα μιλήσει) όταν θα είναι ώριμος άνδρας (όταν θα ξεκινήσει την αποστολή του).Θα είναι ένας από τους ενάρετους.» (46) (Η Μαρία) είπε: «Κύριέ μου! Πώς θα αποκτήσω ένα παιδί, ενώ κανένας άνδρας δεν με έχει αγγίξει;» (Ο άγγελος) είπε: «(Μην εκπλήσσεσαι), έτσι δημιουργεί ο Αλλάχ ό,τι θέλει.Όταν αποφασίζει κάτι, απλώς λέει: "Γενηθήτω", και έτσι γίνεται.» (47)Και (ο Αλλάχ) θα τον διδάξει (τον Ιησού) τη γραφή, τη σοφία (ορθότητα στα λόγια και στις πράξεις), την Τορά και το Ιν-τζήλ (το αυθεντικό Ευαγγέλιο του Ιησού). (48) }
(Σούρατ Άλ-‘Ιμράν, 3:45-48)
Η γέννηση του Ιησού (ειρήνη σε αυτόν):
Ο Αλλάχ διευκρινίζει στο Κοράν την απόλυτη αλήθεια για τον Ιησού (ειρήνη σε αυτόν) και τα θαύματα με τα οποία τον υποστήριξε. Ο Αλλάχ εξήγησε τη γέννηση του Ιησού με έναν σαφή και κατανοητό τρόπο, που συμβαδίζει με την ορθή λογική και την αλήθεια. Ο Ιησούς (ειρήνη σε αυτόν) ήταν ένας άνθρωπος με τιμημένη θέση ως Προφήτης, ένας ευσεβής δούλος του Αλλάχ, και όχι θεϊκή οντότητα.
Ο Αλλάχ τον υπερασπίστηκε εναντίον των Εβραίων, που κατηγόρησαν τη Μαρία ότι το παιδί της ήταν προϊόν μοιχείας, καταδεικνύοντας την αγνότητα και την αθωότητά της.
Ο Αλλάχ τον υπερασπίστηκε εναντίον εκείνων που ισχυρίστηκαν ότι ο Ιησούς ήταν «υιός του Αλλάχ» ή «ο Ίδιος ο Αλλάχ», τονίζοντας ότι ήταν δημιούργημα του Αλλάχ, όπως και όλοι οι άλλοι άνθρωποι.
Το Κοράν ξεκαθαρίζει ότι η γέννηση του Ιησού χωρίς πατέρα δεν σημαίνει ότι πρέπει να λατρεύεται. Αντίθετα, είναι απόδειξη της απόλυτης δύναμης του Αλλάχ στη δημιουργία, καθώς δημιούργησε τον Αδάμ χωρίς πατέρα και μητέρα, δημιούργησε την Εύα από μόνο τον Αδάμ, χωρίς μητέρα, δημιούργησε τον Ιησού από μόνο μητέρα, χωρίς πατέρα και δημιούργησε όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους από πατέρα και μητέρα.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Πράγματι, το παράδειγμα (της δημιουργίας) του Ιησού ενώπιον του Αλλάχ είναι όπως εκείνο του Αδάμ: τον δημιούργησε από χώμα (χωρίς πατέρα και μητέρα), και έπειτα του είπε: «Γενηθήτω», και έτσι έγινε. (59) Αυτό (που στάλθηκε σε εσένα, ω, Μωχάμμαντ, σχετικά με τον Ιησού) είναι η αλήθεια από τον Κύριό σου, για αυτό μην είσαι από εκείνους που αμφιβάλλουν. (60)Όποιοι διαφωνούν μαζί σου (όπως η ομάδα των Χριστιανών του Νατζράν) σχετικά με αυτόν (τον Ιησού), μετά από όσα σου ήρθαν από γνώση, πες:«Ελάτε, ας καλέσουμε τα παιδιά μας και τα παιδιά σας, τις γυναίκες μας και τις γυναίκες σας, και τους εαυτούς μας και τους εαυτούς σας, και ας επικαλεστούμε (τον Αλλάχ) για να πέσει η κατάρα του Αλλάχ στους ψεύτες (ανάμεσά μας).» (61) Πράγματι, αυτό (που σου αποκάλυψα σχετικά με τον Ιησού) είναι η αληθινή αφήγηση. Και δεν υπάρχει άλλος θεός που αξίζει να λατρεύεται παρά μόνον ο Αλλάχ. Πράγματι, ο Αλλάχ είναι ο Αλ-‘Αζείζ (Παντοδύναμος, Ανίκητος), ο Αλ-Χακείμ (Πάνσοφος). (62) Αλλά αναπομακρυνθούν (από την αλήθεια), ο Αλλάχ γνωρίζει πλήρως εκείνους που σκορπίζουν το κακό. (63) }
(Σούρατ Άλ-‘Ιμράν, 3:59-63)
Η γέννηση του Ιησού ήταν μια φυσική ανθρώπινη γέννηση. Ο Αλλάχ τον δημιούργησε και τον διαμόρφωσε στη μήτρα της Μαρίας, όπως ακριβώς διαμορφώνει όλα τα άλλα πλάσματα.
Η γέννησή του αποτελεί ένα από τα σημάδια της δύναμης του Αλλάχ, όπως και η δημιουργία του Αδάμ, της Εύας και όλων των άλλων ανθρώπων.
Ο Αλλάχ ξεκαθάρισε την αλήθεια για τον Ιησού, διαλύοντας κάθε αμφιβολία ή παρανόηση γύρω από την ταυτότητά του.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Ανάφερε (ω, Μωχάμμαντ) στο Βιβλίο (το Κοράν) τη Μαρία, όταν αποσύρθηκε σε απομόνωση από τον λαό (ή την οικογένειά) της σε ένα μέρος ανατολικά. (16) Καλύφθηκε από αυτούς [πίσω από έναν τοίχο, ένα βουνό ή ένα προπέτασμα για να λατρέψει τον Αλλάχ]. Έτσι, της στείλαμε τον άγγελό Μας (τον Γαβριήλ), ο οποίος εμφανίστηκε μπροστά της στη μορφή ενός άνδρα. (17) (Όταν τον είδε, φοβήθηκε και) είπε: «Αναζητώ καταφύγιο στον Αρ-Ραχμάν (τον Παντελεήμονα) από εσένα. (Μην μου κάνεις κακό) αν φοβάσαι τον Αλλάχ!» (18) (Ο άγγελος) είπε: «Είμαι μόνο ένας αγγελιαφόρος του Κυρίου σου, για να σου χαρίσω έναν ενάρετο υιό.» (19) (Η Μαρία) είπε:«Πώς θα έχω έναν υιό, εφόσον κανένας άνδρας δεν με έχει αγγίξει, ούτε είμαι ανήθικη;» (20) (Ο άγγελος Γαβριήλ) είπε: «Έτσι θα γίνει, (όπως ειπώθηκε σε εσένα). Ο Κύριός σου είπε: «Αυτό είναι εύκολο για Εμένα. Και θα τον κάνουμε (τον Ιησού) Σημάδι για τους ανθρώπους (για τη Δύναμή Μας, αφού θα γεννηθεί από μητέρα και χωρίς πατέρα) και έλεος από Εμάς. Πράγματι, αυτό είναι ένα θέμα που έχει ήδη αποφασιστεί.».» (21) Έτσι, (η Μαρία) τονσυνέλαβε (όταν ο άγγελος φύσηξε στο ένδυμά της), και αποσύρθηκε με την εγκυμοσύνη της σε ένα μακρινό μέρος. (22) Οι πόνοι της γέννας την οδήγησαν στον κορμό μιας χουρμαδιάς. Τότε είπε: «Μακάρι να είχα πεθάνει πριν από αυτό, και να ήμουν κάτι ξεχασμένο που κανείς δεν θα ανέφερε!» (23) Τότε (ο Ιησούς που ήταν ακόμα βρέφος) της φώναξε από κάτω της: «Μη λυπάσαι! Ο Κύριός σου έχει παράσχει μία υδάτινη πηγή κάτω από εσένα. (24) Κούνα προς εσένα τον κορμό της χουρμαδιάς, και θα ρίξει σε εσένα ώριμους και φρέσκους χουρμάδες. (25) Φάε και πιες, λοιπόν, και να είσαι χαρούμενη. Αν δεις κάποιον άνθρωπο, πες: «Έχω ορκιστεί νηστεία στον Αρ-Ραχμάν (τον Παντελεήμονα), και σήμερα δεν θα μιλήσω σε κανέναν.».» (26) Έπειτα, επέστρεψε στον λαό της, κρατώντας το (βρέφος).Εκείνοι είπαν: «Ω, Μαρία! Έφερες ένα τερατώδες πράγμα! (27) Ω, αδελφή του Ααρών (δηλ. ω, όμοια στην αγνότητα και στη λατρεία με τον ευσεβή άνδρα Ααρών)! Ο πατέρας σου δεν ήταν ανήθικος άνδρας, ούτε η μητέρα σου ήταν ανήθικη γυναίκα!» (28) Έπειτα εκείνη τον έδειξε. Εκείνοι είπαν:«Πώς μπορούμε να μιλήσουμε σε ένα παιδί στο λίκνο;» (29) (Ο Ιησούς) είπε:«Πράγματι, είμαι δούλος του Αλλάχ. Μου έδωσε το Βιβλίο (το Ιν-τζήλ, [το αυθεντικό Ευαγγέλιο του Ιησού]) και με έκανε προφήτη. (30) Με έκανε ευλογημένο όπου κι αν είμαι, και με διέταξε να τελώ την προσευχή και να δίνω τη Ζακά (υποχρεωτική ελεημοσύνη) για όσο ζω. (31) (Με έκανε)ευσεβή (και υπάκουο) προς τη μητέρα μου, και δεν με έκανε αλαζονικό και ανυπάκουο. (32) Ειρήνη σε εμένα την ημέρα που γεννήθηκα, την ημέρα που θα πεθάνω [δηλ. κατά το δεύτερο ερχομό του Ιησού στη γη], και την ημέρα που θα αναστηθώ ζωντανός ξανά (κατά την Ημέρα της Ανάστασης)!» (33)Τέτοιος είναι ο Ιησούς, υιός της Μαρίας. Αυτά είναι τα λόγια της αλήθειας (σχετικά με αυτόν), για την οποία αμφιβάλλουν (και διαφωνούν μεταξύ τους). (34) Δεν ταιριάζει στον Αλλάχ (και στη Μεγαλοπρέπειά Του) να αποκτήσει έναν υιό. Δόξα σε Αυτόν! (Είναι πολύ Ανώτερος από ό,τι Του αποδίδουν ψευδώς). Όταν αποφασίζει κάτι, απλώς λέει: «Γενηθήτω!» και έτσι γίνεται. (35) }
(Σούρατ Μάριαμ, 19:16-35)
Το Κοράν υπερασπίστηκε τον Ιησού και τη μητέρα του απέναντι στις ψευδείς κατηγορίες των Εβραίων.
Ο Αλλάχ κατέστησε σαφές ότι η Μαρία έμεινε έγκυος όταν ο Γαβριήλ φύσηξε στο ένδυμά της, και το φύσημα μπήκε στη μήτρα της, με αποτέλεσμα να συλλάβει τον Ιησού.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ (Ανάφερε, ω, Προφήτη) και (τη Μαρία) εκείνη που φύλαξε την αγνότητά της. Έτσι, διατάξαμε τον άγγελό Μας (τον Γαβριήλ) να εμφυσήσει σε μια σχισμή στο ένδυμά της (και έτσι συνέλαβε τον Ιησού). Κάναμε αυτήν και τον υιό της ένα Σημάδι για όλους τους ανθρώπους. }
(Σούρατ Αλ-Ανμπιά’ 21:91)
Η ανθρωπινή φύση του Ιησού (ειρήνη σε αυτόν):
Το Ευγενές Κοράν εξηγεί την αλήθεια για τον Ιησού, υιό της Μαρίας (ειρήνη σε αυτούς), και μας πληροφορεί ότι ήταν ένας δούλος του Αλλάχ, στον οποίο ο Αλλάχ χάρισε πολλές ευλογίες και τον επέλεξε για να μεταδώσει το μήνυμά Του στα παιδιά του Ισραήλ.
Το Κοράν τονίζει επίσης ότι η μητέρα του, η Μαρία, ήταν μια αγνή και ευσεβής γυναίκα, και ότι τόσο αυτή όσο και ο Ιησούς (ειρήνη σε αυτούς) ήταν απλοί άνθρωποι.
Όπως όλοι οι άνθρωποι:
- Έτρωγαν και έπιναν.
- Κοιμόντουσαν και πονούσαν.
- Έκλαιγαν και είχαν φυσικές ανάγκες.
Πώς λοιπόν μπορεί κάποιος με τέτοιες ιδιότητες να είναι θεός;
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Ο Μεσσίας (Ιησούς), ο υιός της Μαρίας, δεν ήταν τίποτε παραπάνω από ένας αγγελιαφόρος. Πριν από αυτόν πέρασαν πολλοί αγγελιαφόροι. Η μητέρα του ήταν μια ειλικρινής γυναίκα, που πίστεψε με βεβαιότητα. Και οι δύο τους έτρωγαν τροφή (δηλ. ήταν άνθρωποι και όχι θεοί, καθώς ο Αλλάχ δεν τρώει, ούτε έχει ανάγκες). Δες πώς κάνουμε τα Εδάφια (και τα Σημάδια Μας) σαφή για αυτούς, κι όμως, δες πώς απομακρύνονται (από την αλήθεια)! }
(Σούρατ Αλ-Μά’ιντα, 5:75)
Δεν ταιριάζει στη Μεγαλοπρέπεια και την Απόλυτη Τελειότητα του Αλλάχ να έχει υιό, σύζυγο ή ανθρώπινες ανάγκες από τροφή, νερό, ξεκούραση και ύπνο.
Ο Αλλάχ είναι ο Κύριος όλων των κόσμων και των δημιουργημάτων. Δεν υπάρχει άλλος θεός που αξίζει να λατρεύεται παρά μόνον Αυτός.
Το να ισχυρίζεται κανείς ότι ο Αλλάχ έχει υιό, αποτελεί μεγάλη βλασφημία και ψεύδος. Διότι ό,τι υπάρχει εκτός από τον Αλλάχ, είναι δημιούργημα του Αλλάχ,και βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχό Του.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ (Οι Χριστιανοί, οι Εβραίοι και οι ειδωλολάτρες) ισχυρίστηκαν: «Ο Αρ-Ραχμάν (Παντελεήμονας) απέκτησε έναν υιό!» [τον Ιησού, τον Ουζάιρ και τους Αγγέλους ως κόρες Του -δόξα σε Αυτόν, είναι πολύ Ανώτερος από οποιαδήποτε ατέλεια ή ανάγκη-] (88) Πράγματι, επινοήσατε κάτι τερατώδες! (89) Πρόκειται οι ουρανοί να σχιστούν, η γη να ανοίξει, και τα βουνά να καταρρεύσουν εξαιτίας αυτού, (90) ότι απέδωσαν στον Αρ-Ραχμάν έναν υιό. (91) Δεν ταιριάζει στον Αρ-Ραχμάν να αποκτήσει υιό. (92) Όλοι όσοι βρίσκονται στους ουρανούς και στη γη, θα σταθούν ενώπιον του Αρ-Ραχμάν ως δούλοι (κατά την Έσχατη Ημέρα). (93) }
(Σούρατ Μάριαμ, 19:88-93)
Πώς μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ο Αλλάχ έχει υιό, όταν ένας γιος είναι αποτέλεσμα μιας σχέσης μεταξύ δύο όμοιων όντων, ενός αρσενικού και ενός θηλυκού του ίδιου είδους;
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Πες (ω, Μωχάμμαντ): «Αυτός είναι ο Αλλάχ, ο Άχαντ (Ένας, Μοναδικός και Αδιαίρετος). (1) Ο Αλλάχ, ο Ασ-Σάμαντ (ο Αυτάρκης, που δεν έχει ανάγκη από τίποτα, ενώ όλα τα πλάσματα έχουν ανάγκη από Αυτόν). (2) Δεν γέννησε, ούτε γεννήθηκε. (3) Και κανένας δεν είναι ίσος ή συγκρίσιμος με Αυτόν.» (4) }
(Σούρατ Αλ-Ιχλάς, 112:1-4)
Η αντίθεση μεταξύ Χριστιανών, Εβραίων και ειδωλολατρών:
Ο ισχυρισμός ότι ο Θεός έχει υιό δεν είναι πρόσφατος, αλλά υπήρχε από την αρχαιότητα, και συνδέεται με την ειδωλολατρία.
- Οι Άραβες ειδωλολάτρες πίστευαν ότι ο Θεός είχε παντρευτεί με τα Τζινν, και ότι οι άγγελοι ήταν οι κόρες Του.
- Οι Εβραίοι ισχυρίστηκαν ότι ο Έσδρας (Ουζάιρ) ήταν ο υιός του Θεού.
- Οι Χριστιανοί είπαν ότι ο Ιησούς ήταν ο υιός του Θεού.
Δόξα στον Αλλάχ, είναι πολύ Ανώτερος από τέτοιους ισχυρισμούς.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Ρώτα λοιπόν (ω, Μωχάμμαντ) αυτούς (τους άπιστους από τον λαό σου):Πώς είναι δυνατόν να αποδίδουν στον Κύριό σου κόρες (τους αγγέλους,παρόλο που οι ίδιοι δεν επιθυμούν να έχουν κόρες), αλλά θέλουν για τον εαυτό τους γιους; (149) Ή μήπως δημιουργήσαμε τους αγγέλους ως θηλυκά,ενώ (οι άπιστοι) ήταν παρόντες (και είδαν τη δημιουργία τους); (150)Πράγματι, είναι από τα ψεύδη τους (των ειδωλολατρών) ότι λένε: (151) «Ο Αλλάχ απέκτησε παιδιά», ενώ στην πραγματικότητα είναι ψεύτες! (152)Είναι δυνατόν (να αποδίδετε σε Αυτόν -κάτι που δεν επιθυμείτε καν για τον εαυτό σας-) ότι επέλεξε να έχει κόρες αντί να έχει γιους; (153) Τι συμβαίνει με εσάς; Πώς κρίνετε κάτι τέτοιο; (154) Δεν θα λάβετε λοιπόν μια νουθεσία; (155) Ή μήπως έχετε κάποια ξεκάθαρη απόδειξη (από κάποιοβιβλίο που έστειλε ο Αλλάχ); (156) Φέρτε λοιπόν το βιβλίο σας (αν όντως σας είχε σταλθεί από τον Αλλάχ), αν είστε ειλικρινείς! (157) Επίσης, (οι ειδωλολάτρες) ισχυρίζονται ότι υπάρχει συγγένεια ανάμεσα σε Αυτόν και στα Τζινν. [Λένε ότι οι άγγελοι είναι οι κόρες Του, γεννημένες από τις αρχηγούς των Τζινν, και ότι ο Σατανάς είναι ο αδελφός Του! -Δόξα στον Αλλάχ! Είναι πολύ Ανώτερος από αυτές τις ψευδείς βλασφημίες]. Πράγματι, τα Τζινν γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα σταθούν (ενώπιον του Αλλάχ για να λογοδοτήσουν. Πώς λοιπόν να είχαν συγγένεια μαζί Του); (158) Δόξα στον Αλλάχ! Είναι πολύ Ανώτερος από ό,τι Του αποδίδουν (οι άνθρωποι ψευδώς, από ατέλειες), (159) εκτός από τους αφοσιωμένους εκλεκτούς πιστούς δούλους του Αλλάχ (οι οποίοι αποδίδουν σε Αυτόν Υψηλές Ιδιότητες που ταιριάζουν στη Μεγαλοπρέπειά Του). (160) }
(Σούρατ Ασ-Σαφάτ, 37:149-160)
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Οι Εβραίοι είπαν: «Ο Ουζάιρ (Έσδρας) είναι ο υιός του Αλλάχ.» Και οι Χριστιανοί είπαν: «Ο Μεσσίας είναι ο υιός του Αλλάχ.» Αυτά είναι λόγια που προφέρουν με τα στόματά τους (χωρίς απόδειξη). Μοιάζουν με τα λόγια των άπιστων από πριν, [που είπαν: «Οι άγγελοι είναι οι κόρες του Αλλάχ.»]. Είθε ο Αλλάχ να τους καταστρέψει. Πώς παρεκκλίνουν από την αλήθεια; (30) (Οι Εβραίοι και οι Χριστιανοί) πήραν τους ραβίνους και τους μοναχούς τους ως κυρίους, εκτός από τον Αλλάχ (υπακούοντας τυφλά τις αποφάσεις τους, αντί να υπακούν τις εντολές του Αλλάχ). (Επίσης οι Χριστιανοί πήραν ως θεό) τον Μεσσία, τον υιό της Μαρίας. Παρόλο που δεν διατάχθηκαν παρά μόνο να λατρεύουν μόνο Έναν Θεό (τον Αλλάχ). Δεν υπάρχει άλλος θεός που αξίζει να λατρεύεται παρά μόνον Αυτός. Δόξα σε Αυτόν! Είναι πολύ Ανώτερος από ό,τι Του αποδίδουν από εταίρους στη λατρεία. (31) }
(Σούρατ Ατ-Τάουμπα, 9:30-31)
Το Κοράν δηλώνει ότι όποιος ισχυρίζεται ότι ο Ιησούς είναι ο Ίδιος ο Αλλάχ, ο υιός του Αλλάχ, ή ένας θεός στην αγία τριάδα, έχει αποστατήσει και έχει απομακρυνθεί από τη σωστή θρησκεία, την ίδια θρησκεία στην οποία πίστευε και δίδαξε ο ίδιος ο Ιησούς.
Το Κοράν καθιστά σαφές ότι ο Ιησούς δεν καλούσε τους ανθρώπους να τον λατρεύουν, αλλά τους καλούσε να λατρεύουν μόνο τον Αλλάχ, χωρίς να αποδίδουν σε Αυτόν εταίρους στη λατρεία.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Πράγματι, αποστάτησαν όσοι λένε: «Ο Αλλάχ είναι ο Μεσσίας (ο Χριστός), ο υιός της Μαρίας.» Ο Μεσσίας είπε: «Ω, παιδιά του Ισραήλ! Λατρέψτε τον Αλλάχ, τον Κύριό μου και τον Κύριό σας.» Πράγματι, όποιος αποδίδει εταίρους στον Αλλάχ στη λατρεία, ο Αλλάχ θα του απαγορεύσει τον Παράδεισο, και η κατοικία του θα είναι το Πυρ. Και για τους άδικους δεν θα υπάρξουν υποστηρικτές. (72) Πράγματι, αποστάτησαν όσοι λένε: «Ο Αλλάχ είναι ένας εκ των τριών (της Αγίας Τριάδας).» Μα δεν υπάρχει άλλος θεός (που αξίζει να λατρεύεται) παρά μόνον Ένας Θεός. Και αν δεν πάψουν απόαυτά που λένε, ένα επώδυνο μαρτύριο θα επέλθει στους άπιστους ανάμεσά τους. (73) Μα δεν θα στραφούν με μεταμέλεια προς τον Αλλάχ, και να Του ζητήσουν συγχώρεση; Πράγματι, ο Αλλάχ είναι Γαφούρ (Αυτός που συγχωρεί τα πάντα) και Ραχείμ (Πολυεύσπλαχνος). (74) }
(Σούρατ Αλ-Μά’ιντα, 5:72-74)
Το Κοράν παρουσιάζει σαφείς λογικές αποδείξεις ότι ο Αλλάχ είναι ο Δημιουργός των πάντων και ο Παντοδύναμος, και ότι ο Αλλάχ δημιουργεί ό,τι θέλει και όπως θέλει. Ό,τι θαύματα έκανε ο Ιησούς ήταν με την εντολή και τη θέληση του Αλλάχ.
