Заштита сваком муслиману из Курана и Суннета

Пред вама је збирка молитви потребних сваком муслиману током дана и ноћи у разноразним приликама. Све молитве су пренесене веродостојним путем. Молитве из Ку’рана и веродостојних предаја посланика Мухаммеда, мир над њим.

ЗАШТИТА СВАКОМ МУСЛИМАНУ ИЗ КУР'АНА И СУННЕТА
] Српски – Serbian – صربي [

 

Саид Ал-Кахтани

 

Ревизија и обрада:
Амра Дацић
Љубица Јовановић


2015 - 1436
 

﴿حصن المسلم من أذكار الكتاب والسنة﴾
« باللغة الصربية »


سعيد بن علي بن وهف القحطاني


مراجعة :
عمرة داتسيتش
ليوبيسا يوقانوفيش

 

2015 - 1436
 


РЕЧ ИЗДАВАЧА


У име Бога, Свемилосног, Милостивог!
Захвала припада Богу, Њега хвалимо, од њега помоћ и упуту тражимо. Од Бога, тражимо заштиту од зла наших душа и од наших лоших дела.
Доносим спас и мир на Мухаммеда , нека је над њим, његовом породицом, друговима и над онима који иду његовом упутом, најбољи спас и мир.
Узвишени Бог каже:
“Нисам створио џине и људе осим да ми богослужје чине.“
 И управо ово је сврха људског бивствовања на Земљи  и све што је на њој потчињено је човеку из овог разлога:
“И Он је потчинио вама и ноћ, и дан, и Сунце, и Месец, а и звезде су Одредби Његовој потчињене - заиста, у томе су знаци људима који расуђују - и све оно што је ради вас створио на Земљи врста и боја разноликих. Збиља, у томе су знаци људима који поуку узимају.“
Један од најбољих видова богослужења свакако је зикр (спомињање и сећање на Бога): “И сећајте се Бога и Он ће се вас сећати“; “А кад са Арефата пођете, Бога код Меш‘арил-харама спомињите”; “А кад завршите обреде ваше, ви опет Бога спомињите као што и претке своје спомињете, или још и више.”
Верник има зикр који учи ујутру, затим зикр који учи увече, зикр приликом починка, након буђења, приликом путовања, приликом невоља и несрећа...
Овај зикр чини твој језик “влажним“ од спомињања Бога, штити те од зла, приближава те Богу, брише лоша дела и подиже степене (дереџе) у Рају.
Вернику је зикр, дакле, потребнији од хране и ваздуха, а да проводи своје време у зикру боље му је од забаве и ружног и недоличног говора, од чега ће имати само лоше последице. То потврђује хадис (оно што је Божији Посланик говорио, радио или је неко дело ћутњом одобрио) у којем је један од следбеника питао Божијег Посланика: “Хоћемо ли бити кажњени за оно што говоримо, о Божији Посланиче?” “Немала те мајка! А хоће ли људе на лица у Ватру бацити нешто друго осим ‘жетве њихових језика’“
И све што човек каже биће забележено:
( ما يلفظ من قول إلا لديه رقيب عتيد )
“Он не изговори ниједну реч а да код њега није пратилац приправљени.”
Сходно томе колико неко спомиње Бога, Узвишени Бог, чува га од недаћа или их, пак, ублажава.
       У хадису стоји: “Да кажем: Слава Богу, хвала Богу, нема истинског божанства осим Једног Бога и Бог је највећи - боље ми је него Овај свет и све што је на њему.“
“Ко каже: Слава и Захвала Богу, сто пута у једном дану - биће му избрисани његови греси, па макар их било попут морске пене“ (осим ако не буду велики греси).
Верујући да треба да шири добро и да служи муслиманима Високи саудијски комитет има ту част што издаје књигу “Заштита сваког муслимана“. Иако је по свом обиму мала, књига је велика по томе што међу корицама садржи много добра и зикра(слављење Бога).
Молим Узвишеног Бога да најбољом наградом награди оне који су уложили труд око издавања ове књиге и да та дела буду само ради Њега.

Генерални директор Регионалног уреда
Високог саудијског комитета за Европу
Нассер  И. Абдуррахман ел-Саеед
 

 

 

 


ВРЕДНОСТ ЗИКРА / СПОМИЊАЊА БОГА
Казао је Узвишени Бог: “Сећајте се ви Мене, па ћу се и Ја сећати вас! И захваљујте Ми, а не будите Ми незахвални.” (Кур'ан, Ел-Бекаре: 152)
„О ви, који верујете! Бога често и много спомињите!” (Кур'ан, Савезници: 41)
„ ... и мушкарцима који много Бога спомињу и женама, Бог је, заиста, за све њих опрост и велику награду припремио.“ (Кур'ан, Савезници: 35)
„И у себи спомињи Господара свога ујутру и увече, понизно и са страхопоштовањем и не подижући глас, и не буди немаран!“ (Кур'ан, Бедеми: 205)
Казао је Божији Посланик:
   „Пример онога који се сећа свога Господара  спомињући Га и оног који Га се не сећа је као пример живог човека и мртвог. (Хадис бележе Бухарија и Муслим)
Затим је казао:
„Желите ли да вас обавестим о вашем најбољем делу, које је исто тако: највредније код вашег Владара, корисније од удељивања злата и сребра, значајније и од борбе против вашег непријатеља? Другови одговорише: Да, желимо! - Сећање на Бога Узвишеног.“ (Хадис бележе Тирмизи и Ибн Маџџе )
Казао је и ове речи: „Узвишени Бог каже: 'Ја сам са Својим робом када мисли о Мени. С њим сам кад год Ме се сети. Ако Ме се сети у самоћи, и Ја се сетим њега кад сам сам; ако Ме се, пак, сети док је у друштву, и Ја се њега сетим у још лепшем друштву. Кад ми се приближи за педаљ, и Ја се њему приближим за лакат, а ако Ми се приближи за лакат, Ја се њему приближим за рукохват. Најзад, ако Ми се приближи ходом, Ја ћу се њему приближавати журбом.'“ (Хадис бележе Бухарија и Муслим)
- Од Абдуллаха сина Бусра, нека је Бог задовољан њим, преноси се да је неки човек рекао Божијем Посланику: "О Божији Посланиче, мени се чини да има пуно исламских прописа, па ми кажи неке најважније, којих ћу се придржавати", па му је рекао: "Нека ти језик непрестано спомиње Узвишеног Бога." (Хадис бележе Тирмизи и Ибн Маџџе)

Казао је и:
„Ко проучи ( прочита ) слово из Божије Књиге прибавио је себи добро, а за то добро стиче се десет других добара. Нисам казао: "елиф-лам-мим" - једно је слово, него "елиф" је слово, "лам" је слово и "мим" је слово.“ (Хадис бележи Тирмизи)
Забележен је и овај хадис (казивање):
Преноси се од Укбета, сина Амировог, да је рекао: "Док смо ми боравили на софи, изашао је Божији Посланик, нека је мир над њим, и обратио нам се: “Ко од вас не би желео да сваког дана осване у Бутхани или у Акики и да му ка томе буду дароване по две велике једногрбе камиле на дозвољен  начин а не као поклон родбине?” Одговорили смо: “Сви бисмо то желели, Божији Посланиче.” Тада нам он рече: “Зар нико међу вама не жели да порани у џамију и у њој да поучава или сам да проучава (да чита) два кур'анска одломка - што му је корисније од две камиле; три одломка су му на тај начин вреднија од три камиле; четири од четири камиле и тако редом.” (Хадис бележи Муслим)

Казао је и следеће:
„Ко седне у друштво не споменувши притом Бога, Бог се љути на њега а, такође, ко легне не споменувши Бога, Бог се љути на њега.“ (Хадис бележе Ебу Давуд и Муслим)
Казао је и ово:
„Група која се окупи на једном месту, а притом не спомене Бога и не донесе салават (нека је мир над њим) на свог Посланика, на себе је навукла Божију срџбу. Ако хоће, Бог ће их казнити, а ако неће, опростиће им.“ (Хадис бележи Тирмизи)
Сличну поруку казао је и другом приликом Посланик, нека је мир над њим:
„Скупина која напусти дружење не споменувши при томе Бога као да је устала иза леша магарца, и они су у тешкој несрећи.“ (Хадис бележе Ебу Давуд и Ахме ибн Ханбел )

1) МОЛИТВЕ НАКОН БУЂЕЊА ИЗ СНА
- „Хвала Богу, Који нас оживи након што нас умртви, и Њему се, коначно, све враћа.“ (Хадис бележи Бухари)
- Казао је Божији Посланик, нека је мир над њим: "Онај ко се тргне из сна па проучи: Нема истинског бога осим Бога Јединога, Који Себи равнога нема. Њему власт припада и Њему је захвалност свака. Његова је моћ изнад сваке друге моћи, нека је слављен Бог  и нека Му је хвала: нема истинског бога осим Бога Јединог. Бог је Највећи. Нема моћи и силе осим Божије, Моћног и Великог.” А затим замоли: "Господару мој, опрости ми", биће му опроштено.
А Велид додаје или је (Посланик) рекао: " Ко упути молбу биће му услишена.” Ако још поред тога абдести (верско прење делова тела пре молитве) па клања, биће му молитва примљена. (Хадис бележе Бухари, Ибн Маџџе, и други)
- „Хвала Богу, Који је здравим очувао моје тело, вратио ми моју душу и омогућио ми да Га се сећам спомињајући Га.“ (Хадис бележи Тирмизи)
- Заиста у стварању небеса и Земље, у измени ноћи и дана, постоје јасни знаци за оне који верују; оне, који Бога спомињу стојећи и седећи, и лежећи на боковима својим, и који размишљајући о стварању небеса и Земље говоре: - Господару наш, ниси Ти ово без сврхе створио. Нека си слављен и сачувај нас од Паклене ватре. (Кур'ан, Имранова породица, 190-191)
 
2) МОЛИТВА ПРИЛИКОМ ОБЛАЧЕЊА ОДЕЋЕ
- Хвала Богу, Који ме је обукао овим (овом одећом),  и који ме је опскрбио без моје помоћи и моћи... (Хадис бележе сакупљачи "Сунена" )
 
3) МОЛИТВА ПРИЛИКОМ ОБЛАЧЕЊА НОВЕ ОДЕЋЕ
- Боже мој, Теби хвала. Ти си ме овим обукао. Молим Те за добро, које ми она пружа, и у чијој је функцији, а тражим заштиту код Тебе против њеног зла и онога које из ње може да проистекне. (Хадис бележе Ебу Дaвуд, Тирмизи , Ел Багавии, Шемаил Тирмизи од Албанија)
4) МОЛИТВА ЗА ОНОГА КОЈИ ОБУЧЕ НОВУ ОДЕЋУ
- Износио је, а новом те Бог почастио. (Хадис бележи Ебу Давуд )
- Обуци ново, живи достојанствен и умри као шехид (онај који погине на Божијем путу)!  (Хадис бележе Ибн Маџџе и Ел Бегавии )
 
5) ШТА СЕ ИЗГОВАРА ПРИЛИКОМ ОДЛАГАЊА ОДЕЋЕ
"Бисми-л-Лах" - У име Бога (с Божијим именом). (Хадис бележи Тирмизи  и други)

6) МОЛИТВА ПРИЛИКОМ УЛАСКА У ТОАЛЕТ
- (У име Бога) Боже мој, тражим заштиту код Тебе  против зла ђавола и ђаволица. (Хадис бележе Бухари и Муслим )
 


7) МОЛИТВА ПОСЛЕ ИЗЛАСКА ИЗ ТОАЛЕТА
- За опрост Те молим! (Хадис бележе сакупљачи "Сунена" и Ахмед ибн Ханбел)
 
8) МОЛИТВА ПРЕ ПОЧЕТКА УЗИМАЊА АБДЕСТА
"Бисми-л-Лах" - У име Бога.
 