Ο Ιησούς και η μητέρα του (ειρήνη σε αυτούς) δεν μπορούσαν από μόνοι τους να ωφελήσουν ή να βλάψουν κανέναν, ούτε καν τον εαυτό τους.
Ο Αλλάχ δεν έχει ανάγκη από κανέναν, ενώ όλα τα δημιουργήματά Του, συμπεριλαμβανομένου του Ιησού και της μητέρας του, έχουν πάντα ανάγκη από Αυτόν.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Πράγματι, έχουν αποστατήσει όσοι λένε: «Ο Αλλάχ είναι ο Μεσσίας (Ιησούς Χριστός), ο υιός της Μαρίας.» Πες (ω, Μωχάμμαντ): «Ποιος, λοιπόν, θα μπορούσε να αντισταθεί στον Αλλάχ, αν Εκείνος ήθελε να καταστρέψει τον Μεσσία, υιό της Μαρίας, τη μητέρα του, και όλους όσους βρίσκονται στη γη;» Στον Αλλάχ ανήκει η κυριαρχία των ουρανών, της γηςκαι όλων όσων βρίσκονται ανάμεσά τους. Δημιουργεί ό,τι θέλει. Πράγματι, ο Αλλάχ είναι Ικανός για τα πάντα. }
(Σούρατ Αλ-Μά’ιντα, 5:17)
Ο Αλλάχ προειδοποίησε τα παιδιά του Ισραήλ να μην υπερβαίνουν τα όρια στη θρησκεία τους και να μην πουν για τον Αλλάχ πράγματα για τα οποία δεν έχουν καμία γνώση. Το Κοράν ξεκαθαρίζει ότι ο Ιησούς δεν ήταν ο Θεός, ούτε υιός του Θεού, αλλά απλά ένας άνθρωπος και Προφήτης που καλούσε τους ανθρώπους να λατρεύουν μόνο τον Αλλάχ, και ότι ο Ιησούς δεν απέρριψε ποτέ το να λατρεύει τον Αλλάχ και να υποτάσσεται στη Βούλησή Του.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Ω, λαέ του Βιβλίου (Εβραίοι και Χριστιανοί)! Μην υπερβάλλετε στη θρησκεία σας, και μη λέτε για τον Αλλάχ τίποτε άλλο, παρά μόνο τηναλήθεια. Πράγματι, ο Μεσσίας, ο Ιησούς, υιός της Μαρίας, δεν είναι παρά ένας απόστολος του Αλλάχ, και μία λέξη (εντολή) από Αυτόν (δηλ. δημιουργήθηκε με την εντολή «Γενηθήτω!» και έτσι έγινε). Την οποία (λέξη) έστειλε (με τον άγγελο Γαβριήλ) προς τη Μαρία, και είναι ένα πνεύμα που δημιούργησε (ο Αλλάχ, το οποίο πνεύμα το φύσηξε ο Γαβριήλ στη μήτρα της Μαρίας). Πιστέψτε λοιπόν στον Αλλάχ και στους αγγελιαφόρους Του, και μην λέτε «Τριάδα»! Σταματήστε, καλύτερα για εσάς. Πράγματι, ο Αλλάχ είναι Ένας Θεός. Δόξα σε Αυτόν! Είναι πολύ Ανώτερος από το να έχει υιό. Σε Αυτόν ανήκει ό,τι βρίσκεται στους ουρανούς και στη γη. Πράγματι, επαρκεί ο Αλλάχ για να διευθετεί όλες τις υποθέσεις. (171) Ποτέ ο Μεσσίας δεν θα απέρριπτε από υπεροψία να είναι δούλος του Αλλάχ, ούτε οι άγγελοι που είναι κοντά (στον Αλλάχ). Και όποιος απορρίπτει τη λατρεία Του από υπεροψία και γίνει αλαζόνας, (ας μάθει ότι ο Αλλάχ) θα τους συγκεντρώσει όλους ενώπιόν Του (την Ημέρα της Κρίσεως). (172) Όσοι πιστεύουν και πράττουν ενάρετες πράξεις, θα τους δώσει πλήρως τις ανταμοιβές τους, και από τη χάρη Του θα τους τις αυξήσει. Όμως, όσοι απορρίπτουν από υπεροψία (τη λατρεία Του) και γίνονται αλαζόνες, θα τους τιμωρήσει με επώδυνο μαρτύριο, και δεν θα βρουν εκτός από τον Αλλάχ, κανέναν κηδεμόνα ή υποστηρικτή. (173) }
(Σούρατ Αν-Νισά’, 4:171-173)
Σε αντίθεση με εκείνους που ισχυρίστηκαν ότι ο Ιησούς ήταν ο Θεός ή ο υιός του Θεού, οι Εβραίοι τον κατηγόρησαν ότι ήταν ένα κακό και σατανικό πνεύμα.
Όμως, ο Αλλάχ τους απάντησε ξεκάθαρα ότι:
- Ο Ιησούς ήταν ένας τιμημένος δούλος του Αλλάχ.
- Ήταν ένας από τους εκλεκτούς αγγελιαφόρους Του.
- Την ψυχή του τη δημιούργησε ο Αλλάχ, όπως δημιούργησε τις ψυχές όλων των ανθρώπων.
Έτσι, ο Ιησούς (ειρήνη σε αυτόν) ήταν ένας ευγενής προφήτης, που στάλθηκε με αποστολή καθοδήγησης και δικαιοσύνης και ουδεμία σχέση είχε με τους ψευδείς ισχυρισμούς που του απέδιδαν είτε οι εχθροί του, είτε οι υπερβολικοί οπαδοί του.
Η αποστολή του Ιησού ως αγγελιαφόρος του Αλλάχ:
Ένα από τα θεμέλια της πίστης των Μουσουλμάνων είναι ότι πρέπει να πιστεύουν σε όλους τους αγγελιαφόρους και τους προφήτες που στάλθηκαν από τον Αλλάχ.
Ο Αλλάχ μάς διέταξε στο Κοράν να σεβόμαστε τους προφήτες Του, να τους αγαπάμε, να τους υπερασπιζόμαστε από κάθε ψευδή κατηγορία, να καλούμε τους ανθρώπους να τους αγαπήσουν και να πιστεύουμε στα μηνύματά τους.
Έτσι, όλοι οι Μουσουλμάνοι αγαπούν τον Ιησού (ειρήνη σε αυτόν), περισσότερο και από τον εαυτό τους, τα πλούτη τους και τα παιδιά τους. Ο Ιησούς (ειρήνη σε αυτόν) κατέχει μια πολύ υψηλή και τιμημένη θέση στις καρδιές όλων των Μουσουλμάνων.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Πείτε (ω, Μουσουλμάνοι): «Πιστεύουμε στον Αλλάχ και σε ό,τι στάλθηκε σε εμάς, και σε ό,τι στάλθηκε στον Αβραάμ, στον Ισμαήλ, στον Ισαάκ, στον Ιακώβ και στους Αλ-Ασμπάτ (τους προφήτες από τους απογόνους του Ιακώβου), και σε ό,τι δόθηκε στον Μωυσή και στον Ιησού, και σε ό,τι δόθηκε στους προφήτες από τον Κύριό τους. Δεν κάνουμε καμία διάκριση ανάμεσα σε κανέναν από αυτούς (δηλ. πιστεύουμε σε όλους τους), και είμαστε σε Αυτόν Μουσουλμάνοι (υποταγμένοι στη Βούλησή Του).» (136) Αν λοιπόν πιστέψουν (οι Εβραίοι και οι Χριστιανοί) στο ίδιο που πιστεύετε κι εσείς (δηλ. σε όλους τους αγγελιαφόρους), τότε καθοδηγήθηκαν (στην αλήθεια). Μα, αν αποστραφούν, τότε βρίσκονται σε βαθιά διαφωνία. Έτσι, ο Αλλάχ θα σε προστατεύσει (ω, Μωχάμμαντ) από αυτούς. Πράγματι, Αυτός είναι ο Ασ-Σαμεί‘ (Αυτός που ακούει τα πάντα), ο Αλ-‘Αλείμ (Παντογνώστης). (137) }
(Σούρατ Αλ-Μπάκαρα, 2:136-137)
Η κατάσταση των παιδιών του Ισραήλ πριν από τον Μωυσή:
Πριν τον ερχομό του Μωυσή (ειρήνη σε αυτόν), τα παιδιά του Ισραήλ ήταν αδύναμοι στη γη και υπέφεραν υπό την εξουσία του Φαραώ.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Και (θυμηθείτε, ω, παιδιά του Ισραήλ) όταν σας σώσαμε από τον λαό του Φαραώ, που σας έκανε να γευτείτε ένα τρομερό μαρτύριο: έσφαζαν τους γιους σας και άφηναν (τις κόρες και) τις γυναίκες σας ζωντανές (για δουλεία). Και σε αυτό (ότι σας σώσαμε) υπήρχε μια μεγάλη δοκιμασία από τον Κύριό σας, (αν θα ήσασταν ευγνώμονες μετά από αυτό, ή όχι)! }
(Σούρατ Αλ-Α‘ράφ, 7:141)
Ο Αλλάχ έστειλε τον προφήτη Μωυσή (ειρήνη σε αυτόν) για να υποστηρίξει τα παιδιά του Ισραήλ, και έτσι η κατάστασή τους μετατράπηκε από αδυναμία σεδύναμη.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Και δώσαμε στον λαό που καταπιεζόταν, τα ανατολικά και τα δυτικά της γης, που είχαμε ευλογήσει μέσα της. Εκπληρώθηκε ο καλός λόγος του Κυρίου σου για τα παιδιά του Ισραήλ εξαιτίας όσων υπέμειναν με υπομονή,και καταστρέψαμε ό,τι είχε φτιάξει ο Φαραώ και ο λαός του (από σπίτια και καλλιέργειες), και ό,τι είχαν κατασκευάσει (από παλάτια). }
(Σούρατ Αλ-Α‘ράφ, 7:137)
Η αποστολή του Ιησού στα παιδιά του Ισραήλ:
Με τον καιρό, τα παιδιά του Ισραήλ παρέκκλιναν από τις διδασκαλίες του Μωυσή (ειρήνη σε αυτόν).
- Αδίκησαν τους ανθρώπους και διέδωσαν το κακό στη γη.
- Λάτρεψαν είδωλα. (βλ. Παλιά Διαθήκη, Κριταί 2:10).
- Έχασαν την αυθεντική Τορά και την ξαναέγραψαν βάση όσων μετέφερε προφορικά η κάθε γενιά στην άλλη, αλλά προσθέτοντας πολλές επινοημένεςιστορίες. (Β' Βασιλέων 22:3).
- Σκότωσαν προφήτες και ενάρετους ανθρώπους. (Κατά Ματθαίον 23:31).
- Υποτάχθηκαν στους πόθους και τις επιθυμίες τους.
Έτσι, ο Αλλάχ έστειλε τον Ιησού (ειρήνη σε αυτόν) για να τους σώσει από την παραπλάνησή τους.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Και στα βήματά τους, στείλαμε τον Ιησού, υιό της Μαρίας, που επιβεβαίωσε (με τον ερχομό του) την Τορά που στάλθηκε πριν από αυτόν.Του δώσαμε το Ιν-τζήλ (το πρωτότυπο Ευαγγέλιο του Ιησού), στο οποίο υπήρχε καθοδήγηση και φως, και το οποίο επιβεβαίωσε την Τορά που στάλθηκε πριν από αυτό, και αποτελούσε καθοδήγηση και νουθεσία για τους ευσεβείς (που φυλάσσονται από την τιμωρία του Αλλάχ τηρώντας τις εντολές Του). }
(Σούρατ Αλ-Μά’ιντα, 5:46)
Ο Ιησούς (ειρήνη σε αυτόν) κάλεσε τα παιδιά του Ισραήλ να λατρεύουν μόνο τον Αλλάχ και τους μετέφερε το μήνυμά Του με τον καλύτερο τρόπο.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Όταν ο Ιησούς ήρθε (στον λαό του) με ξεκάθαρα Σημάδια, είπε:«Πράγματι, ήρθα σε εσάς με τη σοφία (την αποστολή μου) και για να σας ξεκαθαρίσω μερικά από αυτά για τα οποία διαφωνείτε μεταξύ σας.Φυλαχθείτε λοιπόν από την τιμωρία του Αλλάχ και υπακούστε με.» (63)Πράγματι, ο Αλλάχ είναι ο Κύριός μου και ο Κύριός σας. Λατρέψτε λοιπόν μόνο Αυτόν, αυτός είναι ο ίσιος δρόμος.» (64) }
(Σούρατ Αλ-Αχζάμπ, 43:63-64)
Όμως, τα παιδιά του Ισραήλ τον διέψευσαν και αρνήθηκαν το κάλεσμά του.Έτσι, ο Ιησούς είπε: «Ποιος θα με υποστηρίξει και θα υπομείνει μαζί μου τις δυσκολίες στη διάδοση της θρησκείας του Αλλάχ;» Έτσι, οι δώδεκα μαθητέςτου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Μα όταν ο Ιησούς αντιλήφθηκε την απιστία από μέρους τους (των παιδιών του Ισραήλ, και ότι ήθελαν να τον σκοτώσουν), είπε: «Ποιοι θα είναι οι υποστηρικτές μου στο δρόμο του Αλλάχ;» Οι μαθητές του απάντησαν:«Είμαστε οι υποστηρικτές της θρησκείας του Αλλάχ. Πιστεύουμε στον Αλλάχ, και να είσαι μάρτυρας ότι είμαστε Μουσουλμάνοι (υποταγμένοι στη Βούληση του Αλλάχ).» (52) «Κύριέ μας! Πιστεύουμε σε αυτό που έστειλες(το Ιν-τζήλ -το πρωτότυπο Ευαγγέλιο του Ιησού-) και ακολουθούμε τον Απόστολο (Ιησού), για αυτό γράψε μας ανάμεσα σε εκείνους που μαρτυρούν (την αλήθεια, ότι δεν υπάρχει άλλος θεός που αξίζει να λατρεύεται, παρά μόνον Εσύ.» (53) }
(Σούρατ Άλ-‘Ιμράν, 3:52-53)
Η περιγραφή, τα χαρακτηριστικά και οι αρετές του Ιησού (ειρήνη σε αυτόν):
Το Ευγενές Κοράν περιγράφει τον Ιησού (ειρήνη σε αυτόν) με χαρακτηρισμούς που δείχνουν την υψηλή και τιμημένη θέση του.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Και στα βήματά τους, στείλαμε τον Ιησού, υιό της Μαρίας, που επιβεβαίωσε (με την αποστολή του) την Τορά που στάλθηκε πριν από αυτόν. Του δώσαμε το Ιν-τζήλ (το πρωτότυπο Ευαγγέλιο του Ιησού), στο οποίο υπήρχε καθοδήγηση και φως, και το οποίο επιβεβαίωσε την Τορά που στάλθηκε πριν από αυτό, και αποτελούσε καθοδήγηση και νουθεσία για τους ευσεβείς (που φυλάσσονται από την τιμωρία του Αλλάχ τηρώντας τις εντολές Του). }
(Σούρατ Αλ-Μά’ιντα, 5:46)
Το Ευγενές Κοράν μάς πληροφορεί ότι ο Αλλάχ υποστήριξε τον Ιησού, τον προστάτευσε και τον ενίσχυσε με την ευλογία της αληθινής πίστης.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Πράγματι, δώσαμε στον Μωυσή το Βιβλίο (την Τορά), και στείλαμε μετά από αυτόν απεσταλμένους. Και δώσαμε στον Ιησού, τον υιό της Μαρίας, σαφείς αποδείξεις (της αποστολής του προς εσάς, ω, Εβραίοι), και τον υποστηρίξαμε με το άγιο πνεύμα (τον άγγελο Γαβριήλ). Μα, όποτε ερχόταν σε εσάς κάποιος αγγελιαφόρος με κάτι που δεν επιθυμούσατε, γινόσασταν αλαζόνες, και έτσι, κάποιους (από τους Προφήτες) τους διαψεύσατε, και κάποιους άλλους τους σκοτώσατε; }
(Σούρατ Αλ-Μπάκαρα, 2:87)
Το Ευγενές Κοράν περιγράφει τον Ιησού (ειρήνη σε αυτόν) ως ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση στη λατρεία, την πίστη και την αφοσίωση στον Αλλάχ.
Επιπλέον, το Κοράν μάς πληροφορεί ότι η επιστροφή του Ιησού πριν από το τέλος του κόσμου, θα είναι ένα από τα μεγάλα σημάδια ότι η Ώρα πλησιάζει.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Όταν (αποκαλύψαμε στο Κεφάλαιο Αλ-Ανμπιά’ 21:98, ότι οι ειδωλολάτρες θα μπουν στη Φωτιά μαζί με ό,τι λάτρευαν από ψεύτικους θεούς, οι οποίοι δέχτηκαν τη λατρεία τους, τότε οι ειδωλολάτρες) έφεραν ως παράδειγμα (τον Ιησού) τον υιό της Μαρίας, (λέγοντας ότι και αυτός έτσι θα μπει στη Φωτιά επειδή τον λατρεύουν οι Χριστιανοί, και) τότε, ο λαός σου έκανε θόρυβο από χαρά (νομίζοντας ότι νίκησαν τη συζήτηση)! [Αλλάαποκαλύψαμε στο Αλ-Ανμπιά’ 21:101, ότι όσοι δεν αποδέχτηκαν τη λατρείαπου τους απέδωσαν οι άνθρωποι, δεν περιλαμβάνονται στην ίδια κατηγορία]. (57) Είπαν οι ειδωλολάτρες: «Είναι οι θεοί μας καλύτεροι ή αυτός (ο Ιησούς που λατρεύουν οι Χριστιανοί);» [Δηλ. ότι ισχύει για τους θεούς μας ισχύει και για εκείνον]. Δεν σου το παρουσίασαν (το παράδειγμα του Ιησού) παρά μόνο για να διαφωνήσουν, (και όχι για να βρουν την αλήθεια)! Μα στην πραγματικότητα, είναι ένας λαός που απλώς επιδιώκει να αντιταχθεί (στην αλήθεια). (58) Πράγματι, αυτός (ο Ιησούς) δεν είναι παρά ένας δούλος (Μας), στον οποίο έχουμε εναποθέσει τη χάρη Μας(κάνοντάς τον αγγελιαφόρο), και τον κάναμε ως παράδειγμα (και Σημάδι)για τα παιδιά του Ισραήλ (ότι τον δημιουργήσαμε, όπως και τον Αδάμ, χωρίς πατέρα). (59) Αν θέλαμε, (θα σας καταστρέφαμε όλους και) θα σας αντικαθιστούσαμε με αγγέλους, που θα σας διαδέχονταν στη γη (και θα λάτρευαν μόνο τον Αλλάχ). (60) Πράγματι, αυτός (ο Ιησούς) θα είναι ένα σημάδι της Ώρας (κατά τη δεύτερη έλευσή του στη γη, όπου θα σπάσει το σταυρό, θα νικήσει τον Αντίχριστο και οι άνθρωποι θα τον ακολουθήσουν στο Ισλάμ). Μην αμφιβάλετε λοιπόν για αυτή (την Ώρα). (Και πες τους, ω, Προφήτη): «Ακολουθήστε με, πράγματι, αυτός είναι ο ίσιος δρόμος.» (61) }
(Σούρατ Αζ-Ζούχρουφ, 43:57-61)
Ο Προφήτης Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) περιέγραψε τον Προφήτη Ιησού (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) με ευσέβεια και υψηλά χαρακτηριστικά, λέγοντας:
«Θα συγκεντρωθείτε κατά την Ανάσταση ξυπόλητοι, γυμνοί και απερίτμητοι.» Έπειτα, (ο Προφήτης) απάγγειλε: { Και όπως αρχίσαμε την πρώτη δημιουργία, έτσι θα την επαναφέρουμε (στη ζωή). Είναι μία υπόσχεση από Εμάς, που οπωσδήποτε θα την εκπληρώσουμε. } (Σούρατ Αλ-Ανμπιά’, 21:104) (ο Προφήτης συνέχισε): «Ο πρώτος που θα ντυθεί θα είναι ο Αβραάμ. Έπειτα, κάποιοι από τους συντρόφους μου θα οδηγηθούν προς τα δεξιά (προς τον Παράδεισο), [Σημ.: Η λέξη «σύντροφοι» εδώ περιλαμβάνει τόσο τους στενούς συντρόφους του Προφήτη όσο και όσους τον συνάντησαν έστω και μία φορά και ασπάστηκαν το Ισλάμ κατά τη διάρκεια της ζωής του.], και κάποιοι άλλοι προς τα αριστερά (προς την Κόλαση). Τότε θα πω: «Αυτοί είναι οι σύντροφοί μου!» Αλλά θα ειπωθεί: «Επέστρεψαν στην πλάνη αφού τους άφησες (όταν πέθανες).» Τότε θα πω όπως είπε ο ευσεβής δούλος,ο Ιησούς, ο υιός της Μαρίας: { Ήμουν μάρτυρας σε αυτούς όσο έζησα ανάμεσά τους, μα όταν Εσύ με πήρες, Εσύ ήσουν ο Παρατηρητής σε αυτούς.Πράγματι, Εσύ είσαι ο Μάρτυρας των πάντων. (117) Αν τους τιμωρήσεις, είναι δούλοι Σου. Αν τους συγχωρέσεις, Εσύ είσαι ο Αλ-‘Αζείζ(Παντοδύναμος, Ανίκητος), ο Αλ-Χακείμ (Πάνσοφος). (118) } (Σούρατ Αλ-Μά’ιντα, 5:117-118).»
📜 (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι)
Τα σωματικά χαρακτηριστικά του Ιησού (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν):
Ο Προφήτης Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) περιέγραψε επίσης τα σωματικά χαρακτηριστικά του Ιησού (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν),λέγοντας:
«Μεταξύ εμένα και αυτού (του Ιησού), δεν υπήρχε κανένας άλλος προφήτης.Πράγματι, θα έρθει (ο Ιησούς ξανά στη γη). Όταν τον δείτε, θα τον ξέρετε:Είναι άνθρωπος με μέτριο ανάστημα και σωματότυπο, το χρώμα του είναιανοιχτό με μια κοκκινωπή απόχρωση, θα φοράει δύο ενδύματα που θα έχουν απόχρωση κιτρινωπή, και το κεφάλι του θα φαίνεται σαν να στάζει νερό, αν και δεν θα είναι βρεγμένο (δηλαδή, θα έχει μια φυσική λάμψηκαθαρότητας). Δεν θα δεχτεί από τους ανθρώπους παρά μόνο το Ισλάμ, θα σπάσει το σταυρό (τον οποίο λατρεύουν οι Χριστιανοί), θα σκοτώσει το γουρούνι και δεν θα αποδεχτεί την Τζίζια. Στην εποχή του, ο Αλλάχ θα αποδυναμώσει όλες τις άλλες θρησκείες, εκτός από το Ισλάμ (δηλαδή, δεν θα υπερισχύουν του Ισλάμ, αν και θα εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι την Ημέρα της Κρίσεως). Έπειτα, (ο Ιησούς) θα νικήσει τον Αντίχριστο, θα ζήσει στη γη για σαράντα χρόνια, και στη συνέχεια θα πεθάνει. Τότε οι Μουσουλμάνοι θα τελέσουν την προσευχή ‘της κηδείας του’.»
📜 (Σαχίχ Άμπι Νταούντ)
Επίσης, ο Προφήτης Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) είπε:
«Είδα τον Ιησού, τον Μωυσή και τον Αβραάμ (κατά το Νυχτερινό Ταξίδι,Αλ-Ισρά’ και Αλ-Μι‘ράτζ). Όσο για τον Ιησού, ήταν ανοιχτόχρωμος με κοκκινωπή απόχρωση, είχε σγουρά μαλλιά και μεγάλο στήθος. Όσο για τον Μωυσή, ήταν μελαχρινός, ψηλός (και λεπτός), με ίσια μαλλιά (που είχαν ελαφρώς σγουρή υφή). Έμοιαζε με τους ανθρώπους του Αζ-Ζουτ (δηλαδή, από το Σουδάν, την Υεμένη ή την Ινδία).»
📜 (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι)
Η πίστη στον Ιησού είναι απαραίτητη για την πίστη στο Ισλάμ:
Ο Προφήτης Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) τόνισε ότι δεν μπορεί κάποιος να θεωρείται πιστός, αν δεν πιστεύει στον Ιησού (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν). Είπε:
«Όποιος μαρτυρεί ότι δεν υπάρχει άλλος θεός που αξίζει να λατρεύεται παρά μόνον ο Αλλάχ, ότι Αυτός είναι ο Ένας και Αληθινός Θεός, χωρίς κανέναν εταίρο στη λατρεία, ότι ο Μωχάμμαντ είναι ο δούλος και Αγγελιαφόρος Του,ότι ο Ιησούς είναι ο δούλος, ο Αγγελιαφόρος του Αλλάχ και ο λόγος Του (δηλ. δημιουργήθηκε με την εντολή «Γενηθήτω») που έστειλε (με τον άγγελο Γαβριήλ) στη Μαρία, ότι ήταν ένα πνεύμα που δημιούργησε (ο Αλλάχ), και ότι ο Παράδεισος και η Κόλαση είναι αληθινά, ο Αλλάχ θα τον εισάγει στον Παράδεισο, ανεξάρτητα από τις πράξεις του (δηλ. ακόμα και αν έχει ελλείψεις στις πράξεις λατρείας του ή αν έχει διαπράξει κάποιες αμαρτίες).[Αυτό αποδεικνύει ότι οι αμαρτωλοί πιστοί δεν θα παραμείνουν για πάντα στην Κόλαση, αλλά τελικά θα εισέλθουν στον Παράδεισο λόγω της πίστης τους, αφού προηγουμένως λάβουν τη δίκαιη τιμωρία για τις αμαρτίες τους].»
📜 (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι)
Επίσης, ο Προφήτης Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) τόνισε ότι η πίστη στον Προφήτη Ιησού (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) αποτελεί λόγο για τον πολλαπλασιασμό των αμοιβών των καλών πράξεων, καθώς είπε:
«Αν ένας άνδρας μεγαλώσει τη δούλη του με τον καλύτερο τρόπο, τη διδάξει με τον καλύτερο τρόπο, έπειτα την απελευθερώσει και την παντρευτεί, θα λάβει διπλή αμοιβή (μία επειδή τη φρόντισε και τη δίδαξε με τον καλύτεροτρόπο, και μία επειδή την απελευθέρωσε και δεν θεώρησε ταπεινωτικό να την παντρευτεί). Και αν κάποιος πίστευε ήδη στον Ιησού, υιό της Μαρίας(δηλαδή, ήταν Χριστιανός) και στη συνέχεια πιστέψει σε εμένα, θα λάβει διπλή αμοιβή. Και αν ένας δούλος φυλάσσεται από την τιμωρία του Αλλάχ(τηρώντας τις εντολές Του) και υπακούει τον αφέντη του (δηλ. εκτελεί τα καθήκοντά του προς αυτόν), θα λάβει επίσης διπλή αμοιβή.»
📜 (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι)
Επίσης, ο Προφήτης Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) τόνισε την αγνότητα της ψυχής του Προφήτη Ιησού (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν), ο οποίος δεν είχε άδικες αμφιβολίες ή λανθασμένες εικασίες για τους ανθρώπους, καθώς είπε:
«Κάποτε ο Ιησούς, υιός της Μαρίας, είδε κάποιον να κλέβει και τον ρώτησε:«Έκλεψες;» Ο άνδρας απάντησε: “Όχι! Ορκίζομαι στο Όνομα του Αλλάχ,που δεν υπάρχει άλλος θεός που αξίζει να λατρεύεται παρά μόνον Αυτός!(Ότι δεν έκλεψα).» Τότε ο Ιησούς είπε: «Πιστεύω στον Αλλάχ και διαψεύδω τα μάτια μου.» [Δηλ. πιστεύω στον Αλλάχ και θεωρώ ότι ίσως αυτό που είδα ήταν παρανόηση: ίσως πήρες κάτι που σου ανήκει, ίσως είχες άδεια να το πάρεις, ή ίσως απλώς το έπιασες χωρίς πρόθεση να το κλέψεις.].»
📜 (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι)
Ο Ιησούς (ειρήνη σε αυτόν) και ο Αντίχριστος:
Το Ευγενές Κοράν αναφέρει ότι η κάθοδος του Ιησού πριν από το τέλος του χρόνου θα είναι ένα από τα σημάδια ότι η Ώρα πλησιάζει, όπως αναφέρθηκε στη Σούρατ Αζ-Ζούχρουφ 43, Εδάφια 57-61.
Ως ευλογία από τον Αλλάχ, ο Ιησούς θα επιστρέψει για να νικήσει τον Αντίχριστο, να διαδώσει το Ισλάμ, να καθιερώσει τη δικαιοσύνη και να εξαπλώσει την ειρήνη. Αυτό θα συμβεί αφού ο κόσμος θα έχει βυθιστεί στη διαφθορά, τον φόνο και τις ανήθικες πράξεις. Τότε οι άνθρωποι θα έχουν αντιστρέψει τις αξίες τους: το καλό θα θεωρείται κακό και το κακό καλό, η αδικία θα λογίζεται ως δικαιοσύνη και η δικαιοσύνη ως αδικία.
Ο Προφήτης Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) είπε:
«Ω άνθρωποι! Από τότε που ο Αλλάχ δημιούργησε τους απογόνους του Αδάμ, καμία δοκιμασία στη γη δεν ήταν μεγαλύτερη από αυτή του Αντίχριστου! Ο Αλλάχ δεν έστειλε κανέναν προφήτη χωρίς να προειδοποιήσει το έθνος του για τον Αντίχριστο. Εγώ είμαι ο τελευταίος των προφητών και εσείς είστε το τελευταίο από τα έθνη. Έτσι, είναι αναπόφευκτο ότι θα εμφανιστεί ανάμεσά σας. Αν εμφανιστεί όσο βρίσκομαι ακόμη ανάμεσά σας, τότε θα είμαι εγώ ο υπερασπιστής κάθε Μουσουλμάνου. Αν εμφανιστεί μετά από εμένα, τότε κάθε Μουσουλμάνος θα είναι ο υπερασπιστής του εαυτού του, και ο Αλλάχ είναι ο Κηδεμόνας κάθε Μουσουλμάνου. Θα εμφανιστεί από έναν δρόμο με βραχώδες έδαφος, μεταξύ της Συρίας και του Ιράκ, και θα σπεύδει να σκορπίσει το κακό δεξιά και αριστερά. Ω, δούλοι του Αλλάχ! Ω, άνθρωποι! Μείνετε σταθεροί (στην αλήθεια), και εγώ θα σας τον περιγράψω με τρόπο που κανένας προφήτης πριν από εμένα δεν τον περιέγραψε: 1) Θα πει: «Εγώ είμαι ο κύριός σας.»Αλλά εσείς δεν μπορείτε να δείτε τον Αληθινό Κύριό σας (τον Αλλάχ) μέχρι να πεθάνετε (δηλ. στην εγκόσμια ζωή). 2) Θα είναι μονόφθαλμος, αλλά ο Κύριός σας δεν είναι μονόφθαλμος. 3) Ανάμεσα στα δύο μάτια του (δηλ. στο μέτωπό του) θα είναι γραμμένη η λέξη «άπιστος», την οποία θα μπορεί να τη διαβάσει κάθε Μουσουλμάνος, είτε γνωρίζει να διαβάζει, είτε όχι. 4) Μια από τις δοκιμασίες του είναι ότι θα έχει μαζί του έναν παράδεισο και μια φωτιά, όμως η φωτιά του θα είναι στην πραγματικότητα παράδεισος, και ο παράδεισός του θα είναι φωτιά. Όποιος δοκιμαστεί από τη φωτιά του, ας αναζητήσει καταφύγιο στον Αλλάχ και ας διαβάσει τα πρώτα δέκα εδάφια από τη Σούρατ Αλ-Καχφ (18). 5) Μια από τις δοκιμασίες του είναι ότι θα πει σε έναν Βεδουίνο: «Αν αναστήσω τον πατέρα και τη μητέρα σου, θα πιστέψεις ότι είμαι ο κύριός σου;» Εκείνος θα απαντήσει «Ναι.» Τότε θα εμφανιστούν δύο διάβολοι με τη μορφή των γονιών του, και θα του πουν:«Ω, γιε μας! Ακολούθησέ τον, είναι ο κύριός σου.» 6) Μια από τις δοκιμασίες του είναι ότι θα κόψει κάποιον στα δύο με ένα πριόνι, και έπειτα θα πει: «Κοιτάξτε αυτόν τον δούλο μου. Θα τον αναστήσω, αλλά στη συνέχεια θα ισχυριστεί ότι έχει άλλον Κύριο εκτός από εμένα.» Και τότε, ο Αλλάχ θα τον αναστήσει, (ως δοκιμασία για να διαχωριστούν οι αληθινοί πιστοί από εκείνους που θα ακολουθήσουν τον Αντίχριστο). Στη συνέχεια ο πονηρός (ο Αντίχριστος) θα πει: «Ποιος είναι ο Κύριός σου;» Εκείνος θα απαντήσει: «Ο Κύριός μου είναι ο Αλλάχ. Και εσύ είσαι ο εχθρός του Αλλάχ!Είσαι ο Αντίχριστος! Ορκίζομαι στον Αλλάχ ότι ποτέ δεν σε αναγνώρισα πιο ξεκάθαρα από ό,τι σήμερα!» 7) Μια από τις δοκιμασίες του είναι ότι θα διατάξει τον ουρανό να βρέξει, και έτσι θα βρέξει, και θα διατάξει τη γη να φυτρώσει, και έτσι θα φυτρώσει. 8) Μια από τις δοκιμασίες του είναι ότι θαπεράσει από μία περιοχή, όπου οι άνθρωποι θα τον διαψεύδουν, και έτσι δεν θα αφήσει τίποτε από τα βοοειδή τους ζωντανό. 9) Μια από τις δοκιμασίες του είναι ότι θα περάσει από μια περιοχή, όπου οι άνθρωποι θα τον πιστέψουν. Τότε, θα διατάξει τον ουρανό να βρέξει, και έτσι θα βρέξει, καιθα διατάξει τη γη να φυτρώσει, και έτσι θα φυτρώσει. Τα βοοειδή τους θα επιστρέψουν πιο μεγάλα από πριν, με γεμάτες κοιλιές και γεμάτους μαστούς.10) Δεν θα αφήσει καμία περιοχή της γης χωρίς να περάσει και να εμφανιστεί εκεί, εκτός από τη Μάκκα και τη Μαντίνα. Δεν θα μπορέσει να εισέλθει σε αυτές από καμία πλευρά, καθώς οι άγγελοι θα τον εμποδίζουν κρατώντας τα σπαθιά τους. Θα κατευθυνθεί προς τον Κόκκινο Λόφο (κοντά στη Μαντίνα), σε μια αμμώδη περιοχή που δεν φυτρώνει τίποτα λόγω της υψηλής αλατότητάς της. Τότε, η Μαντίνα θα σειστεί τρεις φορές μαζί με τους κατοίκους της, και κανένας υποκριτής, άνδρας ή γυναίκα, δεν θα μείνει χωρίς να βγει προς αυτόν. Έτσι, η Μαντίνα θα καθαριστεί από τους υποκριτές που βρίσκονταν μέσα της, όπως η φυσούνα αφαιρεί τις ακαθαρσίες από το σίδερο. Εκείνη η ημέρα θα ονομαστεί «Η Ημέρα της Απελευθέρωσης», (επειδή η Μαντίνα θα απαλλαγεί από τη βρωμιά των υποκριτών).» Οι σύντροφοι του Προφήτη ρώτησαν: «Πού θα βρίσκονται οι Άραβες εκείνη την ημέρα;» (Ο Προφήτης) απάντησε: «Θα είναι λίγοι. Ο Ιμάμης (ηγέτης) τους θα είναι ένας ευσεβής άνδρας. Καθώς θα προχωράει για να οδηγήσει την προσευχή, ο Ιησούς, υιός της Μαρίας, θα κατέβει σε αυτούς το πρωί από τον ουρανό. Ο Ιμάμης θα θελήσει να πάει πίσω για να αφήσει τον Ιησού να οδηγήσει την προσευχή, αλλά ο Ιησούς (θα τον σταματήσει), θα τον αγγίξει στους ώμους και θα του πει: «Προχώρα εσύ να οδηγήσεις την προσευχή, αφού όταν έγινε η κλήση για την προσευχή, εσύ ήσουν ο Ιμάμης.» Έτσι, ο Ιμάμης θα οδηγήσει την προσευχή. Μετά τηνπροσευχή, ο Ιησούς θα πει: «Ανοίξτε την πόρτα!» Θα την ανοίξουν και θα βρουν τον Αντίχριστο και 70.000 Εβραίους (στρατιώτες), οι οποίοι όλοι θα έχουν σπαθιά (όπλα) και θα φορούν το Εβραϊκό σάλι (τάλεθ). Μόλις ο Αντίχριστος δει τον Ιησού, θα λιώσει σαν αλάτι στο νερό! Θα τρέξει μακριά,
αλλά ο Ιησούς θα τον προλάβει στην ανατολική πόρτα (στην αρχή) της περιοχής Λοντ [σημ. μπορεί να είναι η πόλη Λωδ ή Λύδδα] και θα τον νικήσει. Ο Αλλάχ θα νικήσει τους Εβραίους, και όποιο πράγμα -που θα κρυφτούν πίσω του, πέτρα, δέντρο, τοίχο ή ζώο-, θα μιλήσει: «Ω, Μουσουλμάνε δούλε του Αλλάχ! Εδώ είναι κρύβεται πίσω μου.» Εκτός από το δέντρο Γκαρκάντ (Νιτράρια), το οποίο δεν θα μιλήσει, επειδή είναι από τα δέντρα τους. Έτσι, ο Ιησούς, ο υιός της Μαρίας, θα ζήσει ανάμεσα στο έθνος μου ως δίκαιος κριτής και ηγέτης. Θα σπάσει το σταυρό, θα σκοτώσει το γουρούνι, δεν θα αποδεχτεί την Τζίζια και δεν θα ζητήσει από κανέναν τη Ζακά (την ετήσια υποχρεωτική ελεημοσύνη), ούτε για ένα πρόβατο, ούτε για μία καμήλα, (διότι δεν θα υπάρχουν φτωχοί που να τη χρειάζονται). Κατά την εποχή του, η διχόνοια και το μίσος θα εξαλειφθούν (από τις καρδιές των ανθρώπων), και το δηλητήριο θα αφαιρεθεί από κάθε πλάσμα που το παράγει. Τόσο πολύ, που αν ένα παιδί βάλει το χέρι του στο στόμα ενός φιδιού, δεν θα το βλάψει, αν ένα κορίτσι αγγίξει ένα λιοντάρι, δεν θα το βλάψει, και ο λύκος θα ζει ανάμεσα στα πρόβατα σαν να ήταν ο σκύλος τους. Η γη θα γεμίσει ειρήνη, όπως ένα δοχείο γεμίζει με νερό. Το κάλεσμα θα είναι ενιαίο (δηλαδή, το κάλεσμα στο Ισλάμ), και κανείς δεν θα λατρεύεται παρά μόνον ο Αλλάχ. Οι πόλεμοι θα σταματήσουν, η κυριαρχία των Κουράις θα τερματιστεί (και θα μεταφερθεί στον Ιησού), και η γη θα γίνει σαν ένας ασημένιος δίσκος φαγητού. Τα φυτά της θα μεγαλώνουν άφθονα, όπως ήταν κατά την εποχή του Αδάμ. Τόσο πολύ, που μια ομάδα ανθρώπων θα χορταίνει με μία μόνο συστάδα σταφυλιών, και άλλοι θα τρώνε από ένα ρόδι και θα χορταίνουν. Το βόδι θα πωλείται σε πολύ χαμηλή τιμή, και το άλογο θα αγοράζεται με λίγα ντίρχαμ. Πριν την εμφάνιση του Αντίχριστου, θα προηγηθούν τρία δύσκολα χρόνια, κατά τα οποία οι άνθρωποι θα υποφέρουν από έντονη πείνα. Τον πρώτο χρόνο, ο Αλλάχ θα διατάξει τον ουρανό να συγκρατήσει το ένα τρίτο της βροχής του και τη γη να συγκρατήσει το ένα τρίτο της βλάστησής της. Τον δεύτερο χρόνο, ο ουρανός θα συγκρατήσει τα δύο τρίτα της βροχής του και η γη τα δύο τρίτα της βλάστησής της. Τον τρίτο χρόνο, ο ουρανός δεν θα ρίξει ούτε μία σταγόνα βροχής, και η γη δεν θα παράξει καθόλου βλάστηση, με αποτέλεσμα να πεθάνουν όλα τα ζώα, εκτός από εκείνα που θα προστατεύσει ο Αλλάχ. Οι σύντροφοί του ρώτησαν: «Τι θα διατηρήσει τους ανθρώπους ζωντανούς εκείνη την εποχή;» Ο Προφήτης απάντησε: «Οι ρήσεις: Λα ιλάχα ίλλα Αλλάχ (Δεν υπάρχει άλλος θεός που αξίζει να λατρεύεται παρά μόνον ο Αλλάχ), Αλ-Χάμντου Λιλλάχ (Όλος ο έπαινος ανήκει στον Αλλάχ) και Αλλάχου Άκμπαρ (Ο Αλλάχ είναι ο Μέγας). Αυτές οι ρήσεις θα τους συντηρήσουν, όπως το φαγητό.».»
📜 (Σαχίχ Αλ-Γκάμι‘)
Τα θαύματα των αγγελιαφόρων του Αλλάχ:
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, υποστήριξε τους αγγελιαφόρους Του με Σημάδια και θαύματα ως απόδειξη της αποστολής και της ειλικρίνειάς τους, ώστε να τους πιστέψουν οι λαοί τους. Ωστόσο, τα θαύματα κάθε αγγελιαφόρου συνέβησαν στοπαρελθόν και τα είδαν μόνο όσοι ήταν παρόντες από τον λαό τους.
Όταν όμως στάλθηκε ο τελευταίος αγγελιαφόρος, του οποίου η αποστολή απευθύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και παραμένει σε ισχύ μέχρι την Ημέρα της Κρίσεως, έπρεπε κάποια από τα θαύματά του να διατηρηθούν, ώστε να μπορούν να τα δουν και οι επόμενες γενιές.
Κάποια από τα θαύματά του που παρέμειναν είναι ότι προανήγγειλε πολλά μελλοντικά γεγονότα, από τα οποία κάποια έχουν ήδη εκπληρωθεί, ενώ άλλα απομένει να πραγματοποιηθούν. Ωστόσο, το μεγαλύτερο και αιώνιο θαύμα που άφησε για εμάς είναι το Ευγενές Κοράν, το οποίο αποτελεί διαρκή απόδειξη της αποστολής και της ειλικρίνειάς του για όλες τις μελλοντικές γενιές.
Το Κοράν είναι θαυματουργό ως προς το ύφος του, την ευγλωττία του και την αποκάλυψη του αόρατου και των μελλοντικών γεγονότων. Μάλιστα, προκάλεσε όλους τους ανθρώπους και τα τζινν να παρουσιάσουν έστω και ένα κεφάλαιο παρόμοιο με τα κεφάλαιά του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κοράν αποκαλύφθηκε στον Προφήτη Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν), ο οποίος δεν γνώριζε ούτε γραφή, ούτε ανάγνωση, ενώ στάλθηκε σε έναν λαό γνωστό για την ευγλωττία και τη ρητορική του. Παρόλα αυτά, κανένας από τους εχθρούς του δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην πρόκληση και να παρουσιάσει έστω και ένα κεφάλαιο παρόμοιο με τα Κεφάλαια του Κοράν.
Ο Προφήτης Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) είπε:
«Δεν στάλθηκε κανένας Προφήτης χωρίς να του δοθούν Σημάδια, ώστε να πιστέψουν οι άνθρωποι. Όμως το μεγαλύτερο (και αιώνιο) Σημάδι που μου δόθηκε είναι μια αποκάλυψη (το Κοράν), την οποία ο Αλλάχ αποκάλυψε σε εμένα (και η οποία θα παραμείνει για πάντα). Για αυτό ελπίζω ότι θα έχω τους περισσότερους ακόλουθους την Ημέρα της Ανάστασης.»
📜 (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι)
Τα θαύματα του Ιησού (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν):
Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο Αλλάχ υποστήριξε τους αγγελιαφόρους Του με θαύματα, ώστε να αποτελούν αποδείξεις για τους λαούς τους. Πολλοί άνθρωποι αρνήθηκαν τους αγγελιαφόρους τους, λέγοντας πως δεν θα πίστευαν μέχρι να δουν με τα μάτια τους ορατά θαύματα. Όλα αυτά τα θαύματα πραγματοποιήθηκαν με την εντολή, την άδεια και την υποστήριξη του Αλλάχ.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Δεν εναπόκειται σε κανέναν αγγελιαφόρο να φέρει κάποιο Σημάδι, παρά μόνο με την άδεια του Αλλάχ. Για κάθε προκαθορισμένο χρόνο (καθενός πράγματος και καθεμίας εντολής που όρισε ο Αλλάχ), υπάρχει ένα γραμμένο βιβλίο. }
(Σούρατ Αρ-Ρα‘ντ, 13:38)
Τα θαύματα με τα οποία ο Αλλάχ υποστήριξε τους αγγελιαφόρους Του, προκαλούσαν τους λαούς τους στις δεξιότητες και τις γνώσεις που τους ξεχώριζαν.