9) МОЛИТВА НАКОН УЗИМАЊА АБДЕСТА
- Сведочим да нема истинског бога осим Бога Јединог и сведочим да је Мухаммед Његов роб (слуга одани) и Његов посланик. (Хадис бележи Муслим )
- Боже мој, сврстај ме међу оне који се кају и сврстај ме међу оне који су увек чисти! (Хадис бележи Тирмизи )
- Теби слава припада, Боже мој, и трајна захвалност, Сведочим да нема истинског бога осим Тебе. Од Тебе опрост тражим и само се Теби кајем. (Хадис бележи Несаија у делу: "Фи'амели-л-јевм ве лејли '')
10) МОЛИТВЕ ПРИЛИКОМ ИЗЛАСКА ИЗ СТАНА / КУЋЕ /
- У име Бога, у Бога се поуздавам, нема помоћи нити моћи без (осим) Божије помоћи и моћи.
- Боже мој, молим Ти се да не залутам или да не будем заведен, да не посрнем или да не будем наведен на грех, да не чиним насиље или да мени не буде учињено - да не будем глуп или да се на мени неразумност не испољи. (Хадис бележе сакупљачи "Сунена")

11) МОЛИТВА ПРИЛИКОМ УЛАСКА У СТАН
- С Божијим именом улазимо и с Божијим именом излазимо. На Господара нашега се ослањамо. (Хадис бележи Ебу Давуд)
 
12) МОЛИТВА ПРИЛИКОМ ОДЛАСКА У ЏАМИЈУ
- Боже мој, подари ми у срце моје светло и у језик мој светло, осветли ми слух мој и вид мој, даруј ми светло иза мене и испред мене, подари ми изнад мене и испод мене светло. Боже мој, светло ми даруј! (Хадис бележе Бухри и Муслим )
 
13) ДОВА ПРИЛИКОМ УЛАСКА У ЏАМИЈУ
- Склањам се у окриље Бога Великог, пред Његовим лицем часним, под Његову власт правечну - од проклетог ђавола.
У име Бога, и спас и мир Његовом Посланику. Боже мој, отвори ми врата милости Твоје! (Хадис бележи Муслим)


14) МОЛИТВА ПРИЛИКОМ ИЗЛАСКА ИЗ ЏАМИЈЕ
- У име Бога, мир и спас Божијем Посланику; Боже мој, молим Ти се да ме добром обаспеш; Боже мој, заштити ме од проклетог ђавола. (Хадис бележи Ибн Маџџе )


15) ШТА СЕ ИЗГОВАРА ПРИЛИКОМ СЛУШАЊА ЕЗАНА (ПОЗИВ НА МОЛИТВУ)
- Понавља се за мујезином осим код речи: "Дођите на молитву, дођите на спас".
- После ових речи се учи: "Ла хавле ве ла куввете илла  би-л-лах" -“Нема помоћи нити моћи осим Божије (помоћи и моћи)." (Хадис бележе Бухари и Муслим)
- Изговара се: И ја сведочим да нема истинског бога осим Бога, Јединог, Који друга нема, и сведочим да је Мухаммед роб Његов и посланик Његов. Задовољан сам да је мој Господар Бог, да је мој посланик Мухаммед и да је моја вера ислам.
- Ове речи изговарају се након што мујезин проучи: Ешхеду ен ла илахе иллел-Лаху и ешхеду енне Мухаммеден Ресулул-Лахи. (Хадис бележи Ибн Хузејме)
- Изговорити салават на Посланика, нека је мир над њим, након што се проучи прва дова (молитва) непосредно после езана. (Хадис бележи Муслим )
- Учи се: - Боже мој, Господару ове целовите МОЛИТВЕ и молитве која се управо успоставља, подари Мухаммеду велики степен у Рају и свако добро, уздигни га на узвишено место, које си му обећао. (Хадис бележи Бухари)
- За себе се моли Богу између езана и икамета (речи које се изговарају непосредно пре успостављања молитве), јер тада се МОЛИТВА не одбија. (Хадис бележе Тирмизи и Ебу Давуд )
 
16)  РЕЧИ  КОЈИМ  СЕ  ПОЧИЊЕ  НАМАЗ (МОЛИТВА)
(После изговора текбира - Бог је највећи - којим се успоставља молитва )
- Боже мој, одмакни ме од греха на раздаљину колика је од Истока до Запада. Мој Боже, сачувај ме од греха као што се чува бела одећа од прљавштине. Господару мој, очисти ме од греха свим средствима (снегом, кишом и ледом). (Хадис бележе Бухари и Муслим )
- Теби слава припада, Боже мој, и увек си хваљен. Благословљено је Твоје Име, узвишена је Твоја величина и нема бога осим Тебе. (Хадис бележе четворица сакупљача "Сунена")
- Окренуо сам лице своје Ономе Који је створио небеса и Земљу као потврду Своје истинитости, и ја нисам незнабожац. Заиста, моја молитва и моји обреди, мој живот и моја смрт, припадају Богу, Господару светова, Који нема Себи равног. Тако ми је заповеђено и ја сам муслиман. Боже мој, Ти си владар, нема бога осим Тебе. Ти си Господар мој, а ја сам слуга Твој. Према себи сам насиље починио и признајем грехе своје. Због тога опрости ми све грехе моје, јер нико осим Тебе не може грехе опраштати. Покажи ми пут најлепшег понашања, јер лепшем нико осим Тебе не може упутити. Одстрани од мене лош карактер, јер само Ти то можеш да учиниш. Одазивам Ти се и радујем, Боже мој, и сва добра су у Твојим Рукама. Теби се зло не приписује. Ја сам Твој слуга и Теби припадам. Ти си Слављени и Узвишени. Тебе само молим за опрост и Теби се кајем. (Хадис бележи Муслим )
- Боже мој, Господару Гаврила и Михаила и Рафаила, Створитељу небеса и Земље, Зналче скривеног и видљивог  - Ти судиш међу робовима Својим у питањима у којима се они разилазе. Разлучи ми истину од неистине, јер само Ти на Прави пут упућујеш онога кога Ти хоћеш. (Хадис бележи Муслим )
- Заиста је Бог највећи, заиста, Бог је највећи и поново, заиста Бог је највећи. Бесконачна захвалност припада Богу. Свеколика захвалност само Богу припада. Свеколика захвалност припада Богу. Слављен нека си, Боже мој, ујутру и увече. (3X) Бога призивам против ђавола, против његовог даха,  и дошаптавања, и његовог навраћања на зло. (Хадис бележе Ебу Давуд, Ибн Маџџе, Ахмед ибн Ханбел, Муслим )
- Веровесник, нека је мир над њим, приликом ноћних молитви учио је ову молитву: "Боже мој, Теби хвала, Ти си светло небеса  и Земље и онога што је на њима. Хвала Теби, Ти си управитељ небеса и Земље. Хвала Теби, Ти си Истина, и Твоје обећање је истина, и Твој говор је истина, и сусрет с Тобом је истина, и Рај је истина, и Пакао је истина, и веровесници су истина, и Судњи дан је истина, и Мухаммед је истина. Боже мој, Теби сам преданост исказао, и на Тебе се ослањам, и у Тебе верујем, и Теби се кајем, и ради Тебе се сукобљавам с непријатељем и борим против њега; Због тога, опрости грехе које ћу, можда, починити и оне које сам већ починио, оне које сам тајно починио као и оне које сам јавно починио! Ти си мој Бог. Нема бога осим Тебе." (Хадис бележе Бухари и Муслим )

17) МОЛИТВЕ НА РУКУ`У ( ПРЕГИБАЊУ У НАМАЗУ)
- Нека си слављен, Господару мој Велики. (3x)  (Хадис бележе сакупљачи Сунена и Ахмед ибн Ханбел)
- Нека си слављен, Боже мој - Господару наш, и ради Твоје хваљености опрости ми. (Хадис бележе Бухари и Муслим  )
- Слављени, Свети, Господар анђела и Гаврила. (Хадис бележи Муслим)
- Боже мој, Теби руку (прегибање) чиним, у Тебе верујем и ради Тебе сам ислам прихватио, Теби скрушеност исказује мој слух и вид мој, и моје мисли, кости моје и нерви моји, и оно што носе моје ноге. (Хадис бележе Муслим, сакупљачи Суненана, Ибн Маџџе)
- Нека си слављен, Ти, Који поседујеш силу, власт, величину и узвишеност. (Хадис бележе Ебу Давуд, Нисаии, Ахмед ибн Ханбел )
 
18) МОЛИТВЕ НАКОН ПОВРАТКА С РУКУ'А
- Чуо Бог онога ко Га хвали. ( бележи Бухари )
- Господару наш, Теби хвала - бесконачна хвала, лепа хвала у којој је (за нас) сваки благослов. ( бележи Бухари )
- (Господару) Теби хвала која испуњава небеса и Земљу и што Ти хоћеш осим њих. Ти заслужујеш сву хвалу и славу. Најпрече што неки роб каже, а сви смо ми Твоји робови, јесте: "Боже мој, оно што Ти дајеш нико не може ускратити, нити ико може дати оно што Ти ускратиш, а нити икоме користи његова снага  поред Твоје снаге." ( бележи Муслим )

19) МОЛИТВЕ КОЈЕ СЕ УЧЕ НА СЕЏДИ(ПАДАЊЕ НИЧИЦЕ)
- Нека Си слављен, мој највиши Господару! (3пута)  (бележе сакупљачи Сунена и Ахмед ибн Ханбел)
-Теби слава припада, Господару наш. Молим Те хваљеношћу Твојом, опрости ми. (бележи Бухари)
- Слављен, Свети, Господар анђела и Гаврила. ( бележи Муслим )
- Боже мој, Теби на тло ничице падам и у Тебе верујем; Теби сам се потпуно предао. Лице моје на сеџду пада Ономе Који га створи и уобличи, те Који је, на њему, чула за слух и вид отворио: Благодаран је Бог, најлепши Стваратељ. ( бележи Муслим )
- Слављен нека си - Поседоваоче моћи, Величине   и Узвишености. (бележе Ебу Давуд, Несаии, Ахмед ибн Ханбел)
- Боже мој, опрости ми сваки мој грех; мали и велики, прошли и будући, јавни и тајни. (бележи Муслим )
-Боже мој, склањам се под задовољство Твоје пред срџбом Твојом, под опроштај Твој пред казном Твојом, од Тебе тражим заштиту пред Тобом. Нисам у стању испољити Теби захвалу.Ти си Онакав како си о Себи (похвално) рекао. (бележи Муслим)
 
 
20) МОЛИТВЕ КОЈЕ СЕ УЧЕ ИЗМЕЂУ СЕЏДИ (ПАДАЊЕ НИЧИЦЕ)
- Господару мој, опрости ми, Господару мој, опрости ми! ( бележи Ебу Давуд )
- Боже мој, опрости ми и смилуј се, упути ме и учини задовољним (богатим), сачувај ме и опскрбу ми дај, уздигни ме! ( бележе сакупљачи Сунена и Несаии )
 
 
21) МОЛИТВЕ КОЈЕ СЕ УЧЕ ПРИЛИКОМ СЕЏДЕИ - ТИЛАВЕТА
- Сеџду чини лице моје Ономе Који га створи и на њему обликова слух и вид Својом моћи и помоћи. Благословљен је, због тога, Бог, најлепши Стваратељ. (бележе Тирмизи, Ахмед ибн Ханбел, Ел Хаким)
- Боже мој, упиши ми ради ње (МОЛИТВЕ) добро код Себе и олакшај ми тегобе. Учини ми је благом код Себе, и прими је од мене као што си је примио од Свога роба Давида.( бележе Тирмизи, Ел Хаким )

22) МОЛИТВЕ КОЈЕ СЕ УЧЕ НА СЕДЕЊУ ТОКОМ НАМАЗА
- Најлепши поздрави Богу, благослови и добродати; мир теби, Веровесниче, и Божија милост и Његова благодат; мир нама и добрим Божијим робовима. Сведочим да нема истинског  бога осим Бога Јединога и сведочим да је Мухаммед Његов роб и Његов  Посланик. ( бележе Бухари и Муслим )
 
 
23) ПОЗДРАВИ     ПОСЛАНИКУ     ПОСЛЕ ТЕШЕХХУДА ( УЧЕЊА ЕТ-ТЕХИЈАТУ )
- Боже мој, смилуј се Мухаммеду, и његовом потомству, као што си се смиловао Авраму и његовом потомству. Заиста си Ти Хваљени и Вечни. Боже мој, благослови Мухаммеда, и његово потомство, као што си благословио Аврама и његово потомство. Заиста си Ти Хваљен и Вечан. (бележи Бухари)
- Боже мој, смилуј се Мухаммеду, његовим женама и његовом потомству, као што си се смиловао породици Аврама. Боже мој, благослови Мухаммеда, његове жене и његово потомство, као што си благословио Аврама и његову породицу. Заиста, Ти си Хваљени и Вечни. ( бележе Бухари и Муслим )