Για παράδειγμα, ο λαός του Φαραώ ήταν γνωστός για τη μαγεία, για αυτό το θαύμα που δόθηκε στον Μωυσή ήταν το ραβδί του, το οποίο, με την άδεια του Αλλάχ, κατάπιε τα σκοινιά και τα ραβδιά των μάγων, που φαινομενικά είχαν μετατραπεί σε φίδια μέσω της μαγείας.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Οι μάγοι ήρθαν στον Φαραώ και είπαν: «Θα έχουμε ανταμοιβή αν νικήσουμε;» (113) Είπε: «Ναι, και σίγουρα θα είστε από αυτούς που είναι κοντά μου (σε υψηλές θέσεις).» (114) Είπαν: «Ω, Μωυσή! (Διάλεξε) είτε να ρίξεις εσύ πρώτος, είτε να ρίξουμε εμείς!» (115) Είπε: «Ρίξτε εσείς.» Έτσι, όταν έριξαν (τα σχοινιά και τα ραβδιά τους), μάγεψαν τα μάτια των ανθρώπων, τους τρόμαξαν και πραγματοποίησαν μεγάλη μαγεία (κάνοντας τα σχοινιά να φαίνονται σαν φίδια). (116) Εμπνεύσαμε στον Μωυσή: «Πέτα το ραβδί σου», και έτσι (έγινε ένα μεγάλο φίδι που) κατάπιε όλα τα ψεύδη που έδειξαν. (117) Έτσι κυριάρχησε η αλήθεια και αποδείχθηκε ότι ό,τι έκαναν ήταν μάταιο. (118) Ηττήθηκαν εκεί (όπου συγκεντρώθηκαν) και επέστρεψαν ταπεινωμένοι. (119) Οι μάγοι έπεσαν σε στάση Σιτζούντ (με το μέτωπο και τις παλάμες στο έδαφος). (120) Είπαν: «Πιστεύουμε στον Κύριο όλων των κόσμων, (121) τον Κύριο του Μωυσή και του Ααρών.» (122) }
(Σούρατ Αλ-Α‘ράφ, 7:113-122)
Όσον αφορά τον λαό του Ιησού (ειρήνη σε αυτόν), είχαν υλιστική σκέψη και πίστευαν μόνο σε ορατά και απτά πράγματα. Η πίστη τους στο αόρατο, όπως στη Μέλλουσα Ζωή και στην ανταμοιβή ή τιμωρία του Αλλάχ, ήταν αδύναμη. Για αιώνες λάτρευαν τα είδωλα [όπως αναφέρεται σε αρκετά σημεία στην Αγία Γραφή, βλ. Κριταί 2/10], επειδή μπορούσαν να τα βλέπουν μπροστά τους, ενώ δεν μπορούσαν να δουν τον Αλλάχ. Επιπλέον, είχαν μετατρέψει τους ναούς τους σε εμπορικά κέντρα αγοραπωλησίας, συναλλάγματος και πώλησης περιστεριών, βοδιών και προβάτων [Κατά Ματθαίον 21:12, Κατά Ιωάννην 2:14]. Παράλληλα, μεταξύ τους είχαν εξαπλωθεί διάφορες ασθένειες.
Για αυτό, τα θαύματα του Ιησού (ειρήνη σε αυτόν) ανταποκρίνονταν στις προκλήσεις της εποχής του. Ο Αλλάχ τον υποστήριξε με μεγάλα θαύματα που υπενθύμιζαν στους ανθρώπους τη δύναμή Του και την ανάγκη για πίστη.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ (Ανάφερε, ω, Μωχάμμαντ) όταν ο Αλλάχ θα πει (την Ημέρα της Κρίσεως): «Ω, Ιησού, γιε της Μαρίας! Ανάφερε τη χάρη Μου σε εσένα και στη μητέρα σου, όταν σε υποστήριξα με το άγιο πνεύμα (τον άγγελο Γαβριήλ), και όταν μίλησες στους ανθρώπους από το λίκνο (υπερασπιζόμενος τη μητέρα σου, όταν την κατηγόρησαν οι Εβραίοι ότι είσαι προϊόν μοιχείας), και (αργότερα) όταν έγινες ενήλικος (και ξεκίνησες την αποστολή σου). Και όταν σου έμαθα τη γραφή, τη σοφία (την κατανόηση της θρησκείας και την ορθότητα των λόγων και των πράξεων), την Τορά και το Ιν-τζήλ [το πρωτότυπο Ευαγγέλιο του Ιησού]. Και όταν έπλασες από πηλό τη μορφή ενός πουλιού, με την άδειά Μου, και έπειτα φύσηξες σε αυτή και έτσι έγινε -με την άδειά Μου- ένα ζωντανό πουλί. Και όταν θεράπευσες τους εκ γενετής τυφλούς καθώς και τους λεπρούς, με την άδειά Μου. Και όταν ανέστησες τους νεκρούς, με την άδειά Μου. Και όταν σε προστάτεψα από τα παιδιά του Ισραήλ (όταν αποφάσισαν να σε σκοτώσουν), μετά που ήρθες σε αυτούς με ξεκάθαρες αποδείξεις. Όμως οι άπιστοι ανάμεσά τους είπαν: «Αυτά δεν είναι παρά φανερή μαγεία.».» }
(Σούρατ Αλ-Μά’ιντα, 5:110).
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει επίσης:
{ (Και ανάφερε, ω, Μωχάμμαντ) όταν οι μαθητές (του Ιησού) είπαν: «Ω, Ιησού, υιέ της Μαρίας! Μπορεί ο Κύριός σου να μας στείλει ένα τραπέζι (με φαγητό) από τον ουρανό;» Είπε: «Φυλαχθείτε από την τιμωρία του Αλλάχ (και μην ζητάτε κάτι τέτοιο, μήπως και έχει δοκιμασία για εσάς), αν είστε πραγματικά πιστοί.» (112) Είπαν (οι μαθητές): «Θέλουμε να φάμε από αυτό,να καθησυχαστούν οι καρδιές μας (για την τελειότητα της Δύναμης του Αλλάχ), να μάθουμε με βεβαιότητα ότι μας είπες την αλήθεια και να γίνουμε μάρτυρες αυτού (του θαύματος).» (113) Είπε ο Ιησούς, γιος της Μαρίας: «Ω, Αλλάχ, Κύριέ μας! Κατέβασε σε εμάς ένα τραπέζι (με φαγητό) από τον ουρανό, το οποίο θα είναι γιορτή για εμάς, για όσους ζουν σήμερα και για εκείνους που θα έρθουν μετά από εμάς, και θα είναι ένα Σημάδι από Εσένα. Και στείλε μας αγαθά, πράγματι, Εσύ είσαι ο Καλύτερος από αυτούς που παρέχουν αγαθά.» (114) Ο Αλλάχ είπε: «Πράγματι, θα το κατεβάσω σε εσάς, αλλά όποιος από εσάς αρνηθεί την πίστη μετά από αυτό, θα τον τιμωρήσω με μια τιμωρία που δεν θα επιβάλω σε κανέναν άλλον στον κόσμο.» (115) }
(Σούρατ Αλ-Μά’ιντα, 5:112-115).
Οι Προφήτες και το κάλεσμα προς τον Μονοθεϊσμό:
Οι αρχές της θρησκείας όλων των αγγελιαφόρων είναι ίδιες, καθώς ο Αλλάχ είναι Ένας.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Ή πήραν (οι ειδωλολάτρες για λατρεία) άλλους θεούς εκτός από Αυτόν; Πες (ω, Προφήτη): «Φέρτε την απόδειξή σας! Αυτό το Κοράν που στάλθηκε σε εμένα, καθώς και τα Θεία Βιβλία που στάλθηκαν στους αγγελιαφόρους πριν από εμένα, (δεν περιείχαν καμία απόδειξη για αυτό που ισχυρίζεστε ψευδώς)!» Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς (τους ειδωλολάτρες) δεν γνωρίζουν την αλήθεια, (αλλά στηρίζονται στην πλάνη), και έτσι απομακρύνονται (από την αλήθεια). (24) Δεν στείλαμε πριν από εσένα (ω, Προφήτη) κανέναν αγγελιαφόρο χωρίς να του είχαμε αποκαλύψει ότι: «Δεν υπάρχει άλλος θεός που αξίζει να λατρεύεται παρά μόνον Εγώ. Έτσι, λατρέψτε μόνο Εμένα.» (25) }
(Σούρατ Αλ-Ανμπιά’, 21:24-25)
Το ζήτημα του Μονοθεϊσμού αποτελεί τη βάση όλων των διδαχών του Ισλάμ, το οποίο είναι η θρησκεία όλων των αγγελιαφόρων και προφητών. Όλοι οι αγγελιαφόροι και οι προφήτες κάλεσαν τους ανθρώπους να λατρεύουν μόνο τον Αλλάχ, να διατηρούν καλό ηθικό χαρακτήρα και να αποφεύγουν τις αμαρτίες. Εξήγησαν ότι οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν για να λατρεύουν αποκλειστικά τον Αλλάχ, και για αυτόν τον σκοπό δημιουργήθηκε ο Παράδεισος ως ανταμοιβή για τους πιστούς και η Κόλαση ως τιμωρία για τους άπιστους.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ (Ο Αλλάχ) όρισε για εσάς (ω, άνθρωποι) από τη θρησκεία, αυτό που διέταξε τον Νώε, και το οποίο αποκαλύψαμε σε εσένα (ω, Μωχάμμαντ), και το οποίο διατάξαμε τον Αβραάμ, τον Μωυσή και τον Ιησού: «Να τηρείτε ό,τι σας διατάχθηκε στη θρησκεία και να μη διαιρεθείτε σε αυτήν (σε αιρέσεις).» Ανυπόφορο είναι για τους ειδωλολάτρες αυτό στο οποίο τους καλείς. Ο Αλλάχ επιλέγει όποιους θέλει προς το δρόμο Του, και καθοδηγεί προς τονδρόμο Του όσους στρέφονται με μεταμέλεια και υπακοή προς Αυτόν. }
(Σούρατ Ασ-Σούρα, 42:13)
Αυτή ήταν η εντολή όλων των προφητών προς τον λαό τους γενικά και προς τους απογόνους τους ειδικότερα: να πιστεύουν στον Μονοθεϊσμό του Αλλάχ και να αφιερώνουν τη λατρεία αποκλειστικά σε Αυτόν.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Ή μήπως ήσασταν παρόντες (ω, Εβραίοι και Χριστιανοί, που ισχυρίζεστε ότι ο Αβραάμ και ο Ιακώβ ήταν στη θρησκεία σας) όταν ο θάνατος ήρθε στον Ιακώβ (Ισραήλ); Όταν είπε στους γιους του: «Ποιον θα λατρεύετε μετά τον θάνατό μου;» Είπαν: «Θα λατρεύουμε τον Θεό σου, τον Θεό των πατέρων σου: του Αβραάμ, του Ισμαήλ και του Ισαάκ, τον Έναν (Αληθινό) Θεό, και σε Αυτόν είμαστε Μουσουλμάνοι (υποταγμένοι στη βούλησή Του).» }
(Σούρατ Αλ-Μπάκαρα, 2:133)
Η λογική και η υγιής σκέψη απορρίπτουν τον πολυθεϊσμό και την απόδοση εταίρων στον Αλλάχ στη λατρεία. Διότι αν ένας θεός έχει εταίρους στη λατρεία και στην κυριαρχία, αυτό συνεπάγεται έλλειμμα στη θεότητά του και των εταίρων του. Αυτό όμως είναι αδύνατο σε σχέση με τον Αλλάχ, τον Δημιουργό του σύμπαντος, και δεν ταιριάζει στη Μεγαλοπρέπειά Του, -Δόξα σε Αυτόν. Οι άνθρωποι δεν δέχονται να έχουν εταίρους στις ιδιοκτησίες και στις επιχειρήσεις τους, καθώς οι συνεργασίες συχνά οδηγούν σε διαφωνίες και συγκρούσεις. Πώς λοιπόν θα ήταν αποδεκτό ο Αλλάχ, ο Δημιουργός, να έχει εταίρους στη λατρεία και στην κυριαρχία Του;
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Πράγματι, δεν δημιουργήσαμε τους ουρανούς, τη γη και ό,τι υπάρχει ανάμεσά τους για διασκέδαση (ή άσκοπα, αλλά ως ένδειξη της Δύναμής Μας). (16) Αν θέλαμε να είχαμε μία διασκέδαση (όπως μία σύζυγο ή έναν υιό), θα την είχαμε πάρει από ό,τι έχουμε (και όχι από ό,τι έχετε στη γη), αλλά ποτέ δεν θα το κάναμε αυτό (αφού κάτι τέτοιο αποτελεί ατέλεια, η οποία δεν ταιριάζει στη Μεγαλοπρέπειά Μας). (17) Όχι (δεν ισχύει αυτό που ισχυρίζονται, ότι ο Αλλάχ απέκτησε έναν υιό ή μία σύζυγο), αλλά πράγματι, ρίχνουμε την αλήθεια πάνω στην πλάνη, και έτσι τη συνθλίβει, και έτσι (η πλάνη) χάνεται. Αλίμονο σε εσάς (που ισχυρίζεστε κάτι τέτοιο) για όσα περιγράφετε ψευδώς! (18) Σε Αυτόν ανήκουν όλοι όσοι είναι στους ουρανούς και στη γη. Αυτοί (οι άγγελοι) που βρίσκονται κοντά Του, δεν γίνονται ποτέ αλαζονικοί απέναντι στη λατρεία Του, ούτε κουράζονται, (ούτε βαριούνται από αυτήν) ποτέ. (19) Τον δοξάζουν μέρα και νύχτα, χωρίς να κουράζονται (ή να βαριούνται). (20) }
(Σούρατ Αλ-Ανμπιά’, 21:16-20)
Ακριβώς όπως ο Αλλάχ είναι πολύ Ανώτερος από την ανάγκη για διασκέδαση, είναι επίσης πολύ Ανώτερος από το να αποκτήσει παιδιά ή έναν υιό. Λογικά, η ύπαρξη ενός παιδιού προϋποθέτει την ύπαρξη μιας συζύγου, κάτι που είναι αδύνατο για τον Αλλάχ.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ (Ο Αλλάχ) είναι ο Πρωτουργός των ουρανών και της γης. Πώς λοιπόν να έχει υιό, αν και δεν έχει σύζυγο; Δημιούργησε τα πάντα και είναι Παντογνώστης. (101) Αυτός είναι ο Αλλάχ, ο Κύριός σας. Δεν υπάρχει άλλος θεός που αξίζει να λατρεύεται παρά μόνον Αυτός. Είναι ο Δημιουργός των πάντων, για αυτό λατρέψτε Τον. Πράγματι, Αυτός είναι ο Διαχειριστής των πάντων. (102) Καμιά όραση δεν μπορεί να Τον φτάσει, ενώ Εκείνος περικλείει όλες τις οράσεις. Πράγματι, Αυτός είναι ο Αλ-Λατείφ (ο Ευγενής προς τους δούλους Του), ο Αλ-Χαμπείρ (Αυτός που γνωρίζει πλήρως τα πάντα). (103) }
(Σούρατ Αλ-Αν‘άμ, 6:101-103)
Είναι γνωστό ότι η ανάγκη για εταίρο υποδηλώνει έλλειψη στον άλλο εταίρο, καθώς ο ένας συμπληρώνει την αδυναμία του άλλου.
Ο Παντοδύναμος Αλλάχ δεν έχει καμία έλλειψη, ούτε χρειάζεται κανένα από τα πλάσματά Του για να Τον συμπληρώνει ή να Τον βοηθήσει στη διαχείριση του σύμπαντος και των υποθέσεων της δημιουργίας Του. Αντίθετα, όλα τα πλάσματα χρειάζονται τον Αλλάχ, ενώ Αυτός είναι ο Αυτάρκης, ο Πλούσιος, ο Ελεύθεροςαπό κάθε ανάγκη.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Και πες: «Όλος ο έπαινος ανήκει στον Αλλάχ, ο Οποίος δεν απέκτησε υιό [διότι μόνο ο αδύναμος χρειάζεται έναν υιό ως συνέταιρο, κληρονόμο ή βοηθό στα γηρατειά του], ούτε έχει εταίρο στο Βασίλειό Του, ούτε χρειάζεται υποστηρικτή (σύμμαχο ή προστάτη) λόγω αδυναμίας. Και δόξασέ Τον πολύ.» }
(Σούρατ Αλ-Ισρά’, 17:111)
Η αδυνατότητα του πολυθεϊσμού:
Το Κοράν παρέχει πολλές λογικές αποδείξεις που καταδεικνύουν την αδυνατότητα: του πολυθεϊσμού και της ύπαρξης εταίρων του Αλλάχ, είτε στην Κυριαρχία, είτε στη Θεότητά Του.
Ανάμεσα στις αποδείξεις αυτές είναι οι εξής:
1) Η ύπαρξη πολλών θεών θα οδηγούσε σε συγκρούσεις και καταστροφή του κόσμου:
Η έννοια του πολυθεϊσμού προϋποθέτει την ύπαρξη δύο ή περισσότερων θεών, ίσων μεταξύ τους, με απόλυτη ικανότητα και θέληση. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα σήμαινε αναπόφευκτες συγκρούσεις μεταξύ τους, με αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση και την καταστροφή του κόσμου.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Αν υπήρχαν σε αυτούς (τους ουρανούς και τη γη) άλλοι θεοί εκτός από τον Αλλάχ, τότε (οι ουρανοί και η γη) θα είχαν καταστραφεί. Δόξα στον Αλλάχ, τον Κύριο του Θρόνου! Είναι πολύ Ανώτερος από ό,τι Του αποδίδουν (ψευδώς). (22) Δεν κρίνεται για ό,τι κάνει, αλλά αυτοί θα κριθούν! (23) }
(Σούρατ Αλ-Ανμπιά’, 21:22-23)
2) Αν υπήρχαν άλλοι θεοί, θα υπήρχε διεκδίκηση της κυριαρχίας:
Ο κάθε θεός, αν είχε απόλυτη δύναμη, θα επιδίωκε να κυριαρχήσει επί των άλλων και να συγκρουστεί με Αυτόν που κατέχει τον Θρόνο, προκειμένου να αποκτήσει πλήρη κυριαρχία στον κόσμο.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Πες (ω, Προφήτη, στους ειδωλολάτρες): «Αν υπήρχαν άλλοι θεοί μαζί με Αυτόν, -όπως ισχυρίζονται (ψευδώς)-, τότε θα αναζητούσαν δρόμο προς τον Κύριο του Θρόνου (για να Τον εκθρονίσουν).» (42) Δόξα σε Αυτόν! Είναι πολύ Ανώτερος από ό,τι λένε (ψευδώς). (43) }
(Σούρατ Αλ-Ισρά’, 17:42-43)
3) Αν υπήρχαν άλλοι θεοί, ο κόσμος θα έπρεπε να διαιρεθεί:
Η έννοια του πολυθεϊσμού συνεπάγεται ότι ο κάθε θεός θα έπρεπε να έχει τον δικό του τομέα κυριαρχίας και να ελέγχει το μέρος που αυτός το δημιούργησε.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Ο Αλλάχ δεν απέκτησε υιό, ούτε υπήρξε μαζί Του κανένας άλλος θεός. (Γιατί αν υπήρχε), τότε ο κάθε θεός θα έπαιρνε ό,τι είχε δημιουργήσει, και ο καθένας θα επιδίωκε να υπερισχύσει έναντι του άλλου. Δόξα στον Αλλάχ! Είναι πολύ Ανώτερος από ό,τι Του αποδίδουν (ψευδώς). }
(Σούρατ Αλ-Μου’μινούν, 23:91)
Η μεγαλύτερη αμαρτία:
Η λατρεία οποιουδήποτε άλλου εκτός από τον Αλλάχ αποτελεί τη μεγαλύτερη αμαρτία, την οποία ο Αλλάχ δεν συγχωρεί αν κάποιος πεθάνει χωρίς να έχει μετανοήσει. Για αυτό, το Κοράν προειδοποιεί αυστηρά ενάντια σε αυτή την πράξη, διότι συνιστά βλασφημία και ψευδή λόγια για τον Αλλάχ χωρίς γνώση.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Πράγματι, ο Αλλάχ δεν συγχωρεί το να Του αποδίδει κανείς εταίρους στη λατρεία, αλλά συγχωρεί οποιαδήποτε άλλη αμαρτία σε όποιον θέλει. Όποιος όμως αποδίδει στον Αλλάχ εταίρους στη λατρεία, έχει διαπράξει τεράστια αμαρτία. }
(Σούρατ Αν-Νισά’, 4:48)
Ο Ιησούς (ειρήνη σε αυτόν) είναι αθώος από τον πολυθεϊσμό:
Το Κοράν καθιστά σαφές ότι ο Ιησούς (ειρήνη σε αυτόν) ήταν ένας άνθρωπος που έλαβε τη θεία αποκάλυψη, όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι αγγελιαφόροι, και ότι λάτρευε τον Κύριό του, όπως όλοι οι προφήτες και οι ευσεβείς άνθρωποι. Ο Ιησούς (ειρήνη σε αυτόν) κάλεσε τα παιδιά του Ισραήλ να λατρεύουν αποκλειστικά τον Αλλάχ, χωρίς να Του αποδίδουν εταίρους στη λατρεία. Αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι Εβραίοι είχαν στραφεί στη λατρεία ειδώλων και ψεύτικων θεών για αιώνες [όπως αναφέρεται στην Αγία Γραφή, βλ. Κριταί 2:10]. Επιπλέον, τους εξήγησε πολλά ζητήματα της θρησκείας τους, στα οποία είχαν διαφωνίες μεταξύ τους.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Όταν ο Ιησούς ήρθε (στον λαό του) με τα ξεκάθαρα Σημάδια, είπε: «Πράγματι, ήρθα σε εσάς με τη σοφία (την αποστολή μου) και για να ξεκαθαρίσω σε εσάς μερικά από αυτά για τα οποία διαφωνείτε μεταξύ σας. Φυλαχθείτε, λοιπόν, από την τιμωρία του Αλλάχ (τηρώντας τις εντολές Του) και υπακούστε με.» }
(Σούρατ Αζ-Ζούχρουφ, 43:63)
Το Κοράν επίσης δηλώνει ξεκάθαρα ότι ο Ιησούς (ειρήνη σε αυτόν) ήταν αθώος από κάθε μορφή πολυθεϊσμού. Ο ίδιος δεν λάτρευε κανέναν άλλον εκτός από τον Αλλάχ, ούτε ζήτησε από τους ανθρώπους να τον λατρεύουν. Δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι είναι θεός, υιός του Θεού ή μέρος της επινοημένης δογματικής αντίληψης της «Αγίας Τριάδας».