24) МОЛИТВА НАКОН ПОСЛЕДЊЕГ  ТЕШЕХХУДА, А ПРЕ СЕЛАМА
- Боже, призивам Те да ме сачуваш од загробне казне и од казне Пакла, од овосветских оносветских искушња, те од искушња Месиха Деџала. (бележе Бухари и Муслим )
- Боже, склањам се у окриље Твоје пред загробном казном и пред искушењем Месиха Деџала, те пред искушењима овог и будућег света. Боже, тражим заштиту се од греха и зла (несреће). (бележе Бухари и Муслим)
- Боже, заиста сам себи починио насиље много, а грехе не опрашта нико други осим Ти. Зато, опрост ми Свој поклони и смилуј ми Се! Заиста, једино си Ти Опроститељ Милостиви. (бележе Бухари и Муслим )
- Боже, опрости ми моје раније грехе и касније, оне што починих потајно и на јави, оне у којима нисам мере имао као и оне о којима Ти знаш боље од мене. Ти си Први и Последњи. Нема бога мимо Тебе! (бележи Муслим )
- Боже, помози ми да истрајем у сећању на Тебе, и у захвалности према Теби, и у покорности према Теби. ( бележе Ебу Давуд и Несаии )
- Боже, у Твоје се окриље склањам пред тврдичлуком и плашљивошћу, те пред претераном старости. Призивам Те против искушења овосветске и загробне казне ! ( бележи Бухари )
- Боже , подари ми Рај, а склони од  паклене ватре.( бележи Ебу Давуд )
- Боже, тако Ти Твога познавања скривеног света и Твоје моћи над створеним - поживи ме тако да живот буде добро по мене, а усмрти ме, ако знаш да је моја смрт добро за мене.
- Боже, молим Ти се за моје страхопоштовање према Теби о питању скривеног света и света посведоченог. Молим Ти се за реч Истине у задовољству и срџби, и молим  Те за умереност у изобиљу и сиромаштву. Молим Ти се за неисцрпно благостање. Боже, молим Ти се за радост  којој краја нема, и молим Ти се за задовољство Твоје након пресуде Твоје, и за одмор од живота након смртног часа. Молим Те за ужитке гледања у Лице Твоје, за неутољиву жеђ сусрета с Тобом, који ми неће несрећу приредити нити губитак, а нити искушење заблуде. Боже, улепшај нас одећом веровања и учини нас од оних који упућују и учини нас од упућених.       (бележе Несаии и Ахмед ибн Ханбел )
- Боже, заиста, молим Ти се, о Боже, јер Ти си Један Једини, Уточиште сваком, Који није родио и рођен није, и Коме нико раван није - да ми опростиш грехе моје, јер си, заиста, Ти Опроститељ Милостиви. (бележе Несаии и Ахмед ибн Ханбел)
- Боже, заиста Ти се молим, Теби, Коме припада свака хвала, осим Кога другог бога нема, Који јеси сам опстојећи, Који  друга  немаш.  Дарежљиви,  саздаватељу  небеса  и Земље, Поседоватељу величине и племенитости, Живи, Одржаватељу, молим Те Џеннет ми подари, а од ватре ме заклони! ( бележе сакупљачи Сунена )
- Боже, ја се, заиста, молим само Теби, и сведочим да си само Ти Бог и да нема истинског бога осим Тебе, Једног, Уточишта сваког - (бића), Који није родио и рођен није и Коме нико раван није. ( бележе Ебу Давуд, Тирмизи,Ибн  Маџџе, Ахмед ибн Ханбел )
25) МОЛИТВЕ НАКОН ПРЕДАЈЕ СЕЛАМА
( којим се завршава намаз)
- Бога за опрост молим -(3 пута), Боже, Ти си Мир и Ти га дајеш, благодаран си Ти, Поседоватељу величине и племенитости. ( бележи Муслим )
- Нема  истинског бога  осим  Бога  Јединога,  Који друга нема. Њему припада сва власт и Он над сваком ствари има моћ. Боже, нико не може спречити оно што си Ти дао, а нити дати оно што Ти не дајеш. Никоме не користи његова снага поред Твоје снаге. (бележи Бухари )
- Нема истинског бога осим Бога Јединога, Који друга нема. Њему припада сва власт и сва захвалност. Он над свачим има моћ. Нема помоћи нити моћи над Божијом помоћи и моћи. Нема истинског бога осим Бога Јединог и никога мимо Њега не обожавамо. Њему припада благодат, поштовање и сећање. Нема истинског бога осим Бога Јединог. Њему искрено веру исповедамо, макар се безбожницима и не допадало. ( бележи Муслим )
 
- Слављен нека је Бог и свака Му хвала. Бог је највећи (33x), нема  истинског бога осим Бога Јединог, Који друга нема. Њему припада власт и хвала. Он над свим моћ има. ( бележи Муслим )
- Проучи се поглавље Ихлас, Свитање, Људи, по једанпут после подневске, послеподневске и вечерње молитве, а по три пута после јутарње и предвечерње молитве.  (бележе Ебу  Давуд и Несаии )
- Проучи се: "ајету-л-курсијји" после сваке молитве. ( бележи Несаи)
- Нема истинског бога осим Бога, Јединог, Који друга нема. Њему сва власт и захвалност припада. Он оживљава и усмрћује, и Он над свим има моћ. Учи се десет пута после јутарње и предвечерње молитве (10X). (бележе Тирмизи и Ахмед ибн  Ханбел)
- Боже, од Тебе молим корисно знање, лепу опскрбу и дело прихваћено код Тебе - учи се након јутарње обавезне молитве. ( бележе Ибн Маџџе и други )
 
26) МОЛИТВЕ КОЈЕ СЕ УЧЕ У "ИСТИХАРА" НАМАЗУ
- Преноси Џабир, син Абдуллахов, Бог нека је задовољан са њим следеће: "Божији Посланик, нека је над њим Божија милост и мир , поучавао  нас  је истихари - молитви за сваку прилику, као што нас је поучавао поглављима из Кур'ана: Ако вас притисну какве бриге, приступите обављању  добровољне молитве/ затим проучите ову молбу: Боже, Тебе питам за одговор (решење) помоћу Твог знања, и од Тебе помоћ тражим помоћу Твоје помоћи; Молим Те за Твоју велику доброту, јер Ти то можеш, а ја не могу, и јер Ти то знаш, а ја не знам. Ти си Једини зналац тајног. Боже,  (ако је у Твом  знању ) ово добро по мене, моју веру и мој живот, и моју смрт   ( именовати о чему се ради ), или рећи: за оно што ћу одмах или касније доживети, омогући да се догоди, и олакшај ми, затим ме благослови  тим. А ако ће у овоме (делу, догађају) бити зло по мене, веру моју, и живот и смрт моју, отклони га од мене и мене сачувај од њега. Учини ми у томе добро по мене - како год да буде, затим ме учини задовољним с тим." ( бележи Бухари )
- Неће се кајати онај који од Бога решење тражи и онај ко се посаветује са искреним верницима, те на неки начин свој случај учини себи јасним. Бог је, у том смислу, казао: "Посаветуј се с њима у стварима, а када се одлучиш, поуздај се тада у Бога.”  ( Кур'ан, Имранова породица:159 )
27) МОЛИТВЕ КОЈЕ СЕ УЧЕ ЈУТРОМ И НОЋУ
- У ноћ уђосмо и ноћ дочека свеколика власт Божија (а у јутарњој молби рећи ће се: јутро дочекасмо и јутро дочека свеколика власт Божија). Хвала Богу и нема бога осим Њега Јединог, Који друга нема. Њему припада сва власт и свака захвалност и он над свачим има моћ. Боже, молим Те за сва добра ове ноћи (јутра) и за добра после ње (њега). Господару мој, Теби се склањам пред леношћу и злоћудом охолошћу. Теби се склањам пред казном Пакла и загробном казном. (бележи Муслим )
- Боже, Твојом вољом јутро дочекасмо и Твојом вољом у ноћ уђосмо. Твојом вољом живимо, по Твојој вољи умиремо и по Твојој вољи бивамо поново проживљени (а ноћна гласи: Боже, Твојом вољом у ноћ улазимо и јутро дочекујемо, Твојом вољом живимо и умиремо и Теби се враћамо). ( бележи Тирмизи )
- Боже , Ти си Господар мој, нема бога осим Тебе, створио си ме и ја сам роб Твој, ја сам на трагу завета Теби датог, и обећања Твог у границама својим. Теби се склањам пред злом које сам починео, Теби се враћам с помоћу благодати Твоје према мени, Теби признајем грехе своје. Стога, опрости ми, јер осим Тебе нико други грехе не опрашта. ( бележи Бухари )
- Бог ми је сам довољан, нема бога осим Њега. На Њега се ослањам, и Он је Господар Престола величанственог (учи се 7 пута јутром и навечер). ( бележе Ибн Синии и  Ебу Давуд)
- Помоћу савршених Божијих речи заштићујем се од сваког зла ( учити 3x ).
- Боже, молим опрост и заштиту Твоју на овом свету и на Будућем. Боже, молим опрост и заштиту Твоју у породици и имовини мојој. Боже, покриј моја срамна дела, а умири моју бојазан. Боже, сачувај ме с моје предње стране, те од свега што ме може задесити с леђа, с десне или леве стране и одозго. Призивам Твоју Величину да не будем шчепан одоздо. ( бележе Ебу Давуд и Ибн Маџџе )
- Боже, Познаваоче скривеног и појавног (света), Саздаваоче небеса и Земље, Господару свега и његов Поседоваоче: сведочим да нема бога осим Тебе, Теби се склањам пред злом моје душе, и пред злом ђавола и његовог неверовања, те да ме сачуваш од чињења зла према себи или било ком муслиману. ( бележе Ебу Давуд и Тирмизи )
- С именом Божијим; кад се Његово име спомене, никакво зло на Земљи и на небесима не може се починети (3x). (бележе Ебу Давуд и Тирмизи)
- Задовољан сам да ми је Бог Господар, вера ислам, Мухаммед, нека је над њим Божија милост и мир,  веровесник (3x). ( бележе Ахмед ибн Ханбел и Тирмизи )
- Нека је слављен и хваљен Бог у размерама бројности Његових створених бића, у размери задовољства које је Сам Себи одредио, тежине Његова престола и мноштвене осебујности Његових речи. (бележи Муслим )
- Нека је слављен и хваљен Бог (100x). (бележи Муслим)
- О Ти Живи, Постојани, молим Те за обилату милост Твоју - поправи стање моје свако и не препусти ме себи самом ни једног трена! ( бележи Ел Хаким )
- Нема истинског бога осим Бога, Јединога, Који друга нема. Њему припада власт над свачим и сва захвалност. Он све може (над свим има моћ). (100x) (бележе Бухари и Муслим )
- Казао је Божији Посланик, нека је над њим Божија милост и мир: Свако ко, чим ујутро устане, изговори молбу - "Нема истинског бога осим Бога, Јединога, Који друга нема. Њему припада сва власт и захвалност и Он је изнад свега" - имаће награду у вредности онога ко ослободи роба из Исмаиловог потомства, биће му побрисано десет греха, биће уздигнут за десет степена, заштићен од ђавола све  до  ноћи.  А када у ноћ уђе и проучи  исто, следи му то исто све до јутра. (бележи Ибн Маџџе )
- Веровесник је ујутро и навечер изговарао молбу - "Јутро смо дочекали у крилу ислама, на принципима шехадета (речи: нема истинског бога осим Бога Јединог), у вери Веровесника нашег, Мухаммеда, нека је над њим Божија милост и мир, и у вери праоца нашег Аврама искреног монотеисте, муслимана, који није идолопоклоник. ( бележи Ахмед ибн Ханбел)
- по три пута јутром и вечером - Аббдуллах, син Хабибов, преноси да је Божији посланик Мухаммед, нека је над њим Божија милост и мир, рекао: "Изговарај!" - Шта ћу изговарати, Божији Посланиче? - Учи поглавље Искреност, Свитање и Људи, кад наступи ноћ и осване јутро по три пута, неће ти требати ништа више за било што или против било чега.( бележе Ебу Давуд и Тирмизи)-( и Ајетул-курсијју у јутро и ноћи ) (бележи Ел Хаким )