Την Ημέρα της Κρίσεως, το Κοράν περιγράφει ότι ο Ιησούς (ειρήνη σε αυτόν) θα σταθεί ενώπιον του Αλλάχ και μπροστά σε όλους τους ανθρώπους, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό των Χριστιανών ότι τους ζήτησε να λατρεύουν αυτόν και τη μητέρα του.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Και (ανάφερε, ω, Μωχάμμαντ) όταν ο Αλλάχ θα πει (την Ημέρα της Κρίσεως): «Ω, Ιησού, υιέ της Μαρίας! Εσύ είπες στους ανθρώπους: «Πάρτε εμένα και τη μητέρα μου ως δύο θεούς, εκτός από τον Αλλάχ»;» Θα πει (ο Ιησούς): «Δόξα Σοι! Δεν μου επιτρέπεται να πω κάτι για το οποίο δεν έχω κανένα δικαίωμα. Αν είχα πει κάτι τέτοιο, Εσύ σίγουρα θα το γνώριζες. Γνωρίζεις ό,τι κρατάω μέσα μου, ενώ εγώ δεν γνωρίζω τι κρατάς Εσύ. Πράγματι, Εσύ είσαι ο Παντογνώστης των αοράτων. (116) Δεν τους είπα τίποτα άλλο πέρα από αυτό που με διέταξες: «Να λατρεύετε τον Αλλάχ, τον Κύριό μου και τον Κύριό σας.» Και ήμουν μάρτυρας σε αυτούς όσο βρισκόμουν ανάμεσά τους. Όταν όμως με πήρες πάνω, Εσύ ήσουν ο Παρατηρητής τους. Πράγματι, Εσύ είσαι ο Μάρτυρας των πάντων. (117) Αν τους τιμωρήσεις, είναι δούλοι Σου. Και αν τους συγχωρέσεις, Εσύ είσαι πράγματι ο Αλ-‘Αζείζ (Παντοδύναμος, Ανίκητος), ο Αλ-Χακείμ (Πάνσοφος).» (118) }
(Σούρατ Αλ-Μά’ιντα, 5:116-118)
Η αναγγελία του Ιησού για τον ερχομό του Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτούς):
Το Κοράν καθιστά σαφές ότι ο Αλλάχ ανέθεσε σε όλους τους προφήτες να πιστεύουν ο ένας στον άλλον και να προετοιμάσουν τον δρόμο για τον ερχομό του τελευταίου αγγελιαφόρου, του Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν).
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ (Ανάφερε, ω, Μωχάμμαντ) όταν ο Αλλάχ πήρε τη δέσμευση από (όλους) τους προφήτες (λέγοντας): «Ό,τι και να σας δώσω από Θεία Βιβλία και σοφία (κατανόηση της θρησκείας) και έπειτα έλθει σε εσάς ένας Αγγελιαφόρος (ο Μωχάμμαντ) που θα επιβεβαιώσει (με τον ερχομό και τις περιγραφές του) ό,τι είναι μαζί σας (από Θεία Βιβλία), θα πρέπει να πιστέψετε σε αυτόν και να τον υποστηρίξετε.» Είπε (ο Αλλάχ): «Το αναγνωρίζετε αυτό και αναλαμβάνετε την ισχυρή δέσμευσή Μου που σας αναθέτω;» Είπαν: «Το αναγνωρίζουμε.» Είπε: «Τότε μαρτυρήστε (στον εαυτό σας και στα έθνη σας), και Εγώ επίσης είμαι Μάρτυρας μαζί σας.» (81) Όποιος μετά από αυτό απομακρυνθεί (από τη δέσμευση), τότε εκείνοι είναι οι ανυπάκουοι. (82) }
(Σούρατ Άλ-‘Ιμράν, 3:81-82)
Το Κοράν καλεί τους μη-Μουσουλμάνους -ειδικά τους Εβραίους και τους Χριστιανούς- να πιστέψουν στον Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) και να τον ακολουθήσουν.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Ω, παιδιά του Ισραήλ (Ιακώβ), θυμηθείτε την εύνοιά Μου σε εσάς και τηρήστε τη δέσμευση που σας ανέθεσα (το να τηρείτε τις εντολές Μου), ώστε να εκπληρώσω την υπόσχεσή Μου προς εσάς (εισάγοντάς σας στον Παράδεισο). Να φοβάστε μόνο Εμένα. (40) Πιστέψτε σε αυτό (το Κοράν) που έχω στείλει, το οποίο επιβεβαιώνει αυτό που είναι μαζί σας (την πρωτότυπη Τορά και το πρωτότυπο Ιν-τζήλ -Ευαγγέλιο του Ιησού-, για τον ερχομό και τις περιγραφές του Μωχάμμαντ), και μην είστε οι πρώτοι που το αρνούνται. Μην ανταλλάσσετε (και μην αλλοιώνετε) τα Εδάφιά Μου για κάποιο μικρό τίμημα (από εξουσία ή πλούτη). Από Εμένα (και από την οργή Μου) ας φυλαχθείτε (τηρώντας τις εντολές Μου). (41) Μην μπερδεύετε την αλήθεια (που έστειλα στους αγγελιαφόρους) με το ψεύδος (που επινοήσατε), και μην κρύβετε την αλήθεια (που αναφέρθηκε στις Γραφές σας για τον ερχομό του Μωχάμμαντ) ενώ την γνωρίζετε. (42) }
(Σούρατ Αλ-Μπάκαρα, 2:40-42)
Ο Ιησούς (ειρήνη σε αυτόν) ανταποκρίθηκε στην εντολή του Αλλάχ και ανήγγειλε τα ευχάριστα νέα για τον ερχομό ενός αγγελιαφόρου που θα αποσταλεί μετά από αυτόν. Παράλληλα, δήλωσε ότι ο ίδιος είχε σταλεί μόνο στα παιδιά του Ισραήλ και όχι σε όλους τους ανθρώπους.
Κατά Ματθαίον 15:24-26:
«24 Ο Ιησούς είπε: «Έχω αποσταλεί μόνο για τα χαμένα πρόβατα από τα παιδιά του Ισραήλ.» … 26 Αυτός της αποκρίθηκε: «Δεν είναι σωστό να πάρει κανείς το ψωμί των παιδιών και να το πετάξει στα σκυλιά».»
Από τα λόγια του Ιησού (ειρήνη σε αυτόν), προκύπτουν δύο σημαντικά σημεία:
1) Ο Ιησούς δεν στάλθηκε σε όλο τον κόσμο, αλλά αποκλειστικά σε έναν συγκεκριμένο λαό, σε μία συγκεκριμένη εποχή. Αυτό συνάδει με το γεγονός ότι όλοι οι προηγούμενοι προφήτες στάλθηκαν σε συγκεκριμένους λαούς.
2) Εφόσον ο Ιησούς είπε ότι είχε σταλεί μόνο στα «χαμένα πρόβατα από τα παιδιά του Ισραήλ», αυτό σημαίνει ότι δεν ήταν ο τελευταίος αγγελιαφόρος. Ο τελευταίος αγγελιαφόρος θα έπρεπε να έχει παγκόσμια αποστολή και να είναι έλεος για όλο τον κόσμο.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Πράγματι, δεν σε στείλαμε (ω, Μωχάμμαντ) παρά μόνο ως έλεος για όλον τον κόσμο. }
(Σούρατ Αλ-Ανμπιά’, 21:107)
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει επίσης:
{ Και (ανάφερε, ω, Μωχάμμαντ), όταν ο Ιησούς, υιός της Μαρίας, είπε: «Ω, παιδιά του Ισραήλ! Είμαι ο αγγελιαφόρος του Αλλάχ προς εσάς, επιβεβαιώνοντας την Τορά που στάλθηκε πριν από εμένα (με τον ερχομό μου και τις περιγραφές μου εκεί) και αναγγέλλοντας τα ευχάριστα νέα για την έλευση ενός αγγελιαφόρου μετά από εμένα, το όνομα του οποίου θα είναι Άχμαντ [ένα ακόμα όνομα του Προφήτη Μωχάμμαντ].» Αλλά όταν εκείνος (ο Άχμαντ -Μωχάμμαντ-) ήλθε σε αυτούς με ξεκάθαρες αποδείξεις, είπαν: «Αυτή είναι ξεκάθαρη μαγεία.» }
(Σούρατ Ας-Σαφ, 61:6)
Σκέψεις και προβληματισμός:
🔹 Γιατί ένας Χριστιανός να πιστεύει στον Ιησού (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν), παρόλο που δεν τον έχει δει, ούτε έχει γίνει μάρτυρας των θαυμάτων του;
🔹 Γιατί να αποδέχεται όλους τους προφήτες που αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη, αλλά να μην πιστεύει στον αγγελιαφόρο Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν);
🔹 Γιατί κάποιος να δείχνει εχθρότητα προς το Ισλάμ, παρόλο που το μεγαλύτερο θαύμα του Προφήτη Μωχάμμαντ εξακολουθεί να υπάρχει και μπορεί να το δει με τα ίδια του τα μάτια, δηλαδή το Ευγενές Κοράνιο;
Η στάση των δίκαιων ραβίνων και μοναχών απέναντι στο μήνυμα του Προφήτη Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν):
Πολλοί ραβίνοι, ιερείς και μοναχοί πίστεψαν στον αγγελιαφόρο Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) την εποχή του, καθώς είδαν σε αυτόν, τον προφήτη που ανέμεναν και που είχαν περιγράψει οι ιερές γραφές τους.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Αυτοί που ακολουθούν τον Αγγελιαφόρο, τον Προφήτη (Μωχάμμαντ), που δεν γνωρίζει ούτε ανάγνωση, ούτε γραφή, του οποίου το όνομα βρίσκουν γραμμένο στις γραφές τους, στην Τορά και στο Ιν-τζήλ (το πρωτότυπο Ευαγγέλιο του Ιησού). Τους διατάζει (ο Μωχάμμαντ) το καλό και τους απαγορεύει το κακό. Τους επιτρέπει τα καλά και τους απαγορεύει τα κακά(όπως το χοιρινό). Τους απελευθερώνει από το βάρος και τις αλυσίδες (τις αυστηρές εντολές) που τους είχαν επιβληθεί. Έτσι, όσοι πιστεύουν σε αυτόν (τον Μωχάμμαντ), τον τιμούν, τον υποστηρίζουν και ακολουθούν το φως (το Κοράν) που στάλθηκε με αυτόν, αυτοί είναι πράγματι οι επιτυχημένοι. }
(Σούρατ Αλ-Α‘ράφ, 7:157)
Ο Αγγελιαφόρος Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) εξήγησε ότι ήταν ο Προφήτης, τον οποίο ανήγγειλε ο Ιησούς (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν).
Κάποιοι από τους συντρόφους του Προφήτη, τον ρώτησαν:
«Ω, Αγγελιαφόρε του Αλλάχ! Πες μας: πώς ήταν η αρχή της αποστολήςσου;» Απάντησε: «Εγώ είμαι η επίκληση του πατέρα μου, του (Προφήτη) Αβραάμ [όταν επικαλέστηκε τον Αλλάχ μπροστά από τον Ιερό Οίκο στη Μάκκα, το να στείλει ο Αλλάχ έναν αγγελιαφόρο ανάμεσά στους κατοίκους της Μάκκας], και είμαι τα ευχάριστα νέα που ανήγγειλε ο Ιησούς. Η μητέρα μου, όταν ήταν έγκυος σε εμένα, είδε (όνειρο) ότι από μέσα της βγήκε ένα φως που φώτιζε τα παλάτια της Μπόσρα στη Συρία.»
📜 (Άχμεντ και Ιμπν Καθήρ – Σαχίχ λιγάιρεχ)
Οι αντιδράσεις των Εβραίων και των Χριστιανών:
Όταν στάλθηκε ο Αγγελιαφόρος Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν), κάποιοι από τους Εβραίους και τους Χριστιανούς πίστεψαν σε αυτόν, ενώ άλλοι τον αρνήθηκαν.
Ο Ιμπν Ισχάκ ανέφερε ότι η Σαφίγια μπινετ Χουγιάι ιμπν Άχταμπ (η ευαρέστηση του Αλλάχ επ’ αυτής), η συζύγος του Προφήτη Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν), η οποία ήταν Εβραία πριν ασπαστεί το Ισλάμ, είπε:
«Ο πατέρας μου και ο θείος μου, ο Άμπου Γιάσερ, πήγαν να συναντήσουν τον Αγγελιαφόρο του Αλλάχ το πρωί και επέστρεψαν το βράδυ φανερά καταβεβλημένοι. Ήμουν μικρή τότε και το πιο αγαπημένο τους παιδί, αλλά εκείνη την ημέρα ούτε που γύρισαν να με κοιτάξουν. Άκουσα τον θείο μου να ρωτά τον πατέρα μου: «Είναι αυτός (ο προφήτης που περιμέναμε) πραγματικά;» (Ο πατέρας μου) ο Χουγιάι ιμπν Άχταμπ απάντησε: «Ναι, ορκίζομαι στον Κύριο του Μωυσή! Αυτός είναι ο Προφήτης με τις περιγραφές του.» Τότε ο θείος μου ρώτησε ξανά: «Και πώς σκοπεύεις να τον αντιμετωπίσεις;» Ο Χουγιάι απάντησε: «Θα είμαι εχθρός του όσο ζω.».»
📜 (Ιμπν Χισάμ στη βιογραφία του Προφήτη)
Ο Νέγκους, βασιλιάς της Αβησσυνίας:
Πολλοί ραβίνοι και ιερείς, από την εποχή του Προφήτη Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) μέχρι και σήμερα, έχουν αποδεχτεί την αλήθεια που έφερε. Ένας από αυτούς ήταν ο Νέγκους, ο βασιλιάς της Αβησσυνίας, ο οποίος ασπάστηκε το Ισλάμ κατά την εποχή του Αγγελιαφόρου του Αλλάχ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν).
Ο Νέγκους ήταν Χριστιανός και γνώριζε τις γραφές των Χριστιανών και των Εβραίων, καθώς και τα χαρμόσυνα νέα που μιλούσαν για τον ερχομό ενός προφήτη μετά τον Ιησού (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν). Ήταν ένας ανοιχτόμυαλος και ανοιχτόκαρδος άνθρωπος που δεχόταν την αλήθεια όπου κι αν τη συναντούσε, απορρίπτοντας κάθε φανατισμό.
Η μετανάστευση των Μουσουλμάνων στην Αβησσυνία:
Όταν οι ειδωλολάτρες της Μάκκα καταδίωξαν και βασάνισαν τους Μουσουλμάνους με κάθε τρόπο, ο Προφήτης (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) διέταξε μια ομάδα Μουσουλμάνων να μεταναστεύσουν στην Αβησσυνία, λέγοντάς τους ότι υπάρχει εκεί ένας βασιλιάς, ενώπιον του οποίου κανείς δεν αδικείται.
Η Ούμ Σάλαμα (η ευαρέστηση του Αλλάχ επ’ αυτής), σύζυγος του Προφήτη Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν), αφηγήθηκε:
«Όταν φτάσαμε στην Αβησσυνία, είχαμε τον καλύτερο γείτονα, τον Νέγκους. Διατηρήσαμε τη θρησκεία μας χωρίς φόβο, λατρεύαμε τον Αλλάχ χωρίς να μας βλάψει κανείς ή να ακούσουμε κάτι δυσάρεστο.
Όταν οι ειδωλολάτρες της (φυλής) Κουράις έμαθαν για αυτό, αποφάσισαν να στείλουν δύο άνδρες με δώρα στον Νέγκους (για να μας βλάψουν), επιλέγοντας πολύτιμα αγαθά που δεν υπήρχαν στην Αβησσυνία. Τα πιο θαυμαστά αγαθά που συνήθως έστελναν στην Αβησσυνία, ήταν τα μαυρισμένα δέρματα. Έτσι μάζεψαν πολλά και έστειλαν, για κάθε ιερέα του Νέγκους, ένα δώρο.
Έστειλαν τα δώρα μαζί με τον ‘Αμπντ Αλλάχ μπιν Άμπι Ραμπί‘α και τον ‘Αμρ ιμπν Αλ-‘Ας, και τους είπαν: «Δώστε σε κάθε ιερέα το δώρο του, πριν μιλήσετε με τον Νέγκους. Πριν ο Νέγκους συνομιλήσει με τουςΜουσουλμάνους, ζητήστε του να σας τους παραδώσει.»
Έτσι, οι δύο απεσταλμένοι βγήκαν και πήγαν στον Νέγκους, ενώ εμείς ήμασταν στη φιλοξενία του στην καλύτερη γη έχοντας τον καλύτερο γείτονα. Πριν μιλήσουν στον Νέγκους, δεν παρέλειψαν να προσφέρουν δώρα σε καθέναν από τους ιερείς του.
Είπαν σε κάθε ιερέα: «Μερικοί ανόητοι από τον λαό μας εγκατέλειψαν τη θρησκεία τους και ήρθαν στη χώρα του βασιλιά. Εγκατέλειψαν τη θρησκεία του λαού τους, χωρίς όμως να ασπαστούν τη δική σας. Έφεραν μια νέα, καινοτόμα θρησκεία, την οποία ούτε εμείς γνωρίζουμε, ούτε εσείς. Οι ευγενείς του λαού τους μας έστειλαν στον βασιλιά, ζητώντας να τους επιστρέψει πίσω. Για αυτό, όταν μιλήσουμε στον βασιλιά για αυτούς, συμβουλέψτε τον να μας τους παραδώσει χωρίς να τους ακούσει, διότι ο λαός τους γνωρίζει καλύτερα την περίπτωσή τους και τους λόγους για τους οποίους τους κατακρίνει.» Έτσι, οι ιερείς απάντησαν: «Εντάξει.»
Στη συνέχεια, οι δύο απεσταλμένοι παρέδωσαν τα δώρα στον Νέγκους, ο οποίος τα δέχτηκε, και τότε του μίλησαν λέγοντας: «Ω, βασιλιά! Στη χώρα σου ήρθαν κάποιοι ανόητοι από τον λαό μας, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη θρησκεία του λαού τους, χωρίς όμως να ασπαστούν τη δική σου. Έφεραν μια νέα, καινοτόμα θρησκεία, την οποία ούτε εμείς γνωρίζουμε, ούτε εσύ. Οι ευγενείς του λαού τους – οι πατέρες, οι θείοι και οι συγγενείς τους – μας έστειλαν σε εσένα, ζητώντας να τους επιστρέψεις πίσω, διότι αυτοί γνωρίζουν καλύτερα την περίπτωσή τους και τους λόγους για τους οποίους τους κατακρίνουν και τους επιπλήττουν.»
Δεν υπήρχε τίποτα πιο μισητό, για τον ‘Αμπντ Αλλάχ μπιν Άμπι Ραμπί‘α και τον ‘Αμρ ιμπν Αλ-‘Ας, από το να ακούσει ο Νέγκους τα λόγια των Μουσουλμάνων.
Οι ιερείς που βρίσκονταν γύρω του είπαν: «Ω, βασιλιά! Αυτά που λένε είναι σωστά. Οι άνθρωποί τους γνωρίζουν καλύτερα την περίπτωσή τους και γνωρίζουν καλύτερα τους λόγους για τους οποίους τους κατακρίνουν. Γιααυτό, παρέδωσέ τους σε αυτούς τους δύο ώστε να τους επιστρέψουν στη χώρα και στον λαό τους.»
Όμως, ο Νέγκους θύμωσε και είπε: «Ορκίζομαι στον Αλλάχ! Δεν θα τους παραδώσω σε αυτούς, ούτε θα διώξω ανθρώπους που ήρθαν στη χώρα μου αναζητώντας καταφύγιο και με διάλεξαν από όλους τους άλλους, πριν τους καλέσω και τους ρωτήσω για όσα ισχυρίζονται αυτοί οι δύο εναντίον τους. Εάν αποδειχθεί ότι λένε την αλήθεια, τότε θα τους επιστρέψω στον λαό τους. Αν όμως ψεύδονται, τότε θα τους προστατέψω και θα τους φιλοξενήσω όσο παραμείνουν στη χώρα μου.»
Στη συνέχεια, ο Νέγκους έστειλε έναν άνδρα να καλέσει τους συντρόφους του Αγγελιαφόρου του Αλλάχ. Όταν έφτασε το μήνυμα, μαζεύτηκαν μεταξύ τους και ο ένας ρώτησε τον άλλον: «Τι θα πούμε στον βασιλιά όταν βρεθούμε μπροστά του;» Απάντησαν: «Μα τον Αλλάχ! Θα πούμε αυτό που ξέρουμε, το οποίο μας δίδαξε ο Προφήτης μας (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν), και ας γίνει ό,τι είναι να γίνει.»
Όταν οι Μουσουλμάνοι έφτασαν ενώπιόν του – ενώ ο Νέγκους είχε καλέσει τους ιερείς του, οι οποίοι είχαν ανοίξει τα Ευαγγέλιά τους γύρω του – τους ρώτησε (τους Μουσουλμάνους): «Ποια είναι αυτή η θρησκεία, εξαιτίας της οποίας αφήσατε τη θρησκεία του λαού σας, δεν ασπαστήκατε τη δική μου, ούτε τη θρησκεία κανενός άλλου από αυτά τα έθνη;»
Ο Τζά‘φαρ μπιν Άμπι Τάλιμπ ήταν αυτός που του απάντησε, λέγοντας: «Ω, βασιλιά! Ήμασταν ένας λαός βυθισμένος στην άγνοια: λατρεύαμε είδωλα, τρώγαμε νεκρά ζώα, διαπράτταμε αισχρές πράξεις, κόβαμε τις συγγενικές μας σχέσεις, συμπεριφερόμασταν άσχημα στους γείτονες, και ο δυνατός ανάμεσά μας καταπατούσε τα δικαιώματα του αδύναμου. Παραμέναμε έτσι μέχρι που ο Αλλάχ έστειλε σε εμάς έναν αγγελιαφόρο από ανάμεσά μας, του οποίου γνωρίζαμε την καταγωγή, την ειλικρίνεια, την εντιμότητα και την αγνότητα. Μας κάλεσε να λατρεύουμε μόνο τον Αλλάχ και να εγκαταλείψουμε οτιδήποτε άλλο λατρεύαμε εμείς και οι πρόγονοί μας εκτός από Αυτόν. Μας διέταξε να είμαστε ειλικρινείς, να επιστρέφουμε τα εμπιστεύματα στους δικαιούχους τους, να διατηρούμε καλές σχέσεις με τους συγγενείς μας, να φερόμαστε με καλοσύνη στους γείτονές μας και να απέχουμε από τις απαγορευμένες πράξεις και την αιματοχυσία. Μας απαγόρευσε τις αισχρές πράξεις, την ψευδορκία, την καταπάτηση των περιουσιών των ορφανών και τη συκοφαντία εναντίον των γυναικών. Μας διέταξε να λατρεύουμε μόνο τον Αλλάχ, χωρίς να Του αποδίδουμε εταίρους στη λατρεία, και μας διέταξε να τελούμε την προσευχή, να δίνουμε τη Ζακά (ετήσια υποχρεωτική ελεημοσύνη) και να τηρούμε τη νηστεία.»
Συνέχισε να απαριθμεί σε αυτόν τους Πυλώνες του Ισλάμ και έπειτα πρόσθεσε:
«Τον πιστέψαμε, πιστέψαμε (στη θρησκεία του) και τον ακολουθήσαμε σε ό,τι έφερε. Έτσι, λατρέψαμε μόνο τον Αλλάχ, χωρίς να Του αποδίδουμε εταίρους στη λατρεία, απομακρυνθήκαμε από ό,τι μας απαγόρεψε και πράξαμε ό,τι μας επέτρεψε. Όμως, οι άνθρωποί μας μάς επιτέθηκαν, μας βασάνισαν και προσπάθησαν να μας αποτρέψουν από τη θρησκεία μας, ώστε να μας επαναφέρουν στη λατρεία των ειδώλων και να μας αναγκάσουν να επιστρέψουμε στις αμαρτωλές πράξεις του παρελθόντος! Όταν μας καταπίεσαν, μας αδίκησαν, μας έκαναν τη ζωή δύσκολη, και μας εμπόδισαν να ασκήσουμε τη θρησκεία μας, καταφύγαμε στη χώρα σου και επιλέξαμε εσένα ανάμεσα σε όλους τους άλλους, προσδοκώντας τη φιλοξενία σου και ότι δεν θα αδικηθούμε στη χώρα σου, ω, βασιλιά!»
Τότε, ο Νέγκους τον ρώτησε: «Έχεις κάτι από ό,τι έφερε από τον Αλλάχ;» Ο Τζά‘φαρ του απάντησε: «Ναι.»
Ο Νέγκους είπε: «Απάγγειλέ το σε εμένα.» Έτσι, ο Τζά‘φαρ απήγγειλε σε αυτόν την αρχή της Σούρατ Μάριαμ (Κεφάλαιο 19).
Μα τον Αλλάχ! Ο Νέγκους έκλαιγε μέχρι που τα δάκρυά του κύλησαν στο μούσι του. Επίσης, και οι ιερείς του έκλαιγαν, μέχρι που τα δάκρυά τους έπεσαν πάνω στα Ευαγγέλιά τους, καθώς άκουγαν την απαγγελία.
Έπειτα, ο Νέγκους είπε: «Μα τον Αλλάχ! Αυτό (το Κοράν) και ό,τι έφερε ο Ιησούς (το Ιν-τζήλ -το πρωτότυπο Ευαγγέλιο του Ιησού-) προέρχονται από την ίδια πηγή φωτός. Βγείτε (εσείς οι δύο, οι απεσταλμένοι των Κουράις)! Μα τον Αλλάχ! Δεν θα σας τους παραδώσω ποτέ, ούτε θα τους διώξω.»
Όταν βγήκαν από την παρουσία του Νέγκους, ο ‘Αμρ ιμπν Αλ-‘Ας είπε: «Μα τον Αλλάχ! Αύριο θα τους ενημερώσω (τον Νέγκους και τους ιερείς του) για όσα κατακρίνουν οι Μουσουλμάνοι τους Χριστιανούς, και έτσι θα τους εξοντώσω.» Όμως, ο ‘Αμπντ Αλλάχ μπιν Άμπι Ραμπί‘α -που ήταν ο πιο επιεικής από τους δύο προς εμάς- του είπε: «Μην το κάνεις! Έχουν με εμάς συγγενικούς δεσμούς, ακόμα κι αν διαφέρουν από εμάς.» Ο ‘Αμρ ιμπν Αλ-‘Ας απάντησε: «Μα τον Αλλάχ! Θα του πω ότι ισχυρίζονται: πως ο Ιησούς, υιός της Μαρίας, είναι απλώς ένας δούλος του Αλλάχ.»
Την επόμενη ημέρα, ο ‘Αμρ ιμπν Αλ-‘Ας είπε στον Νέγκους: «Ω, βασιλιά! Αυτοί λένε για τον Ιησού, υιό της Μαρίας, λόγια μεγάλα και τερατώδη. Κάλεσέ τους και ρώτησέ τους τι λένε για αυτόν!» Έτσι, ο Νέγκους έστειλε κάποιον να τους καλέσει, προκειμένου να τους ρωτήσει σχετικά.
Το θέμα αυτό μας βάρυνε πολύ (και μας γέμισε ανησυχία). Τότε, οι Μουσουλμάνοι μαζεύτηκαν μεταξύ τους και ρώτησε ο ένας τον άλλον: «Τι θα πούμε στον βασιλιά αν μας ρωτήσει για τον Ιησού;» Είπαν: «Μα τον Αλλάχ! Θα πούμε ό,τι είπε ο Αλλάχ και ό,τι έφερε ο Προφήτης μας. Και ας γίνει ό,τι είναι να γίνει.»
Όταν μπήκαν στην αίθουσα του βασιλιά, αυτός τους ρώτησε: «Τι λέτε για τον Ιησού, υιό της Μαρίας;»
Ο Τζά‘φαρ μπιν Άμπι Τάλιμπ απάντησε: «Λέμε για αυτόν ό,τι έφερε ο Προφήτης μας: ότι είναι δούλος του Αλλάχ, ένα πνεύμα που Εκείνος δημιούργησε (όπως όλα τα άλλα πνεύματα), και ο λόγος Του (δηλ. δημιουργήθηκε με την εντολή Του: «Γενηθήτω», και έτσι έγινε), την οποία (εντολή) έστειλε (μέσω του αγγέλου Γαβριήλ) στην παρθένα και αγνή Μαρία.»
Τότε, ο Νέγκους πήρε ένα κλαδί από το έδαφος και είπε: «Ο Ιησούς δεν διαφέρει σε τίποτε από αυτό που είπες.»
Όμως, όταν το είπε αυτό, οι ιερείς που βρίσκονταν γύρω του έκαναν θόρυβο από θυμό και δυσαρέσκεια. Ο Νέγκους τούς απάντησε: «Μα τον Αλλάχ! Ακόμα κι αν κάνετε τέτοιο θόρυβο, (δεν με ενδιαφέρει)!»
Έπειτα, είπε στους Μουσουλμάνους: «Πηγαίνετε, θα είστε ασφαλείς στη χώρα μου. Όποιος σας ενοχλήσει με όποια λόγια, θα πληρώσει τίμημα γιααυτό. Δεν επιθυμώ ούτε ένα βουνό από χρυσάφι αν αυτό σημαίνει να βλάψω έστω και έναν από εσάς.»
Στη συνέχεια, διέταξε τους βοηθούς του: «Επιστρέψτε τους τα δώρα τους, δεν τα χρειαζόμαστε. Μα τον Αλλάχ! Ο Αλλάχ δεν μου ζήτησε δωροδοκία όταν μου επέστρεψε το βασίλειό μου, πώς λοιπόν εγώ να πάρω δωροδοκία για να αντιταχθώ στη θρησκεία Του! Ούτε ανταποκρίθηκε στους ανθρώπους, όταν συνωμότησαν εναντίον μου και προσπάθησαν να με εμποδίσουν να αποκτήσω το βασίλειό μου, πώς λοιπόν εγώ να ανταποκριθώ στους ανθρώπους, στο να διώξω αυτούς που πιστεύουν σε Αυτόν!»
Έτσι, οι δύο απεσταλμένοι των Κουράις αποχώρησαν απογοητευμένοι, με το αίτημά τους να έχει απορριφθεί.»
📜 (Μούσναντ Άχμεντ - Σαχίχ).
Οι αμερόληπτοι άνθρωποι ανάμεσα στους Χριστιανούς, όταν διαβάζουν τι αναφέρει το Κοράν για τον Ιησού και τη μητέρα του (ειρήνη σε αυτούς), αναγνωρίζουν ότι αυτή είναι η αλήθεια, καθώς συμφωνεί με ό,τι περιέχεται στο Ιν-τζήλ [το πρωτότυπο Ευαγγέλιο] του Χριστού. Αυτό είναι το αυθεντικό Ευαγγέλιο, που δεν έχει υποστεί αλλοιώσεις, διότι και τα δύο πηγάζουν από την ίδια θεϊκή πηγή.
Μεταξύ όλων των θρησκευτικών ομάδων, οι Χριστιανοί είναι εκείνοι που σε μεγάλο βαθμό αποδέχθηκαν το Ισλάμ και επέδειξαν τη μεγαλύτερη διάθεση για διάλογο και προσέγγιση με τους Μουσουλμάνους.
Ένα από τα πλέον γνωστά ιστορικά περιστατικά που καταδεικνύουν τη γνώση των Χριστιανών για την αλήθεια της αποστολής του Προφήτη Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) είναι η συνάντηση του Ηράκλειου, αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, με τον Άμπου Σουφιάν [πριν ο Άμπου Σουφιάν ασπαστεί το Ισλάμ]. Αυτή η ιστορία είναι διάσημη και καταγεγραμμένη σε πολλά ιστορικά βιβλία.
Η ιστορία του Ηράκλειου, αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, με τον Άμπου Σουφιάν:
Ο Ιμπν Αμπάς (η ευαρέστηση του Αλλάχ επ’ αυτού) ανέφερε ότι ο Άμπου Σουφιάν ιμπν Χάρμπ είπε:
«Ο Ηράκλειος, αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, έστειλε έναν άνδρα να με καλέσει ενώ βρισκόμασταν στο Λεβάντες (παλαιά Συρία) με ένα εμπορικό καραβάνι των Κουράις. Ήταν η περίοδος της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί μεταξύ του Προφήτη (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) από τη μία πλευρά και εμένα μαζί με τους άπιστους της Κουράις, από την άλλη πλευρά (μετά τη Συνθήκη της Χουνταϊμπίγια).
Φτάσαμε στην Ιλία (Ιερουσαλήμ), όπου μας υποδέχθηκε ο Ηράκλειος μέσα στην αίθουσα του, περιστοιχισμένος από τους ιερείς και τους συμβούλους του. Μας κάλεσε να πλησιάσουμε και κάλεσε τον μεταφραστή του, λέγοντας:
«Ποιος από εσάς έχει στενότερη συγγένεια με τον άνδρα που ισχυρίζεται ότι είναι προφήτης;» Απάντησα: «Εγώ.» Τότε είπε: «Φέρτε τον κοντά μου και τοποθετήστε τους συντρόφους του πίσω του.» Έπειτα, είπε στον μεταφραστή του: «Πες τους ότι θα τον ρωτήσω για εκείνον τον άνδρα (τον Προφήτη) και αν μου πει ψέματα, θα πρέπει να μου πείτε.»
Μα τον Αλλάχ, αν δεν φοβόμουν ότι οι σύντροφοί μου θα με χαρακτήριζαν (ύστερα ανάμεσα στον λαό μου) ως ψεύτη, θα είχα πει ψέματα για αυτόν (τον Προφήτη).
Το πρώτο ερώτημα που μου έθεσε ο Ηράκλειος ήταν: «Ποια είναι η καταγωγή του ανάμεσά σας;» Απάντησα: «Ανήκει σε μια ευγενή οικογένεια από εμάς.»
Ρώτησε: «Υπήρξε κάποιος άλλος από εσάς που ισχυρίστηκε το ίδιο πριν από αυτόν;» Απάντησα: «Όχι.»
Ρώτησε: «Κάποιος από τους προγόνους του υπήρξε βασιλιάς;»Απάντησα: «Όχι.»
Ρώτησε: «Τον ακολουθούν οι ευγενείς ή οι αδύναμοι;» Απάντησα: «Οι αδύναμοι.»
Ρώτησε: «Οι ακόλουθοί του αυξάνονται ή μειώνονται;»Απάντησα: «Αυξάνονται.»
Ρώτησε: «Έχει αποστατήσει κανείς από αυτούς από τη θρησκεία του λόγω δυσαρέσκειας αφού την είχε ασπαστεί;» Απάντησα: «Όχι.»
Ρώτησε: «Τον έχετε κατηγορήσει ποτέ ότι είπε ψέματα πριν ισχυριστεί ότι είναι προφήτης;» Απάντησα: «Όχι.»
Ρώτησε: «Αθετεί τις υποσχέσεις του;» Απάντησα: «Όχι. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή έχουμε ανακωχή μαζί του και δεν ξέρουμε τι θα κάνει (αν θα την τηρήσει ή όχι)!»
Αυτή ήταν η μόνη φράση στην οποία μπορούσα να προσθέσω κάτι που να δημιουργήσει αμφιβολίες.
Ρώτησε: «Έχετε πολεμήσει εναντίον του;» Απάντησα: «Ναι.» Ρώτησε: «Πώς ήταν ο πόλεμός σας εναντίον του;» Απάντησα: «Κάποιες φορές νικάει εκείνος, κάποιες φορές εμείς.»
Ρώτησε: «Τι σας διατάζει;» Απάντησα: «Μας καλεί να λατρεύουμε μόνο τον Αλλάχ, να μην αποδίδουμε σε Αυτόν εταίρους στη λατρεία και να εγκαταλείψουμε όσα μας έλεγαν οι πρόγονοί μας. Μας διατάζει επίσης να τελούμε την προσευχή, να δίνουμε τη Ζακά (ετήσια ελεημοσύνη), να λέμε την αλήθεια, να απέχουμε από απαγορευμένες πράξεις και ανηθικότητα και να διατηρούμε καλές σχέσεις με τους συγγενείς μας.»
Τότε ο Ηράκλειος είπε: «1) Σε ρώτησα για την καταγωγή του και είπες ότι είναι ευγενής. Πράγματι, έτσι είναι οι αγγελιαφόροι, προέρχονται από τις πιο τιμημένες οικογένειες των λαών τους! 2) Σε ρώτησα αν υπήρξε κάποιος άλλος από εσάς που ισχυρίστηκε το ίδιο πριν από αυτόν και είπες όχι. Αν υπήρχε, θα έλεγα ότι απλώς μιμείται κάποιον προηγούμενο! 3) Σε ρώτησα αν κάποιος από τους προγόνους του υπήρξε βασιλιάς και είπες όχι. Αν είχε, θα έλεγα ότι αναζητά να ανακτήσει τη βασιλεία των προγόνων του! 4) Σε ρώτησα αν τον έχετε κατηγορήσει ποτέ για ψέματα πριν ισχυριστεί ότι είναι προφήτης και είπες όχι. Από αυτό κατάλαβα ότι αυτός (ο Προφήτης) που απευχόταν να πει ψέματα στους ανθρώπους, δεν θα έλεγε ψέματα για τον Αλλάχ! 5) Σε ρώτησα αν τον ακολουθούν οι ευγενείς ή οι αδύναμοι, και απάντησες οι αδύναμοι. Αυτοί ήταν πάντα οι ακόλουθοι των προφητών! 6) Σε ρώτησα αν οι οπαδοί του αυξάνονται ή μειώνονται και είπες αυξάνονται. Έτσι συμβαίνει πάντα με την αληθινή πίστη μέχρι να ολοκληρωθεί! 7) Σε ρώτησα αν κάποιος αποστάτησε από τη θρησκεία του λόγω δυσαρέσκειας και απάντησες όχι. Έτσι είναι η αληθινή πίστη, όταν η γλυκύτητά της σμίγει με τις καρδιές των πιστών! 8) Σε ρώτησα αν αθετεί τις υποσχέσεις του και απάντησες όχι. Έτσι είναι οι προφήτες, δεν αθετούν ποτέ τις υποσχέσεις τους! 9) Σε ρώτησα τι σας διατάζει και μου είπες ότι σας καλεί να λατρεύετε μόνο τον Αλλάχ, να μην αποδίδετε σε Αυτόν εταίρους στη λατρεία, να αποφεύγετε τη λατρεία ειδώλων, να τελείτε την προσευχή, να λέτε την αλήθεια και να αποφεύγετε την ανηθικότητα!
Αν αυτά που λες είναι αλήθεια, τότε πράγματι θα κατέχει τα εδάφη όπου στέκονται τα πόδια μου!
Γνώριζα (από τις γραφές) ότι θα εμφανιζόταν ένας προφήτης, αλλά δεν πίστευα ότι θα προερχόταν από εσάς! Αν ήξερα ότι θα μπορούσα να τον φτάσω [αλλά δεν μπορώ λόγω των υποχρεώσεων μου στη χώρα μου], θα ταξίδευα για να τον συναντήσω. Και αν ήμουν ενώπιόν του, θα του έπλενα τα πόδια.»
Έπειτα, ο Ηράκλειος ζήτησε να του φέρουν την επιστολή του Αγγελιαφόρου του Αλλάχ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν), την οποία είχε στείλει με τον Ντίχια Αλ-Κάλμπι στον Κυβερνήτη της Μπόσρα, και ο οποίος την παρέδωσε στον Ηράκλειο.
Ο Ηράκλειος διάβασε την επιστολή: «Στο όνομα του Αλλάχ, του Παντελεήμονα, του Πολυεύσπλαχνου. Από τον Μωχάμμαντ, τον δούλο του Αλλάχ και αγγελιαφόρο Του, προς τον Ηράκλειο, αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Ειρήνη σε όποιον ακολουθεί την καθοδήγηση. Σε καλώ στο Ισλάμ. Αν το αποδεχτείς, θα είσαι ασφαλής (από την τιμωρία του Αλλάχ στη Μέλλουσα Ζωή και θα σβηστούν οι προηγούμενες αμαρτίες σου), και ο Αλλάχ θα σου δώσει διπλή ανταμοιβή (επειδή πίστευες στον Ιησού και στη συνέχεια πιστεύεις σε εμένα και επειδή ο λαός σου θα σε ακολουθήσει και θα αποδεχτεί το Ισλάμ). Αν όμως απομακρυνθείς, θα φέρεις την ευθύνη για τους Αρισιείν (οπαδούς σου [-ή μπορεί να σημαίνει για τους Αρειανιστές -τους οπαδούς του Άρειου- που κατέκριναν το δόγμα της Αγίας Τριάδας, και έλαβαν διωγμούς λόγω αυτού]). Και { «Ω, άνθρωποι του Βιβλίου (Εβραίοι και Χριστιανοί)! Ελάτε να συμφωνήσουμε σε έναν δίκαιο λόγο ανάμεσά μας: να μη λατρεύουμε παρά μόνο τον Αλλάχ, να μην Του αποδίδουμε εταίρους στη λατρεία και να μη λαμβάνουμε κανέναν ανάμεσά μας ως Κύριο (όπως λαμβάνετε ανθρώπους ως αγίους, υπακούοντάς τους και λατρεύοντάς τους), εκτός από τον Αλλάχ.» Αν όμως απομακρυνθούν, τότε πείτε: «Να είστε μάρτυρες ότι εμείς είμαστε Μουσουλμάνοι (υποταγμένοι στη Βούληση τουΑλλάχ).» } (Σούρατ Άλ-Ιμράν, 3:64).»
Αφού ο Ηράκλειος διάβασε την επιστολή, επικράτησε μεγάλη αναστάτωση, υψώθηκαν οι φωνές και μας έβγαλαν έξω. Όταν βγήκαμε, είπα στους συντρόφους μου: «Η θέση του υιού του Άμπι Κάμπσα (δηλ. η θέση του Μωχάμμαντ) έχει ανέβει πολύ! Ο βασιλιάς του Βυζαντίου τον φοβάται!» Έπειτα, έγινα πολύ σίγουρος ότι (ο Μωχάμμαντ) θα νικήσει (τους άπιστουςκαι ότι η θρησκεία του θα εξαπλωθεί). Λίγο αργότερα, ο Αλλάχ εισήγαγε το Ισλάμ στην καρδιά μου.»
📜 (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι)
Η ιστορία των Χριστιανών από το Νατζράν:
Όταν ήρθε μια ομάδα εξήντα Χριστιανών από το Νατζράν [νότια της Σαουδικής Αραβίας] στον Αγγελιαφόρο του Αλλάχ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) για να συζητήσουν μαζί του σχετικά με τον Ιησού (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν), ο Αλλάχ αποκάλυψε ένα τμήμα από το Κεφάλαιο Άλ-‘Ιμράν (Νο. 3), εξηγώντας το θέμα του Ιησού, τη δημιουργία του και τη δημιουργία της μητέρας του πριν από αυτόν. Επιπλέον, διέταξε τον Προφήτη (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) να τους καλέσει, λόγω του πείσματός τους, να επικαλεστούν όλοι μαζί τον Αλλάχ, ώστε να πέσει η κατάρα Του στους ψεύτες μεταξύ τους.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Έτσι, όποιος, μετά από αυτό που ήλθε σε εσένα από τη γνώση, διαφωνεί μαζί σου (ω, Μωχάμμαντ, όπως η ομάδα των Χριστιανών του Νατζράν) όσον αφορά αυτόν (τον Ιησού), πες: «Ελάτε, ας καλέσουμε τα παιδιά μας και τα παιδιά σας, τις γυναίκες μας και τις γυναίκες σας, και τους εαυτούς μας και τους εαυτούς σας, έπειτα ας επικαλεστούμε (τον Αλλάχ) για να πέσει η κατάρα του Αλλάχ στους ψεύτες (ανάμεσά μας).» }
(Σούρατ Άλ-‘Ιμράν, 3:61)
Ωστόσο, οι Χριστιανοί του Νατζράν φοβήθηκαν και αρνήθηκαν να αποδεχτούν αυτήν την πρόκληση.
Ο αρχηγός τους, ο Αλ-‘Άκιμπ, τους είπε:
«Ω, Χριστιανοί! Πράγματι, γνωρίζετε ότι ο Μωχάμμαντ είναι ένας Προφήτης που στάλθηκε από τον Αλλάχ και ήρθε σε εσάς με την αληθινή είδηση για τον σύντροφό σας (τον Ιησού). Πράγματι, γνωρίζετε ότι όποτε ένας προφήτης επικαλέστηκε τον Αλλάχ ενάντια στον λαό του, ούτε οι μεγάλοι τους παρέμειναν ζωντανοί, ούτε τα μικρά τους μεγάλωσαν. Θα είναι η καταστροφή μας αν αποδεχτείτε αυτή την πρόκληση! Αν επιμένετε να παραμείνετε στη θρησκεία σας και να λέτε τα ίδια λόγια για τον σύντροφό σας (ότι είναι ο Ίδιος ο Θεός ή ο υιός του Θεού), τότε απλώς αποχαιρετήστε τον άνδρα (τον Μωχάμμαντ) και φύγετε προς την πόλη σας.»