28) МОЛИТВЕ ПРЕД ОДЛАЗАК НА СПАВАЊЕ
- Сваке ноћи кад би, Посланик, Бог му се смиловао и спасио га, пошао на спавање и легао у постељу,  саставио  би  отворене дланове према лицу, пухнуо у њих  и проучио (у њих) поглавља Искреност, Свитање и Људи, те потом потрао длановима своје тело колико може дохватити, почевши од главе и предњег дела тела; то би поновио три пута. ( бележе Бухари и Муслим )
- Када легнеш у постељу, пре него што заспеш, проучи: “Ајетул-курсијју" до краја. Бог ће ти одредити чувара да ти се ђаво не приближи у току ноћи, све до јутра. ( бележи Бухари )               
- Ко ноћу проучи последња два одломка поглавља "Ел-бекаре", биће му доста: "Верује Посланик у оно што му је достављено (обављено) од његова Господара и верници..." (  285 и 286 ) ( бележе Бухари и Муслим)
- Када неко након што се пробудио из сна устане из постеље, нека, пре него што поново легне, добро отресе свој покривач (рубове његове) три пута, јер он не зна шта је после њега у њу ушло. А кад се већ наслони у постељи,нека изговори молбу:  „С Твојим именом, Господару мој, легох на бок и ако буде Твоја воља, подићи ћу  се. Ако  узмеш моју душу,  буди  милостив према њој, а ако је вратиш, заштити је као што си заштитио Своје добре робове!“ (бележе Бухари и Муслим )
- Боже, Ти си, заиста, створио моју душу и Ти је умртвљујеш. Теби припада њена смрт и њен живот, па ако је оживиш - заштити је, а ако је умртвиш - опрости јој. Боже, Тебе молим за опрост! ( бележе Муслим и Ахмед ибн Ханбел )
- Посланик је, пошто би положио своју десну руку под десну слепоочницу, проучио: “Боже, сачувај ме од казне Своје на дан када будеш оживео Своје робове.“ ( 3x ) ( бележе Тирмизи и Ебу Давуд )
- С Твојим именом, Боже мој, умирем и живим. (бележе Бухари и Муслим)
- "Хоћете ли (вас двоје) да вас упутим на нешто што је по вас боље од било каквог слуге? Кад пођете у постељу, на спавање, изговорите: "Слављен нека је Бог" (33x), "Хвала Богу" (33) и "Бог је највећи"(34) - ето, то вам је боље од ма ког слуге. (бележе Бухари и Муслим)
- Боже ,  Господару седам небеса и Престоља  великог, Господару наш и свега што постоји, Ти Који дајеш да зрневље и коштице проклијају, Објавитељу Старог завета, Јеванђеља и  Кур'ана  - Теби се склањам пред злом свачијим, Ти си Тај Који свим управљаш, Боже мој, Ти си Први, и пре Тебе није било ништа, Ти си Последњи, и после Тебе неће бити ничег,Ти си Видљиви, и изнад Тебе не постоји ништа, Ти си Скривени, и без Тебе ништа не постоји,                ослободи нас дуга и учини нас независним од сиромаштва! ( бележи Муслим )
- Хвала Богу, Који нас нахрани и напоји, те Који Себе учини нама довољним и Који нам се смилова. Па, колико је оних који за себе немају заштитника и скрбника! ( бележи Муслим)
-Боже, Познаваоче скривеног и појавног, Ствараоче небеса и Земље, Господару свега и његов Поседоваоче, сведочим да нема бога осим Тебе. Теби се склањам пред злом душе моје и пред злом ђавола и његова многобоштва, да себи учиним зло или да у зло увучем било ког муслимана.     ( бележе Тирмизи, Ебу Давуд )
- Посланик, нека је над њим Божија милост и мир, не би заспао пре неголи проучи два поглавља: Падање ничице и Власт. ( бележе Тирмизи и Несаии )
- Када се одлучиш ићи у постељу, претходно се абдести попут абдеста за молитву, потом лези на десни бок и проучи молбу: „Боже, Теби предадох душу своју, и опоручих стање своје, и управих лице своје, и препустих (склоних) леђа своја из жеље и страха, јер нема склоништа ни спасилишта пред Тобом осим код Тебе. Верујем у Твоју Књигу, коју си спустио, и у Твога Веровесника, кога си послао.“ ( Па ако умреш, умрећеш у вери исламу.)( бележе Бухари и Муслим )
 
29) МОЛИТВЕ КОД ПРЕВРТАЊА У СНУ
- Преноси Аиша, Бог био задовољан са њом,  да је Божији Посланик, нека је над њим Божија милост и мир, када би се у сну преврнуо (с бока на бок) изговарао ову молбу: „Нема истинског бога осим Бога, Једнога и Силнога, Господара небеса и Земље и простора међу њима, Милог Опроштаватеља.“ (бележе Ел Хаким, Несаија у делу: "Фи амели-л-јевм ве лејли")
30) МОЛИТВА ПРОТИВ НЕМИРА  И  СТРАХА   У   СНУ, ТЕ  АКО  ЈЕ  НЕКО  ПОГОЂЕН ОСЕЋАЈЕМ ТУГЕ
- Заштиту тражим помоћу Божијих савршених Речи пред срџбом  Његовом  и  казном   Његовом,   против  зла  робова Његових, те против ђаволских наговарања на зло  и њихова присуства. (бележе Тирмизи и Ебу Давуд)
 
31) МОЛИТВЕ КОЈЕ СЕ УЧЕ ПОСЛЕ СНОВИЂЕЊА ИЛИ  САЊАЊА
- Сновиђење лепог долази од Бога, а сањање ружног од ђавола. Кад неко од вас сања шта му је драго, нека то не прича осим ономе ко му је драг. (бележе Бухари и Муслим)
- Онај ко сања сан који му није драг, нека у леву страну пухне три пута, и потом проучи: "Тражим уточиште код Бога"- молећи Га за заштиту против ђавола и ружног сна. - ( 3x ) ( бележи Муслим )
                                                                                     "Неће никоме сан обзнанити." (бележи Муслим )
"Преврне се на другу страну." ( бележи Муслим )
"Устане и обави добровољну молитву  ако то жели." ( бележи Муслим )
 
32) КУНУТ - МОЛИТВЕ (НА ВИТР-МОЛИТВИ)
- Боже, упути ме међу оне које си већ упутио, опрости ми с онима којима си већ опростио, преузми одговорност нада мном с онима над којима си већ преузео, сачувај ме од зла одлука које си већ донео, јер Ти прописујеш ствари, а не обратно, не уздиже се онај кога си Ти већ одбацио. Благословљен си, Господару наш, и Узвишен. ( Четворица сакупљача Сунена, Ахмед ибн  Ханбел, Ед-Даримии, Ел Хаким, Ел Бејхекии )
-Боже, склањам се под задовољство Твоје пред срџбом Твојом, под опроштај Твој пред казном Твојом, заштиту тражим од Тебе пред Тобом, јер ја не могу обухватити границе хвале и поуздања у Тебе. Ти си онакав како си о Себи (похвално) рекао. ( Четворица сакупљача Сунена,Ахмед ибн Ханбел, Ибн Маџџе )
- Боже, Тебе обожавамо и Теби молитву обављамо, Теби ничице падамо и Теби журимо, Теби, Теби служимо и Твојој се милости надамо, Твоје се казне плашимо. Твоја казна, заиста, безбожнике сустиже. Боже, ми, уистину, помоћ од Тебе тражимо, и опрост од Тебе молимо, и на добру Теби захваљујемо. Не поричемо Те, него верујемо у Тебе. Теби се покоравамо и одричемо се оних који Тебе не верују. ( бележи Ел Бејхекии у "Ес-суннету-л-кубра")
 
33) МОЛИТВА ПОСЛЕ СЕЛАМА ВИТР-НАМАЗА
- Посланик, нека је над њим Божија милост и мир, практиковао је на витр–молитви учити поглавља: "Себбихисме Раббике-л-е 'ала", " Кул ја ејјухе-л-кафирун" и "Кул Хуве-л-Лаху Ехад", да би потом послије селама проучио дову: „Слављен нека си, Свети Владару, Господару анђела и  Гаврила“ - (3x), с тим да би трећи пут молбу проучио наглас и полако. (бележе Несаии и Ед-Дарул Кутнии )
 
34) МОЛИТВЕ ПРОТИВ ЗАБРИНУТОСТИ И ЖАЛОСТИ
- Боже, ја сам, заиста, роб Твој, син роба Твога, син робиње Твоје. Мој положај је у Твојој руци, ја сам подложан и надамном се спроводе прописи, правичност по мене је одлука Твоја, зато, призивам Те свим Твојим именима којима си Себе  или их у Својој Књизи објавио или их неком од Твојих бића саопштио, или их, пак, задржао код Себе као знање недокучивог, призивам Те да ми Кур'ан учиниш пролећем срца мог, светло, светлом груди мојих, разбистрењем туге моје и одходом брига мојих. ( бележи Ахмед ибн Ханбел )
- Боже, заштиту од Тебе тражим од бриге и жалости, од изнемоглости и лености, шкртости и успаничености, те пред теретом дуговања и људске надмоћи. ( бележи Бухари )
 
35) МОЛИТВЕ ПРОТИВ ТУГЕ И ПОТИШТЕНОСТИ
- Нема истинског бога осим Бога, Великог и Благог. Нема истинског бога осим Бога, Господара Престола великог. Нема истинског бога осим Бога, Господара Небеса и Господара Земље, Господара Престола милостивог. ( бележе Бухари и Муслим )
- Боже, за милост Твоју  молим, И  зато  не препусти  ме самом себи ни једног тренутка. Удобри ми цело моје стање. Нема бога осим Тебе. ( бележе Ебу Давуди Ахмед ибн Ханбел )
- Нема бога осим Тебе. Нека си слављен Ти, заиста сам ја био међу грешницима. ( бележе Тирмизи и Ел Хаким)
- Бог, Бог је Господар мој, Коме ја не претпостављам ништа. ( бележи Ебу Давуд )
 
36) МОЛИТВЕ - УЧЕ СЕ  ПРИ СУСРЕТУ  СА НЕПРИЈАТЕЉЕМ ИЛИ С ОНИМ  КОЈИ ИМА ВЛАСТ
- Боже, молимо Те да њихове сплетке на њих усмериш и код Тебе се склањамо пред њиховим злима. (бележи Ебу Давуд )
- Боже, Ти си Онај од Кога снагу узимам и помагач мој. Помоћу Твојом сам вођен, Твојом помоћи побеђујем и Твојом помоћи борим се. (бележи Ебу Давуд и Тирмизи )
- Бог нам је довољан, и диван ли је Он Скрбник! ( бележи Бухари )
37) МОЛИТВЕ - УЧЕ СЕ КАД НЕКОГА ОБУЗМЕ  СУМЊА  У  ВЕРОВАЊЕ
Проучи: „Тражим уточиште код Бога“ - Тако ће доћи крај ономе у што сумња. (бележе Бухари и Муслим)
Проучи:  „Верујем у Бога и Његове посланике“ ( бележи Муслим )
Проучи речи Узвишеног Бога: „Он је Први и Последњи, Видљиви и Скривени. Он сваку ствар  познаје.“ (бележи Ебу Давуд )
 
38) МОЛИТВЕ - УЧЕ СЕ ЗА ОСЛОБОЂЕЊЕ ОД ДУГА
- Боже, заштити ме дозвољеним Својим од  забрањеног Твога и учини ме богатим     (независним) добротом Твојом од сваког другог осим Тебе. (бележи Тирмизи)
- Боже, склањам Ти се пред бригама и тугом, пред немоћи и леношћу, шкртости и кукавичлуком, теретом дуга и насиљем људи.(бележи Бухари )
 
39) МОЛИТВА - КАДА КЛАЊАЧА ОБУЗМЕ ЂАВО ( током молитве )
Преноси Осман, син 'Асов, да се обратио Посланику, рекавши му: - Божији Посланиче, између мене и моје молитве и учења испречио се ђаво и побркао ме. Посланик му одговори: - То је ђаво по имену Хинзеб. Када га осетиш, проучи: "Тражим уточиште код Бога...",окрени се малкице у леву страну и трипут учини као да пљујеш. Па сам тако поступио и с тим се више нисам сретао. (бележи  Муслим )
 
40) МОЛИТВА-УЧИ СЕ КАД ЧОВЕКУ ПОСТАНЕ ТЕШКО
- Боже мој, не може бити лакоће мимо оног што Ти не учиниш. Ти, ако хоћеш, и тешко учиниш лаким. ( бележе Ибн Хиббан и Ибн Синаии )

41) МОЛИТВА И ПОСТУПАК КОЈИ ВАЉА УЧИНИТИ НАКОН  ШТО  СЕ  УЧИНИ ГРЕХ
- Сваком вернику, који почини грех, па потом узме лепо абдест (верско прање), клања два реката, и затим замоли Бога за опрост, Бог опрости почињени грех. (бележе Ебу Давуд и Тирмизи)
 
42) МОЛИТВЕ   КОЈЕ    СЕ    УЧЕ   ЗА ОДСТРАЊИВАЊЕ  ЂАВОЛА  И ЊЕГОВА НАВОЂЕЊА НА ЗЛО
- Учење: "Тражим уточиште код Бога" (бележе Ебу Давуд и Тирмизи)
                                                                                - Учење езана. (бележе Бухари и Муслим)
- Учење прописаних молби и учење Кур'ана. ( Ово потврђује хадис који бележи Муслима:"Не претварајте куће у гробове. Ђаво бежи из куће у којој се учи поглавље Бекаре." )  ( Муслим 1/ 539 )
 
43) МОЛИТВЕ - УЧЕ СЕ КАДА СЕ  ДОГОДИ НЕШТО  НЕПОЖЕЉНО  И  КАД ЧОВЕК БУДЕ САВЛАДАН НЕКОМ СИТУАЦИЈОМ
- Јак верник је бољи и Богу дражи од слабог верника. У сваком погледу у обојици има добра. Помоћ тражи и не клони, а када те нешто задеси, не реци: "Да учинех тако и тако", него кажи: "Бог је то одредио и што је хтео, учинео је.”Заиста, "да сам" - отвара простор за ђаволски посао. (бележи Муслим )
 
44) МОЛИТВА КОЈОМ СЕ ЗАШТИЋУЈУ ДЕЦА
- Преноси син 'Аббасов, Бог био задовољан с њима двојицом, да је Посланик, Бог му се смиловао и спасао га, учио молбу за заштиту унука Хасана и Хусејна, која гласи: „Заштиту Божију молим за вас помоћу Божијих савршених речи пред ђаволом и пред злим погледом.“ (бележи Бухари)

45) МОЛИТВЕ - УЧЕ СЕ ПРИЛИКОМ ПОСЕТЕ БОЛЕСНИКУ
- Посланик, нека је над њим Божија милост и мир, приликом посете болеснику изговорио би ове речи: "Не било опасно. Бог ти с овим грехе очистио, ако Бог да." (бележи Бухари)
- Сваки болесник, кога посети брат муслиман пре него овом наступи смртни час и проучи му седам пута дову: Молим Узвишеног Бога, Господара Престола великог, да ти здравље да - оздравиће. (бележе Ебу Давуд и Тирмизи)

46) ВРЕДНОСТИ ПОСЕТЕ БОЛЕСНИЦИМА
- Алија,  син  Ебу - Талибов,  прича  да  је  чуо Посланика како каже: "Када неко посети свог брата муслимана, кренуо је пут рајског палмињака, а пошто седе, прожме га Божија милост. Ако га посети изјутра, седамдесет хиљада анђела салават доносе на њега све до ноћи, а ако га посети ноћу, седамдесет хиљада анђела уче њему салавате све до  јутра. ( бележе Тирмизи и Ибн Маџџе)
 
47) УЧЕ ИХ БОЛЕСНИЦИ У ОЧАЈНОМ СТАЊУ
- Боже, опрости ми и смилуј ми се! Придружи ме друштву Најузвишенијег. (бележе Бухари и Муслим)
- Аиша, Бог био задовољан њоме, преноси да је Посланик, Бог му се смиловао  и спасао  га,  стављао  руке  у  воду,  па  потом  тако влажним потирао своје лице и изговарао ову молбу: "ла илахе илле-л-Лах" - Нема истинског бога осим Бога Јединог - смрт наступа у стањима агоније. (бележи Бухари)
- Нема истинског бога осим Бога, Бог је највећи, нема бога осим Бога Јединог, нема бога осим Бога Јединог, Који друга нема, нема истинског бога осим Бога, нема помоћи нити моћи осим од Бога.( бележе Тирмизи и Ибн Маџџе)
 
48) ПОДСЕЋАЊЕ ЧОВЕКА НА САМРТИ ДА ИЗГОВОРИ ШЕХАДЕТ
- Онај чије последње речи буду: нема истинског бога осим Бога Јединог, ући ће у Рај. (бележи Ебу Давуд )
 
49) МОЛИТВА - УЧИ СЕ НАКОН ПРЕСЕЉЕЊА НА  БУДУЋИ СВЕТ  НЕКОГА
- Ми, заиста, Богу припадамо и сви Му се, без сумње, враћамо. Боже, даруј ми у овом (несрећи), и након ње подари ми веће добро! ( бележи Муслим )
 
50) МОЛИТВА- УЧИ СЕ ПРИ СКЛАПАЊУ
- Боже, опрости - томе и томе (по имену), уздигни његово место међу онима који су зарадили Твоју упуту (Рај) и одреди му наследника међу онима који остају (на овом свету). Опрости нама и њему, Господару светова! Гроб му учини широким простором и удобним и осветли му га. ( бележи Муслим )
 
51) ЏЕНАЗЕТСКЕ (ПРИЛИКОМ САХРАНЕ) МОЛИТВЕ
- Боже, опрости му и смилуј се, грехе му побриши и сачувај га, почасним га местом благодари и широким учини улазак у гроб, очисти га водом, снегом и хладним ваздухом, очисти га од греха као што белу одећу чистиш од прљавштине! Удели му кућу (оносветску) бољу од његове овосветске и другу бољу од његове овосветске! У Рај га уведи и заштити га казне загробне ( и од ватре паклене )! ( бележи  Муслим )
- Боже, опрости нашим живима и нашим мртвима, нашим присутним и нашим одсутним, нашим млађима и нашим старима, мушким и женским! Боже, онога кога поживиш међу нама, учини да живи у исламу, а онога кога на Будући свет преселиш, пресели га у вери! Боже, не ускрати нас Твојих награда њему и не скрени нас с правога пута после њега! (бележе Ибн Маџџе и Ахмед ибн Ханбел)
- Боже, дотични је у Твојој заштити и у досегу Твоје брзине - зато, заштити га од страдања у гробу и од паклене казне! Ти си Поседоваоц искрености и Истине - па због тога опрости му и смилуј му Се, јер, заиста, Ти си Опроститељ Милосрдни. (бележе Ибн Маџџе и Ахмед ибн Ханбел)
- Боже, роб Твој, син робиње Твоје потребује милост Твоју, а Теби не треба казна његова. Ако буде доброчинитељ, повећај број његових дела, а ако буде грешник, не обазири се на грехе његове! ( бележи Ел Хаким )
 
52) ЏЕНАЗЕТСКА МОЛИТВА ЗА МАЛОЛЕТНО ДЕТЕ
- Боже, учини ово малолетно дете добитком и залихом његових родитеља и заговорником, чијем ће заговарању бити удовољено! Боже, учини да наша добра дела, с његовим заговарањем, буду тежа на вредности, те ради њега повећај награду њему и његовим родитељима! Састави га с добрим верницима и учини га залогом Аврама! Својом милошћу га заштити од ватре пакла! (бележи Бин Баз у " Ед-дурусу-л-мухаммети ли аммети-л-уммети" )
- Боже мој, учини га нашом заложеном вредношћу, те нашим претходником и наградом! (бележи Ел Багавии )
 
53) РЕЧИ ( МОЛИТВА ) КАО ИЗРАЗ САОСЕЋАЊА И САУЧЕШЋА
- Богу припада оно што је узео и Његово је оно што је Он дао. Код Њега се све догађа по одређеној мери. Зато, стрпи се и веруј у то! ( бележе Бухари и Муслим )
- Бог ти награду увећао и помогао да лакше поднесеш своју бол, те опростио грехе твом умрлом - било би исправно. ( бележи Ибн Хиббан )
54) МОЛИТВА - УЧИ СЕ ПРИЛИКОМ СПУШТАЊА УМРЛОГ У ГРОБ
- С Божијим именом и по суннету (пракси) Божијег Посланика (поступамо). (бележе Ебу Давуд и Ахмед ибн Ханбел)
55) МОЛИТВА - УЧИ СЕ НАКОН ЗАГРТАЊА ГРОБА УМРЛОГ
- Посланик, нека је над њим Божија милост и мир, након што се загрне гроб земљом, стао би изнад гроба и обратио се присутним (клањачима џеназа - молитве): "Затражите опроста за брата вашег и замолите му присебност, јер сада га анђели питају!” (бележе Ебу Давуд  и Ел Хаким )

56) МОЛИТВА - УЧИ СЕ ПРИЛИКОМ ПОСЕТЕ ГРОБЉУ
-Мир с вама, становници смртничких домова верника муслимана! Ми ћемо се, ако Бог да, прикључити вама! Бога молимо да нама и вама опрост Свој дадне! (бележи Муслим)
 
57) МОЛИТВЕ - УЧЕ СЕ ПРИЛИКОМ ЈАКИХ ВЕТРОВА
- Боже, молим Те да ово (невреме) издобри и заштиту Твоју тражим пред несрећом која би се могла догодити! ( бележе Ебу Давуд и Ибн Меџџе)
- Боже, молим Те да ветар буде добро, као такав за добро које он у себи носи и за добро које сам собом доноси, а заштиту код Тебе тражим против зла ветра, као таквог, те против зла којег он у себи носи и кога собом доноси! (бележе Бухари и Муслим)
 
58) МОЛИТВА - УЧИ СЕ ПРИ ЈАКОЈ ГРМЉАВИНИ
+ Када би Абдуллах, син Зубејров, чуо грмљавину, прекинуо би разговор и изговорио ову дову:  „Слава Ономе Кога гром слави хвалом, а анђели  из страха према њему!“ (забележено у "Ел Муветта")
 
     59) КИШНЕ МОЛИТВЕ
-Боже, спусти нам посвуда обилну кишу, пријатну и плодну, корисну и нештетну, што брже и без одлагања. ( бележи Ебу Давуд )
- Боже, кишу нам обилну спусти! Кишу нам обилну спусти! Кишу нам спусти, молимо Те! (бележе Бухари и Муслим)
- Боже, кишом обилном напоји Своје робове и Свој животињски свет! Рашири милост Своју и оживи ову Своју замрлу земљу! (бележи Ебу Давуд )
 
60) МОЛИТВА - УЧИ СЕ КАДА ПАДА КИША
- Боже, за кишу корисну молим Те! ( бележи Бухари )

61) МОЛИТВА - УЧИ СЕ НАКОН ПАДАЊА КИШЕ
- Киша нам је подарена добротом Божијом и Његовом милошћу. (бележе Бухари и Муслим )
 
62) МОЛИТВА - УЧИ СЕ КАО МОЛИТВА ЗА ПРЕСТАНАК ВЕЛИКИХ КИША
- Боже, изван нашег окружења спусти ове кише, а не на нас! О Боже, на хумусно земљиште и на кршовите стене, у утробе долина и кореништа дрвећа (испразни кишне облаке )! (бележе Бухари и Муслим)
 
63)МОЛИТВА - УЧИ СЕ ПРИЛИКОМ ВИЂЕЊА ХИЛАЛА ( МЛАДОГ МЕСЕЦА)
- Бог је највећи, Боже, учини нам га добродошлим у знаку сигурности и вере, мира и ислама, те помоћи у ономе што Ти волиш и што Те радује. Наш Господар и твој Господар (месече) јесте Бог. ( бележе Тирмизи и Ед-Даримии)

64) ИФТАРСКЕ (ПРИЛИКОМ ПРЕКИДА ПОСТА) МОЛИТВЕ
- Нестала је жеђ, натопиле се жиле, а награда је осигурана, ако Бог хтедне! (бележе Ебу Давуд и други)
 