Οι περιγραφές των αληθινών οπαδών του Ιησού (ειρήνη σε αυτόν):
Ο Αλλάχ περιγράφει στο Κοράν τους αληθινούς οπαδούς του Ιησού (ειρήνη σε αυτόν) ως ανθρώπους γεμάτους έλεος, συμπόνια και αφοσίωση στη θρησκεία του Αλλάχ. Αυτά τα χαρακτηριστικά τους έκαναν να προσκολληθούν στην πίστη τους, διατηρώντας την αλήθεια παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Έπειτα, στείλαμε στα βήματά τους (του Νώε και του Αβραάμ) τους αγγελιαφόρους Μας, και στείλαμε μετά, τον Ιησού, υιό της Μαρίας, και του δώσαμε το Ιν-τζήλ (το πρωτότυπο Ευαγγέλιο του Ιησού). Και τοποθετήσαμε στις καρδιές εκείνων που τον ακολούθησαν (στην αληθινή θρησκεία), συμπόνια και έλεος. Και (κάποιοι από αυτούς) επινόησαν τον μοναχισμό (ζώντας σε μοναστήρια μακριά από τους ανθρώπους και απέχοντας από τον γάμο κ.λπ., για να διαφύγουν από τους διωγμούς των βασιλιάδων που άλλαξαν τη θρησκεία του Ιησού), τον οποίο (μοναχισμό) δεν διατάξαμε σε αυτούς (ως τρόπο ζωής και λατρείας), αλλά (αυτοί τον επινόησαν) για να αποκτήσουν την Ευαρέστηση του Αλλάχ (διατηρώντας τα αυθεντικά διδάγματα του Ιησού). Αλλά (αυτοί που ήρθαν μετά από αυτούς – εκτός από λίγους) δεν τον διατήρησαν όπως πρέπει (αλλά ακολούθησαν τα δόγματα που επινόησαν οι βασιλιάδες και τα επέφεραν στη θρησκεία του Ιησού). Έτσι, δώσαμε σε εκείνους που πίστεψαν ανάμεσά τους την ανταμοιβή τους, αλλά πολλοί από αυτούς είναι ανυπάκουοι. }
(Σούρατ Αλ-Χαντείντ, 57:27)
Ο Αλλάχ περιγράφει τους μαθητές του Ιησού (ειρήνη σε αυτόν) ως ανθρώπους που έσπευσαν να αποδεχτούν την αλήθεια, να ακολουθήσουν τον Ιησού και να τον υποστηρίξουν. Ο Αλλάχ προτρέπει τους Μουσουλμάνους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, υποστηρίζοντας τον Προφήτη Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) και διαδίδοντας το μήνυμά του.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Ω, πιστοί! Να είστε υποστηρικτές (της θρησκείας) του Αλλάχ, όπως είπε ο Ιησούς, υιός της Μαρίας, στους μαθητές του: «Ποιοι είναι οι υποστηρικτές μου (στη θρησκεία) του Αλλάχ;» Οι μαθητές είπαν: «Εμείς είμαστε οι υποστηρικτές (της θρησκείας) του Αλλάχ.» Έτσι, μία ομάδα από τα παιδιά του Ισραήλ πίστεψε, ενώ μία άλλη αρνήθηκε την πίστη. Έτσι, υποστηρίξαμε αυτούς που πίστεψαν ενάντια στους εχθρούς τους, και έτσι έγιναν νικητές (ανώτεροι). }
(Σούρατ Ασ-Σαφ, 61:14)
Η στοργικότητα των αληθινών οπαδών του Ιησού προς τους Μουσουλμάνους:
Ο Αλλάχ περιγράφει επίσης τους αληθινούς οπαδούς του Ιησού (ειρήνη σε αυτόν) ως τους πιο κοντινούς στη στοργή προς τους Μουσουλμάνους, λόγω της ταπεινότητάς τους, της δικαιοσύνης τους και της αναγνώρισης της αλήθειας.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Πράγματι, (ω, Προφήτη) θα βρεις ότι οι πιο εχθρικοί από τους ανθρώπους προς τους πιστούς είναι οι Εβραίοι και οι πολυθεϊστές. Και θα βρεις ότι οι πιο κοντινοί στη στοργή προς τους πιστούς είναι αυτοί που λένε: «Είμαστε Χριστιανοί.» Αυτό γιατί από αυτούς υπάρχουν ιερείς και μοναχοί, και δεν είναι αλαζόνες. (82) Και όταν αυτοί (οι Χριστιανοί, όπως ο Νέγκους, βασιλιάς της Αβησσυνίας, και οι ιερείς του) ακούν ό,τι αποκαλύφθηκε στον Αγγελιαφόρο (Μωχάμμαντ), βλέπεις τα μάτια τους να δακρύζουν για ό,τι αναγνώρισαν από την αλήθεια. Λένε: «Κύριέ μας! Πιστεύουμε· για αυτό κατέγραψέ μας ανάμεσα στους μάρτυρες. (83) Και γιατί να μην πιστέψουμε στον Αλλάχ και σε ό,τι ήρθε σε εμάς από την αλήθεια; Στ’ αλήθεια, ευχόμαστε ο Κύριός μας να μας εισάγει (στον Παράδεισο) μαζί με τους ενάρετους.» (84) Έτσι, ο Αλλάχ θα τους ανταμείψει, για αυτά που είπαν, με κήπους (στον Παράδεισο) κάτω από τους οποίους (δηλ. κάτω από τα παλάτια και τα δέντρα τους) ρέουν ποτάμια, όπου θα μείνουν εκεί μέσα για πάντα, και τέτοια είναι η ανταμοιβή όσων πράττουν το καλό. (85) }
(Σούρατ Αλ-Μά’ιντα, 5:82-85)
Αυτά τα χαρακτηριστικά των αληθινών οπαδών του Ιησού (ειρήνη σε αυτόν) δείχνουν τη σημασία της αγάπης, της ταπεινότητας και της αφοσίωσης στον Αλλάχ.
Ο Ιησούς (ειρήνη σε αυτόν) δεν σταυρώθηκε:
Η Αγία Γραφή αναφέρει ότι οι Εβραίοι είχαν την τάση να απορρίπτουν τους προφήτες και να τους σκοτώνουν. Ο ίδιος ο Ιησούς (ειρήνη σε αυτόν) καταδίκασε αυτή τη συμπεριφορά και αντιλήφθηκε ότι σχεδίαζαν να τον σκοτώσουν, συνεχίζοντας τις πράξεις των προγόνων τους.
Κατά Ματθαίον 23:30-33:
«30 Και λέτε: ‘Αν ζούσαμε στα χρόνια των προγόνων μας, δεν θα συμμετείχαμε μαζί τους στο φόνο των προφητών.’ 31 Άρα, ομολογείτε μόνοι σας πως είστε γιοι εκείνων που σκότωσαν τους προφήτες. 32 Ολοκληρώστε, λοιπόν, εσείς την πραγματοποίηση των σχεδίων των πατέρων σας. 33 Φίδια! Γεννήματα φαρμακερών φιδιών! Πώς θα ξεφύγετε από την καταδίκη σας στη γέεννα (την Κόλαση);»
Επίσης, το Κοράν αναφέρει ότι οι Εβραίοι αρνούνταν τις αποκαλύψεις του Αλλάχ και σκότωναν τους προφήτες τους.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Πράγματι, δώσαμε στον Μωυσή το Βιβλίο (την Τορά), και στείλαμε μετά από αυτόν απεσταλμένους. Και δώσαμε στον Ιησού, υιό της Μαρίας, σαφείς αποδείξεις (προς εσάς, ω, Εβραίοι) και τον υποστηρίξαμε με το άγιο πνεύμα (τον άγγελο Γαβριήλ). Μα, όποτε ερχόταν σε εσάς κάποιος αγγελιαφόρος με κάτι που δεν επιθυμούσατε, γινόσασταν αλαζόνες, και έτσι, κάποιους (από τους Προφήτες) τούς διαψεύσατε και κάποιους άλλους τους σκοτώσατε; }
(Σούρατ Αλ-Μπάκαρα, 2:87)
Οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν ακράδαντα ότι ο Ιησούς (ειρήνη σε αυτόν) δεν σταυρώθηκε, ούτε σκοτώθηκε, ούτε πέθανε, αλλά ότι ο Αλλάχ τον έσωσε και τον ανέβασε ζωντανό στον ουρανό και ότι ο Ιησούς θα επιστρέψει πριν από την Ημέρα της Κρίσεως.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Και (τους καταραστήκαμε) λόγω του ότι αθέτησαν τη δέσμευσή τους, αρνήθηκαν τα Εδάφια (και τα Σημάδια) του Αλλάχ, και σκότωσαν τους Προφήτες άδικα, και λόγω του ότι είπαν: «Οι καρδιές μας είναι τυλιγμένες (δηλ. δεν καταλαβαίνουμε ό,τι λένε οι προφήτες).» Όχι (δεν ισχύει αυτό που ισχυρίστηκαν), αλλά ο Αλλάχ τις σφράγισε (τις καρδιές τους) λόγω της απιστίας τους, έτσι, δεν πιστεύουν παρά μόνο λίγο. (155) Και (τους καταραστήκαμε) λόγω της απιστίας τους και του ότι είπαν εναντίον της Μαρίας μία τεράστια συκοφαντία (ότι διέπραξε παράνομη συνουσία). (156)Και (τους καταραστήκαμε) λόγω του ότι είπαν (καυχόμενοι): «Σκοτώσαμε τον Μεσσία, τον Ιησού, τον υιό της Μαρίας, τον Αγγελιαφόρο του Αλλάχ.» Πράγματι, δεν τον σκότωσαν, ούτε τον σταύρωσαν, αλλά έτσι φάνηκε σε αυτούς [αφού η ομοιότητα του Ιησού τοποθετήθηκε σε άλλον, και έτσι νόμιζαν ότι ήταν ο Ιησούς]. Πράγματι, αυτοί (Εβραίοι και Χριστιανοί) που διέφεραν σε αυτό, αμφιβάλλουν για αυτό (το θέμα). Δεν έχουν γνώση για αυτό, παρά μόνο να ακολουθήσουν εικασίες. Πράγματι, δεν τον σκότωσαν. (157) Αλλά, ο Αλλάχ τον ανέβασε (ζωντανό) προς Αυτόν (δηλ. στον ουρανό). Πράγματι, ο Αλλάχ είναι ‘Αζείζ (Ανίκητος, Παντοδύναμος) και Χακείμ (Πάνσοφος). (158) Δεν θα υπάρχει κανείς από τον λαό του Βιβλίου (από τους Εβραίους και τους Χριστιανούς), που δεν θα πιστέψει σε αυτόν (τον Ιησού ότι είναι ο Αγγελιαφόρος του Αλλάχ) πριν τον θάνατό του, [εδώ μπορεί να σημαίνει: πριν το θάνατο του Ιησού, μετά την επιστροφή του πριν το τέλος του χρόνου, -ή πριν τον θάνατο του Εβραίου και του Χριστιανού όταν θα δει τους αγγέλους, αλλά τότε δεν θα τον ωφελήσει η πίστη του-]. Και την Ημέρα της Κρίσεως (ο Ιησούς) θα είναι μάρτυρας σε αυτούς (και στις πράξεις τους). (159) }
(Σούρατ Αν-Νισά’, 4:155-159)
Ο Ιμπν Αμπάς (η ευαρέστηση του Αλλάχ επ’ αυτού) ανάφερε:
«Πριν ανεβάσει ο Αλλάχ τον Ιησού στον ουρανό, ήρθε ο Ιησούς από μία γωνία του σπιτιού στους δώδεκα συντρόφους του που ήταν μέσα στο σπίτι, ενώ το κεφάλι του έσταζε νερό, και είπε:
«Μεταξύ σας υπάρχει κάποιος που θα με αρνηθεί δώδεκα φορές, αφού πίστεψε σε εμένα! Ποιος από εσάς θέλει να τοποθετηθεί η ομοιότητά μου πάνω του, να σκοτωθεί στη θέση μου και να είναι μαζί μου στον Παράδεισο;» Τότε ένας νεαρός μαθητής, ο μικρότερος από αυτούς, σηκώθηκε και προσφέρθηκε να πάρει τη θέση του, αλλά ο Ιησούς (ειρήνη σε αυτόν) του είπε: «Κάτσε κάτω.» Έπειτα, επανέλαβε την πρόταση, και ο νεαρός σηκώθηκε ξανά. Ο Ιησούς του είπε ξανά: «Κάτσε κάτω.» Όταν επανέλαβε την πρόταση για τρίτη φορά, ο νεαρός σηκώθηκε ξανά και είπε:«Εγώ είμαι!» Τότε ο Ιησούς του είπε: «Εσύ είσαι αυτός.»
Έτσι, η ομοιότητα του Ιησού αποδόθηκε στον νεαρό, και στη συνέχεια ο Αλλάχ ανέβασε τον Ιησού προς τον ουρανό μέσα από ένα άνοιγμα στο ταβάνι του σπιτιού. Έπειτα, ήρθαν οι Εβραίοι που τον αναζητούσαν, συνέλαβαν αυτόν που έμοιαζε με τον Ιησού, και τον σταύρωσαν. Υπήρχαν, μάλιστα, κάποιοι από τους μαθητές του Ιησού που τον αρνήθηκαν δώδεκα φορές, παρόλο που προηγουμένως είχαν πιστέψει σε αυτόν!
Έπειτα, οι Χριστιανοί χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:
1) Οι Ιακωβίτες (Μονοφυσίτες), οι οποίοι είπαν: «Ο Θεός ήταν ανάμεσά μας για όσο διάστημα ήθελε, και μετά ανέβηκε στον ουρανό.»
2) Οι Νεστοριανοί (Δυοφυσίτες), οι οποίοι είπαν: «Ο Υιός του Θεού ήταν ανάμεσά μας για όσο διάστημα ήθελε, και μετά ο Θεός τον ανέβασε στον ουρανό.»
3) Οι Μουσουλμάνοι (οι αληθινοί ακόλουθοι του Ιησού, πριν τον ερχομό του Προφήτη Μωχάμμαντ), οι οποίοι είπαν: «Ο δούλος του Αλλάχ και ο Αγγελιαφόρος Του ήταν ανάμεσά μας για όσο διάστημα ήθελε, και μετά ο Αλλάχ τον ανέβασε στον ουρανό.»
Όμως οι δύο πρώτες ομάδες συνεργάστηκαν για να εξαλείψουν την τρίτη, σκοτώνοντας όσους ακολουθούσαν την αληθινή διδασκαλία του Ιησού. Έτσι, η αληθινή θρησκεία εξαφανίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι που ο Αλλάχ έστειλε τον Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) για να αποκαταστήσει την αληθινή πίστη.»
(Τελείωσαν εδώ τα λόγια του Ιμπν Αμπάς)
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ (Όμως αυτοί που δεν πίστεψαν στον Ιησού από τα παιδιά του Ισραήλ) σχεδίασαν (να τον σκοτώσουν), αλλά και ο Αλλάχ σχεδίασε (εναντίον τους και τον έσωσε, τοποθετώντας την ομοιότητά του σε κάποιον άλλον, και έτσι σταύρωσαν τον άλλον). Πράγματι, ο Αλλάχ είναι ο Καλύτερος των σχεδιαστών (δηλ. το σχέδιό Του είναι το πιο ισχυρό, βασισμένο στη δικαιοσύνη και ως ανταπόδοση για το κακό σχέδιο των εχθρών Του). (54)Όταν ο Αλλάχ είπε: «Ω, Ιησού! Πράγματι, θα σε πάρω (ζωντανό) και θα σε ανυψώσω προς Εμένα (με το σώμα και την ψυχή σου), και θα σε εξαγνίσω (απομακρύνω) από εκείνους που αρνήθηκαν την πίστη. Και θα κάνω όσους σε ακολουθήσουν (στην αληθινή πίστη, συμπεριλαμβανομένης της πίστης στον Μωχάμμαντ) ανώτερους (με ισχυρό επιχείρημα και δόξα) από εκείνους που θα αρνηθούν την πίστη, μέχρι την Ημέρα της Ανάστασης. Έπειτα, σε Εμένα θα επιστρέψετε όλοι, και θα κρίνω ανάμεσά σας σε όσα διαφωνούσατε. (55) Όσο για εκείνους που αρνήθηκαν την πίστη (στην αληθινή θρησκεία σου, ω, Ιησού), θα τους τιμωρήσω με επώδυνη τιμωρία τόσο στην εγκόσμια ζωή όσο και στη Μέλλουσα Ζωή, και δεν θα έχουν κανέναν υποστηρικτή. (56) Όσο για εκείνους που πιστεύουν (στην αληθινή θρησκεία σου, ω Ιησού, συμπεριλαμβανομένης της πίστης στον Μωχάμμαντ) και κάνουν ενάρετες πράξεις, (ο Αλλάχ) θα τους ανταμείψει πλήρως. Πράγματι, ο Αλλάχ δεν αγαπά τους άδικους.» (57) }
(Σούρατ Άλ-‘Ιμράν, 3:54-57)
Το δόγμα της σταύρωσης και της σωτηρίας επινοήθηκε από ορισμένους Εβραίους και Χριστιανούς, οι οποίοι το εισήγαγαν στην αγνή θρησκεία του Ιησού. Ισχυρίστηκαν ότι ο Θεός έστειλε τον υιό Του για να σταυρωθεί και να πεθάνει, ώστε με το αίμα του να σώσει την ανθρωπότητα από την αμαρτία του Αδάμ, ο οποίος έφαγε από ένα δέντρο στον Παράδεισο!
Με αυτό το δόγμα, έχουν ακυρώσει το έλεος του Αλλάχ και την Ικανότητά Του να συγχωρεί τις αμαρτίες εκείνων που μετανοούν ειλικρινά. Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνουν ότι οι ιερείς έχουν τη δύναμη να συγχωρούν όλες τις αμαρτίες όσων προσέρχονται στο εξομολογητήριο!
Επιπλέον, έχουν ακυρώσει τη δικαιοσύνη του Αλλάχ, αποδίδοντάς Του ότι καταδίκασε όλους τους ανθρώπους και όλα τα βρέφη εξαιτίας μιας αμαρτίας που δεν διέπραξαν ποτέ! Υποστηρίζουν, επίσης, ότι κάθε νεογέννητο ή παιδί που πεθαίνει πριν βαπτιστεί, θα καταλήξει στην Κόλαση λόγω της αμαρτίας του Αδάμ!
Αν όλοι οι άνθρωποι είναι καταδικασμένοι λόγω της αμαρτίας του Αδάμ, τι γίνεται, λοιπόν, με την αμαρτία του γιου του, του Κάιν, ο οποίος σκότωσε τον αδελφό του, τον Άβελ;
Όλοι οι άνθρωποι είναι απόγονοι του Κάιν, γιατί δεν κληρονόμησαν τη δική του αμαρτία;
Τι συμβαίνει, επίσης, με όλες τις αμαρτίες και τους φόνους που έχουν διαπραχθεί από την αρχή της ανθρωπότητας; Ποιος πρέπει να σταυρωθεί για όλα αυτά;
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Καμία αμαρτωλή ψυχή δεν θα επωμιστεί την αμαρτία κάποιας άλλης. Ακόμα κι αν μια ψυχή φορτωμένη με αμαρτίες ζητήσει από κάποιον άλλον να κουβαλήσει το φορτίο της, τίποτα από αυτό δεν θα του μεταφερθεί, ακόμη κι αν είναι στενός συγγενής της. Η προειδοποίησή σου (ω, Προφήτη) θα ωφελήσει μόνο εκείνους που φοβούνται την τιμωρία του Κυρίου τους χωρίς να την έχουν δει και τελούν την προσευχή. Όποιος εξαγνίζεται, το κάνει μόνο για το δικό του καλό. Στον Αλλάχ βρίσκεται ο τελικός προορισμός. }
(Σούρατ Φάτιρ, 35:18)
Κάθε άνθρωπος θα λογοδοτήσει μόνο για τις δικές του πράξεις, όχι για τις πράξεις των άλλων. Αν πράξει το καλό, θα λάβει καλό· και αν διαπράξει το κακό, θα λάβει κακό.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Όποιος καθοδηγείται, η καθοδήγησή του είναι μόνο προς όφελός του, και όποιος παραστρατεί, η παραστράτησή του είναι μόνο εις βάρος του. Καμία (αμαρτωλή) ψυχή δεν θα επωμιστεί την αμαρτία κάποιας άλλης. Ποτέ δεν τιμωρούμε, μέχρι να στείλουμε πρώτα έναν αγγελιαφόρο (για να προειδοποιήσει). }
(Σούρατ Αλ-Ισρά’, 17:15)
Εκείνοι που επινόησαν το δόγμα της σταύρωσης και της σωτηρίας έχουν αποδώσει ψευδώς λόγια στον Αλλάχ, χωρίς γνώση.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Αλίμονο σε αυτούς που γράφουν το βιβλίο με τα δικά τους χέρια και έπειτα λένε: «Αυτό είναι από τον Αλλάχ (η αυθεντική Τορά)», προκειμένου να λάβουν ως αντάλλαγμα ένα πενιχρό τίμημα! Αλίμονο σε αυτούς για ό,τι έγραψαν τα χέρια τους, και αλίμονο σε αυτούς για ό,τι κερδίζουν από αυτό. }
(Σούρατ Αλ-Μπάκαρα, 2:79)
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει επίσης:
{ (Ο Σατανάς) σας διατάζει μόνο το κακό, τις αισχρές πράξεις και το να λέτε για τον Αλλάχ αυτά που δεν γνωρίζετε. }
(Σούρατ Αλ-Μπάκαρα, 2:169)
Ο Αλλάχ διέταξε τα παιδιά του Ισραήλ να πιστέψουν στον Ιησού και σε όσα έφερε από την αλήθεια, καθώς και να αποδεχθούν τα ευχάριστα νέα που ανήγγειλε για τον ερχομό ενός αγγελιαφόρου μετά από αυτόν. Ωστόσο, κάποιοι από όσους ακολούθησαν τον Ιησού άρχισαν, έπειτα από λίγο χρόνο, να διαστρεβλώνουν τα αυθεντικά του διδάγματα, να διαχωριστούν σε αιρέσεις και να επινοήσουν δόγματα διαφορετικά από την αρχική διδασκαλία του Ιησού.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Και από εκείνους που είπαν: «Εμείς είμαστε Νασάρα (ακόλουθοι και υποστηρικτές του Ιησού)», πήραμε τη δέσμευση (να ακολουθούν τα αυθεντικά διδάγματα του Ιησού), όμως παραμέλησαν ένα μέρος από ό,τι τους είχε διαταχθεί (και διαστρέβλωσαν τη θρησκεία τους). Έτσι, ρίξαμε ανάμεσά τους έχθρα και μίσος μέχρι την Ημέρα της Ανάστασης· και τότε ο Αλλάχ θα τους ενημερώσει για όσα έκαναν (και θα τους το ανταποδώσει ανάλογα). }
(Σούρατ Αλ-Μά’ιντα, 5:14)
Ο ερχομός του Ιησού (ειρήνη σε αυτόν) πριν το τέλος του χρόνου:
Οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι ο Ιησούς (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) θα επιστρέψει πριν το τέλος του κόσμου, όταν η άγνοια για τη θρησκεία θα έχει εξαπλωθεί, οι άνθρωποι θα έχουν απομακρυνθεί από τη θρησκεία και η αδικία θα κυριαρχεί στη γη. Τότε, ο Ιησούς (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) θα έρθει για να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και την ασφάλεια, εφαρμόζοντας τους κανόνες του Ισλάμ.
Θα σπάσει τον σταυρό, ως ένδειξη της ακυρότητας αυτού του δόγματος, θα σκοτώσει το γουρούνι, δηλώνοντας την απαγόρευσή του, και δεν θα δεχθεί από τους ανθρώπους καμία άλλη θρησκεία εκτός από το Ισλάμ. Εκείνη την εποχή, οι ευλογίες θα αυξηθούν και ο πλούτος θα είναι τόσο άφθονος, στο σημείο πουκανείς δεν θα χρειάζεται ελεημοσύνη.
Ο Προφήτης Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) είπε:
«(Ορκίζομαι) μα Αυτόν, στου Οποίου το Χέρι βρίσκεται η ψυχή μου! Κοντεύει να κατέβει (ο Ιησούς), ο υιός της Μαρίας, ανάμεσά σας ως δίκαιος κριτής· θα σπάσει τον σταυρό, θα σκοτώσει το γουρούνι, δεν θα αποδεχθεί την Τζίζια και ο πλούτος θα είναι τόσο άφθονος, στο σημείο που κανείς δεν θα χρειάζεται ελεημοσύνη.»