65) МОЛИТВЕ - УЧЕ СЕ ПРЕД ПОЧЕТАК ОБРОКА
168. Када неко од вас седне за оброк, нека проучи:"С именом Божијим", а ако заборави проучити пре почетка оброка, нека проучи када се сети: „С именом Божијим на почетаку и на крају“. (бележе Ебу Давуд и Тирмизи)
- Онај кога опскрби храном нека се захвали речима: „Боже, благослов нам дај у храни и храни нас бољом од ње!“ А онај кога Бог напоји млеком нека се захвали речима:“Боже мој, благослови ово млеко и повећај нам његову  количину!“ ( бележи Тирмизи )
66) МОЛИТВЕ - УЧЕ СЕ ПОСЛЕ ОБРОКА
-Хвала Богу, Који ме нахрани и опскрби без моје помоћи и моћи!  ( бележе сакупљачи Сунена )
- Богу припада велика, лепа и благословљена захвалност на овој опскрби, части нас редовно и не учини нам ову опскрбу последњом. Господару наш, ми без хране не можемо  опстати. (бележи Бухари )
67) МОЛИТВА ГОСТА ДОМАЋИНУ – ПОСЛЕ ЈЕЛА
- Боже, благослови им оно чиме си их опскрбио, опрости им и смилуј им се! (бележи Муслим)
68) МОЛИТВА ОНОМ КО НАПОЈИ ИЛИ ТО ХТЕДНЕ  УРАДИТИ
- Боже, нахрани оног ко је мене нахранио и напоји оног ко је мене напојио! ( бележи Муслим )
69) МОЛИТВА ДОМАЋИНУ КОЈИ НАС УГОСТИ ИФТАРОМ
- Постачи код вас ифтарили, добри оброковали и анђели на вас салавате доносили! (бележи Ебу Давуд)

70) ПОНАШАЊЕ ПОСТАЧА КАДА БУДЕ ПОЗВАН ДА ПРИСТУПИ ТРПЕЗИ
- Када будете позвани да приступите оброку - приступите! Ако постите, онда учите молитве за домаћину, а ако не будете постели - седите за трпезу! (бележи Муслим)

71) МОЛИТВА - УЧИ СЕ КАД СЕ УГЛЕДАЈУ РАНИ ПЛОДОВИ
- Боже, благослови нам плодове наше, и благослови нам град наш; благослови нам мере наше (за мерење плодова) и благослови нам опскрбу нашу! (бележи Муслим)
 
 
72) МОЛИТВА - ( ПОСТУПАК ) КАДА НЕКО КИХНЕ У НАШОЈ БЛИЗИНИ
177. Када неко од вас кихне, нека каже: „Хвала Богу.“ Тада ћете му узвратити: „ Бог ти се смиловао“. Ви на то узвратите: „ Бог вас (те) упутио и улепшао ваше (твоје) стање!“ (бележи Бухари)

73) МОЛИТВА - УЧИ СЕ ОЖЕЊЕНОМ - УДАТОЈ
- Бог те благословио и сваку ти благодат дао! Бог вас саставио у добру! (бележе сакупљачи Сунена и Несаии)
 
74) МОЛИТВА - УЧИ ЈЕ МЛАДОЖЕЊА САМ СЕБИ, ТЕ МОЛИТВА КОЈА  СЕ УЧИ КАДА  КУПИМО  СЕБИ   КАКВУ  ЖИВОТИЊУ
- Када се неко између вас ожени, или за кућне породичне потребе унајми послугу, нека изговори молбу: „Боже, молим Те да буде најбоља и да оно чему је она по нарави склона, буде добро.“
- А ако, пак, купи мужјака камиле ( или, пак, какву другу животињу ), нека је узме за врхове рогова или главе, те нека изговори исту молбу! ( бележе Ебу Давуд и Ибн Маџџе )
 
75) МОЛИТВА ПРЕ ПОЛНОГ ОДНОСА У БРАКУ
- Боже, склони нас од ђавола и склони ђавола од онога чиме си нас опскрбио! (бележе Бухари и Муслим)

76) МОЛИТВА ПРОТИВ ИЗЛЕВА СРЏБЕ
- Бога призивам против ђавола проклетог! (бележе Бухари и Муслим)

77) МОЛИТВА КАДА УГЛЕДАМО НЕСРЕТНИКА
-Хвала Богу, Који ме заштити од онога што је тебе задесило и даде ми предност над много чиме што је створио! ( бележи Тирмизи )


 
78) МОЛИТВА - УЧИ СЕ У КРУГУ СКУПА
- Омер, Бог био задовољан с њим, преноси да је бројао како је Божији Посланик, нека је над њим Божија милост и мир, у току дружења  са друговима, изговарао по стотину пута: „Господару мој, опрости ми и покајање моје прими, јер Ти си, заиста, Онај Који покајања примаш и грехе опрашташ!“  (бележе Тирмизи и груги)

79) МОЛИТВА ЗА ИСКУПЉЕЊЕ СКУПА (КРУГА ДРУЖЕЊА)
- Нека си слављен, Боже, и нека Ти је хвала; сведочим да нема бога осим Тебе. Од Тебе опроста тражим и Теби се кајем!( бележе сакупљачи Сунена)
- Аиша, Бог био задовољан њоме, преноси следеће: Божији Посланик, нека је над њим Божија милост и мир, редовно  је свако дружење са друговима, свако учење Кур'ана и сваку молитву, завршавао речима, што је навело Аишу да му се обрати: "Божији Посланиче, још те не видех да си завршио дружење, учио Кур'ан или обавио молитву, а да ниси завршавао тим речима?" Одговорио  јој  је:  - Да, ко исправно  говори (добро ради)  као завршни чин, на то дело се ставља печат, а ко, ипак, говори (или уради) лоше, оне (те речи) му дођу као искупљење, а гласе: "Нека си Слављен и Хваљен, Боже мој! Нема Бога осим Тебе, Кога ја за опрост греха молим и Коме се искрено кајем!” (бележе Несаија у делу: "Фи' амели-л-јевм ве лејли" и Ахмед ибн Ханбел)
 
80) МОЛИТВА ЗА ОНОГ КОЈИ ТИ КАЖЕ: "БОГ ТИ  ОПРОСТИО"
- Абдулах, син Серџисов, казује нам: "Дошао сам код Посланика, нека је над њим Божија милост и мир, и с њим јео, после чега сам му се захвалио:
- Бог ти опростио, Божији Посланиче! А он ми одговори: ''и теби!'' (бележе Несаија у делу: "Фи' амели-л-јевм ве лејли" и Ахмед ибн Ханбел)
 
81) МОЛИТВА ЗА ОНОГА КО ТИ УЧИНИ ДОБРО
- Бог те наградио добрим. (И тиме ће се захвалити.) ( бележи Тирмизи )
82) МОЛИТВА КОЈОМ СЕ МОЛИ БОЖИЈА ЗАШТИТА ОД АНТИХРИСТА
                                                                                                      
187. Ко научи напамет првих десет одломака из поглавља "Пећина", биће сачуван од Антихриста. Проучити "Тазим уточиште код Бога" на последњем тешеххуду сваке молитве - за заштиту од смутње лажног Месије. (Погледај молитве број 55 и 56.)
 
83) МОЛИТВА ЗА ОНОГА КОЈИ ТИ КАЖЕ ДА ТЕ ВОЛИ ЗАРАД БОГА
-Волео те Онај ради Кога ме волиш! ( бележи Ебу Давуд )
 
84) МОЛИТВА ЗА ОНОГА КОЈИ ТИ ПОНУДИ МАТЕРИЈАЛНУ ПОМОЋ
- Бог  ти благослов дао у породици твојој и имовини твојој!   ( бележи Бухари )

85) МОЛИТВА  ЗА  ОНОГ  КО  ТИ  ПОЗАЈМИ СРЕДСТВА  У СЛУЧАЈУ ПОТРЕБЕ
- Бог те благословио, породицу и имовину твоју! Награда за давање зајма је захвалност и враћање дуга на време. (бележе Несаија у делу: "Фи' амели-л-јевм ве лејли" и Ибн Маџџе )
 
86) МОЛИТВА  КОЈОМ  СЕ ЗАШТИЋУЈЕМО ОД СТРАХА  ПРЕД     МНОГОБОШТВОМ
- Боже, заштити ме да многобоштво не учиним према Теби свесно, и молим Те да ми опростиш за оно што починим несвесно! (бележе Ахмед ибн Ханбел и други)
 
87) МОЛИТВА КОЈОМ МОЛИМО ЗА ОНОГ КОЈИ НАМ  СЕ ЗАХВАЛИ  МОЛБОМ  НА НАШЕМ ПОКЛОНУ  ИЛИ МАТЕРИЈАЛНОЈ ПОМОЋИ (МИЛОСТИЊИ)
- Аиша, Бог био задобољан с њом, казује нам: "Једном, када је Посланику била поклоњена овца, Посланик се захвалио речима: "Двоструко ти био дарован!" - Када се слуга Аишин вратио, она га упита: "Шта кажу?" - Он јој одговори: „Рекли су: Нека вас Бог благослови!“  Аиша тада узврати: „Нека и њих Бог благослови!“ - Узвратимо им како су нам зажелели, тиме ће награда наша нама остати. ( бележи Ибн Синии)
 
88) МОЛИТВА КОЈОМ СЕ ЧОВЕК ОГРАЂУЈЕ ОД  ГАТАЊА
- Боже мој, само Ти будућност познајеш, и нема добра осим Твога.  Нема  бога осим Тебе! (Учи се када чујемо или видимо да то неко чини - одређује свој правац кретања према кретању птица, верујући да му птице доносе добро.) (бележи Ахмед ибн Ханбел и Ибн Синии)
 
89) МОЛИТВА КАДА  СЕ  ПОЂЕ  НА  ПУТ  ПРЕВОЗНИМ   СРЕДСТВОМ
- С Божијим именом (полазим). Хвала Богу. Слављен нека је Онај Који нам је омогућио ово путовање за које ми нисмо били способни. Ми се, заиста, Господару нашем враћамо. Хвала Богу, хвала Богу, (и још једном) хвала Богу. Бог је највећи, Бог је највећи, Бог је највећи. Нека си слављен, Боже. Заиста сам починио насиље према себи, зато - опрости ми. Јер, грехе, засигурно, не опрашта нико други осим Тебе!  (бележи Ебу Давуд и Тирмизи)

90) ПУТНА МОЛИТВА (ДРУГА)
- Бог је највећи, Бог је највећи, Бог је највећи. Нека је слављен Онај Који нам је омогућио ово путовање, а ми га не бисмо били способни обавити сами. Ми се, заиста, Господару нашем враћамо. Боже, молимо Те да нас прати добро на путу нашем и оданост Теби, а од наших дела само она којима си Ти задовољан! Боже, олакшај нам ово путовање, а раздаљину његову подношљивом! Боже, Ти си Господар на путу и Чувар у породици, зато  - заштити ме од замора и несрећа на путу, те туге која би ме могла задесити због имовине и породице! - А, када се поврати кући с пута, проучи се иста молитва и још дода: „Враћамо се и трајно кајемо, Богу своме побожни и захвални!“ (бележи Муслим)
 


91) МОЛИТВА - УЧИ СЕ ПРИЛИКОМ УЛАСКА У НЕКО  СЕЛО  ИЛИ  ГРАД
- Боже, Господару седам небеса и онога што она наткриљују, Господару седам Земаља и онога што оне држе, Господару ђавола и оног кога су они завели, Господару ветрова и оног што они носе, молим Те за добробит овог насеља и за добробит његових становника, те за добробит свега што се у њему налази! Заштиту Твоју тражим од зла овог насеља, те од зла његових становника  и свега оног што је у њему! (бележе Ел Хаким, Ибн Синии, Несаии)

92) МОЛИТВА - УЧИ СЕ ПРИЛИКОМ УЛАСКА У ТРЖНИЦУ / ЧАРШИЈУ
- Нема истинског бога осим Бога Јединога, Који Себи равног нема. Њему припада сва власт и захвалност. Он проживљава и усмрћује, и Он је Живи, Који не умире. У Њега је свако добро и Он је изнад сваког. (бележе Тирмизи и Ел Хаким)