📜 (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι)
Όλα αυτά θα αποτελέσουν προετοιμασία για την Ώρα, την τελική Ημέρα, όταν οι άνθρωποι θα περάσουν από το στάδιο των πράξεων στο στάδιο της ανταμοιβής ή της τιμωρίας, οδηγούμενοι στην αιώνια ζωή, είτε στον Παράδεισο είτε στην Κόλαση.
Πράγματι, ο πραγματικά επιτυχημένος και ευτυχισμένος είναι αυτός που προετοιμάζεται για εκείνη την Ημέρα, πράττοντας το καλό που θα τον ωφελήσει και αποφεύγοντας το κακό που μπορεί να τον βλάψει.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Την Ημέρα που θα καλέσουμε κάθε ομάδα ανθρώπων με τον ηγέτη τους (που τον ακολουθούσαν στην εγκόσμια ζωή), όποιος θα λάβει το βιβλίο (των πράξεών του) στο δεξί του χέρι, εκείνοι θα διαβάσουν το βιβλίο τους (με χαρά), και δεν θα αδικηθούν ούτε καν όσο είναι το νήμα ενός κουκουτσιού χουρμά. (71) Όποιος, όμως, ήταν σε αυτή (την εγκόσμια ζωή) τυφλός (απέναντι στην αλήθεια), θα είναι (ακόμα πιο) τυφλός στη Μέλλουσα Ζωή (από το να καθοδηγηθεί στον Παράδεισο) και θα είναι στον πιο χαμένο δρόμο. }
(Σούρατ Αλ-Ισρά’, 17:71-72)
Συμπέρασμα
Ο Αγγελιαφόρος Ιησούς (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) είναι ο μοναδικός Αγγελιαφόρος για τον οποίο οι άνθρωποι έχουν διχαστεί τόσο πολύ. Από τη μία πλευρά, οι Εβραίοι τον κατηγόρησαν και τον συκοφάντησαν, ισχυριζόμενοι ότι προερχόταν από μοιχεία, ενώ, από την άλλη, οι Χριστιανοί τον εξύψωσαν υπερβολικά, ισχυριζόμενοι ότι ήταν ο Ίδιος ο Θεός, καθώς και ο υιός του Θεού, και ταυτόχρονα ένας θεός μέσα στο δόγμα της Αγίας Τριάδας!
Από το έλεος του Αλλάχ, είναι ότι δεν μας άφησε να χαθούμε μέσα σε αυτές τις δεισιδαιμονίες και τους μύθους. Διασαφήνισε την αλήθεια για τον Ιησού και τη μητέρα του (ειρήνη σε αυτούς) με λογικά και αδιάψευστα επιχειρήματα. Έτσι, έστειλε τον Αγγελιαφόρο Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) και χάρισε τη σωστή καθοδήγηση στους Μουσουλμάνους, οι οποίοι γνωρίζουν την αληθινή θέση του Ιησού (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) ως δούλος του Αλλάχ και Αγγελιαφόρος Του.
Οι Μουσουλμάνοι δεν έκαναν υπερβολές στη θέση του Ιησού, όπως έκαναν οι Χριστιανοί, που από τη μία πλευρά ισχυρίστηκαν ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος και εισήλθε στη μήτρα της Μαρίας για να γεννηθεί ως θεάνθρωπος, και από την άλλη, ότι ένας άνθρωπος έγινε θεός. Με αυτόν τον τρόπο, υποβίβασαν τη θέση του Θεού -δόξα σε Αυτόν- ενώ ταυτόχρονα ύψωσαν τον άνθρωπο στο επίπεδο της θεότητας!
Αυτή είναι η αλήθεια για τον Ιησού (ειρήνη σε αυτόν), τον οποίο οι Μουσουλμάνοι αγαπούν περισσότερο από τον εαυτό τους, τα παιδιά τους και τα πλούτη τους. Ήταν ένας τιμημένος Αγγελιαφόρος, καταγόμενος από μια γενεαλογία αξιότιμων προφητών. Επίσης, οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι η έλλειψη αγάπης και σεβασμού προς αυτόν, καθώς και η απόρριψη της αποστολής του, συνιστά απόρριψη του Κοράν, του Ισλάμ και του Προφήτη Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν).
Αυτή είναι η αλήθεια και για τη Μαρία (ειρήνη σε αυτήν), την οποία οι Μουσουλμάνοι τιμούν και πιστεύουν ότι ήταν μια αγνή και ευσεβής γυναίκα, καταγόμενη από μια αξιότιμη οικογένεια, όπως έχουν καταστήσει σαφές το Κοράν και ο Αγγελιαφόρος Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν).
Είμαι βέβαιος ότι κάθε αμερόληπτος άνθρωπος που θα διαβάσει όσα αναφέρει το Κοράν για αυτόν τον αξιότιμο Αγγελιαφόρο, τον Ιησού (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν), θα καταλάβει ότι αυτή είναι η αλήθεια που πρέπει να ακολουθήσει.
Δεν υπάρχει κανένα βιβλίο ή θρησκεία που να έχει τιμήσει τον Ιησού (ειρήνη σε αυτόν) και την οικογένειά του, όσο το Ισλάμ. Το Ισλάμ έχει καταστήσει σαφή τη θέση του Ιησού (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν), ότι ήταν ένας δούλος του Αλλάχ και ότι ο Αλλάχ τού έδωσε τη χάρη Του, αναθέτοντάς του την αποστολή του, όπως έκανε και με όλους τους άλλους προφήτες. Όλοι οι προφήτες, παρά τη διάψευση και τους διωγμούς που υπέστησαν από τους λαούς τους, επέδειξαν υπομονή, προκειμένου να ολοκληρώσουν την αποστολή τους και να εκδηλώσουν την υποταγή και την υπακοή τους στον Αλλάχ.
Οι δοκιμασίες των προφητών:
Πολλοί προφήτες δολοφονήθηκαν, άλλοι βασανίστηκαν και άλλοι φυλακίστηκαν, επειδή έφεραν ένα μήνυμα που ερχόταν σε αντίθεση με τις λανθασμένες πεποιθήσεις κάποιων ομάδων ανθρώπων, τα άδικα συστήματα που υποδούλωναν τους ανθρώπους και τους διεφθαρμένους, σατανικούς πόθους.
Ο Νώε (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) υπέμεινε διάψευση και διωγμούς από τον λαό του για 950 χρόνια, αλλά παρέμεινε υπομονετικός. Στο τέλος, ο Αλλάχ τον έσωσε και κατέστρεψε τον λαό του με τον κατακλυσμό.
Ο Αβραάμ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) απορρίφθηκε και διώχθηκε από τον λαό του, ο οποίος τον έριξε στη φωτιά. Όμως, ο Αλλάχ τον έσωσε, καθιστώντας τη φωτιά ακίνδυνη για εκείνον, και τελικά κατέστρεψε τον λαό του.
Ο Μωυσής (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) υπέστη διάψευση και διωγμούς από τον Φαραώ, ο οποίος επιχείρησε να τον σκοτώσει. Όμως, ο Αλλάχ τον έσωσε και έπνιξε τον Φαραώ και τους στρατιώτες του.
Ο Ιησούς (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) απορρίφθηκε και διώχθηκε από τον λαό του. Προσπάθησαν να τον σταυρώσουν και να τον σκοτώσουν, αλλά ο Αλλάχ τον έσωσε από τα χέρια τους.
Ο Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) διώχθηκε από τον λαό του.Προσπάθησαν να τον σκοτώσουν, αλλά ο Αλλάχ τον προστάτευσε και του έδωσε τη νίκη εναντίον των εχθρών του.
Η αλήθεια για τον Ιησού (ειρήνη σε αυτόν):
Ο Ιησούς (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) δεν ήταν ο Θεός, ούτε ο υιός του Θεού, ούτε ένας θεός στο δόγμα της Αγίας Τριάδας.
- Αν ο Ιησούς ήταν ο Θεός, γιατί δεν μπορούσε να καθοδηγήσει όλους τους ανθρώπους; Ήταν ξεκάθαρο ότι η αποστολή του ήταν να μεταδώσει το μήνυμα του Αλλάχ και να καλέσει τα «χαμένα πρόβατα» από τα παιδιά του Ισραήλ -όπως ο ίδιος ανέφερε και όπως καταγράφεται στην Καινή Διαθήκη.
- Αν ο Ιησούς ήταν ο Θεός, γιατί δεν μπορούσε να προστατέψει τον εαυτό του, αφήνοντας τα ίδια του τα δημιουργήματα να τον σκοτώσουν;
- Αν ο Ιησούς ήταν ο υιός του Θεού, γιατί ο «Πατέρας» του δεν τον προστάτεψε, αφήνοντάς τον να πεθάνει στα χέρια παραπλανημένων ανθρώπων;
- Αν, όπως ισχυρίζονται οι Χριστιανοί, στάλθηκε για να σώσει την ανθρωπότητα με το αίμα του, ώστε να την απελευθερώσει από την αμαρτία του Αδάμ, τότε ποιος θα σώσει την ανθρωπότητα από την αμαρτία της σταύρωσης του Θεού -όπως ισχυρίζονται οι Χριστιανοί- ή του υιού του Θεού;
Με ποια λογική μπορούμε να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο;
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, μας χάρισε το δώρο της λογικής, το οποίο μας ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα πλάσματα. Για αυτό δεν μπορούμε να πούμε στους ανθρώπους: «Πίστευε και μην ερεύνα.» Αντίθετα, πρέπει να τους πούμε ότι η ορθή λογική οδηγεί στον δρόμο της αλήθειας.
Η θρησκεία όλων των αγγελιαφόρων και των προφητών ήταν μία, μία θρησκεία που δεν περιέχει τίποτα το αντίθετο προς τη σωστή και ορθή λογική.
Ό,τι συγκρούεται με την ορθή λογική δεν προέρχεται από τους προφήτες, αλλά είναι επινόηση των ανθρώπων, μια παραπλάνηση και ένα σχέδιο του Σατανά, που στόχο έχει να απομακρύνει τους ανθρώπους από τον ίσιο δρόμο και από τη σωστή θρησκεία.
Κάλεσμα προς την αλήθεια:
Για αυτό σε καλώ, ω, αξιότιμε αναγνώστη, να είσαι από εκείνους που όταν διαβάζουν, σκέφτονται· όταν σκέφτονται, συγκρίνουν· και όταν συγκρίνουν, επιλέγουν το σωστό, την αλήθεια και τον ορθό λόγο. Έτσι, θα είσαι από αυτούς που ο Αλλάχ επαίνεσε.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Όσο για εκείνους που αποφεύγουν τη λατρεία των ψεύτικων θεών και στρέφονται με μεταμέλεια προς τον Αλλάχ, υπάρχουν τα χαρμόσυνα νέα (για τον Παράδεισο). Δώσε λοιπόν (ω, Προφήτη) τα χαρμόσυνα νέα στους δούλους Μου, (17) εκείνους που ακούν τα λόγια και ακολουθούν τακαλύτερα από αυτά. Αυτοί είναι εκείνοι που τους καθοδήγησε ο Αλλάχ και αυτοί είναι οι άνθρωποι της λογικής. (18) }
(Σούρατ Αζ-Ζούμαρ, 39:17-18)
Καλώ όλους τους Χριστιανούς, που αναζητούν την αλήθεια, με το ίδιο κάλεσμα που ο Αλλάχ διέταξε τον Αγγελιαφόρο Του, τον Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν), να απευθύνει σε αυτούς.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Πες (ω, Μωχάμμαντ): «Ω, άνθρωποι του Βιβλίου (Εβραίοι και Χριστιανοί)! Ελάτε να συμφωνήσουμε σε έναν δίκαιο λόγο ανάμεσά μας: να μη λατρεύουμε παρά μόνο τον Αλλάχ, να μην Του αποδίδουμε εταίρους στη λατρεία και να μη λαμβάνουμε κανέναν ανάμεσά μας ως Κύριο (όπως λαμβάνετε ανθρώπους ως αγίους, υπακούοντάς τους και λατρεύοντάς τους), εκτός από τον Αλλάχ.» Αν όμως απομακρυνθούν, τότε πείτε: «Να είστε μάρτυρες ότι εμείς είμαστε Μουσουλμάνοι (υποταγμένοι στη Βούληση τουΑλλάχ).» }
(Σούρατ Άλ-‘Ιμράν, 3:64)
Η αναζήτηση της αλήθειας:
Αξιότιμε αναγνώστη, σε καλώ να απομακρύνεις ό,τι μπορεί να σε εμποδίσει από το να δεις την αλήθεια και να την αποδεχθείς. Διότι, όποιος αφήνει αυτά τα καλύμματα να τον εμποδίσουν από το να δει την αλήθεια, βαδίζει προς την καταστροφή.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Πολλοί από τον λαό του Βιβλίου (Εβραίοι και Χριστιανοί) θα ήθελαν να σας επαναφέρουν στην απιστία, αφού έχετε πιστέψει, από φθόνο μέσα τους, αφού η αλήθεια τούς έχει ήδη γίνει φανερή. Για αυτό, να συγχωρείτε και να παραβλέπετε (τη συμπεριφορά τους), έως ότου έρθει η εντολή του Αλλάχ. Πράγματι, ο Αλλάχ είναι για τα πάντα, Ικανός. }
(Σούρατ Αλ-Μπάκαρα, 2:109)
Ο Αγγελιαφόρος που προαναγγέλθηκε στην Αγία Γραφή:
Οι Εβραίοι λόγιοι γνώριζαν από τις γραφές τους ότι ένας αγγελιαφόρος θα εμφανιζόταν στην Αραβία, ειδικά στη Μάκκα και τη Μαντίνα. Για τον λόγο αυτό, πολλοί Εβραίοι εγκαταστάθηκαν στη Μαντίνα και τις γύρω περιοχές. Όταν, όμως, διαπίστωσαν ότι ο Αγγελιαφόρος δεν ήταν από ανάμεσά τους, αλλά ήταν Άραβας, τον αρνήθηκαν και απομακρύνθηκαν από την αλήθεια!
📖 [Αγία Γραφή] Δευτερονόμιον 18:18-19:
«18 Εγώ θα αναδείξω μέσα από τους αδελφούς τους έναν προφήτη σαν εσένα (ω, Μωυσή). Θα βάλω τα λόγια Μου στο στόμα του, και εκείνος θα τους λέει όλα όσα Εγώ θα τον διατάζω. 19 Αν κάποιος δεν δώσει προσοχή στα λόγια Μου, δηλαδή σε αυτά που θα λέει ο προφήτης εξ Ονόματός Μου, Εγώ ο Ίδιος θα τον τιμωρήσω.»
Τα αδέλφια των παιδιών του Ισραήλ είναι οι Άραβες, καθώς τα παιδιά του Ισραήλ προέρχονται από τον Ισαάκ, υιό του Αβραάμ, ενώ οι Άραβες προέρχονται από τον Ισμαήλ, υιό του Αβραάμ.
🔹 Παρατήρηση: Σε κάποιες εκδόσεις της Βίβλου, η φράση «από τους αδελφούς τους» έχει μεταφραστεί λανθασμένα ως «από τον ίδιο τον λαό τους», σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν τους ανθρώπους. Αν βρεις αυτή τη μετάφραση, μπορείς να τη συγκρίνεις με άλλες εκδόσεις, όπως του King James Version.
Η αναφορά στη Μάκκα στην Αγία Γραφή:
Η Μάκκα και οι κάτοικοί της αναφέρονται ξεκάθαρα στην Αγία Γραφή.
📖 Ψαλμοί 84:5-7: «5 Μακάριοι όσοι μένουν στον ναό Σου· Σε υμνούν αδιάκοπα! 6 Μακάριοι οι άνθρωποι που η δύναμή τους βρίσκεται σε Εσένα, που επιθυμούν να έρθουν ως προσκυνητές στον άγιο Σου ναό! 7 Όταν περνούν την κοιλάδα της Μπάκκα (Μάκκα), τη μεταλλάζουν σε πεδιάδα των πηγών, και οι πρώιμες βροχές τής ρίχνουν ευλογίες.»
🔹 Παρατήρηση: Σε κάποιες εκδόσεις της Βίβλου, η λέξη «Μπάκκα» έχει μεταφραστεί λανθασμένα ως «κοιλάδα του θρήνου», παραποιώντας το αρχικό νόημα. Αν βρεις αυτή τη μετάφραση, μπορείς να τη συγκρίνεις με άλλες εκδόσεις, όπως του King James Version.
Το όνομα Μπάκκα είναι ένα από τα ονόματα της Μάκκα, όπως επιβεβαιώνεται και στο Κοράν:
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Πράγματι, ο πρώτος Οίκος (λατρείας του Αλλάχ) που κτίστηκε για τους ανθρώπους ήταν ο Ιερός Οίκος στην Μπάκκα (Μάκκα), ευλογημένος και ως καθοδήγηση για όλον τον κόσμο. }
(Σούρατ Άλ-‘Ιμράν, 3:96)
Η απόρριψη του Αγγελιαφόρου που περίμεναν:
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Όταν τους ήρθε (στους Εβραίους) ένα Βιβλίο (το Κοράν) από τον Αλλάχ, το οποίο επιβεβαιώνει αυτό που είναι μαζί τους (από την πρωτότυπη Τορά και το πρωτότυπο Ιν-τζήλ -Ευαγγέλιο- του Ιησού σχετικά με τον ερχομό και τις περιγραφές του Μωχάμμαντ), -παρότι προηγουμένως είχαν επικαλεστεί (τον Αλλάχ για τον ερχομό του Προφήτη που περίμεναν) για τη νίκη τους έναντι των άπιστων (πιστεύοντας ότι ο Προφήτης θα ερχόταν από τους Εβραίους)-, και όταν τους ήρθε αυτός που τον αναγνώρισαν, τον αρνήθηκαν (επειδή δεν ήταν από τους δικούς τους)! Έτσι, ας πέσει η κατάρα του Αλλάχ στους άπιστους. }
(Σούρατ Αλ-Μπάκαρα, 2:89)
Το κάλεσμα των Μουσουλμάνων προς την αλήθεια:
Το μήνυμα που οι Μουσουλμάνοι μεταδίδουν στους Χριστιανούς και σε όλους τους ανθρώπους πηγάζει από την επιθυμία τους να τους οδηγήσουν στο καλό, τόσο στην εγκόσμια ζωή όσο και στη Μέλλουσα Ζωή.
✔️ Στην εγκόσμια ζωή, μέσα από μια καλύτερη σχέση με τον Δημιουργό και με τους συνανθρώπους τους.
✔️ Στη Μέλλουσα Ζωή, ώστε να σωθούν από τη Φωτιά και να εισέλθουν στον Παράδεισο.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Ας υπάρχει από εσάς μία ομάδα που καλεί (τους άλλους) στο καλό, διατάζει τις καλές πράξεις και απαγορεύει τις απαγορευμένες πράξεις. Αυτοί είναι οι επιτυχημένοι. }
(Σούρατ Άλ-‘Ιμράν, 3:104)
Η αλήθεια οδηγεί στην ευτυχία:
Ελπίζω αυτό το βιβλίο να είναι για εσένα η αφετηρία μιας ειλικρινούς έρευνας που θα εξαλείψει τις προκαταλήψεις και θα σε βοηθήσει να αναζητήσεις τον σωστό δρόμο.
Εύχομαι ολόψυχα σε όλους να βρουν την αληθινή ευτυχία, η οποία βασίζεται στην πίστη στον Αλλάχ.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Εκείνοι (που καθοδηγούνται από τον Αλλάχ) είναι αυτοί που πιστεύουν και των οποίων οι καρδιές καθησυχάζονται με την εξύμνηση του Αλλάχ (και με την απαγγελία του Βιβλίου Του). Πράγματι, μόνο με την εξύμνηση του Αλλάχ οι καρδιές καθησυχάζονται. }
(Σούρατ Αρ-Ρά‘ντ, 13:28)
Ως Μουσουλμάνος, πιστεύω ότι η αληθινή ευτυχία δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο μέσα από το φως μιας αληθινής θρησκείας, η οποία διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων, είτε αυτά αφορούν το σώμα, είτε την ψυχή. Αυτή η θρησκεία είναι το Ισλάμ.
Η απομάκρυνση από την αληθινή θρησκεία και οι επιπτώσεις της:
Αν εξετάσουμε την κατάσταση των μη μουσουλμανικών κοινωνιών, θα παρατηρήσουμε ότι, παρόλο που έχουν σημειώσει τα τελευταία 100 χρόνια τεράστια επιστημονική και οικονομική ανάπτυξη, αντιμετωπίζουν σοβαρά ηθικά, ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα.
✔️ Άνοδος της βίας: στα αθλήματα (πολεμικές τέχνες), στα βιντεοπαιχνίδια, στις ταινίες, στα κανάλια ειδήσεων, στις φυλακές και στα σχολεία.
✔️ Καταστροφή του οικογενειακού θεσμού: αύξηση διαζυγίων και πολλά παιδιά που μεγαλώνουν μακριά από τους γονείς τους.
Όλα αυτά πηγάζουν από την απομάκρυνση από την αληθινή θρησκεία του Αλλάχ και τις εντολές Του, οι οποίες ρυθμίζουν τις υγιείς κοινωνίες.
Ο Αλλάχ, ο Ύψιστος, λέει:
{ Αλλά όποιος αποστρέφεται από την Υπενθύμισή Μου, θα έχει μια άθλια ζωή και, την Ημέρα της Ανάστασης, θα τον φέρουμε τυφλό προς τον τόπο συγκέντρωσης. }
(Σούρατ Τα-Χα, 20:124)
Η ενότητα του μηνύματος όλων των προφητών:
Το Κοράν διασαφηνίζει ότι η αληθινή θρησκεία ενώπιον του Αλλάχ είναι μία, και ότι ο Αλλάχ έστειλε όλους τους αγγελιαφόρους και τους προφήτες, από τον Νώε έως τον Μωχάμμαντ (ειρήνη σε αυτούς), για να μεταδώσουν το ίδιο μήνυμα και την ίδια θρησκεία.
Ο Προφήτης Μωχάμμαντ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν) είπε:
«Το δικό μου παράδειγμα και το παράδειγμα των προφητών πριν από εμένα, είναι σαν αυτό ενός άνδρα που έχτισε ένα σπίτι, το οποίο ολοκλήρωσε σχεδόν τέλεια, εκτός από ένα τούβλο, του οποίου η θέση έμεινε κενή. Μετά κάλεσε τους ανθρώπους για να περικυκλώσουν το σπίτι. Εντυπωσιάστηκαν αλλά του είπαν: «Γιατί δεν τοποθέτησες αυτό το τελευταίο τούβλο;» Ο Προφήτης (ειρήνη σε αυτόν) είπε: «Πράγματι, εγώ είμαι αυτό το τούβλο και είμαι ο τελευταίος των προφητών.».»
📜 (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι)
Όλη η δόξα και όλος ο έπαινος ανήκουν στον Αλλάχ.