93) МОЛИТВА - УЧИ СЕ КАДА ЧУЈЕМО ДА ЈЕ ЖИВОТИЊА КИХНУЛА
"Бисми-л-Лах" - С Божијим именом. ( бележи Ебу Давуд)
 
94) МОЛИТВА - УЧИ ЈЕ ПУТНИК ЗА ОНЕ КОЈИ ОСТАЈУ
- Остављам вас на бригу Богу, Чија се брига не може изгубити! ( бележе Ахмед ибн Ханбел и Ибн Маџџе )
 
95) МОЛИТВЕ - УЧЕ ИХ ПУТНИЦИМА ОНИ КОЈИ ОСТАЈУ
- Богу поверавам веру твоју, полог твој и завршетке дела твојих.      (бележе Ахмед ибн Ханбел и Тирмизи )
- Бог ти увећао твоју оданост Њему, опростио ти грехе  и олакшао ти чињење добрих дела где год да се нађеш!  ( бележи Тирмизи )
 
 
96) МОЛИТВА ПРИЛИКОМ УСПИЊАЊА НА БРДО  ИЛИ  ПЛАНИНУ   И   СИЛАСКА  С ЊИХ
- Џабир, нека је Бог задовољан с њим, казује нам: - Кад бисмо се попели на какву узвишицу, проучили бисмо текбир (Бог је највећи), а кад бисмо се спустили с ње, учили бисмо "Слављен нека је Бог"! (бележи Бухари)
 
97) МОЛИТВА - УЧИ ЈЕ ПУТНИК КОЈИ ПОРАНИ НА ПУТ
- Нека чује Онај који слуша хваљење Бога, нека нам учини лепим (могуће) неприлике! Господару наш, буди нам Пратиоцем и добротом нас Својом обрадуј! Од Бога тражимо уточиште пред ватром Пакла! ( бележи Муслим )
 

 

98) МОЛИТВА - УЧИ  СЕ  ПРИЛИКОМ ЗАУСТАВЉАЊА   У   НЕКОМ   МЕСТУ НА ПУТОВАЊУ ИЛИ КАКВОМ  ДРУГОМ ПРИСТАНИШТУ
- Помоћу Божијих савршених речи уточиште тражим се против зла свега што је створио!   (бележи Муслим )
 
99) МОЛИТВА - УЧИ СЕ ПО ПОВРАТКУ С ПУТА
- Син Омеров, Бог  био задовољан с њима двојицом, казује да је Божији Посланик, након битке или обављеног ходочашћа, у повратку на сваком узвишењу проучио ову молбу: „Нема истинског бога осим Бога Јединога, Који Себи равног нема. Њему припада сва власт и захвалност. Он је моћнији изнад свега другог. Враћамо се и кајемо, обожавајући нашег Господара и Бог је испунио Своје обећање, хвалећи Га, помогао је Свога роба и све противнике Сам поразио!“ (бележе Бухари и Муслим)
 
 
100) КАКО ЋЕ ПОСТУПИТИ ОНАЈ КОГА ЗАДЕСИ НЕШТО ДРУГО ШТО  ГА ОБРАДУЈЕ ИЛИ  ГА, ПАК, ОНЕРАСПОЛОЖИ
- Посланик би, Бог му се смиловао и спасио га, када би му се догодило нешто чему би се обрадовао, изговарао речи: „Хвала Богу, по Чијој се благодати збивају добри догађаји“. А када би му се догодило нешто чему се не би радовао, изговарао би ову молбу: „Хвала Богу на свему (што даје)!“ (бележи Ибн Синии)
 
101) ВРЕДНОСТ ИЗГОВАРАЊА САЛАВАТА НА  ПОСЛАНИКА,  НЕКА ЈЕ НАД ЊИМ БОЖИЈА МИЛОСТ И СПАС
- Казао је Посланик, Бог му се смиловао и мир подарио: "Онога ко мене једним салаватом  спомене, Бог ће десет пута споменути!" (бележи Муслим )
- Казао је Посланик, Бог му се смиловао и мир подарио: "Не претварајте гроб мој у светилиште, него салаватима ме спомињите! Ваши салавати стижу до мене ма где да их изговорили." (бележе Ебу Давуд и Ахмед ибн Ханбел)
                          
-  Казао је Посланик, Бог му се смиловао и мир подарио: "Шкртица је онај у чијем присуству буде споменуто моје име, а он ме салаватом не спомене! (бележе Тирмизи, и други)
 
102) ШИРЕЊЕ СЕЛАМА / ИСЛАМСКОГ ПОЗДРАВА
- Казао је Посланик, Бог му се смиловао и мир подарио: "Нећете ући у Рај док не будете веровали, а нећете веровати док се не будете међусобно волели! Хоћете ли да вас упутим ка нечему што ће међу вама успоставити љубав, ако га будете упражњавали? Називајте селам једни другима!" (бележи Муслим)
- Казао је Аммар, син Јасиров, Бог био задовољан с њим: "Ко састави три врлине обухватио је целину веровања: непристрасност према себи, ширење селама међу светом, помагање сиромашних онда када је и сам потребан. (бележи Бухари)
- Абдуллах, син Омеров, нека је Бог задовољан њима двојицом, казује да је неки човек упитао Веровесника, Бог му се смиловао и мир му подарио: "Шта се у исламу сматра међу најбољим делима?" Посланик му је одговорио: "Храном  нахрани онога коме је потребна и селам називај ономе кога познајеш и оном кога не познајеш! (бележе  Бухари и Муслим)
 
103) КАКО ПОСТУПАТИ КАДА СЕ ЧУЈЕ ПЕВАЊЕ  ПЕТЛА  И  РЕВАЊЕ МАГАРЦА
-  Када чујете петла да кукуриче, молите Бога за доброте Његовим речима: "Боже, подари ми из Твоје доброте" - јер петао је видео мелека, а ако, пак, чујете ревање магарца - проучите: "Тражим заштиту од Бога" - јер магарац је спазио ђавола!

104) КАКО ПОСТУПАТИ КАДА СЕ ЧУЈЕ ЗАВИЈАЊЕ  ПАСА НОЋУ
-  Када чујете завијање паса и ревање магарца ноћу, проучите: "Tражим заштиту од Бога" - јер су те животиње спазиле оно што ми не можемо видети. (бележе Ебу Давуд и Ахмед ибн Ханбел )

 

105) MОЛБА- УЧИ СЕ ЗА ОНОГА КОГА СИ KУДИО
- Ебу - Хурејре приповеда да је чуо Божијег Посланика како каже: "Боже, којег год да сам верника грдио - приближи га тиме Себи на Дану судњем!   ( бележе Бухари и Муслим )
 
106) КАКО ЋЕ ПОСТУПАТИ МУСЛИМАН У ЧИЈЕМ   ПРИСУСТВУ   НЕКО   ХВАЛИ  ДРУГОГ  МУСЛИМАНА
- Казао је Посланик, Бог му се смиловао и мир му подарио: "Ако неко од вас буде хвалио свога пријатеља, нека обавезно каже: „Ја га знам таквог, а Бог најбоље зна о њему. Није ми намера да иког прецењујем изнад оцене Божије. Ја само износим своје мишљење о споменутом.” (бележи Муслим)
107) МОЛИТВА КОЈА СЕ УЧИ ИЗМЕЂУ ДЕСНОГ УГЛА КАБЕ И ЦРНОГ КАМЕНА   (ЕЛ-ХАЏЕРУЛ-ЕСВЕДА)
- Посланик, Бог му се смиловао и мир му подарио, вршећи таваф око Кабе, учио је следећу молбу између њеног десног угла и Црног камена:  „Господару наш, дај нам добро на овоме свету и добро на другоме свету! Сачувај нас паклене ватре!“ (бележе Ебу Давуд, Ахмед ибн Ханбел и Ел Бегавии у "Шерхус-сунне")

108) МОЛИТВА  КОЈА СЕ  УЧИ ПРИЛИКОМ БОРАВКА  НА  САФФИ  И  МЕРВИ
- Џабир нам, описујући Посланиково ходочашће, преноси следеће: Пошто би се приближио Саффи, Посланик би проучио одломак из Кур'ана: "инне-с-Сафа  ве-л-Мервете мин ше' аири-л-Лахи"- Саффа и Мерва су Божија часна места ... - Почео је на начин како је Узвишени Бог  почео. Дакле, почео би од Саффе, попевши се на њу, одакле му је поглед досезао до Божијег храма Ка'бе, потом би управио лице своје према Кибли, изговоривши: "Нема истинског бога осим Бога Јединога, Који Себи равнога нема. Њему припада сва власт и захвалност и Он је изнад свега. Нема истинског бога осим Бога Јединога, Који обећање Своје испуни и роба Свога помаже, и све противнике Сам порази!" Потом би Богу молбу учинео, а онда би то понављао три пута. А у другом предању се наводи да је то исто Посланик обављао на Мерви. ( бележи  Муслим )
 
109) МОЛИТВА КОЈА СЕ УЧИ НА АРЕФАТУ
- Најбоља молитва је она која се изговара на дан Арефата, те најбоље што сам ја учио и посланици пре мене јесте: „Нема истинског бога осим Бога Јединога, Који Себи равног нема. Њему припада сва власт и захвалност. Он је изнад свега!“ (бележи Тирмизи)

110) МОЛИТВА КОЈА СЕ УЧИ КОД "МЕШ'АРИЛ ХАРАМА" - ЧАСНОГ ХРАМА
- Преноси Џабир, Бог био задовољан с њим, да би Посланик узјахао камилу  засеченог уха ( Касву ) и  кренуо од Меш'арил-харама, те би се управио према Кибли и учио молитве и изговарао текбире изговарајући: „Нема истинског бога осим Бога и Он је Један Једини...“ Тако би стајао све до појаве јаког јутарњег руменила, а покренуо би се тек пред непосредни излазак сунца. (бележи Муслим)
111) ИЗГОВАРАЊЕ  ТЕКБИРА (БОГ ЈЕ НАЈВЕЋИ)   ПРИЛИКОМ БАЦАЊА КАМЕНЧИЋА КОД ОБРЕДА КАМЕНОВАЊА  ЂАВОЛА
- Божији Посланик, Бог му се смиловао и мир му подарио, приликом сваког од три каменовања ђавола, код сваког баченог каменчића изговорио би текбир, потом би искорачио напред и проучио молбу окренувши се према Кибли подигнутих руку. Тако је поступао при првом и другом бацању. Приликом трећег каменовања, после сваког баченог каменчића би изговорио текбир и повукао се без заустављања. (бележе Бухари и Муслим)
 
112) ИЗГОВАРАЊЕ ТЕКБИРА (ПРИЛИКОМ   ТАВАФА – КРУЖЕЊА ОКО КАБЕ)  У РАЗИНИ  УГЛА  КАБЕ У КОМЕ  ЈЕ ЦРНИ  КАМЕН
- Божији Посланик је, Бог му се смиловао и мир му подарио, обављао таваф / обилазак око Кабе / и на камили. Кад год би стигао до угла с Црним каменом, управио би према њему свој штап (или што би му се нашло у рукама)    и изговорио текбир. (бележи Бухари)
 
113) МОЛИТВА ПРОТИВ НЕПРИЈАТЕЉА
- Боже, Достављачу Књиге, Који брзо  сравнаш рачуне. Порази противнике! Боже, порази их све и уздрмај их (разори их )! ( бележи Муслим )
 
114) МОЛИТВА - УЧИ СЕ ПРИЛИКОМ СТРАХА
ОД НЕКОГА (ГРУПЕ ИЛИ НАРОДА)
- Боже, запретај их чим Ти је воља! (бележи Муслим)

115) МОЛИТВА - ИЗГОВАРА СЕ ПРИЛИКОМ ДИВЉЕЊА (ЧУЂЕЊА) ИЛИ ТАЈАНСТВЕНОГ   ДОГАЂАЈА
- Слављен нека је Бог! (бележе Бухари и Муслим )
                                                                                                 - Или, пак, ове речи: "Аллаху екбер"
- Бог је највећи! (бележе Бухари, Тирмизи,Ахмед ибн Ханбел)
 
116) ПОСТУПАК ПРИЛИКОМ РАДОСНОГ ДОГАЂАЈА
- Божији Посланик би, Бог му се смиловао и мир му подарио, када би му се догодило нешто чему би се радовао, спустио лице своје на сеџду, захваљујући Богу, Благодароватељу Узвишеном. (бележе сакупљачи Сунена,  Несаии, Ибн Маџџе)

117) ПОСТУПАК КАДА СЕ ОСЕТИ БОЛ У ТЕЛУ
- Стави руку на површину тела где осећаш бол, те изговори три пут: "С именом Божијим" и седам пута: „Заштиту тражим од Бога и Његове свемоћи против зла кога налазим и ког се плашим!“ (бележи Муслим)
118) ПОСТУПАК ОНОГА КО СЕ ПЛАШИ ДА БИ  СВОЈИМ  ОКОМ  МОГАО  УРЕЋИ НЕКОГА
- Ако видите нешто код свог брата, нешто при њему (као човеку) или пак нешто што му припада, а што вас задивљује, замолите Бога да му то благослови (Аллахумме барик фихи), јер урок од очију је, заиста, истина! ( бележе Ахмед ибн Ханбел и Ибн Маџџе)
119) РАЗНОЛИКОСТИ ДОБРИХ ДЕЛА И ЛЕПОГ  ПОНАШАЊА
- Чим наступи мрак или уђете у ноћ, окупите своју децу у кућу, јер ђаволи у то доба излазе! А кад прође сат времена од заласка сунца, дозволите им излазак! Закључајте своја врата, споменувши име Божије, јер ђаво не отвара затворена (закључана) врата! Покријте своје посуђе, било чим, споменувши Божије име. На крају (пред спавање) погасите своја светла! (бележе Бухари и Муслим)
120) НАЧИН НА КОЈИ ХОДОЧАСНИК ИЗГОВАРА ТЕЛБИЈЈУ ПРИЛИКОМ ОБАВЉАЊА ХОДОЧАШЋА
- Одазивам Ти се, Боже мој, одазивам! Одазивам се Теби, Који равнога Себи немаш, одазивам! Заиста, захвалност и све благодати Теби припадају, као и сва власт! Ти Себи равнога немаш! (бележе Бухари и Муслим )
121) МОЛИТВА - ИЗГОВАРА СЕ ПРИЛИКОМ ЈЕЗОВИТОГ ДОГАЂАЈА
"Ла илахе илле-л-Лаху" - Нема истинског бога осим Бога. (бележе Бухари и Муслим  )

122) ШТА СЕ ИЗГОВАРА КАД НЕВЕРНИК КИХНЕ
- Бог вас упутио и добрим учинео ваше срце (стање)! ( бележе Тирмизи, Ахмед ибн Ханбел, Ебу Давуд )
123) КАКО УЗВРАТИТИ ИНОВЕРЦИМА НА ПОЗДРАВ
- Ако вас поздраве следбеници Књиге (јевреји и хришћани)узвратите им речима: И вама поздрав! (бележе Бухари и Муслим )
 
124) ПОСТУПАК ПОСТАЧА КАДА ГА НЕКО ГРДИ
- Ја постим, заиста, ја постим! (бележе Бухари и Муслим)
125) ШТА   СЕ   ИЗГОВАРА   ПРИЛИКОМ КЛАЊА ЖИВОТИЊЕ ИЛИ КУРБАНА
- У име Бога, Бог је највећи! (Боже мој, ово је од Тебе и Теби га дарујем! ) Боже мој, прими је од мене! ( бележе Муслим  Ел Бејхеки)

 

126) МОЛИТВА -  ИЗГОВАРА  СЕ  РАДИ ОДБАЦИВАЊА    ЂАВОЛСКИХ ПАКОСТИ
- Помоћу Божијих савршених речи, које не може превазићи нити побожни нити развратник, молим заштиту пред злом свега што је створио, произвео ни из чега и умножио, од зла оног што с неба силази и што се у небо пење, од зла оног што је по Земљи расуто (жива бића), што из ње излази, од зла оног што ноћ изњедрује и дан обдањује, као и од зла ноћног путника, осим оног који на врата закуца с добром намером, о Свемилосни! (Ахмед Ибн Ханбел и Ибн Синии)

127) ТРАЖЕЊЕ ОПРОСТА И ПОКАЈАЊЕ
- Казао је Божији Посланик, Бог му се смиловао и мир му подарио: - Тако ми Бога, ја дневно по седамдесет пута и више затражим опроста од Бога и покајем се на ( следећи начин ): " Тражим опроста од Бога и Њему се кајем". ( бележи Бухари )
- А казао је и ово: "Људи, Богу се покајте, па ја Му се дневно покајем и по стотину пута!" (бележи Муслим)
- Такође је казао: "Ономе ко изговори:  'тражим опроста од Бога, осим Кога другог бога нема, Живог и Постојаног, и Њему се кајем'. Бог ће му опростити, чак да је и пред великом војском утекао!"  (бележе Ебу Давуд, Тирмизи, Ел Хаким)
- Затим је казао, Бог му се смиловао и мир му подарио: "У најнепосреднијој близини Господара Свога, слуга Његов налази се у последњем делу ноћи. Због тога, ако си икако у могућности бити међу онима који те тренутке проводе у спомињању Бога - па, буди!" (бележе Тирмизи,Несаии, Ел Хаким)
- Рекао је и ово, Бог му се смиловао и мир му подарио: "Абд (Роб) је најближи Раббу (Господару) своме у моменту падања ничице - због тога умногостручите своје молитве!" (бележи Муслим)
- Приповеда нам Ел-Угар ел-Музни да је Божији Посланик казао: "Заиста,  срце   ми   понекад   обузме  заборав,  због чега ја изговарам молитве опроста и покајања и по стотину пута на дан." (бележи Муслим)

 

128) ВРЛИНЕ ИЗГОВАРАЊА:
"СЛАВЉЕН НЕКА ЈЕ БОГ,  ЗАХВАЛА ПРИПАДА БОГУ, НЕМА ИСТИНСКОГ БОГА ОСИМ БОГА ЈЕДИНОГА, БОГ ЈЕ НАЈВЕЋИ"
- Ебу - Хурејре саопштава, Бог био задовољан с њим, да је Божији Посланик, Бог му се смиловао и мир му подарио, казао: „Ко буде изговарао нема истинског бога осим Бога Јединога, Који Себи равнога нема, Њему припада сва власт и захвалност, и Он је изнад свега - дневно по стотину пута, вредеће му као да је ослободио десет робова, биће му уписано стотину добрих дела а избрисано стотину рђавих, а биће и тога дана заштићен од ђавола све док ноћ не наступи. Осим тога, нико не може учинети нешто вредније од тога осим оног који више пута изговори ове речи!“ (бележе Бухари и Муслим)
- Затим ко буде изговорио: "Субхане-л-Лахи ве би хамдихи"- Нека је слављен Бог и нека Му је хвала - стотину пута на дан, биће му скинути (умањени) греси макар да су величине морске  пене! (бележе Бухари и Муслим )                                                                                                                             
3.Ебу - Хурејре саопштава, Бог био задовољан с њим, да је Божији Посланик, Бог му се смиловао и мир му подарио, рекао: - Онај ко ујутро и увечер изговара речи: "Субхане-л-Лахи ве би хамдихи" - Нека је слављен Бог и нека Му је хвала - стотину пута на дан, значиће да је на Судњем дану приступио с највишом вредношћу. Раван му је или више поседује само онај који их је изговорио толико пута или више од тога! (бележи Муслим)
- Ебу - Ејјуб ел-Енсарија саопштава да је Божији Посланик, Бог му се смиловао и мир му подарио, казао:  - Ко изговори десет пута: „Нема истинског бога осим Бога, Јединога, Који Себи равнога нема, Њему припада сва власт и захвалност! Он је изнад свега.“ - вредно му је колико да је ослободио ропства четири потомка Исмаила, Бог му се смиловао! (бележе Бухари и Муслим)
- Ебу - Хурејре саопштава, Бог био задовољан с њим, да је Божији Посланик, Бог му се смиловао и мир му подарио, казао: - Две су речи (синтагме) лаке на језику, тешке на Ваги (Божијој) и драге Свемилосном:        " Субхане-л-Лахи  ве  би хамдихи, Субхане-л-Лахи-л-'азим" - Слављен нека је Бог и хваљен нека је, Слављен да си, Узвишени Боже! (бележе Бухари и Муслим)
- Ебу - Хурејре саопштава, Бог био задовољан с њим, да је Божији Посланик, Бог му се смиловао и мир му подарио казао: - Драже ми је изговорити речи „ Слављен  нека је Бог и хвала Богу, нема истинског бога осим Бога и Бог је највећи  него све оно што сунце обасја!“ ( бележи Муслим)
- "Да ли би неком од вас било тешко да сваки дан заради хиљаду добрих дела?" - Један од присутних упита га: "На који начин би то неко од нас могао учинети?" Посланик му одговори: - Изговори стотину пута реч "Субхана-л-Лах..."- Нека је слављен Бог и нека Му је хвала, заслужићеш хиљаду добрих дела или ће ти бити побрисано хиљаду ружних, које си починео!      (бележи Муслим)
- Џабир саопштава да је Божији Посланик, Бог му се смиловао и мир му подарио, казао: - За оног који изговори "Субхана-л-Лахи-л-'азим ве би хамдихи" - Слављен нека је Узвишени Бог и нека Му је хвала - биће у Рају засађена палма! (бележе Тирмизи и Ел Хаким)
- Абдуллах, син Кајсов, саопштава да је Божији Посланик, Бог му се смиловао и мир му подарио, упитао га: - Да ли би желео, Абдуллаху, сине Кајсов, да те упутим ка једној од рајских ризница? Одговорих му: - Како да не бих, Божији Посланиче?! А он каза: - Изговарај речи "Ла хавле ве ла куввете илла би-л-Лахи" - Нема помоћи нити моћи мимо Бога! (бележе Бухари и Муслим )
- Богу су најдраже четири речи: "Субхане-л-Лахи, ве-л-хамду ли-л-Лахи, ве ла илахе илле-л-Лаху, ва-л-Лаху екбер" - Слављен нека је Бог, хвала Богу, нема истинског бога осим Бога Јединог, Бог је највећи. Неће ти шкодити да почнеш с било којом од њих. И не зовите своје дете Јесар, Ребах, Неџих, нити Ефлех  него ћеш казати: "Је ли он ту?", а он, ипак, не буде па ће узвратити: "Није!" (бележи Муслим)
- Са'д, син Ебу - Векасов, приповеда да је неки бедуин обратио се Посланику, Бог му се смиловао и мир му подарио, рекавши му: - Поучи ме нечему што ћу изговарати! Посланик му каза: - Изговарај: „Нема истинског бога осим Бога Јединога, Који Себи равног нема, Бог је највећи величином; Хвала Богу много пута; Нека је слављен Бог, Господар светова; Нема помоћи нити моћи мимо Бога Моћног и Мудрог!“ На то ће бедуин: - Ове речи су  за Господара мога, а које су за мене (моје добро)? Посланик му каза: - Изговарај „ Боже мој, опрости ми и смилуј ми се, на Прави пут ме усмери и опскрбу ми дај!“ (бележи Муслим)
- Џабир, син Абдуллахов, Бог био задовољан с њима двојицом, саопштава да је Божији Посланик, Бог му се смиловао и мир подарио, казао: Најбоља је молитва "Ел-хамду ли-л-Лахи"- Хвала Богу, а најбољи спомен Бога је "Ла илахе илла-л-Лаху" Нема  истинског бога осим Бога Јединога. (бележе Тирмизи, Ибн Маџџе, Ел Хаким)
- Нека је слављен Бог, и нека Му је хвала. Нема истинског бога осим Бога и Он је највећи. Нема помоћи нити моћи мимо Бога! (бележи Ахмед ибн Ханбел)
 
129) НАЧИН НА КОЈИ ЈЕ ПОСЛАНИК СЛАВИО  БОГА
- Абдуллах, син Амров, Бог био задовољан с њима двојицом, казује: „Гледао  сам  Божијег  Посланика,  Бог му се смиловао и мир му подарио, како прстима десне руке броји колико пута изговори 'Слављен нека је Бог'“.

Смилуј се, Боже, мир подари и благослови Веровесника нашег Мухаммеда,  породици његовој и свим његовим друговима! АМИН